Slavska (svecana) trpeza

Zuji Zolja

Domaćin
Poruka
3.567
Ovo mi je prva godina da cu za vreme slave i po zanimanju biti domacica, te imam vremena da spremim razne neke djakonije, ali muz mi je stavio veto na spremanje dekorativne hrane. :aha: Kaze ne zeli na svom stolu "crveni rolat i plavu sargarepu". "Sto se ukrasava cvecem i svecama, a ne hranom." Kum, koji je prisustvovao razgovoru, se slozi sa mm i kaze -"kad god vidim na stolu neobicno slozenu hranu jarkih boja, znam da cu otici kuci gladan."
Tako se ja zamislih... Jel postoji muski i zenski pogled na ukrasen sto? Gde i zasto pocinje preterivanje, a zasto preterivanje u spremanju hrane bilo koga nervira?

ok. to su jasne stvari... sveca kolac zito
ja sam ovde mislila na razna preterivanja i nerviranja. mene npr vise nervira kad domacica u polucistoj majici i sa neurednom frizurom donosi i odnosi jedno po jedno jelo, nego izgled stola i ukus i dekoracija jela. ustvari ne nervira me nego mi nekako zao...

Ko dodje sa dobrim namerama
sve mu je dobro.

Bitnije je da imaš voštanu veliku sveću
koja treba da gori ceo dan.
Slavski kolač da pop osvešta.
I kuću, normalno, ako već nisi.

bitnije mnogo
prvo se gleda dal je bilo čorbe
pa kakva je sarma
pa jel dobro pečeno meso
pa jel te održavaju u stanju pijanstva
pa jel ima widescreen tv da se gleda davis cup
to ti je srpska slavaja

inače volim šareniš
al često bude i to mnogo djakonija
malo hrane

Некоме су славе и породичне прославе уопште прилика да покаже своје умеће и да искаже своју креативност. :)
Мада је често то само пуко показивање и доказивање, а онда се губи поента славе.
Закључак: ако се то ради зато што је домаћица маштовита, има вољу и жељу да направи неке такве ствари и угоди гостима,
то ми је у реду, а ако то ради да би се такмичила са осталима и показала како се у њиховој кући посвећује велика пажња томе,
онда ми то није у духу славе.

Ovo mi je prva godina da cu za vreme slave i po zanimanju biti domacica, te imam vremena da spremim razne neke djakonije, ali muz mi je stavio veto na spremanje dekorativne hrane. :aha: Kaze ne zeli na svom stolu "crveni rolat i plavu sargarepu". "Sto se ukrasava cvecem i svecama, a ne hranom." Kum, koji je prisustvovao razgovoru, se slozi sa mm i kaze -"kad god vidim na stolu neobicno slozenu hranu jarkih boja, znam da cu otici kuci gladan."
Tako se ja zamislih... Jel postoji muski i zenski pogled na ukrasen sto? Gde i zasto pocinje preterivanje, a zasto preterivanje u spremanju hrane bilo koga nervira?

Imam druga koji obozava da kuva i to odlicno radi, on kada dekorise tanjir/posluzavnik lepse je od bilokakvog cveca na stolu :aha:

Некоме су славе и породичне прославе уопште прилика да покаже своје умеће и да искаже своју креативност. :)
Мада је често то само пуко показивање и доказивање, а онда се губи поента славе.
Закључак: ако се то ради зато што је домаћица маштовита, има вољу и жељу да направи неке такве ствари и угоди гостима,
то ми је у реду, а ако то ради да би се такмичила са осталима и показала како се у њиховој кући посвећује велика пажња томе,
онда ми то није у духу славе.
Licno,obozava da kuvam,sto je danas retka pojava kod zena,nekako se ustalilo da si zaostao ako volis da kuvas.Prosto ako ne porucis gotova jela za bilo koje slavlje nisi in.Tako da u svom okruzenju nemam priliku,kako ti kazes,da se nesto takmicim(mada ni u tome ne vidim nista lose).Moji u kuci su navikli na moje eksperimente,sa raznim cudnim povrcem,koje pojedine i sama gajim,jer ih kod nas nema,takodje su navikli na svakodnevno aranziranje,tako da im nije nista cudno kada nesto slavimo sto cu ja aranzirati i sto i u tanjirima.Prosto to sam ja,tako me znaju ukucani,prijatelji i rodbina.Njima bi bilo cudno da iznesem samo pecenje i salatu,ne zato sto su zeljni hrane,vec to ne bih bila ja.Najbolja prijateljica,ne voli ni da jede ni da sprema,ali za svoju slavu se maksimalno potrudi,jer to je svecanost u kuci.
Sta znam,bilo sta da slavi moja porodica to smatram svecanoscu,i prosto nisam primetila da se iko gadi na lepo uredjenu trpezu.Vrhunski kuvari se takmice ko ce bolje aranzirati sto,a mi se kao palimo na prasetinu i izlivene pihtije u tanjiru sa prstom masti na povrsini.
Ako ti je gust da lepo spremis gozbu za svoje goste,ti spremi,a pohvale ce ti svakako prijati.

Nikad ne mojte zaboraviti da je vazniji ukus hrane od samog izgleda...

A sto se tice SLAVE, mnoge zenturace zaborave smisao slave, pa krenu spremati kojekake gluposti da bi im se neki gosti divili i hvalili njihovim kulinarskim umecem.

A tu je i takmicenje cija ce domacica lepse spremiti trpezu slavu, kao ona emisija "Dodji na veceru".

Ljudi to je SLAVA slavi se taj svetac , normalne ljude boli briga da li ste nasminkali sto raznim glupostima.

Nikad ne mojte zaboraviti da je vazniji ukus hrane od samog izgleda...

A sto se tice SLAVE, mnoge zenturace zaborave smisao slave, pa krenu spremati kojekake gluposti da bi im se neki gosti divili i hvalili njihovim kulinarskim umecem.

A tu je i takmicenje cija ce domacica lepse spremiti trpezu slavu, kao ona emisija "Dodji na veceru".

Ljudi to je SLAVA slavi se taj svetac , normalne ljude boli briga da li ste nasminkali sto raznim glupostima.
Pa sta ako je slava?To je valjda porodican,plus verski praznik tog doma!Zasto je sramota da zenturaca sredi slavsku trpezu kako je njoj milo i drago?A smisao slave je davno pogubljen i retki su oni koji uopste znaju ZASTO Srbi slave slavu.
Ali nije neophodno biti neandertalac da bi se ispostovao svetac!

Slava je nekad bila supa,sarma,meso ,pita i kolaci,Nekom je to i sad a neko sprema plavu mrkvu i crveni rolat.Ja volim lijepo aranziran sto,lijepe stolnjake ,case .neko cvijece koje ne smeta,a ne odstupam od tog tradicionalnog nacina slavljenja slave.mal se razmasem sa nekim salatama inace ne pravim te rolate i zezalice.supica domaca od koke i patke,sarmica,prase,jagnje,salate i kolaci.Svi odu zadvoljni.Idem na neke slave na kojima je milion nekih rolata na stolu,ali koliko ja vdim ,vise se jede ova slavska klasika.Ti uradi kako tebi prija i kako znas da ces moci i sledecih godina.Jedan je to dan u godini i svako treba da uradi onako kako misli da je najbolje za njega i za njegove goste.

ja nikada ne jedem slavska hladna predjela. ni kada se svi gosti kunu da je super ukusno. jednostavno osecam odbojnost prema toj vrsti hrane u tom trenutku. ako domacica nece da donese supu, onda uzmem sir, prsuti i sl.
potrebno je ukrasiti i sto i celi dom, ali to ne podrazumeva razne slane torte i jela koja nemaju ime.
jedno je aranziranje hrane, a drugo umaranje sebe i drugih nepotrebnim stvarima.

ja pravim zeleni rolat :D par salatica, mozda jos neku pitu ili slanu tortu, rostilj, i torte ili kolace, kako kad..
prve godine sam preterala i napravila sve u nenormalnim kolicinama i mnogo mnogo vrsta predjela jos i pecenje i rostilj i na svu srecu shvatila da mi je to skroz glupa ideja :D

gosti su misuper zadovoljni, mada dolaze mi samo pravi prijatelji pa bi im bilo i skroz super da im posluzim burek i jogurt

slavska trpeza.jpg

SLAVSKA TRPEZA 2.jpg

Sta je ruzno na ovakvoj trpezi?

sa moje tacke gledista, ne fali im nista. lepo, uredno sareno... i onda dodjem do zakljucka da vise lici na sajam hrane, nego na slavski sto u nekom domu.
jednom je neko rekao:"svedski sto je divan za oko. sve sareno, uredno,... probas ovo, probas ono i kad se desavanje zavrsi odes negde da pojedes pljeskavicu."

Apsolutno ništa ružno,ali....Moj problem je u količini,čim ima ovako mnogo hrane,ode moj apetit.I odakle da počnem?
Dok dođem do kolača,koje u stvari smatram glavnim jelom na slavama,ja ni da zinem.
Meni se sviđa kad je sve lepo poređano,ne smetaju mi novotarije.Polome se žene dok sve to naprave i treba ih ceniti
za toliki trud i rad i biti zahvalan.Dobro,sad se reklamiram da sam dobar gost,ne morate me zvati na slavu,al okačite slike bar.:D

Back