Slazete li se?

"SLAŽEM SE" – to je najnečasnija, najbednija misao koju možete da izgovorite. Ona svedoči da ste izgubili svako samopoštovanje. Za to se nikada nigde, ni s kim i ni s čim nemojte složiti. Ne nasedajte argumentima, ne dajte se razlozima, ne verujte očiglednostima, prezirite aksiome - oni su tu da vas ponize. Budite uzvišeno postojani kao onaj velikan duhovne nezavisnosti Gaspar d'Estek, filosof i polihistorik, koji je potopljen u vrelo ulje pobedonosno izjavio: "Ne gori, dakle i ne peče!" – a zatim umro.

Nikada nikome i nizašta ne priznajte da je u pravu. Ni po cenu života. Vaše mišljenje je najbolje, jer za njega nikome ništa ne dugujete: ni iskustvu, ni tuđoj mudrosti, ni nauci, ni istoriji, ni otkrovenju – samo sebi. Nemojte se saglasiti čak i ako vas ubeđuju da ste pametni. Savladajte vaše ustreptalo srce koje žudi da se sa tim složi – to je klopka! Oni žele samo vašu saglasnost. Zatim će od vas tražiti da se, budući pametni, i u drugim stvarima sa njima složite. A kuda bi vas odvelo to popuštanje – odvelo bi vas u anonimnost.

Ne, vi ćete im reći da ste budala, dopustićete da se oko toga razvije dijalog, a vi ćete, ako mene poslušate, razume se, otići tamo gde ćete na miru moći da slušate jednog čoveka koji će vam o jednoj temi govoriti na jedino moguć način. Treba li da kažem da ćete, najverovatnije, taj čovek biti vi.

Borislav Pekic

Malo prejako..cak i za jednog Pekica.
Lici na generalizaciju,a nje se uvek uzasavam.
Sve zavisi ko je taj covek koji "nece otici u anonimnost",koji zna o cemu prica,
odnosno koji moze da cvrsto stoji iza svojih stavova.
Za suceljavanje sa misljenjem drugih,potrebna mu je valjana argumentacija,
a ona proizilazi iz veoma dobrog poznavanja materije o kojoj se vodi polemika.
Sve manje je ljudi koji imaju sta da kazu,a da iza tog misljenja stoji kompetentnost.
Na zalost,Chapi..to je nasa realnost.
Da li se sada ti slazes?..he,he..

Ako mislš kako ja mislim, koliko god bilo ispravno, nisi u pravu, jer to nije tvoje mišljenje.
Ako misliš drugačije, makar i pogrešno,u pravu si, jer imaš svoje mišljenje.
Tudjem mišljenju mogu se diviti, kritikovati ili osporavati ga,
ali poistovetiti se sa njim i prihvatiti za svoje, ravno je idiotizmu.

Upravo je Pekic i pokazao svoju velicinu direktno provocirajuci intelekt
citaoca navodeci ga da razmisli o svom stavu ma kakav on bio.....
Ipak treba imati m...a i reci nisi u pravu, pa bio to i sam Pekic ..
Imati SVOJE misljenje . To je poenta.

Iako se ne bih u potpunosti slozio, ali ovo je dobro pocetno uputstvo za buduce mudrace, a pristojan opis sadasnjih pametnjakovica.Ne svidja mi se sto podilazis budaletinama. :)opsss. Izvinite nasa mudrosti.

Poslednja izmena:

Back