Sloboda odlucivanja o radjanju dece

gost 279852

Zainteresovan član
Poruka
500
Ne znam di da stavim ovu temu...

Dakle mladic i devojka koji su u vezi (znaci ne vanbracn z.), i decko np svrsi, a pri tom mu pukne kondom i ona ostane u drugom stanju (jer je na kraju odbila da popije tabletu u predvidjenom periodu). I sta? Ona je ta koja odlucuje dal ce da rodi ili nece...Ok. I posle ide, utvrdjivanje ocinstva (sudskim putem), i izdrzavanje tog deteta, itd. Zasto kada se muskarac nije slozio sa time jos u pocetku. Bacio sam pogled na nacrt novog gradjanskog zakonika, a i ucio sam stari, i nigde ne vidim da je to regulisano. Mislim da je ovo zesca NEPRAVDA

Nacrt novog GZ
Sloboda odlučivanja o rađanju dece
Član 5. (član 5. stav 1 PZ)
ŽENA, KAO I MUŠKARAC SLOBODNO ODLUČUJU O RAĐANJU DECE.

Alternativa: Ovaj član se briše.

Dakle mladic i devojka koji su u vezi (znaci ne vanbracn z.), i decko np svrsi, a pri tom mu pukne kondom i ona ostane u drugom stanju (jer je na kraju odbila da popije tabletu u predvidjenom periodu). I sta? Ona je ta koja odlucuje dal ce da rodi ili nece...Ok. I posle ide, utvrdjivanje ocinstva (sudskim putem), i izdrzavanje tog deteta, itd. Zasto kada se muskarac nije slozio sa time jos u pocetku. Bacio sam pogled na nacrt novog gradjanskog zakonika, a i ucio sam stari, i nigde ne vidim da je to regulisano. Mislim da je ovo zesca NEPRAVDA

Nacrt novog GZ

Zato sto su muskarci obespravljeni. Dobro jutro. Otkrio si jedan od hiljadu oblika diskriminacije prema muskarcima koji postoje u savremenom drustvu.

Nacrt novog GZ

dok je plod u njenom tijelu, ona je jedina koja moze da donese tu odluku
jer je njeno tijelo u pitanju, ne tvoje

Nacrt novog GZ

A ti bi da ona na silu rodi,jer je tebi puko kondom?

Svejedno. Hoću da kažem da jeste nepravda prema muškarcima, jer žena uvek ima zadnju reč.

Pa nije svejedno, da pravedan dogovor moze da se postigne, bilo bi drugacije...ovako, svaki seksualni odnos je rizican, ne postoji 100% zastita..., za muskarce....ako neces, najbolje ne radi nista, ili cuti. A ako hoces, obavesti partnera pre nego sto pocnes.

Ne zaboravite da i zena ne moze da ostane trudna, ako on nece da ucestvuje.

Ne, on bi zapravo da ona na silu abortira, jer je njemu pukao kondom, a ona, brezobraznica, odbila da popije tabletu u predviđenom periodu.

Pa ako cemo tako, onda okriviti proizvodjaca kondoma. Ovo je ozbiljna tema, a prema tvom nekom zagovaranju, muskarac treba da ga izvlaci svaki puta kad hoce da svrsi. Rezultat, oboje ostaju uskraceni delimicno ili potpuno za iole valjan orgazam. Ja ovde vidim nepravdu iz razloga da ne postoji ekvivalent nekog zajednickog odlucivanja uredjen zakonom. Zena iz svog nekog hira, odlucuje da ostavi dete, jer je "njeno telo" koje muskarac posle treba da izdrzava (ona se uda i taj njen sadasnji muz np ubira plodove izdrzavanja ovog drugog). Zloupotreba se moze desiti na imovinskom planu , il moze pasti ucenjivanje, il zbog nekog njenog hira (zelja da je on ozeni, ) itd. Uostalom, treba misliti i na taj nasciturus, jer posle u startu dete tako rodjeno ce imati odredjene posledice (teska ekonomska situacija, jel zivimo u srbiji gde je socijalna politika ocajna) . Prema mom misljenju, treba uvesti tuzbu koja bi omogucila hitan postupak,dok je zena trudna (ona da prijavi tom decku da je zaceta od strane njega, i da pokrenu spor pre isteka vremena koji je dozvoljen za abortus), gde ako obe strane ne mogu da se sloze (np zena hoce a on nece), sud osloboditi muskarca svakog vida obaveze prema detetu. Takvo resenje bi bilo pravicno. Da pitam zensku populaciju da li se slazete samnom? :bye:

Poslednja izmena:
Moje misljenje po ovom pitanju - a odgovoricu direktno na temu, a ne na primer koji je dat - je da (treba da) postoji apsolutna sloboda o odlucivanju da li se dete zeli ili ne, ali kako je neko napisao to podrazumeva da se onda u slucaju ne zeljenja deteta treba uzdrzavati od seksa ili ici na varijante gde nije moguce oplodjenje, ili se rizikuje da se dete zacne i tacka.

Znaci da ne bude zabune - ko ne zeli dete neka ga i ne pravi (ne vrsi radnje koje do toga mogu dovesti). U najmanju ruku neka koristi zastite.
Nisam neki puritanac ali seks nije i ne moze biti samo zabava, jer sa sobom nosi potencijalne ozbiljne (u smislu odgovornosti) posledice - dete. A to mu je zapravo i svrha.

Licno mi smeta onaj argument "to je zensko telo i njeno je pravo da o tome odlucuje". To je sasvim tacno do momenta zaceca novog ljudskog bica. Od tada, njeno telo nije vise samo njeno i to iskljucivo zaslugom te zene (naravno i njenog partnera, ali buduci da je zena ona koja "trpi" posledice zaceca direktno smatram da je i odgovornija u smislu da ako nece dete treba na to da misli pre nego sto ga zacne). Da jos jednom ponovim, sloboda planiranja porodice, kako se to danas zove, se po meni svodi na pravo da se ne zacne dete ako se to ne zeli, ali ne da se zacne pa da se ubije. Dakle traje do trenutka zaceca.

Ja sam inace potpuni protivnik abortusa u bilo kom vidu osim onog krajnje medicinskog, mada to priroda cesto obavi i sama.

Voleo bih da mi neko od pobornika abortusa objasni gde je granica oslobadjanja od nepozeljnih ljuskih bica? Ja zaista ne vidim neku razliku da sada "uklonim" recimo Peru Mitica jer mi je, eto, zauzeo parking mesto koje sam ja pikirao.

Svestan sam da je moj stav tvrdokoran, ali takvi su i principi u opste. Ovo sto se danas desava u smislu seksa nije nikakva sloboda, vec opsta devalvacija i seksa i odnosa muskarca i zene. Seks bi trebao da bude nesto uzviseno sto praktikuju dva bica kojima je jako stalo do onog drugog, tako da cak i ako se dete pojavi to ne sme biti toliki problem da se mora ubiti! To se recimo zove odgovornost za pocinjeno delo. Zato i treba paziti i birati s kim cemo voditi ljubav.
Naravno, ako se "dohvatamo" s kim bilo u nedostatku vremena za dublje veze, potragu za onim/onom pravom i sl, onda se vrlo lako dodje i do toga da se ubija nezeljeni produkt naseg nepromisljenog i sebicnog ponasanja.

I za kraj jos jedno pitanje - kakva mi je to ljudskost (zanemaricemo ubistvo zametka) da se zensko telo podvrgava operacijama da bi se plod uklonio? Malo li je zena umrlo pri tome, a i koliko ih je ostalo jalovo zbog tog cina?

dok je plod u njenom tijelu, ona je jedina koja moze da donese tu odluku
jer je njeno tijelo u pitanju, ne tvoje

Ako je njeno telo i ako je samo njena odluka neka bude i samo njena finansijska odgovornost, a ne finansijska odgovornost muskarca narednih 18 godina. Ako muskarac ima odgovornost onda mora imati i jednaka prava. Ako nema prava, onda ne sme biti ni odgovornosti. Kraj price.

Poslednja izmena:
Posto sam na ovoj temi procitao nekoliko glupih postova,ja kao covek koji je skolon takvom pisanju,zelim da dam svoj doprinos u istom pravcu,pa predlazen da se u zakon pored kaznene odredbe za muskarce koji su doprineli svojom nepaznjom da dodje do nezeljene trudnoce uvede i odredba kojom bi se isti nagradjivali kada su doprineli da se napravi prizeljkivano dete. Mislim onaj sistem,nagrada i kazna,on obezbedjuje i najbolju motivaciju i najvecu odgovornost. Oko iznosa mozemo da pregovaramo.Moj predlog je 24 prosecne mesecne plate u zemlji.

Posto sam na ovoj temi procitao nekoliko glupih postova,ja kao covek koji je skolon takvom pisanju,zelim da dam svoj doprinos u istom pravcu,pa predlazen da se u zakon pored kaznene odredbe za muskarce koji su doprineli svojom nepaznjom da dodje do nezeljene trudnoce uvede i odredba kojom bi se isti nagradjivali kada su doprineli da se napravi prizeljkivano dete. Mislim onaj sistem,nagrada i kazna,on obezbedjuje i najbolju motivaciju i najvecu odgovornost. Oko iznosa mozemo da pregovaramo.Moj predlog je 24 prosecne mesecne plate u zemlji.

Moze, a moze i ista nagrada i za zene :super:

Pa nek se radjaju deca.

Ako je njeno telo i ako je samo njena odluka neka bude i samo njena finansijska odgovornost, a ne finansijska odgovornost muskarca narednih 18 godina. Ako muskarac ima odgovornost onda mora imati i jednaka prava. Ako nema prava, onda ne sme biti ni odgovornosti. Kraj price.

U ovom slucaju treba neko ko je politicki aktivan da predlozi nov zakon o odricanju,sobzirom da kod nas ne postoji takav zakon.Onda lepo sudski se odreknete deteta,majke,strica ili bilo kog clana porodice koji vam nije po volji!Uvodjenjem ovakvog prava u zakon,ne bi bilo ni ovakvih ucena,sto se tice nezeljenog deteta!

Pa ako cemo tako, onda okriviti proizvodjaca kondoma. Ovo je ozbiljna tema, a prema tvom nekom zagovaranju, muskarac treba da ga izvlaci svaki puta kad hoce da svrsi. Rezultat, oboje ostaju uskraceni delimicno ili potpuno za iole valjan orgazam. Ja ovde vidim nepravdu iz razloga da ne postoji ekvivalent nekog zajednickog odlucivanja uredjen zakonom. Zena iz svog nekog hira, odlucuje da ostavi dete, jer je "njeno telo" koje muskarac posle treba da izdrzava (ona se uda i taj njen sadasnji muz np ubira plodove izdrzavanja ovog drugog). Zloupotreba se moze desiti na imovinskom planu , il moze pasti ucenjivanje, il zbog nekog njenog hira (zelja da je on ozeni, ) itd. Uostalom, treba misliti i na taj nasciturus, jer posle u startu dete tako rodjeno ce imati odredjene posledice (teska ekonomska situacija, jel zivimo u srbiji gde je socijalna politika ocajna) . Prema mom misljenju, treba uvesti tuzbu koja bi omogucila hitan postupak,dok je zena trudna (ona da prijavi tom decku da je zaceta od strane njega, i da pokrenu spor pre isteka vremena koji je dozvoljen za abortus), gde ako obe strane ne mogu da se sloze (np zena hoce a on nece), sud osloboditi muskarca svakog vida obaveze prema detetu. Takvo resenje bi bilo pravicno. Da pitam zensku populaciju da li se slazete samnom? :bye:

naravno da se ne slazemo..:D
ti si vlasnik svog semena i ako ne zelis da imas posledice, obezbedi se mnogostruko!
za pocetak - kondom, onda nemoj da ejakuliras dok si u partnerki, zatim nemoj da se upustas u seks sa osobom koju u slucaju da se desi kiks ne bi pozeleo za majku svoje dece, onda ne upustaj se uopste u seks ukoliko ne zelis da ti se desi da ti partnerka nepaznjom zatrudni..ima toga jos..

to ti je kao kad polozis vozacki ispit, dobijes (pozajmis, kupis..sta god od toga) auto i krenes u grad u lud provod..naletis na pesaka i zavrsis u zatvoru..a hteo si samo da se provedes, j6g..

18 godina?

koliko je porodica gde deca nemaju stalan posao (ili bilo kakav posao) sa kojim mogu da se izdrzavaju?
ti bi da si u takvoj situaciji, dete sa punoletstvom ostavio bez ikakve pomoci?
a lepo ti bio dok si svrsavao?
muka mi je od tako bahatih muskaraca (ako uopste tako mogu da se nazovu), koji su nesposobni u zivotu da odgovaraju za svoje postupke nego im je uvek neko drugi kriv!

Back