Sljam na vrhu ili na dnu piramide?

MrNapokon

Supersonik
VIP
Poruka
69.778
Sve do veceri. Svaki dan, i nedeljom. Kopas, savijas se, klecis, na suncu, po kisi, po zimi. Skele, merdevine, lopata, kramp, prasina, povrede, ogrebotine u najmanju ruku, zivotni vek ti se ne smesi nesto preterano, a narod onako hladno prolazi pored. Kao da ne postoje. Kao da su to neke masine, druga bica. Ma oni su ti na to navikli. To su zasluzili, zato su....zato sto su..prljavi i glupi Obozavam kada se prica o drustvu kako se ova populacija, koje ima mnoooogooo, ignorise. Diskriminacija? Sve su to muskarci. Nekima su prljavi, nevaspitani, pijani, odrpani, nekulturni. Tako su se kroz istoriju gledali svi ti najbitniji i najelementarniji cinioci drustva. Bez njih nema sklonosta, nema toplog, nema da pobegnes od kise. Ne samo gradioci, vec svi fizikalci. Ja imam veliko postovanje za te ljude, i saosecanje. Nisam se libio posla. I sam sam radio takve poslove da bih preziveo. Ono sto sam naucio je da su najcasniji poslovi i drustveno najkorisniji, a najmenje vrednovani.

Kolege muskarci, komentari?

Rimsko carstvo i robovlasnistvo, pa feudalizam nakon toga, pa onda i kapitalizam su unizavali obicne radnike...

Sto rece moj profa, ko radi u javnom sektoru ne treba da se zali da mu je mala plata...

Slicno i za ove tipove... Cim dodju kod gazde da traze platu bolje da se ne zale u neku ruku...

Ekonomija se menja na taj nacin da ce svako biti nosilac svoje trgovine, sopstveni menidjer, i oni koji ne uspeju u tome bice vecite sluge...

Nikad na primer ne bih zeleo da radim u javnom sektoru zbog toga koliko god to sada delovalo kao sigurnost, jer na kraju po meni ispadne ucmalost i kolotecina, a zapocinjati nesto kad se covek olenji i utromi teze ide.

A jel mislis da je to ucinak individue i njegovog odnosa i snalazenja u drustvu, ili ako posmatras bas tu istoriju, individua kao ni odredjene grupe nisu dolazile da nekakvog pravdenog polozaja, bas zbog sistema?

- - - - - - - - - -

Sada ne pricam o javnom sektoru. Ovo su radnici gde se radi. Dakle ne spavas pored mesalice, nego se radi po ceo dan.

pa takvi radovi nisu nesto scenski zanimljivi osim ako se ne uoblice u neki rijaliti
onda se to moze dici na malo prijemciviji nivo al za izuzetno limitiran deo populacije
fora je sto tu svi sve znaju i sledeci moze da zameni lako onog sto je na izdisaju
sistemska gradnja vs restauratorska ima tu razlike jer restauratori se pretpostavlja da su istancani u delovanju
oslikavaci zidova i zidari to su te finese gde se moze reci da opticke varke uzimaju svoj udeo

Kao prvo ja ne vidim razlog za saosecanje ni za zaljenje,
narocito ne vidim razlog da se neko zauzima za fizicke radnike
ni muskarce ni zene.
Niko ne moze da ih ponizi, ako sami to ne urade.
Oni koji su nesto ucili opredelili su se za materijalni svet
ovi sto rade poslove koje moraju njima ne znaci materijalno,
a fizicki rad produhovi coveka, nemanje materijalnog
ojaca i ko se opredelio za to ima svoju satisfakciju.

Jedan od osnovnih razloga je sloboda, uvek moze da napusti posao
i da nadje drugi, onaj ko je nesto specijalizirao postaje rob poslodavca
koji ga za to placa bolje.

Znam mnoge koji su zbog svoje slobode odustali od skole i poslova
koji ih vezuju, zene takodje zbog ljubavi ostavljaju sve drugo i mnogi od njih su tako srecniji.

Pa otkud znam. Mozda ako oslepim i gruvam po ulici i onda me udare kola, mozda da me ipak malo sazalis pre nego me zveknu pa mi pomognes. Sta znam, valjda je altruizam bioloski ugradjen...

- - - - - - - - - -

Ili bi rekao : Ko ga hebe, njegov izbor sto je slep izasao na ulicu?

Kao prvo ja ne vidim razlog za saosecanje ni za zaljenje,
narocito ne vidim razlog da se neko zauzima za fizicke radnike
ni muskarce ni zene.
Niko ne moze da ih ponizi, ako sami to ne urade.
Oni koji su nesto ucili opredelili su se za materijalni svet
ovi sto rade poslove koje moraju njima ne znaci materijalno,
a fizicki rad produhovi coveka, nemanje materijalnog
ojaca i ko se opredelio za to ima svoju satisfakciju.

Jedan od osnovnih razloga je sloboda, uvek moze da napusti posao
i da nadje drugi, onaj ko je nesto specijalizirao postaje rob poslodavca
koji ga za to placa bolje.

Znam mnoge koji su zbog svoje slobode odustali od skole i poslova
koji ih vezuju, zene takodje zbog ljubavi ostavljaju sve drugo i mnogi od njih su tako srecniji.

Da li si svestan da su pre 100 god ti radnici radili po 12 h dnevno i da su uslovi na radu bili katastrofalni u smislu zdravstvene i zivotne zastite itd.

Neretko su ginuli na radnim mestima itd.

Savrseno normalna stvar je to bila tada.

Brkate babe i zabe. Jedno je drustvena odgovornost za koju oni mora da se bore
kao i svi svesni, a drugo je odnos prema coveku kao licnosti ne kao radniku.

Ovde se ne prica o licnosti vec kvalitetu zivota, cenjenosti necijeg posla, zivota i rada i radnim uslovima.

P.S. Secas se price o GSP? Dokazano je da Srbija ima najmanji i najslabije placeni javni sektor u Evropi, a dosta si pisao o bahacenju i velikom visku zaposlenih u GSP.

Ovde se ne prica o licnosti vec kvalitetu zivota, cenjenosti necijeg posla, zivota i rada i radnim uslovima.

P.S. Secas se price o GSP? Dokazano je da Srbija ima najmanji i najslabije placeni javni sektor u Evropi, a dosta si pisao o bahacenju i velikom visku zaposlenih u GSP.

Mozda sam ja pogresno shvatio, li pitaj njega, on je postavio temu.:)

Pa otkud znam. Mozda ako oslepim i gruvam po ulici i onda me udare kola, mozda da me ipak malo sazalis pre nego me zveknu pa mi pomognes. Sta znam, valjda je altruizam bioloski ugradjen...

- - - - - - - - - -

Ili bi rekao : Ko ga hebe, njegov izbor sto je slep izasao na ulicu?

Poljoprivrednici, odnosno "seljaci" iz mnogih krajeva Srbije ne mogu da nadju zenu vec "uvoze" Albanke, jel tako? I ne samo to vec su aktuelne i prostitutke magistralke...

Pricajte i radnicima da su niskokvalifikovani, nule, beznacajni i to ce vremenom stvoriti i jeste stvorilo frustracije koje ce se preneti u sve sfere zivota, narocito u ljubavno-seksualnoj itd.

Upravo se ti radnici gledaju kao nesto tik iznad zivotinja od strane svih... Bar je tako bilo ranije...

Zato je dobro nazivati ih majstorima, povecava samopostovanje...

Doduse, i oni su odlazili i radili u inostranstvu, zaradjivali dosta. a i sada tek to mogu... I upravo u danasnjoj povezanosti sveta se vidi neciji kvalitet i koliko neki ljudi bivaju potcenjeni...

Da, zadrigli Milorad koji je polupismen i ima 50 god, ali je majstor za grejne i rashladne uredjaje ce bolje proci od doktora prava u Srbiji ako ode u Nemacku i zaradjuje tamo ko zna koliko.

A i ovde moze isto...

Ili sto kaze jedna forumasica koja je inzenjer, da je najbogatiji covek kog zna jedan keramicar.

Danas covek mora i treba da bude i poljoprivrednik, i inzenjer, i majstor i ekonomista i pravnik, a sve po potrebi.

Nema stajanja, to je sigurno...

- - - - - - - - - -

P.S. A i lose je da se ljudi gledaju samo kroz novac. A i potrebno je promeniti musku kulturu. Ubaciti nesto drugo umesto piva i sisa.

Covek je prirodno bice i kao takav ima svoj svet nezavisan od okoline,
radnik isti taj covek je socijalno bice koje zavisi od okoline, znaci gazde, zakona,
kolega i svega ostalog sto cini tu sredinu.

Ti si pisao o coveku i ja takodje, ako uvedemo coveka kao radnika
tvoj humanizam zavisi od socijalnih resenja sredine, pa tako i od njegovog ucesca u resavanju njegove sudbine.

Covek je prirodno bice i kao takav ima svoj svet nezavisan od okoline,
radnik isti taj covek je socijalno bice koje zavisi od okoline, znaci gazde, zakona,
kolega i svega ostalog sto cini tu sredinu.

Ti si pisao o coveku i ja takodje, ako uvedemo coveka kao radnika
tvoj humanizam zavisi od socijalnih resenja sredine, pa tako i od njegovog ucesca u resavanju njegove sudbine.

Covek je prirodno i drustveno bice. To se ne odvaja. Drustvo i drustvene norme se grade sa osnovom da je covek i prirodno. Nije masina. Primera radi: Mleka mora biti u prodavnicama te i te cene, jer ljudi moraju piti mleko, zato sto su prirodna bica i treba im hrana i voda. Ok mozda neka bas surova utopija u romanima.
Dakle tesko je odvojiti coveka kao prirodno od socijalnog bica. Postojali su naravno filozofi - teoreticari spoznaje, koji su davali argumente na pitanje sta cini coveka. Pa na pr da li sve sto konzumiras u drustvu tebe cini covekom i bez toga je praznina, ali isto tako su moral i etika sastavni delovi te nauke i drustva... Isto kao sto tele ne mozes da odvojis kao prirodno bice i deo krda. Krdo je deo prirodnog poredka. Mada mislim da nema potrebe za dubljom raspravom u tom pravcu.

Da slazem se da taj humanizam zavisi od socijalnih resenja. Ali to je malo komplikovanije od toga da u resenju ucestvuju svi, podjednako i da je danas drustvo posledica toga i da mi moramo da se mirimo sa time. Na protiv, takav stav ne bi ni mrdnuo civilizaciju ni u kom smeru. Zapravo ni sama civilizacija se ne bi ni gradila, verovatno bi ostali na nivou sakupljaca, tesko i pecinskog coveka sa vec nekakvim malo kompleksnijim drustvenim poredkom.

Kao sto rekoh vec sam blago umoran, ali potrudicu se da skapiram ako si imao drugaciji argument.

E to o cemu ti pricas je proglaseno utopijom i tako ce biti dok covek sam ne shvati da je prirodno bice.
Ekonomski interesi se ne podudaraju sa prirodnim interesima coveka, tako da ne postoji resenje koje bi ih spojilo.

Naravno da napretkom tehnologije svet postaje humaniji, ali je to novo porobljavanje, jer taj covek mora da nauci nesto,
a cim je nesto naucio vise nije fizicki radnik jer zavisi od toga sto zna i ekonomski postaje zavisan.

E to o cemu ti pricas je proglaseno utopijom i tako ce biti dok covek sam ne shvati da je prirodno bice.
Ekonomski interesi se ne podudaraju sa prirodnim interesima coveka, tako da ne postoji resenje koje bi ih spojilo.

Naravno da napretkom tehnologije svet postaje humaniji, ali je to novo porobljavanje, jer taj covek mora da nauci nesto,
a cim je nesto naucio vise nije fizicki radnik jer zavisi od toga sto zna i ekonomski postaje zavisan.

Pa da. O tome delom pricam. Jer se drustvo konstantno menja. Samim time sto pricamo o drustvu svakodnevno o tome govorimo o intenciji i promene. Rasprava zarad resenja, pronalazenja problema, identifikacije i sl, barem za pocetak.
Tako da....

Mada uvek primecujem kako je ocigledna nepravda u drustvu uvek stvar duboke rasprave i redefinisanja etike i pojma pravde. Ukoliko se to kosi sa onim: Dokle god nije moje doope u sosu.

A je l ti imas mamu i tatu? Pitaj njih zasto ne valja socijalizam i komunizam.
odgovorice ti jer nema slobode
Onda pokusaj da razumes da radnik, covek i svako treba da se bori za sebe
na svoj nacin, ako se neko bori za njega i ocekuje da on to postuje kad vec ne zna sam
ukidas mu slobodu. Razumes?

A je l ti imas mamu i tatu? Pitaj njih zasto ne valja socijalizam i komunizam.
odgovorice ti jer nema slobode
Onda pokusaj da razumes da radnik, covek i svako treba da se bori za sebe
na svoj nacin, ako se neko bori za njega i ocekuje da on to postuje kad vec ne zna sam
ukidas mu slobodu. Razumes?

Prvo moji mama i tata kazu da je bilo mnogo bolje nego danas.
Drugo, da se kroz istoriju nisu javljali ljudi ili grupe koji su se borili za opste covecanstvo, slobodu i prava ljudi, danas ne bi imao ni s od slobode. Bio bi podanik nekog feudalca, ako ne i rob.
Kada smo kod roblja, da se slobodni ljudi nisu borili za prava robova i danas bi bila robovlasnicka drustva.

Brkas komunizam sa ljudskim pravima i jednakoscu. I kapitalizam polazi od premise da se svi radjaju sa jednakom sansom za uspehom.

- - - - - - - - - -

Trece u opste ne govorim o ideologiji vec nekim drustvenim moralnim i etickim nacelima. Nesto sto je nastalo pre pojma ideologije.

- - - - - - - - - -

I da, da ne postoje organizacije, grupe, institucije koje se bave interesom grupe ili drustva,verovatno ne bi ni bio ziv. Verovatno se ne bi niko iscimao da da odgovarajuce uslove za porodjaj. Pre je prezivljavalo svako peto dete.

Back