Slike i video aviona i aerodroma

Svakako se slažem oko poštovanja i druženja ovde, i naravno da poštujem pravila foruma, niti sam ikada dobio neku kaznu ili šta god.
Problem je sto moderatori (naravno ne svi) koji nemaju šta da kažu na temi, postuju neke generičke gluposti koje nikoga ne zanimaju (pretpostavljam u cilju održavanja teme) i onda nekako naše postove cine manje važnim.
…jednostavno, ovde sam da podelim svoje iskustvo, i da vidim i uživam u iskustvima ljudi koji imaju slična interesovanja..
Za sada se osećam da nisu zaslužili da dobiju puni format, a ako neko od forumasa želi više slika ili informacija o odredjenoj destinaciji, rado ću podeliti na neki drugi način a da ne krsim pravila foruma.
Ma slažem se sa tobom, ja sam na tvojoj strani, naravno....ali ipak. Ja sam počeo pa prestao da postujem fotke na "Slike sa putovanja" jer ne vidim poentu da se postiraju fotke bez ikakvog opisa ili objašnjenja šta je na slici. 99.9% tih slika nema nikakvu umetničku vrednost da bi bile postirane kao samo fotografija. Znači to mi smeta i ne učestvujem.
Što se tiče random slika sa neta, i to mi smeta, pogotovo mi smeta kada se ne označi da je random slika sa neta, i verovatno će mi još više smatati i sad ove AI generisane "fotografije" koje će sigurno preplaviti forume ovde. To ipak više razumem zašto modertori postiraju, u protivnom bi diskusije, pogotovu ovakve kao putovanja, zamrle prilično brzo. Jer prvo koliko ovde ljudi stvarno učestvuje, drugo koliko od tih koji učestvuju su neki frekventni putnici, treće i da jesu, koliko su zainteresovani da fotografišu....i tako dalje. Bez tih random slika ova diskusija možda ne bi zamrla ali bi bila mnogo sporija, zato se objavljuju i prilozi sa neta. Jeste da možemo svi da ih pročitamo na netu ali nam možda i promakne neki zanimljiv.

I kako vi svjetski putnici prezivite te duge letove u avionu?
Ja nisam puno putovala avionom,samo nekoliko puta i najduzi let je bio oko sat i po.
Ne znam kako bih provela dvadeset sati u avionu...cini mi se da bih dobila napad panike,klaustrofobije ili ne znam cega vec.🙂

Naši duži letovi su od 15-20 sati ukupno, obicno sa jednim presedanjem za Evropu ilidva do Srbije.
Najduži let je uvek preko Atlanskog okeana i to je oko 9 -10 sati. Sto sam stariji teze mi padaju te duge rute.
Avioni su znacajno veći i širi, tako da ne deluje skučeno. Ja lično teško spavam na sedistu uspravno i meni je to mučenje. Filmove i slično mozes da gledaš isped sebe, ali posle 3 sata buljenja u ekran, pocinje glava da boli. Ako nije preskupo, gledamo da se čistimo confort a nekad i prvom klasom, gde mogu i noge da se ispruže.
I na kraju te sačeka jetleg koji je u našem slučaju od -9 do -12 sati vremenske zone, pa sledećih par dana provedes u dremanju dok hodaš 😉

Pa ono, normalne stvari, satisfakcija putnika kao i profesionalna analiza ponude, produkata iservisa koje svaki aerodrom pruža. Naravno, u kom stanju je i cela struktura, enterijer, eksterijer i sve ostalo.

Nema još leta od 20 sati, biće valjda iduće godine, direktan let Sidnej - London. Ja sam leteo 18 sati u jednom cugu i iskren da budem baš taj let mi je izuzetno brzo prošo ali sam imao neki posao na kompu, samo sam 6 sati ugrabio da spavam od svih 18, normalno spavam po 7--8 sati na kraćim letovima. Ali sam na tom došao prilično odmoran i odspavan.
Moja taktika na tim dugačkim letovima, a letim dosta one u trajanju od 14 sati, je da što manje spavam prethodnu noć, dodjem polu ušikan na aerodrom, pre serviranja klope šutnem 2-3 viskija, za vreme klope 2 vina ili piva i posle klope konjak ili dva. Obicno se onda uspavam u prvoj četvrtini filma koje sam ionako sve gledao od obične ponude inflight entertainmenta.
Meni bi problem bio taj sto ne bih mogla da spavam.
I to ne zbog toga sto npr.ne bih bila umorna,nego na samu pomisao da sam deset sati u avionu.🙂
Cisto neki psihicki osjecaj.
Doduse,pricam napamet...nisam nikad putovala,mozda bih i prespavala let.😂

Naši duži letovi su od 15-20 sati ukupno, obicno sa jednim presedanjem za Evropu ilidva do Srbije.
Najduži let je uvek preko Atlanskog okeana i to je oko 9 -10 sati. Sto sam stariji teze mi padaju te duge rute.
Avioni su znacajno veći i širi, tako da ne deluje skučeno. Ja lično teško spavam na sedistu uspravno i meni je to mučenje. Filmove i slično mozes da gledaš isped sebe, ali posle 3 sata buljenja u ekran, pocinje glava da boli. Ako nije preskupo, gledamo da se čistimo confort a nekad i prvom klasom, gde mogu i noge da se ispruže.
I na kraju te sačeka jetleg koji je u našem slučaju od -9 do -12 sati vremenske zone, pa sledećih par dana provedes u dremanju dok hodaš 😉
Da li su u prvoj klasi ona sjedista sto se mogu oboriti za spavanje?
Tako bih mozda mogla zaspati,uz uslov da zaboravim da sam u avionu.😀

Da li su u prvoj klasi ona sjedista sto se mogu oboriti za spavanje?
Tako bih mozda mogla zaspati,uz uslov da zaboravim da sam u avionu.😀

Pa ako si već letela sat i po, nema razloga da misliš o nekim paničnim napadima u malom prostoru…zaspim i ja kad me obori umor, aki se probudim ko prebijen 😀
Prva klasa može sa obori sedište u lezeci polozaj i da se spava…recimo pristojno…
Problem je sto su karte za prvu klasu znacajno skuplje, i po pravilu se ne isplate kupovati ih. Posto letimo intenzivno tokom godine, skupljamo letačke poene na American Express, pa relativno često dobijemo upgrade sa komfort na prvu klasu…naravno ako avion nije popunjen. Par puta smo kupili iz svog džepa, ali to je uglavnom za biznis putovanja.

Meni bi problem bio taj sto ne bih mogla da spavam.
I to ne zbog toga sto npr.ne bih bila umorna,nego na samu pomisao da sam deset sati u avionu.🙂
Cisto neki psihicki osjecaj.
Doduse,pricam napamet...nisam nikad putovala,mozda bih i prespavala let.😂

Pa u principu ako možeš da spavaš u busu možeš i u avionu. Znam ja frekventne letače na duge linije koji nikako ne mogu da zaspu u avionu ali oni ne mogu ni u busu niti bilo čemu što se kreće..
Mene lično stavi i na kamen - spavam, u avionu ko zaklan.

Pa u principu ako možeš da spavaš u busu možeš i u avionu. Znam ja frekventne letače na duge linije koji nikako ne mogu da zaspu u avionu ali oni ne mogu ni u busu niti bilo čemu što se kreće..
Mene lično stavi i na kamen - spavam, u avionu ko zaklan.
Ne mogu ni u busu...rijetko zaspim,jedino ako mi je bas udobno da mogu da se ispruzim,ali obicno nije.
Kod aviona mi je nelagodan sam osjecaj da si deset sati u vazduhu.
Bus bar pravi pauze.🙂

qatar-airways-emblem.png

U junu je Skytrax izbacio i listu najboljih avio prevoznika, i Qatar Airways je i ove godine uzeo titulu. Kao i sa aerodromima i ovde se stvari slabo menjaju, uglavnom iste kompanije iz godine u godinu. Opet Azijati dominiraju pa su čak od prvih 10 njih 8 iz Azije, 9 ako i Tursku računamo Azijom, što ona najvećim svojim delom jeste. Naša ponos i dika Air Serbia zauzela je neslavno 99-to mesto, što bi se ono reklo ima mesta za "male" korekcije i popravke.

1. Qatar Airways
2. Singapore Airlines
3. Cathay Pacific Airways
4. Emirates
5. ANA
6. Turkish Airlines
7. Korean Air
8. Air France
9. Japan Airlines
10.Hainan Airlines

Cela lista

Back