Slayer

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.554
Slayer je američki trash metal sastav osnovan u Kaliforniji , Huntington Park 1981.
Reči njihovih pesama uglavnom su ispunjene anti-religijom, smrću, nasiljem i ratom.
Jedan je od članova "velike četvorke" trash metala:Metallica .Anthrax i Megadeth.
https://en.wikipedia.org/wiki/Slayer

1651076097299.png

1981 godine gitaristi Kerry King i Jeff Hanneman osnovali su bend
Sa Tomom Arayom kao vokalom i basiston i Daveom Lombardom na bubnjevima.
Dve godine su svirali po klubovima, a onda ih je zapazio Brian Slagel,predsednik diskografske kuće METAL BLADE RECORDS.

Slayerov prvi album SHOW NO MERCY je izdan u 1983 godine
i dobio je kritike da je to album pun maloljetničkog satanizma s recikliranim riffovima, i iako je intezivan
, frenetični bubnjevi su napravili novo polje u metal muzici.
1651076151082.png

(Full Album)

Sledeći sporiji, mračniji album HELL AWAITS izašao je 1985. i dao je sastavu prvu priliku da okuse slavu
prodavši 100.000 kopija u SAD-u usprkos slaboj promociji.
Sada je underground osećaj privukao pažnju producenta RIICKA RUBINA koji je potpisao
grupu za diskografsku kuću Def Jam Records da poveća opseg žanrova koje on koristi.

1651076364163.png

Slayerov prvi album za Def Jam bio je REIGN IN BLOOD koji je napravio proboj među metal kritikama i fanovima,
kombinujući brzinu panka i hardcora, sa gitarom i odgovarajućim imidžom.

(Full Album)

Kroz album se najviše virtualizira speed metal
Slayer je dobio loše ocene zbog njihovog sotonističkog i nacističkog izgleda i simbola,
ali grupa je govorila da ne veruje ni u jedan sistem.
1651076654111.png

Kako je Slayerova popularnost rasla, sastav je patio od unutarnjih sporova.
Bubnjar Dave Lombardo otišao je tokom turneje 1987., ali se ubrzo vratio.
U tim trenutcima ga je zamijenio Tony Scaglione .

1651076700766.png

Počeo sam da ih slušam oko 2000-e i bili su mi omiljeni bend godinama. Tada su se mnogi delili na fanove Metalike ili Slejera. Malo njih je volelo oba benda. Metalikini fanovi su bili kao normalniji, mi Slejerovci mračniji, ekstremniji. :lol:

Valjda jer se Metalika kasnije iskomercijalizovala a Slayer nastavljao da mrači, pre svega kroz tekstove ali i muziku. Bili su agresivniji, brži.

Njihov sljedeći album izašao je 1988 a nazvan je SOUTH OF HEAVEN.
Taj album označio je odlazak speed metala i vratio se više tradicionalnom metal zvuku.
Usprkos obožavateljskim tužbama album je dobio gold izdanje.
Slayer je postao poznat po svojim energičnim koncertima, koji su bili konstantni tokom kasnih 80-ih.

(Full Album)

1651077040811.png

1990. izašao je SEASONS IN THE ABYSS koji je utvrdio Slayerov status kao jednog od najvećih metal sastava na sceni,
prodavši se u preko milijun kopija i dobivši pohvale u svim metal magazinima.
Kako bi najavili svoj veliki povratak, Slayer je napravio veliku turneju Clash of the Titans,
koja je uključivala grupe kao što su Anthrax, Megadeth , Alice In Chains i uglavnom neke lokalne sastave.

Tada su se mnogi delili na fanove Metalike ili Slejera. Malo njih je volelo oba benda.
Ja sam volela oba benda, ali nekako mi je Metallica draža.
.Uz njih je bio i Megadeth i Iron Maiden,Testament na mojoj listi..I još neki koji su malo više naginjali mraku
Gorgoroth, Mayhem..I slično ..
Nije se moj muzički ukus toliko promenio .Jedino malo više naginjem (sada) gotik metalu i Vikinškim varijantama...

Omiljeni metal band mi je Sepultura iz etno faze (Chaos A.D. i Roots), ne slusam metal skoro uopce (tu i tamo Roots, neku S.O.A.D. pjesmu plus mixeve metal/industrial kao sto su Rammstein i njihovi daleki industrial/fasci rodjaci Von Thronstahl, neki stariji ukrajinski etno nazi bandovi poput Temnozor i Nokturnal Mortum, eksperimentalni Alcest, Burzumov Hvys lyset tar oss), ali sa Slayerom nikada nisam mogao na zelenu granu, jednostavno prezestoko.
Na to mi ljudi kazu - gle budale, a Roots album obozava.
Pa da, ali Sepulturin Roots u sebi uz svu zestinu ima indijanskog etna i misticizma, dok je Slayer kao teretni vlak koji te pokupi punom brzinom.

:mrgreen:

1651077449213.png

Godine 1991. Slayer je obilježio 10 godina postojanja tako što je izdao dvostruki live album DECADE OF AGGRESSION
1992. došlo je do novih problema u sastavu. Dave Lombardo je provodio više vremena sa svojom ženom nego sa sastavom,
pa je izbačen iz sastava. Zamijenio ga je Paul Bostaph(Forbidden)

(Full Album)

Nakon što su odsvirali nekoliko koncerata s novom postavom,
Slayer je nestao sa scene i počele su kružiti glasine da će se grupa raspasti.
1993. grupa je radila na soundtracku za film Judgement Night,
Pred kraj 1994. godine, nova postava je izdala prvi album, brutalno brzi DVINE INTERVENTION.
. Iako se nije baš dobro prodao, dobio je 8. mesto u SAD-u i potvrdio da je trash metal još uvek popularan u '90-ima.

(Full Album)

Divine Intervention donio je opet loše ocene zbog omota na albumu tj.
zbog otkinute ruke na kojoj je urezano Slayer, pa su se albumi uskoro počeli i zabranjivati.

(A MENI JE BAŠ KUL OMOT)

1651077673864.png

Dave Lombardo je provodio više vremena sa svojom ženom nego sa sastavom.
Kada mu je žena zatrudnela Dave je 9 meseci unapred najavio da hoće da bude uz nju kada se porodi. Mislim da je menadžer benda samo odlučio da nađe novog bubnjara, jer show must go on.
Šteta, svađa sa Dejvom je velika mrlja u istoriji benda. Lombardo je po meni bio nezamenljiv.

Nakon skoro dvie godine turneje, bubnjar Bostaph otišao je iz Slayera kako bi
nastavio raditi na svom starom projektu The Truth About Seafood.
Njegova zamena je došla iz grupe Testament(John Dette)koji nije dugo ostao u bendu.
Bostaph se potom vratio i 1996. godine grupa je snimila novi album UNDISPUTED ATTITUDE
koji je sadržao obrade klasičnih pank sastava .

(Full Album)

Pred kraj 1994. godine, nova postava je izdala prvi album, brutalno brzi DVINE INTERVENTION.
. Iako se nije baš dobro prodao, dobio je 8. mesto u SAD-u i potvrdio da je trash metal još uvek popularan u '90-ima.

Divine Intervention donio je opet loše ocene zbog omota na albumu tj.
zbog otkinute ruke na kojoj je urezano Slayer, pa su se albumi uskoro počeli i zabranjivati.
Ja baš volim taj album. Naslovna numera ima neverovatno dobru atmosferu. Drugačiji je zvuk.
Problem sa Divine Intervention je što su bili primorani da snimaju u nekoliko studija, te je miks bio neizbalansiran i za njihov standard nešto lošijeg kvaliteta.

Ja baš volim taj album. Naslovna numera ima neverovatno dobru atmosferu. Drugačiji je zvuk.

Na ovu misliš?
Da,sviđa mi se..

A dobro, Nokturnal Mortum je otvoreno hiperantisemitski, nikada to nisu krili.

:mrgreen:
Ima ih..Ne kažem da nema..Ali samo zato što je u pitanju ,metal muzika , ljudi već imaju neku svoju priču i mišljenje
O metalcima , o osobama koje to slušaju ..Pa da li se ti sećaš kada sam ja bila satanista , tu , na forumu?

Back