Meridian
Iskusan
- Poruka
- 5.263
Prvo moji mama i tata kazu da je bilo mnogo bolje nego danas.
Drugo, da se kroz istoriju nisu javljali ljudi ili grupe koji su se borili za opste covecanstvo, slobodu i prava ljudi, danas ne bi imao ni s od slobode. Bio bi podanik nekog feudalca, ako ne i rob.
Kada smo kod roblja, da se slobodni ljudi nisu borili za prava robova i danas bi bila robovlasnicka drustva.
Brkas komunizam sa ljudskim pravima i jednakoscu. I kapitalizam polazi od premise da se svi radjaju sa jednakom sansom za uspehom.
- - - - - - - - - -
Trece u opste ne govorim o ideologiji vec nekim drustvenim moralnim i etickim nacelima. Nesto sto je nastalo pre pojma ideologije.
- - - - - - - - - -
I da, da ne postoje organizacije, grupe, institucije koje se bave interesom grupe ili drustva,verovatno ne bi ni bio ziv. Verovatno se ne bi niko iscimao da da odgovarajuce uslove za porodjaj. Pre je prezivljavalo svako peto dete.
Ovo boldovano je poenta odgovora na tvoju pricu, ali ja mislim da je ona druga prica vaznija,
covek i njegov svet u bilo kojim okolnostima, pa i ovim o kojima ti pises.
Primer.
Covek muskarac u mladim godinama sposoban intelegentan snazan poceo fakultet, bavi se sportom i radi u ocevoj firmi kao devojka za sve.
Covek zena, lepa, pametna studira
Oboje napustaju fakultet i stvaraju svoj svet i oboje rade kao radnici, odrade posao i vrate se u svoj svet. Ne zavise ni od koga.
Izgube jedan posao, nadju drugi i tako prozive u svom svetu ceo zivot na nacin kako su izabrali.
Poslovi koje su radili ni na koji nacin ne uticu na njihov unutrasnji svet. O tome ti ja pricam o izboru.