Sloboda

Pretpostavljam da je figurativno rečeno "zaključavanje vrata za sobom" a ne bukvalno.
Pojam slobode je malo siri (po mom skromnom misljenju)
Sta se podrazumeva pod slobodom?
Znas li da je najstarija zakletva ljudi koji bili po kazamatima "slobode mi"?
Eto po tome oni najviše cene slobodu.

Da, figurativno..ne trebaju nam kazamati, sami sebi ograničavamo slobodu, recimo zaključavanjem a puna su nam usta iste..
Sloboda je stanje duha a ne tela..

Upravo tako, samo slobodu steći nije ni lako. Odbaciti predrasude, ignorisati sve što je ispod tvoga nivoa, ne obraćati pažnju na stereotipe, ljude koji su prestali da rastu i najvažnije oblikovati moralna načela prema sebi, a ne prema definiciji.
Nama ženama najviše slobodu kradu muškarci. Odbiti njihove naredbe, poštovati svoje navike i načine, pa neka se i oni malo snalaze sa nama.

Pa sad bas ne bih se složio.
Slobodu najviše ceni rob jer on zna kako je to kada je uopšte nemaš.
Ovo da zenama slobodu najviše kradu muškarci je obična floskula i ne bih se složio sa tim.
Btw mozes malo da pojasnis pojam zaključavanje?
Mentalno ili fizičko.

Ovo da zenama slobodu najviše kradu muškarci je obična floskula i ne bih se složio sa tim.
Mentalno ili fizičko..
A mi nismo robovi u sadašnjem društvu? Otvori oči i pogledaj koliko pognutih glava oko nas!
Mislila sam na mentalno. Treba uvijek ostaviti prostora za ljude drugih mentaliteta. Sagledati, procijeniti i ako treba usvojiti, a ne trljati svoje nebuloze do kraja života. Sve se svakodnevno mijenja. Ići u korak sa promjenama, ali usvojiti samo ono što smatraš da je ispravno i da se možeš nositi s tim.

Nama ženama najviše slobodu kradu muškarci. Odbiti njihove naredbe, poštovati svoje navike i načine, pa neka se i oni malo snalaze sa nama.
1000006455.webp

A mi nismo robovi u sadašnjem društvu? Otvori oči i pogledaj koliko pognutih glava oko nas!
Mislila sam na mentalno. Treba uvijek ostaviti prostora za ljude drugih mentaliteta. Sagledati, procijeniti i ako treba usvojiti, a ne trljati svoje nebuloze do kraja života. Sve se svakodnevno mijenja. Ići u korak sa promjenama, ali usvojiti samo ono što smatraš da je ispravno i da se možeš nositi s tim.
Čekaj polako.
Sloboda nema veze sa tim.
Sloboda je kada mozes da ideš gde hoces ili jednostavno da sedis i recimo čitaš knjigu.
Kada ne zavisis od nikog je isto Sloboda.
Sta me briga za tudji mentalitet.ti imas svoj ja svoj a neko treći svoj način razmišljanja etc.
Prava Sloboda je da mogu da radim šta hocu(naravno da ne ugrožavam drugog)
I da sistem je takav da jednostavno te prisiljava da pratiš moralne norme(pisane i nepisane)ako odskačes stave te u kazamat.
Ne mozes ih pobediti.samo da naučiš da plivas u njemu

Mentalno ili fizičko.
Rob zna cenu neslobode, ali i slobodan čovek može izgubiti slobodu u sebi, čak i dok spolja izgleda slobodno.
Što se tiče zaključavanja nisam mislila samo na fizičko, već i na mentalno. Zaključavamo vrata iza sebe kada biramo sigurnost umesto rizika, ćutanje umesto iskrenosti, naviku umesto promene..

Čekaj polako.
Sloboda nema veze sa tim.
Sloboda je kada mozes da ideš gde hoces ili jednostavno da sedis i recimo čitaš knjigu.
Kada ne zavisis od nikog je isto Sloboda.
Sta me briga za tudji mentalitet.ti imas svoj ja svoj a neko treći svoj način razmišljanja etc.
Prava Sloboda je da mogu da radim šta hocu(naravno da ne ugrožavam drugog)
I da sistem je takav da jednostavno te prisiljava da pratiš moralne norme(pisane i nepisane)ako odskačes stave te u kazamat.
Ne mozes ih pobediti.samo da naučiš da plivas u njemu
Sloboda je kada se oslobodiš od svih nametnutih razmišljanja i postupaka. U okviru zakona.
Kada ne mijenjaš svoj pogled na svijet, iako te uče da je ispravno samo ono što su oni prije ili oni poslije nametnuli kao jedino ispravno.
Sloboda je kada smiješ, možeš i kažeš NE. Neću.

sloboda by johnny

sloboda nije bozje sjeme
pa da ti ga netko da
sloboda nije zahvalnica
procitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojeceg stanja

sloboda je zena
uzmi je

sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme
sloboda nije podmetanje ideoloski bilo kakve forme
sloboda nije jednostavni domaci zadatak