slavlje rodjendana

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
Nesto me zanima

ovamo na zapadu medju narodima sa balkana ima neki novi trendi pokret a to je da se djeci 18 rodjendan slavi na veliko sa svim prijateljima (i onima sto nisu znate bitna je cifra zvanica) kad rech padne oko poklona mame odmah kazu "ma dete ima sve tako da najbolje da poklonite nova" na tim feshtama su obavezno i muzika uzivo kao razni kejterinzi i ostale karafeke.

Mene sad zanima da li je na balkanskim prostorima takodje taj 18 rodjendan pravi tih razmera kao svadbe!?

fala:)

Ма какви, овде евентуално закупе на пар сати неки кафић или клуб и то је све.
Поклони су у вредности до 10 евра, ем се скупи њих неколико да би купили нешто боље - мајицу, кошуљу, парфем.

E pa boga mi, u ovom delu balkana se prave, upravo to sto kazes feste, ma svadba bre.
Mislim da je to krenulo u nedostatku ispracaja u JNA, nesto jel te mora da se slavi, ajmo punoletstvo sa sve toaletama, limuzinama, tortama trospratnicama...

Tu najvise , sto juznije to tuznije , a kad sam cuo od jednog rodjaka da na slavljima ne jedu hleb nisam mogao vjerovati .
Ako ima hleba onda porodica pokazuje time da su sirotinja . Bitno je da bude sto vise vrsta mesa .

Зато ја више ником не верујем да нема. Због таквих.
С једне стране купује најјефтинију саламу, хода у кинеској обући, не плаћа рачуне на време, а онда се испрси као да зарађује милионе.
Ја такве терам у три лепе, јер лажу чим зину.

С једне стране купује најјефтинију саламу, хода у кинеској обући, не плаћа рачуне на време, а онда се испрси као да зарађује милионе.

Ta slavlja, pocevsi od svadbi, nekadasnjih ispracaja u vojsku, krstenja male dece, krsnih slava, pa eto i do proslava punoletstava zasnivaju se na principu rotacije, svi idu kod svakog - na svakog stigne red i da bude domacin i da gostuje kod svih ostalih, moglo bi se to nazvati presipanjem iz supljeg u prazno. I tacno je to da se zivi za te datume gde se svi okupe, razmene poklone, krkaju i lumpuju... za organizaciju slavlja se mora imati sredstava, i za poklone, i za toalete, a izmedju tih dana zivi se uobicajenim nacinom zivota uz sva moguca odricanja i oskudicu kako bi se imalo za dane slavlja...
Nije to svojstveno samo za tuzni jug, vec je tako i ovde na severu, recimo i Madjari ne zale zadnji dinar za takva veselja, ne propustaju ih, a u periodima kad nema proslava stede na svemu i svacemu...

Nesto me zanima

ovamo na zapadu medju narodima sa balkana ima neki novi trendi pokret a to je da se djeci 18 rodjendan slavi na veliko sa svim prijateljima (i onima sto nisu znate bitna je cifra zvanica) kad rech padne oko poklona mame odmah kazu "ma dete ima sve tako da najbolje da poklonite nova" na tim feshtama su obavezno i muzika uzivo kao razni kejterinzi i ostale karafeke.

Mene sad zanima da li je na balkanskim prostorima takodje taj 18 rodjendan pravi tih razmera kao svadbe!?

sta nova?kola?ja gledo na mtvu sa 16 to se trosi 100tine soma $ i mora neki custom auto padne

У ком то делу Балкана? Јел у оном где сви кмече на мале плате и незапосленост? :think:

што мање плате, славља све већа :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Nesto me zanima

зависи како ко

E pa boga mi, u ovom delu balkana se prave, upravo to sto kazes feste, ma svadba bre.
Mislim da je to krenulo u nedostatku ispracaja u JNA, nesto jel te mora da se slavi, ajmo punoletstvo sa sve toaletama, limuzinama, tortama trospratnicama...

И ја сам ово приметила и дошла до истог закључка...
Није правило али је у последње време све чешћа појава да се 18. рођендан слави ко осредња свадба....

Не разумем, зашто би неког псовала само зато што има другачије приотитете од тебе?
Теби је стало до скупље и квалитетније одеће - њему није, теби је стало до скупље и квалитетније хране - њему није, њему је стало до скупљег и квалитетније прославе - теби није...

По чему сте различити када свако иде за испуњењем својих потреба у оквиру својих могућности?

Мислим, ја се обчлачим код Кинеза, једем најјефтинију саламу и немам за свадбарске прославе рођендана, тако да нисам на једној страни...

Не разумем, зашто би неког псовала само зато што има другачије приотитете од тебе?
Теби је стало до скупље и квалитетније одеће - њему није, теби је стало до скупље и квалитетније хране - њему није, њему је стало до скупљег и квалитетније прославе - теби није...

По чему сте различити када свако иде за испуњењем својих потреба у оквиру својих могућности?

Мислим, ја се обчлачим код Кинеза, једем најјефтинију саламу и немам за свадбарске прославе рођендана, тако да нисам на једној страни...

Слушај драга, до авиона и камиона на прославама и свадбама не стиже се штедњом на салами.
И уосталом, зашто полемишете са мном?
Полемишите мало са онима који те карневале одобравају.

Jao, i ti rodjendani... :roll: Ja već 4 godine, koliko mi ima starije dete, "ratujem" sa svekrom i svekrvom oko toga. Šta li će biti za 18. ne smem ni da pomislim.
Za mene je dečji rodjendan prvenstveno druženje dece i to magično duvanje svećica. Sve drugo je sporedno, ne zanima me bre. A nekima je dečji rodjendan stvar prestiža, krkanluk, pijanka, prilika da pokažu kakvi su domaćini.. dok su sama deca, uključujući i slavljenika, u zapećku. :roll:
I to me toliko nervira, da me dovodi do ludila!!!
Razvuku one stolove, nema mesta u sobi ni da se prodje, a kamoli da se deca igraju. Redovno nakuvaju, napeku, samo što divljači nema, vina, piva, rakije.... decu ko šiša... Redovno se "svadjamo" ( ne bukvalno, ali stvarno mi na nos izadje svaki put :roll: ) i ja redovno neću da finansiram preko onoga što smatram da treba i koliko imam - prvenstveno. I redovno oni to sve plate, a kada plate sami onda mogu i praviti šta im se hoće.

Pre neki dan sam prvi put "proslavila" ćerkici rodjendan onako kako sam oduvek i tvrdila da treba. Nažalost, silom prilika, jer mi je tata umro pre mesec dana, pa nisam, naravno, bila ni za kakve ručkove, okupljanja i slične fešte, a ni oni nisu insistirali. Bili su samo najbliži, rodjene tetke i ujak sa porodicama, babe i deda. Umesila sam detetu tortu, pa kako da je lišim rodjendana, kako da ne duva svećice, bez obzira kako sam ja to doživela i kako je meni bilo - ona ima pravo na svoj rodjendan. Iznela kafu, sokove, piće ko je hteo, i to je bilo to. Svekrva je isterla svoje, umesila je neku carsku pitu, pa kako zaboga da prodje bez hrane :dash: :roll: Ali dobro.
Poenta je da su deca duvala svećice, i da su imali celu sobu samo za njih. Igraćke razne, dečje igre ( memorije, ne ljuti se čoveče... ) crtće... uživali su. Prvi put da je dečji rodjendan zaista bio za decu, i samo radi toga mi nije teško pala ni ona knedla u grlu, ni suze koje sam sve vreme gušila.

Моји су славили код куће. Позову седам, осам другова и другарица, и играју се по целом стану.
Што се тиче хране, накупујем пецива и пите у пекари, направим торту, имају сокове и то је то.

Сад су већ на крају средње, и једно и друго, тако да их рођендани слабо занимају.

Poslednja izmena od moderatora:
Слушај драга, до авиона и камиона на прославама и свадбама не стиже се штедњом на салами.
И уосталом, зашто полемишете са мном?
Полемишите мало са онима који те карневале одобравају.

А што не бих послемисала са тобом?
:dontunderstand:
Ако не желиш да други људи коментаришу твоје ставове - пиши блог, ово је форум где људи разговарају.

...до авиона и камиона на прославама и свадбама не стиже се штедњом на салами

Дакле, одлучи се, који од ова два става заступаш?;)

И зар стварно мислиш да је икоме уопште потребно наше одобрење да би своје паре трошио како му је ћеиф?

Sve je stvar percepcije...neko voli jedne stvari u životu, neko druge. Ista polemika je bila na temi Svadbe-za i protiv. Mišljenja sam da svako treba da se prostre koliko mu je guber dug, a ostalo je stvar afiniteta. Dokle god ne upadamo u dugove i minuse, lepo je slaviti rođendan, ali mislim da je danas izgubljen smisao toga naročito uvođenjem prestižnih igraonica-rođendaonica, skupih animatora, ketering hrane i naravno kupovne torte. Lično nikada deci nisam kupila tortu i smatram da je to najmanje to mogu da napravim svom detetu. Poražavajuće je da se veličina majke meri veličinom i cenom torte koju je naručila iz ove ili one poslastičarnice.

p.s. naredni ćerkin rođiš slavimo na putu u inostranstvo za njenu dušu i naš groš;)

Nesto me zanima

klasicna otimacina ko na svadbama

- - - - - - - - - -

pa pozovi baba u bosnu pa pitaj sta laprdas :lol:

А што не бих послемисала са тобом?
:dontunderstand:
Ако не желиш да други људи коментаришу твоје ставове - пиши блог, ово је форум где људи разговарају.

Дакле, одлучи се, који од ова два става заступаш?;)

И зар стварно мислиш да је икоме уопште потребно наше одобрење да би своје паре трошио како му је ћеиф?

Уместо да полемишеш са мном, радије изнеси свој став, ако га имаш.

Уместо да полемишеш са мном, радије изнеси свој став, ако га имаш.

Али ЗАШТО да не полемишем са тобом???

....Или са било ким чији ме је пост заинтригирао....

А мене је баш заитригирала контрадикција у два твоја поста, па бих желела да их појасниш...
То је поента форума, уосталом: да разговарамо...:)

Poslednja izmena:
Али ЗАШТО да не полемишем са тобом???

....Или са било ким чији ме је пост заинтригирао....

А мене је баш заитригирала контрадикција у два твоја поста, па бих желела да их појасниш...
То је поента форума, уосталом: да разговарамо...:)

Ма полемиши, ја волим полемике, него то није личило на полемику него на стопирање дискусије путем наметања неутралног става.

Нема контрадикције у мојим постовима, ја тачно знам тај тип људи, виђам их око себе, чак имам и у својој широј фамилији пар таквих ликова.
То су људи који штекају паре као глодари, што се каже - не виде им се паре.
Кукају на скупоћу, изгледају као да се облаче у Црвеном крсту, и онда те изненаде ревијалним догађајима у виду куповине стана, велелепне свадбе или рођендана на пловећем објекту са све ватрометом.

Moja ćerka u julu puni 18. rođendan, i ne pada mi na pamet da pravim tu paradu. Proslaviće ga kao i svaki do sada, u krugu najbližih prijatelja u nekom kafiću.
Inače, redovan je gost, bar jednom nedeljno, zovu je drugovi iz osnovne, srednje, s mora, iz grada... Poludeću... :dash:

Нема контрадикције у мојим постовима, ја тачно знам тај тип људи, виђам их око себе, чак имам и у својој широј фамилији пар таквих ликова.
То су људи који штекају паре као глодари, што се каже - не виде им се паре.
Кукају на скупоћу, изгледају као да се облаче у Црвеном крсту, и онда те изненаде ревијалним догађајима у виду куповине стана, велелепне свадбе или рођендана на пловећем објекту са све ватрометом.

Isti slučaj. Ponekad se pitam, jedu li ti ljudi nešto... Mi se jedva prehranjujemo.:(

Back