sloboda

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
1613991136500.png151238073_112947577499605_8005066211559278306_o.jpg

sta je za vas sloboda
da li ste slobodni
ako niste, da li vas u tome sprecava vase okruzenje ili vase zelje, da li vas ambicije sprecavaju da se osetite slobodnim
ako niste, sta je potrebno da uradite da biste sebe oslobodili

pre neki dan nasa je objavila sliku astronata iz kosmosa prvi put oslobodjenog bez ikakvih veza sa satelitskom stanicom
kad sam pogledala sliku, osetila sam neopisivo rasterecenje od svih stega

jutros sam bila u setnji sa psom
na parkingu kod trim staze mlad covek izazi iz parkiranog auta i krece ka stazi
onda se posle dvadesetak koraka vraca nazad poluskidajuci jaknu sa sebe
na licu mu se videla dilema, bice mu vruce
onda je dosao do auta i stajao nekoliko minuta razmisljajuci sta da uradi - ako skines kajacs se, ako ne skines kajaces se :lol:
pa je vratio jaknu na svoja ramena i tako sa sumnjom otisao na stazu
da li nas nase neodlucnosti cine neslobodnima

sta radite za sebe da biste se makar na dnevnom nivou osetili slobodnim
ja sam u setnju danas otisla bez brusa
i to je sloboda
o da, jos kakva sloboda

Poslednji kompletni osećaj slobode, Boka, septembar 2015, spuštanje ka Risnu, noć puna zvezda, nikakvo svetlosno zagađenje kilometrima unaokolo, samo žmu i ja, oko 3 ujutro.
Oko pola 5, pijemo pelinkovac na našoj klupi na plaži kad smo se raspakovali.
Dve noći kasnije i svaku noć dok nismo krenuli kući, noćno kupanje golišavi, bez ikakve brige i stege, kad pošten svet zaspi mi izađemo da plivamo.

Ух... Ја се осећам слободно. Не осврћем се више на улици. Не трзам се на звук интерфона. Немам страх. Нисам себе заробила кредитима. Нисам била амбициозна да морам посао носити кући. А немам проблем ни да покупим своје пинкле ако ми се ово радно место смучи. Немам партнера ком морам да се правдам, а ни дете које прави проблеме па да се кидам. Имам и парченце земље, довољно да не бирнем да ћемо бити гладни. Нисам битна па могу да причам шта мислим. Правим изборе који нису последица уцене. У васпитавање детета ми се нико није мешао. Поред себе имам неког кога желим да пољубим, нисам са неким ког ето, могу да пољубим.
Тоталну слободу нема нико, што се данас најбоље види, али се надам да ћемо се изборити и са њима. Верујем да није више оних који зарад привида вуку и све друге у живо блато.

U socjalnom/društvenom smislu, niko od nas nije slobodan jer zavisimo od volje tiranina.
/to je ona Milovska Sloboda/
Taj tiranin ne mora biti ovaj ovde, može bilo gde da živimo...

Sa ovim C19, što kaže Đole, nemamo ni potpunu slobodu kretanja....
Što se tih nedoumica tiče, da li ću, neću, šta neću ili hoću, tu sam uvek bio preslobodan.....ne samo slobodan,
A što se astronauta tiče, znaš da su svi flipnuli....tako da to ne znam koja je sloboda, ali je izazovno i svesno poludeti ( ;

Mnoštvo obaveza!To su mi jedine "stege".
Msm, da tome ne vidim kraja...bar ne skoro.Sloboda su bili moji izbori! Nikad nisam poklekla bilo kakvim pritiscima i uslovljavanjima sa strane.Ali, to ima svoju cenu...jer cena slobode se jel'te uvek skupo plaćala!Ne žalim i opet bih skoro sve ponovila.

Poslednja izmena:
da li ce sloboda umeti da peva kao sto su suznji pevali o njoj ?

cim sam "morao" da dodjem na posao danas znaci nisam slobodan....
s tim sto radim sta volim i dok sam na poslu imam "umetnicku slobodu" da naprvim sebi da radim vise ili manje...
tako da sam nekih 1/16 slobodan covek :D

Pogledajte prilog 867064Pogledajte prilog 867065

sta je za vas sloboda
da li ste slobodni
ako niste, da li vas u tome sprecava vase okruzenje ili vase zelje, da li vas ambicije sprecavaju da se osetite slobodnim

pre neki dan nasa je objavila sliku astronata iz kosmosa prvi put oslobodjenog bez ikakvih veza sa satelitskom stanicom

onda je dosao do auta i stajao nekoliko minuta razmisljajuci sta da uradi - ako skines kajacs se, ako ne skines kajaces se :lol:

i to je sloboda
o da, jos kakva sloboda
Sloboda je kada zavisis samo od sebe. Od svojih postupaka i misljenja, osecanja. Skoro nemoguca.
Nigde na svetu nisi potpuno slobodan ali u toplijim krajevima, za mene, se radja neka nova sloboda. More i sunce tako uticu na mene. Zima, grejanje, jaknetine, oblaci, mi tek pokazu koliko nisam slobodna.
Neodlucnosti nam samo odlazu konacno.

Grudnjak retko nosim. Tu sam slobodna.
Zadnjih godina sam pocela na svim punktovima da spustam zidove i dopustam sebi da disem punim plucima.
Ima tu jos posla ihahaj ali sam pocela.

Нисам слободна јер морам обавити послове за које сам задужена. Не живим сама и имам обавезе према другима.
Финансијски сам зависна од мужа мада новцем располажем као да је лично мој. Имам слободу трошења без дневног рапортирања.
Слободна сам у смислу да могу да кажем шта год ми падне на памет без страха да ће се неко згражати или ми нешто замерити.
Слободна сам да се дружим са киме хоћу, да изађем када хоћу, да останем колико хоћу.
Не знам шта је још битно.

Нисам слободна јер морам обавити послове за које сам задужена. Не живим сама и имам обавезе према другима.
Финансијски сам зависна од мужа мада новцем располажем као да је лично мој. Имам слободу трошења без дневног рапортирања.
Слободна сам у смислу да могу да кажем шта год ми падне на памет без страха да ће се неко згражати или ми нешто замерити.
Слободна сам да се дружим са киме хоћу, да изађем када хоћу, да останем колико хоћу.
Не знам шта је још битно.

forumasenje dok se krcka sarma ili neki podvarak :mrgreen:

sta je za vas sloboda
da li ste slobodni

i to je sloboda
o da, jos kakva sloboda
Sve to zavisi od toga kako definisemo slobodu. Apsolutno slobodan nije niko ali svi mozemo tako da se osjecamo ako sebi tako uredimo i ne zadesi nas neka objektivno sputavajuca okolnost.
Koliko je sve do perspektive, sloboda je u obuci brus pa moci slobodno potrcati:lol:

Једна се летос на Ади скинула гола пред свима (није нудистички део), отпливала и ладно изашла напоље, обукла се и отишла.
То је ипак мало већа слобода.

sta je za vas sloboda
da li ste slobodni

i to je sloboda
o da, jos kakva sloboda

Za mene je sloboda mera svih stvari.
Neophodno je za kvalitetan život osetiti slobodu na dnevnom nivou a onda preneti deo svoje slobode na druge...naprosto da svet ne bi bio nalik anarhiji.
Sloboda je u mojoj glavi konstanta...cak i kada je gušena sa strane ona može postojati živo u unutrasnjem svetu.

Sada bas čitam Sofijin izbor, ranije sam gledala samo film, sada je objavljen roman na srpskom pa ti mogu preporučiti.
Junakinja se ubila pošto je preživela holokaust, u slobodnom Bruklinu.
Dok je imala motiv i san o slobodi ona je živela ali onog momenta kada je donela odluke sa kojima nikada više neće biti slobodna od osećaja krivice ona je išla ka tome da svoj život okonča.
Malo je duži roman ali baš se tvojim pitanjem bavi:)

to ti je prevazidjeno bakice, danas jedna prosecna feministkinja koja drzi do sebe slobodu izrazava full nudizmom u centru grada. ne nekim stidljivim skidanjem brusica u sumici

sloboda je usmerena samo na licni doizvljaj
i nije u vezi ni sa mestom, ni za okruzenje, ni za uzrast
kakav je to osecaj slobode koji sam ja osetila setajuci bez brusa danas, ti bi osetio kad bi se oslobodio tereta zlobe koji godinama nosis na vratu

Back