Šlihtanje: potreba ili nešto drugo?

• Začetnik teme Začetnik teme rada1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitanje: ako se nađemo u situaciji da MORAMO nekoga poslušati (šefa npr. jer nam očajnički treba baš taj posao), i tako i postupimo(tj. poslušamo šefa) ali pri tom jasno iznesemo svoj stav, da li je i to šlihtanje? Da li je šlihtanje i ako se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom ali ga ipak obavimo (iz istog razloga)? Ili se računa baš samo povlađivanje, znate ono: "Šef je uvek u pravu, čak i onda kad nije u pravu!". Ja npr. volim da se šalim (blaga ironija) na račun šlihtanja, ali to često ispadne dobro po mene pa uspem da završim neki posao! Ako je i to šlihtanje onda O.K. JA SAM ŠLIHTARA!

Kad pogledaš prava ulizica mora biti i dobar psiholog. Mora znati šta ti treba, kada ti treba, kako ti treba i koliko ti treba. Svuda ima onih koji su nadareni za nešto. I ovde se verovatno izdvajaju oni koji su izuzetni u tome što rade. A nekome verovatno takvi dobro i dođu. Gode njihovoj sujeti. Kad bi ljudi pogledali sebe i videli kako teško podnose istinu o sebi videli bi da su u stvari okruženi prijateljima koji ih hvale i podržavaju. A šlihtanje je samo jači stepen onoga što podržavamo kod svojih bližnjih.
Nama trebaju šlihtare da bi se dobro osećali!!:D

Mislim da i kod "slihtanja" postoje nijanse.

Sta kad se tako prema meni ponasa neko, za koga znam da ne misli to sto kaze ? Kao prija mi ? Malo morgen ;).

Kad mi neko daje komplimente (a znam da ne odgovaraju istini), a cuti k'o mutav i pravi se da ne primecije (a znam da vidi) kad nesto na meni ili kod mene valja ? Fuj... :eek:

Razne stvari se mogu istrpeti, ali ako ne mora, takvima se moze udariti distanca i ne obracati mnogo paznje. Kontakt samo koliko "duznost" zahteva. Naravno da to cesto znaci i trpljenje odredjenih sankcija. Na nama je da odlucimo sta cemo...

Da li znamo i da, cesce ili redje, nekome kazemo ono sto zaista mislimo ili zelimo da taj neko cuje (iz ovih ili onih razloga) - sigurno da ima i toga :).

Da li bas sve treba svrstati u isti kos - i dalje mislim da ne.

razlozi....ili zato sto je neko tamo slab i to mu je jedini nacin komunikacije(ili ti ne zna da zauzme svoj stav)......ili slihtanje zbog interesa....e ti su mi najgori vrsta,i skrivaju svoje shlihtarske puduhvate ko zmija noge...opet...neki tamo chova mora da se uvuce na poslu u 15 dupeta tokom jednog dana...jer inace..nece imati za flipere posle ili za letovanje na Havajima.....

Pitanje: ako se nađemo u situaciji da MORAMO nekoga poslušati (šefa npr. jer nam očajnički treba baš taj posao), i tako i postupimo(tj. poslušamo šefa) ali pri tom jasno iznesemo svoj stav, da li je i to šlihtanje? Da li je šlihtanje i ako se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom ali ga ipak obavimo (iz istog razloga)? Ili se računa baš samo povlađivanje, znate ono: "Šef je uvek u pravu, čak i onda kad nije u pravu!". Ja npr. volim da se šalim (blaga ironija) na račun šlihtanja, ali to često ispadne dobro po mene pa uspem da završim neki posao! Ako je i to šlihtanje onda O.K. JA SAM ŠLIHTARA!

Naravno da nije! Častan čovek pošteno, na vreme, i najbolje što ume, izvršava svoje obaveze. Time on iskazuje poštovanje najpre sebi, i svojoj profesiji, pa tek onda firmi u kojoj radi, a, postupajući po (ispravnom) nalogu šefa, samo izvršava svoj deo posla ( pošto šefu pripada drugi deo - organizacija).
U slučaju kada se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom, moramo tražiti novi posao. U slučaju da nam ovaj posao očajnički treba, a nije apsolutno ponižavajući (npr. prostitucija...), moramo ga i dalje raditi onako kako se od nas zahteva, sve dok, očajnički tražeći drugi posao, ne uspemo i da ga nađemo.

Ipak bi trebalo da razjasnimo značenje reči. Šlihtanje bi bilo: ulizivanje, preterano povlađivanje radi ostvarivanja koristi koje svojim sposobnostima nismo u stanju da ostvarimo - "uvlačenje", i sl.
Pristoljno ponašanje, pa čak i malo preterano povlađivanje, ili laskanje, stvar je osećaja mere.
Nije šlihtanje, ni ulizivanje, ako mu je jedina svrha da olakša kontakte sa ljudima... Zamislimo samo kako bi to izgledalo kada bi preterivali u obnutom smislu, pa svakome rekli da mislimo da ne ume da se ponaša, ima veliko d..., slabo se izražava, opet mu se naglo proredila kosa, "vise joj...", dete im je... i sl.)

Naravno da nije! Častan čovek pošteno, na vreme, i najbolje što ume, izvršava svoje obaveze. Time on iskazuje poštovanje najpre sebi, i svojoj profesiji, pa tek onda firmi u kojoj radi, a, postupajući po (ispravnom) nalogu šefa, samo izvršava svoj deo posla ( pošto šefu pripada drugi deo - organizacija).
U slučaju kada se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom, moramo tražiti novi posao. U slučaju da nam ovaj posao očajnički treba, a nije apsolutno ponižavajući (npr. prostitucija...), moramo ga i dalje raditi onako kako se od nas zahteva, sve dok, očajnički tražeći drugi posao, ne uspemo i da ga nađemo.

Ipak bi trebalo da razjasnimo značenje reči. Šlihtanje bi bilo: ulizivanje, preterano povlađivanje radi ostvarivanja koristi koje svojim sposobnostima nismo u stanju da ostvarimo - "uvlačenje", i sl.
Pristoljno ponašanje, pa čak i malo preterano povlađivanje, ili laskanje, stvar je osećaja mere.
Nije šlihtanje, ni ulizivanje, ako mu je jedina svrha da olakša kontakte sa ljudima... Zamislimo samo kako bi to izgledalo kada bi preterivali u obnutom smislu, pa svakome rekli da mislimo da ne ume da se ponaša, ima veliko d..., slabo se izražava, opet mu se naglo proredila kosa, "vise joj...", dete im je... i sl.)

:klap:Bravo! Ovo je zaista lepo sročeno!
Ali...moram da kažem: ja mislim da se šlihtanje može upražnjavati kao sport! Nekome može zvučati malo čudno ali tako je. Neki me čak optužuju da sam prevelik cinik zbog toga. Možda...

Da li je šlihtanje bolest, potreba, navika ili nešto četvrto? Možda neko misli da je to umetnost? Kakva su vaša iskustva? Da li se vi bavite time ili se samo "obračunavate" sa šlihtarama? Kakvim još imenima nazivamo ovu pojavu? Treba li se, i kako boriti protiv toga? DA LI JE ŠLIHTANJE UOPŠTE DRUŠTVENI PROBLEM?

Shlihtanje verovatno nastaje iz potrebe, toliko se uvuche u ljudsku prirodu da postane neizostavni deo necije licnosti, i vise toga ne mozes da se oslobodis. Imam iskustva sa takvim osobama, to mi je jedna od najgorih ljudskih karakteristika i kod mene postize samo obrnuti efekat, i da, mislim da je shlihtanje drustveni problem. Borim se samo tako sto osobu stavljam na ignore do besvesti...

Nije to slihtanje..

***,neki ljudi misle da ce uvlacenjem drugim ljudima u dupe uspeti nesto sto ne bi mogli sami...Nazalost,kako i tim nadredjenim prija da imaju sopstvenu slihtaru,pali im najcesce.

Back