Стефан ИПХ
Iskusan
- Poruka
- 6.118
Dolazi nam praznik Lazareva subota i Cveti...znate li kako izgledaju ikone tih praznika?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zilot cacanski:Naravno to nije pravoslavan pogled ,ali ga cenim kao iskren i nevin....Ipak,mnogo nas ima ikonu u kući na posebnom mestu,ali tu je početak i kraj po pitanju našeg odnosa prema svetinji koju smo lično mi uneli u našu kuću...Osjećamo se zaštićeno kad je naša ikona slavska u kući,ali zašto....
HEBEHA:Vidis, to sam cekala daneko kaze, a zgodno sto to rece jedan vijernik.
Gde mi senovopeceni veliki vjernici i debeli popovi (ugojili se od silnog posta ili od ozderavanja i alkoholisanja po slavama, svadbama, krstenjima i sahranama...)
Da, kupovina lijepe ikone sveca, kuckanje eksera u zid i pet minuta divljenja (ne svetitelju vec svom djelu) je otprilike kraj nase vjere.
Kace hrastove grane na auta. Moj blizak rodjak stoji sa malim djetetom pored pokvarenog automobila u nedodjiji od snijegom i mase nekome da mu pomogne.Vjernici i veliki pravoslavci nemaju vremena iako je doba oko Bozica, doba za posebnu paznju perma drugima. Staje covjek i organizuje mu prevoz na toplo za zenu i bebu. Pronadje mu majstora. Pozove ga kod sebe kuci. Ne trazi nista i na rastanku se ljubazno pozrave uzishreno hvala. Covjek je bio musliman i njemu tih dana nije bio nikakav znacajan praznik.
Misle da su dizuci zastavu, ikonu i paleci svijecu (tek da popa vidi kako su dobri) postali hriscani. Da su spoznali sustinu. Odurno.
Imam ikonu svoga sveca, ako je to bilo pitanje. Suprug i ja smo u maom stanu i slavimo slavu kako i prilici - tiho, smjerno sa ljubavlju prema Bogu i bliznjima. Nema opsebnog rucka. Samo posebna atmosfera. Nema alkohola i pijanstva, kolaca, prezderavanja i zrtvovane pecene ovce. Mi smo gresnici, jel da?
PRIMIO K ZNANJU I POSLUŠAO...HEBEHA:topomodelsica je postovala svojevremeno na temi (Nesto poput "nismo stigli da im kazemo kloliko ih volimo...") o tome kako je jedva docekala da joj umre baba, pa jos se smjeskajuci dodala kako bi tema trebala da glasi "nismo stigli da im kazemo koliko nam idu na zivce..."
Nakon toga, pomalo zazirem od svih njenih postova, ali ih stoga ine komentarisem. Ali kada sam je vidjela daprosipa filozofije o tome da li Sv. Djordje bolje izgleda na plavoj ili braon pozadini malo mi je pozlilo. Ali sada sam dobro, pritisak mi se vrationa normalnu... sad mi je samo bonus smijesna.
Zilot, ako si zelio da govoris o poenti ikona, neke si postove mogao da ignorises jer sam sebi pljujes po temi, koja se meni, inace dopada.
Shvataš je praozbiljno. Ona je ili težak psihopata ili neko ko se mnogo zayebawa. Ako je uopšte ONA, a mislim da jeste.HEBEHA:Nakon toga, pomalo zazirem od svih njenih postova, ali ih stoga ine komentarisem.