Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 235.645
sto nisam ja pored na slici

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
sto nisam ja pored na slici
Ma ja nadjoh ove slicice na netu,ali ni ja nisam ljubitelj svedskog stola,ali volem raznovrsnu ranu ko sto rece Djoka:Apsolutno ništa ružno,ali....Moj problem je u količini,čim ima ovako mnogo hrane,ode moj apetit.I odakle da počnem?
Dok dođem do kolača,koje u stvari smatram glavnim jelom na slavama,ja ni da zinem.
Meni se sviđa kad je sve lepo poređano,ne smetaju mi novotarije.Polome se žene dok sve to naprave i treba ih ceniti
za toliki trud i rad i biti zahvalan.Dobro,sad se reklamiram da sam dobar gost,ne morate me zvati na slavu,al okačite slike bar.![]()
Ovo mi je prva godina da cu za vreme slave i po zanimanju biti domacica, te imam vremena da spremim razne neke djakonije, ali muz mi je stavio veto na spremanje dekorativne hrane.Kaze ne zeli na svom stolu "crveni rolat i plavu sargarepu". "Sto se ukrasava cvecem i svecama, a ne hranom." Kum, koji je prisustvovao razgovoru, se slozi sa mm i kaze -"kad god vidim na stolu neobicno slozenu hranu jarkih boja, znam da cu otici kuci gladan." Tako se ja zamislih... Jel postoji muski i zenski pogled na ukrasen sto? Gde i zasto pocinje preterivanje, a zasto preterivanje u spremanju hrane bilo koga nervira?
Mozda zato sto je kulinarstvo umetnost,koje treba da zadovolji ne samo potrebu za hranom,vec i ostala cula.Nahranices ti goste i sa mascu i hlebom,ali ostala cula ostaju nezadovoljena.Јасно, твој муж и кум су у праву.
Нема никаквог "мушког" или "женског" погледа на украшен сто, постоји само прехрамбени кич и супротно од њега.
Због чега је неким људима једноставност толико одбојна?
Muskarci su sa Marsa,zene sa Venere.Zato imamo razlicite poglede na svako pitanj,pa i za ovo.Јасно, твој муж и кум су у праву.
Нема никаквог "мушког" или "женског" погледа на украшен сто, постоји само прехрамбени кич и супротно од њега.
Због чега је неким људима једноставност толико одбојна?
Mozda zato sto je kulinarstvo umetnost,koje treba da zadovolji ne samo potrebu za hranom,vec i ostala cula.Nahranices ti goste i sa mascu i hlebom,ali ostala cula ostaju nezadovoljena.
Добро јело је добро јело и не тражи ништа осим чистог тањира и есцајга.
Декорација? Лепе винске чаше, свећа и пар ружа у вази.
Naravno,licno pozdravljam svaciji izbor.Onaj ko voli da sprema,kao nasa postavljacica teme,neka sprema kako joj volja.Njena svetkovina,njen meni.Onaj ko ne voli da sprema i ne pridaje vaznost izgledu jela,taj ce tako i spremiti svoje slavlje.I svako je u pravu dok sledi sebe.Samo,ne treba pljuvati ni po onim domacicama koje sve poruce gotovo,a ni po onima koje uzivaju u spremanju raznih djakonija.
Па како може да изгледа супа или сарма него као супа или сарма? Јел треба да их бојим у розе?
Pobogu,pored supe i sarme postoji mali milon drugih jela!Upravo gledam neku kuvarsku emisiju na TV(nije na nasoj) neko takmicenje i ziri ocenjuje.Prvo ocena iz optickog dozivljaja,potom,ukus i miris.Kulinarstvo je kreativna rabota a ne puko kuvanje.Rekoh vec,kad ti je neko u kuci gladan,najesce se i od suvog hleba,ali gde je tu uzivanje u hrani?U ekskluzivnim restoranima naplacuju obrokko da je odsuvog zlata a mozes ga u oko staviti.Konzumiranje hrane je uzitak,a ne prezderavanje.
Ја мислим да је слава прилика за дружење а не такмичење у гастрономским акробацијама.
Trpeza je mnogo lepa kad ovako izgleda. Ali...s obzirom da je to Slavska trpeza fale osnovne stvari: Sveća, Kolač, Žito i Vino.
eto kol'ko ljudi tol'ko cudi
ja to - 'leba i masti bih mogla pojesti samo kad bih skapavala od gladi. mm kaze da mu je to bilo omiljena uzina - leba i masti pa na ulicu da se igra sa drugarima... i svi su, kaze to jeli. ja pitam - sta mame vam nisu kuvale dzem? u mom kraju se na hleb maze ili kajmak ili dzem u zavismosti dal' ces slatko ili slano...
ova slika sa puno hrane - prvo mi se cini da je to degustacija nekih posnih jela (mozda gresim), ali mi se cini da su u jednom ovalu pecena bundeva, suve sljive i orasi. jako volim sve to, ali kad bih gostima to posluzila za slavu verovatno bi me gledali "k'o s'marsa da sam pala". a o zemljanom posudju... ko voli svaka cast, ja ne volim da ga vidim ni na izlogu a jos manje na stolu...
ono sto je mozda neko moje pitanje je- zasto vise nije dovoljno za hladno predjelo, tzv meze (podrazumeva se da je lepo aganzirano) i neko pecivo vec "za uspesnu slavu" treba gomila nekih sarenisa, za laicko oko cesto nepoznatog sastava i cudesnog izgleda? ono dalje, salate i mesa... tome nisam primetila da se nesto pridaje znacaj u serviranju i oblikovanju...
Ovo mi je prva godina da cu za vreme slave i po zanimanju biti domacica, te imam vremena da spremim razne neke djakonije, ali muz mi je stavio veto na spremanje dekorativne hrane.Kaze ne zeli na svom stolu "crveni rolat i plavu sargarepu". "Sto se ukrasava cvecem i svecama, a ne hranom." Kum, koji je prisustvovao razgovoru, se slozi sa mm i kaze -"kad god vidim na stolu neobicno slozenu hranu jarkih boja, znam da cu otici kuci gladan."
Tako se ja zamislih... Jel postoji muski i zenski pogled na ukrasen sto? Gde i zasto pocinje preterivanje, a zasto preterivanje u spremanju hrane bilo koga nervira?
Ja se potpuno slazem sa tvojim muzem - volim da je sto lepo ukrasen, volim da je hrana lepo aranzirana ali ne volim preterivanja. A cesto ih ima.
Moja prijateljica napravi tortu pa je ukrasi slagom ili filom obojenim plavo ...bljak... ili zeleno..... Pa poredja decje igrackice: bilijarske kugle i stap na zelenu tortu. Ili stavi plsticnu kucicu na zelenu tortu, pored plavo " jezero" , po njemu patke i guske plasticne a po " travi" ovcice i krave. I kako se torta sece igracke se samo pomeraju, ni slucajno da se skinu sa torte.Meni je to jako odbojno, takav kolac ni ne probam mada obozavam slatkise.
I nekako zadnjih godina volim jednostavnost- "manje je vise". Pre sam spremala npr. pohovano+peceno + cufte - a od svakog kolicinski kao da je to jedino jelo " jer sta ako svi hoce samo pohovano?" A to isto i sa prilozima, salatom, sitnim slatkim i slanim kolacima. A torte dve...Predjela su posebna prica - kao da ce samo to da se jede i nista drugo, da je sto vise vrsta i sto sarenije. Padnem na nos spremajuci, potrosim brdo para,pretrpam sto hranom a pola niko i ne proba. A uglavnom je tako i kad negde idem . Cini mi se kao da svi zelimo da posluzimo sve lepo sto znamo da napravimo. I da se svecana trpeza pretvara u takmicenje ko ce raznovrsnije i sarenije da posluzi. I prejedanje ( u stilu " da od svega probam bar jedno parce" ). A trebalo bi da je povod da sa dragim ljudima posedimo, ispricamo se, proveselimo....
Sad smanjujem broj raznih jela, naravno znam svoje ukucane i goste, pa ako ne jedu svi prase napravim i nesto drugo pored, stavim 2 -3 vrste salata ,najcesce jedan, retko 2 priloga uz meso ( primecujem da jako retko neko uzme prilog i to uglavnom zene, mm kaze " prase je najlepse samo uz salatu" ), Predjela uglavnom nemam, sitne kolace takodje retko napravim a kad pravim imam samo jednu vrstu za one sto ne jedu tortu. Da, sarmu vise ne sluzim, supu retko. I nisam cicija, mislim da je tako bolje, uostalom gosti se ne zale
prase,sarma,gibanica,supaBožić valja provesti u krugu porodice.
Međutim, lepo ga je provesti uz prigodnu Božićnu trpezu
Kako će nam izgledati Božićna trpeza?
Prasetina ili ćurka?
Ili nešto treće?