Rekao si mi da se oslobodim svih poroka i ljubavi i strasti, da su poroci. Mislila sam da cu bez ljubavi i strasti imati osecaj mrtvaka, a pronasla sam mir. Ljubav mi je oduzimala novac, energiju, vreme, dostojanstvo. Cak je nekada bila i opasna. Rekla sam ti da cemo se videti za sest meseci ali sam se predomislila. Sada zelim da budem slobodna od tebe. Jos uvek osecam neku bliskost. Bliskost koju ti ne osecas. Bliskost isto spada u ljubav. Ugasila sam telefon. Pitam se da li mi sada pises poruku. Rekli smo da se necemo vise nikada cuti. Verovatno ne. Tebi niko nikada ne nedostaje. Ti si slo0bodan covek. Tako ti zavidim! Ribam sada pod i trudim se da ne osetim strast. Da to bude rutinski posao. Da mi zivot bude rutina. Izolovacu se od ljudi jer od njihovih misli ne mogu da cujem svoje. Gde pocinjem i gde se zavrsavam. Slikacu i prodati sve slike na ulici. Onda cu kupiti elektricnu gitaru i svirati po ceo dan i onda svirati po ulici. Nedostaje mi bol pod jagodicama i podliveni prsti. Valjda mogu da osecam strast prema umetnosti. To sam zaboravila da te pitam. Imam ocaravajuce slike u glavi. Stalno mi prolaze poput filma. Ti si upaljena sveca u tmini. Ti si ta tmina, a ja te obasjavam. Ja sam zalazak sunca u pustinji. Jedan prijatelj me stalno slika. Imao je izlozbu u SANU. Prosila sam ga vise puta steta sto je homoseksualac. Ni njemu se necu vise javljati. Ima lepse oci od mora i tako lepu kozu. Volela sam i homoseksualca. I dalje volim sve ljude koje sam nekada volela. Nisi mi rekao kako da se oslobodim toga. Mada ne bih ni mogla. Kako se osloboditi secanja. U mom srcu vise nema potrebe za prosirivanjem. Ljubav me ispija. Vec osecam svu njenu tezinu i osecacu je zauvek. Jer mi nisi rekao kako toga da se oslobodim. Citam bekstvo od slobode. Ne mozes me svemu ti nauciti. Trazim sebe. Pronalazila sam mnoge ljude i tu izgubila sebe. Ne prica mi se vise. Previse sam rekla. Previse protracenih reci. Slika mi se. Uzela sam novine kao Gaj Dening. Nemoj da postavljas kameru na laptop. Znam da se necu suzdrzati od toga da ti hakujem i da te gledam. Onda cu te ponovo voleti. Ne, ne tebe. Onaj prevoj ispod oka kada se smesis. Ljubav me je ubila. Sahranila sam sebe sinoc na klupici dok si me mazio po kosi. Bio si raspolozen tada. Zar nije svaki rastanak sahrana, za nas su mrtvi svi koje necemo videti. I treba se radovati svakoj sahrani. To je pronalazak slobode.