Mirođija
Veoma poznat
- Poruka
- 11.565
Ja mislim da je šlihtanje urođena mana ...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
O'K...kad sledeći put budeš bio pristojan, ostavi pertle nek vire...
Pitanje: ako se nađemo u situaciji da MORAMO nekoga poslušati (šefa npr. jer nam očajnički treba baš taj posao), i tako i postupimo(tj. poslušamo šefa) ali pri tom jasno iznesemo svoj stav, da li je i to šlihtanje? Da li je šlihtanje i ako se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom ali ga ipak obavimo (iz istog razloga)? Ili se računa baš samo povlađivanje, znate ono: "Šef je uvek u pravu, čak i onda kad nije u pravu!". Ja npr. volim da se šalim (blaga ironija) na račun šlihtanja, ali to često ispadne dobro po mene pa uspem da završim neki posao! Ako je i to šlihtanje onda O.K. JA SAM ŠLIHTARA!
Naravno da nije! Častan čovek pošteno, na vreme, i najbolje što ume, izvršava svoje obaveze. Time on iskazuje poštovanje najpre sebi, i svojoj profesiji, pa tek onda firmi u kojoj radi, a, postupajući po (ispravnom) nalogu šefa, samo izvršava svoj deo posla ( pošto šefu pripada drugi deo - organizacija).
U slučaju kada se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom, moramo tražiti novi posao. U slučaju da nam ovaj posao očajnički treba, a nije apsolutno ponižavajući (npr. prostitucija...), moramo ga i dalje raditi onako kako se od nas zahteva, sve dok, očajnički tražeći drugi posao, ne uspemo i da ga nađemo.
Ipak bi trebalo da razjasnimo značenje reči. Šlihtanje bi bilo: ulizivanje, preterano povlađivanje radi ostvarivanja koristi koje svojim sposobnostima nismo u stanju da ostvarimo - "uvlačenje", i sl.
Pristoljno ponašanje, pa čak i malo preterano povlađivanje, ili laskanje, stvar je osećaja mere.
Nije šlihtanje, ni ulizivanje, ako mu je jedina svrha da olakša kontakte sa ljudima... Zamislimo samo kako bi to izgledalo kada bi preterivali u obnutom smislu, pa svakome rekli da mislimo da ne ume da se ponaša, ima veliko d..., slabo se izražava, opet mu se naglo proredila kosa, "vise joj...", dete im je... i sl.)
Kakvim još imenima nazivamo ovu pojavu? ?
Da li je šlihtanje bolest, potreba, navika ili nešto četvrto? Možda neko misli da je to umetnost? Kakva su vaša iskustva? Da li se vi bavite time ili se samo "obračunavate" sa šlihtarama? Kakvim još imenima nazivamo ovu pojavu? Treba li se, i kako boriti protiv toga? DA LI JE ŠLIHTANJE UOPŠTE DRUŠTVENI PROBLEM?
Pitanje: ako se nađemo u situaciji da MORAMO nekoga poslušati (šefa npr. jer nam očajnički treba baš taj posao), i tako i postupimo(tj. poslušamo šefa) ali pri tom jasno iznesemo svoj stav, da li je i to šlihtanje? Da li je šlihtanje i ako se principijelno ili iz ubeđenja ne slažemo sa zadatkom ali ga ipak obavimo (iz istog razloga)? Ili se računa baš samo povlađivanje, znate ono: "Šef je uvek u pravu, čak i onda kad nije u pravu!". Ja npr. volim da se šalim (blaga ironija) na račun šlihtanja, ali to često ispadne dobro po mene pa uspem da završim neki posao! Ako je i to šlihtanje onda O.K. JA SAM ŠLIHTARA!