Slične omladinske organizacije kao 'Mlada Bosna'

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Dobeo vece..
Bas sam skoro razmisljao..
Posto danas medju mladima kod nas nema nekih znacajnih organizacija i onog ondasnjeg 'patriotskog duha'..
Da li su na Balkanu na prostorima na kojima zive Srbi oostojale keoz istoriju jos nekakve omladinske organizacije poput 'Mlade Bosne' u kojoj su bili momci koji su završavali srednjuškolu...
Znam za omladinske orgnizacije 1946 i 1947 posle 2. svetskog rata.. Ali da li je neko poznato da li je bilo jos nekakvih organizacija?

Dobeo vece..
Bas sam skoro razmisljao..
Posto danas medju mladima kod nas nema nekih znacajnih organizacija i onog ondasnjeg 'patriotskog duha'..
Da li su na Balkanu na prostorima na kojima zive Srbi oostojale keoz istoriju jos nekakve omladinske organizacije poput 'Mlade Bosne' u kojoj su bili momci koji su završavali srednjuškolu...
Znam za omladinske orgnizacije 1946 i 1947 posle 2. svetskog rata.. Ali da li je neko poznato da li je bilo jos nekakvih organizacija?

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Уједињена_омладина_српска

Nekada je bolje nista ne preduzimati.Siguran sam da je Princip mogao da vidi sta ce se desiti poslije pucanja u Sarajevu da to ne bi uradio.Uvijek za nekakve akcije treba pitati sijede glave sta oni misle.Sad pitanje je da li bi mi izbjegli golgotu i da nisu ubijeni Ferdinand i Sofija.
čisto sumnjam da bi izbegli golgotu..A sto se tiče ubijanja na Vidovdan mislim da je Gavrilo više želeo da pokaže da ih se ne bojimo i da je na taj njihov dolazak u Sarajevo bas na Vidovdan video na neku vrstu provokacije..

Супер занимљива тема! Ја би само поставио пар питања, која надам се не скрећу сувише са теме.
Прво шта тачно подразумјеваш под „ондашњим патриотским“ духом и да ли си баш сто посто сигуран да не постоје млади и организације које агитују у духу Младе Босне? Такође, треба примјетити да данас постоје разне групе и форуми гдје се једномишљеници сакупљају.

Постоји једна врло занимљива паралела између тадашњег и данашњег времена. Криза и велико незадовољство у српском корпусу, произашло политиком Аустроугарске и кулминација, изазвана анектирањем Босне и Херцеговине, од стране АУ (данас упоредиво са стањем на Косову и Метохији).

Питање је шта је била уопште Млада Босна; политичка, омладинска организација или револуционарно завјереничка, под плаштом омладинске? Врло је занимљива њихова сарадња са Црном руком, такође би било занимљиво знати да ли је епитет омладинске организације стекла тек после или су се водили као такви од оснивања…

Иако се свим њеним члановима не може оспорити родољубиво и патритско стремљење. Ипак су упитни прави мотиви и стремљења самог врха те организације. Читао сам да је, сам оснивач, Гаћиновић био контроверзна личност; ако сам добро разумио Млада Босна је ваљда била један огранак, (постојала је и Млада Пољска, Млада Њемачка, Млада Турска, Млада Русија итд.) Младе Европе, која је била претеча Интернационале и Комитерне.

Што се тиче саме дефиниције омладинске организације, тј. омладине, термин уопште није сигурно дефинисан, тј. и међу социолозима постоје несугласице око старосне доби.Ја лично га схваћам као категорију старосне доби oко неких 25 година. Мислим да су пионири, кадети, омладинци и сениори војничка терминологија, па би можда требало консултовати некога са те стране. Додуше на овом језичком порталу пише да су омладинци категорија до 18 година.

Back