Slični gradovi

Interesantno
Ajd da složim sveže utiske
Npr

Smederevo/Colchester (jedan od najstarijih gradova u Engleskoj, ima i nešto što liči na ostatke tvrđave, malo je brdovit, prijatna atmosfera, ljudi opušteni, blizu je more) mislim da ima paralela sa Smederevom a slične su veličine i slične udaljenosti od prestonica.
Smederevo jako volim.

Interesantno
Ajd da složim sveže utiske
Npr

Smederevo/Colchester (jedan od najstarijih gradova u Engleskoj, ima i nešto što liči na ostatke tvrđave, malo je brdovit, prijatna atmosfera, ljudi opušteni, blizu je more) mislim da ima paralela sa Smederevom a slične su veličine i slične udaljenosti od prestonica.
Smederevo jako volim.
Mali kolaž kao prilog
Malo su tamnije slike jer sam slikao po povratku od mojih prijatelja
20220824_210133.jpg

Sarajevo i Novi Sad imaju isto naselje, fizički isto a i naziva istog, Grbavica. Pošto je bila žurba, tih šezdesetih godina prošlog vijeka, trebalo je izgraditi stambeno naselje što prije, preuzeli su gotove projekte Sarajevske Grbavice a prihvaćen je i radni naziv "Grbavica" tako da su ta dva kvarta, u dva različita grada-ista :)

Sarajevo i Novi Sad imaju isto naselje, fizički isto a i naziva istog, Grbavica. Pošto je bila žurba, tih šezdesetih godina prošlog vijeka, trebalo je izgraditi stambeno naselje što prije, preuzeli su gotove projekte Sarajevske Grbavice a prihvaćen je i radni naziv "Grbavica" tako da su ta dva kvarta, u dva različita grada-ista :)
Meni ne lice :prstic:

Recimo Subotica i Segedin...Samo arhitektura, vec su ulice drugacije, sire u Segedinu, ima tramvaja, reka...
hmm...mozda mi cak vise vuce na Novi Sad :think:

shutterstock_679121845.jpg
SEGEDIN_03.jpg

Novi Sad i Rijeka (Hrvatska)
Nzm,...tačno zašto, jeste Rijeka na primorju, ali gradovi me jako asociraju jedan na drugi.
Dubrovnik i Senna (Italija)
Napulj i grad Krf
Sarajevo na Jerusalim (mda, tamo nisam bila).
Drezden i Firenca.
Subotica me podseća na Tallin. 😁

Interesantno.Nisam znala za ovaj podatak.
Ali opet mislim da cak i ako ta dva naselja lice,da su Sarajevo i Novi Sad totalno razliciti.🙂

Interesantno.Nisam znala za ovaj podatak.
Ali opet mislim da cak i ako ta dva naselja lice,da su Sarajevo i Novi Sad totalno razliciti.🙂
Tako je, ali ovo je tačan podatak :)

"Šezdesetih godina prošlog veka počinje izgradnja višeporodičnih zgrada u ovom naselju, iza tadašnje železničke stanice , a kako je stanove trebalo podići što brže, tadašnji gradski urbanistički inženjer Milan Cvetkov preuzeo je, u okviru saradnje između Novog Sada i Sarajeva, gotove projekte izrađene za sarajevski kvart Grbavicu. Tako je radni naziv stambenih planova prihvaćen među građanima kao ime za taj deo grada, navodi se u enciklopedijskim podacima."

Novi Sad i Rijeka (Hrvatska)
Nzm,...tačno zašto, jeste Rijeka na primorju, ali gradovi me jako asociraju jedan na drugi.
Dubrovnik i Senna (Italija)
Napulj i grad Krf
Sarajevo na Jerusalim (mda, tamo nisam bila).
Drezden i Firenca.
Subotica me podseća na Tallin. 😁
Rijeku i Novi Sad ne bih nikako povezala.🙂
Rijeka mi vise lici naTrst.

😀
Mozda malo.
A kad je vec o slicnosti rijec...meni skoro svi njemacki gradovi i gradici lice jedni na druge.
Svi obicno imaju u centru katedralu,one njihove tipicne kucice,cvijece,slicnu arhitekturu.
Ne kazem da nisu lijepi,ali se tacno vidi "njemacki stil" i oni ne odstupaju od njega.
Zavisi koji deo,...ovi pribaltički gradići podsećaju na Amsterdam i taj deo Holandije.

😀
Mozda malo.
A kad je vec o slicnosti rijec...meni skoro svi njemacki gradovi i gradici lice jedni na druge.
Svi obicno imaju u centru katedralu,one njihove tipicne kucice,cvijece,slicnu arhitekturu.
Ne kazem da nisu lijepi,ali se tacno vidi "njemacki stil" i oni ne odstupaju od njega.
Zavisi koji deo,...ovi pribaltički gradići podsećaju na Amsterdam i taj deo Holandije. Rostock liči na Amsterdam.

Back