Slatkovodne ribe - Corbe i paprikasi

dunavko

Primećen član
Poruka
859
svaki pecaros ima svoj recept za najbolju riblju corbu na svetu ali ga tesko otkriva.mnoge je odlazak u vecne ribnjake omeo da tajnu prenesu potomcima pa se ovi jadni muce i isprobavaju razne varijante.ovde cemo da probamo malo da razjasnimo neke stvari .r.corbe mozemo da podelimo na bele i crvene.bele corbe su sa dodanim brasnom bez zaprzavanja i one su "blaze" od crvenih.osnova za corbu je buljon ili temeljac od propasirane obarene bele ribe.luk se sitno isece,sargarepa i paprike sa zacinima -aleva p. i so isto,pa se to dinsta u dosta ulja u kotlicu.kada se luk upirjani dodaje se temeljac od bele ribe.prilikom ciscenja ribe ne bacati salo i jetru vec ubaciti kod dinstanja.kada corba prokljuca ubaciti paradajz sok ili pire po osecaju.sitno secene komade ribe ,koje ste prethodno isprskali sa sircetom se isto stave u kotlic,.to se kuva jedno 40 minuta,dodatno se zacini i to je to.svako moze da dodaje vise manje zacina .mora da se vodi racuna o par stvari .komadi ribe u gotovoj corbi moraju da budu u komadu.to je obicno kvalitetnija riba ali nije imperativ.najvaznije - riblja corba mora da ima ukus RIBE. cesto se na razno raznim takmicenjima srecu cak i pobednicke corbe uopste nemaju ukus ribe .koristiti zacine,aleve i tucane paprike ali sa merom.ako imas ikru obavezno je turi u corbu.na kraju persun ili list celera.
bez temeljca od bele ribe corbu isto praviti samo da bude vise ribe i ikre.belu corbu isto tako praviti ali bez paradajza i paprike i dodati brasna da je malo zgusne.

sampionska corba je od temeljca bele ribe sa glavama tolstolobika ili sarana sa ikrom.glave sarana ili tolstolobika nisu skupe a ubedljivo su najbolje za corbu.izvaditi skrge, oprati i ubaciti da se sto duze kuvaju -mora da se raspadnu pa se velike koske povade.ako imate ikru ili mlec stavite. nije skupo a ekstra . tolstolobik od 7 kila ima otprilike 1.2 kg glavu a saran malo manje.najbolje pomesane za 5-6 lit. corbe. glava od soma je jos bolja ali se tesko nabavlja.ja sam jednom od soma od 23 kile iseko glavu i skuvo corbu i jos razlio par tepsija pihtija.u pihtije ubacite kuvana jaja seckana i zacine malo vise pogotovo b.luk.vodite racuna da mora da bude manje vode za pihtije.prvo odspite za pihtije pa posle dodajte vodu i prokuvajte za corbu.evo sada smo povezali za jedan obrok predjelo - pihtije i sardina,pasteta ,pa punjene suve paprike za ribom,ondak dobra corba da razgali blagoutrobenije sto bi reko nas prijatelj gargantua i przena -pecena riba.to zadnje cemo jos obraditi.

Da dođem na ove lepe teme od Dunavka. Apsolutno se slažem sa njim u pogledu da miris i ukus ribe mora da dominira
ali to mnogi ne cene.
.....................................................................
Riblje čorbe su nam prilično slične , mada se niko nije rodio ko je svima ugodio.
..............................................................................................................................
Prvo da kažem šta ne ide ni u riblju supu ni u čorbu - to je grašak ,šampinjoni i testenine .. , to ne ide ni u gulaš od mesa. ende.
...............................................................................................................................................................................................
Često se desi da neka stara baka napravi bolje riblju čorbu od vrhunskih stručnjaka, jednostavno imaju svoj recept spremanja
prilagodljiv svakoj populaciji koja je jede .
........................................................................................................................................................................................................
Ako pravim (veoma retko) znači bistru belu čorbu onda od sključivo rečne ribe bez zapržavanja brašnom i bez prženja luka.
Umesto prženja i dinstanja povrća ( nekolko glavica luka, 1 šargarepa , malo celera i jedan krompir) skuvam i blenderom usitnim što daje dovoljnu gustinu za bele čorbe .
Aleve i ulja što manje , do jedne kafene kaščice .
............................................................................................................................................................................................................................
Crvene čorbe (alaske) i ljute pravim u kotliću od razne rečne ribe od mirnih do brzih voda , a u kućnim uslovima od morske ribe , ono što se nađe, škarpina , oslić i tuna .
Temeljac za morske je tunjevina. I neću više pričati o morskim ribama mada ima i tu nekolko kulinarskih trikova .
...........................................................................................................................................................................................................................................................
Kod alaskih čorbi , problem je u startu naći taj pravi crni luk .Ovo što ima u prodavnicama sorte bulgarija i holandija to nije nizašta.
Druga vizuelna stvar je dubinska boja , znači na primer da 10 litara čorbe bude jednako crveno od vrha do dna sa samo dve supene kašike aleve paprike bez veštačkih ikakvih aditiva i dodataka. To je već umeće kuvanja i dosta je teško postići ujednačenu boju. I ne uspeva to uvek .

Poslednja izmena:
riblju corbu mozete da skuvate samo od mleci i ikre .to se kupuje posebno,kada imam priliku da cistim krupnu ribu,svo salo,svaka jetra ,zeludac,creva,sve se to ispere,izokrene kao kod praseta,ponovo ispere i koristi za corbe,paprikase,pihtije ,kapame ,gulase itd..ubaci se u corbu i krupan mehur zbog arome.mrena je riba koja ima izrazit jak miris na slatk.ribu i jako je dobra za corbe.izbegavati zaprske sa brasnom jer su "teske" i imaju jaku aromu. cesto sam bio prisutan kod takmicenja i imao priliku da razgovaram sa clanovima zirija koji odredjuju pobednika.vecina o kulinarstvu nema pojma i tu su zalutali ko zna kako.ne postoje nikakvi kriterijumi,ukus,boja ,gustina itd.. naravno da ima i pravih profesionalaca ali oni su u manjini.koliko puta sam probao te pobednicke corbe koje UOPSTE nisu imale nikakav ukus na ribu!!!jaki mirisi paskanata,celera,paprike,lorbera,origana i ne znam sta ti sve ne pada talentovanim razigranim kuvara pod ruku a posle i na pamet.sto na umu to na drumu...

riblju corbu mozete da skuvate samo od mleci i ikre .to se kupuje posebno,kada imam priliku da cistim krupnu ribu,svo salo,svaka jetra ,zeludac,creva,sve se to ispere,izokrene kao kod praseta,ponovo ispere i koristi za corbe,paprikase,pihtije ,kapame ,gulase itd..ubaci se u corbu i krupan mehur zbog arome.mrena je riba koja ima izrazit jak miris na slatk.ribu i jako je dobra za corbe.izbegavati zaprske sa brasnom jer su "teske" i imaju jaku aromu. cesto sam bio prisutan kod takmicenja i imao priliku da razgovaram sa clanovima zirija koji odredjuju pobednika.vecina o kulinarstvu nema pojma i tu su zalutali ko zna kako.ne postoje nikakvi kriterijumi,ukus,boja ,gustina itd.. naravno da ima i pravih profesionalaca ali oni su u manjini.koliko puta sam probao te pobednicke corbe koje UOPSTE nisu imale nikakav ukus na ribu!!!jaki mirisi paskanata,celera,paprike,lorbera,origana i ne znam sta ti sve ne pada talentovanim razigranim kuvara pod ruku a posle i na pamet.sto na umu to na drumu...
Reci mi od koje ribe smemo da koristimo i koje iznutrice . Za mrenu znam da ne sme uvek ikra i iznutrice , i koje iznutrice ne bi smeli da koristimo ?

svaku iznutricu moze da se dobro opere samo mora se pomalo pomucite.na primer od soma je jednostavno jer on ima prost sistem za varenje.zeludac-burag se odvoji od creva,nozem isece,okrene i dobro opere.kao skembici od krave. sva creva se spolja operu,okrenu ili nozem rasparaju pa se dobro isperu.ne treba da se potapaju u vodu sa sircetom.ribe biljojedi imaju sistem za varenje kog odlikuje velika duzina creva,kada su tolstolobik ,amur saran veliki i jos ako ih ima vise od njihovih iznutrica moze da se naparavi gozba.svako salo od bilo koje ribe ne treba bacati vec prstima skinuti i ubaciti u luk koji se dinsta.vec sam rekao da na jetrama stoji kesica sa zuci koju treba pazljivo noktima odvojiti i baciti.ako kesica pukne doobro oprati jer mozes da zagorcas corbu.kod przenja ribe ili pecenja u rerni,moja omiljena priprema,jetru i salo iseckati sitno,sa persunom,lukom i b.lukom,biberom i kriskom limuna u sa time napuniti deveriku,sarana pre pecenja.zapamtite dobro.ribe biljojedi se brze kvare na sobnoj temeperaturi jer njima je vec u crevima stalan proces varenja - proces varenja biljaka.tolstolibika mozete duze sacuvati ako mu izbacite drob,stavite u utrobu koprive i uvaljate ga u koprive ili list vrbe te mokrom krpom zavijete.za mrenu vazi prica da je ikra otrovna ali ja sam je jeo i nisam osetio nista.mozda zbog anestetika - sljivke.sta god da radili ipak vam treba veca kolicina iznutrica .

brate si,po mom poimanju stvari vrsta crnog luka nije toliko bitna u ovim stvarima oko ribe.jako je vazan kada ga turas u sardinu koju pravis jer daje poseban ukus .neke vrste su dobre kada luk karamelizujes,secer, za uz pirinac ili jun.jetru.. najvaznija stvar je da riba bude sveza.ne mogu svi kao je pored dunava,iz camca ulazim na vrata ali treba se truditi .zemunska pijaca donja varos ima dobar izbor,iza slepa se isto prodaje.pijaca gornja varos isto ima par prodavaca slatkovodne ribe.bolec pijaca nedeljom takodje.grocka pijaca...covek se uci dok je ziv.evo sad za crni luk jedan trik.ako svinjska mast oce da uzegne ili je uzegla,u lonac pa je pretopis i ubacis glavicu dve ociscenog c.luka da izvuce miris.a onaj luk izvadis a on poceo da zuti pa mirise taman za neki sataras na brzaka.kod nas je crni luk nesto zanemaren.samo kao dodatak i to je to. a druge kuhinje pohovani,pa punjeni pa idi mi dodji mi ..ko i plavi patlidzan -moje omiljeno povrce za meze uz rakiju dok spremamo ribu..grilovan pa sa belim lukom,limunom,m.uljem itd..inace za rakije i slicne alkohole sam vrhunski poznavaoc i negovatelj duge tradicije slobodnih ljudi balkana pa i sire.naravno i potrosac.razumno.nema bolje rakije od sljive .od sljive ranke.one roze...ko je pio dobro napravljenu,eee,,retko se nadje.ja pekao nekad .imo brodic i na brodicu kazan od 30 litara na krovu.kazan od prohroma,bure od piva od 50 lit.pa kad krenem niz ili uz dunav kazan se zalozi pa kao oni parobrodi sa misisipija,na odzak samo purnja.sve imas,drva,vode ,voca..a sirovinu,kajsije,breskve,tresnje u najlonske dzakove pa uz put na skrovito mesto da fermentira,na sunce.kad se vracam komina spremna.i onako kad se vracas para nema i taman ova dzebana dobro dojde.bilo nekad.sad nisam palio kazance godinama.ostarelo se..

Ti si neverovatan, pravi poznavalac onoga što je stvarno vrhunski.
Naravno i šljiva ranka.
.........................................
Što se tiče luka to sam pitao jer sam čuo da ima neki poseban koji se gaji u Vojvodini i ide sav za izvoz.
.........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
@dunavko očekujem recepte za paprikaše i tvoje vino .
Za vino i sorte otvori novu temu .
Pozdrav .

ovaj paprikas je zaista vrhunski i pravi je praznik za nepca ,oci i blagoutrobenije.najbolje je uzeti tolstolobika od 6-7 kila.ili par manjih,mogu i sarani i sva ostala krupna riba.pravio sam samo od somovine,keciga,manica.uvek ispadne dobro.tolstolobika koristim sto ga ima u dunavu dosta,zapostavljen je bez razloga i nije skup.znaci kotlic od 15 lit,bik-skraceno, 6-7 kila 3-4 kile crnog luka,parike tucane i mlevene,ljute i slatke,crvene sveze ispasirati,1 kilo sargarepe,1-2 pasiranog paradajza,lorbera,feferone,zacina c,dosta bibera mlevenog,1l ulja i sve ostalo sto vam padne na pamet.na komade iseci bika,komadi ko pola pakle cigareta,crni luk ne mora mnogo sitno.u kotlic.sipas 1l zejtina,paradajz,red ribe,red luka i svega onoga ostalo,glavu bika obavezno i to sve dobro izmesas i stavis da se krcka.vatra mora da bude slaba tek toliko da krcka tiho.krckanje 4-5 sati na obavezno tihoj vatri.ne mesati da se riba ne bi raspala.najveca opasnost preti od zagorevanja jer je dugacko vreme a i debeo sloj paprikasa.ja stavim al.foliju na dno kotlica i treba dobro paziti.ko voli malo vise safta dodati po malo vode ali i riba izbaci vodu tako da ne treba preterivati.gustina treba da bude kao za gulas.jede se sa ko sta ima-leba,testo,krompir. ja najvise volim sa kacamakom pomesanim sa skuvanim krompirom. ova kolicina je za 20-25 ljudi.ovaj parikas je za mene sam vrh pripreme slatkovodne ribe.ni oni parikasi sa gornjeg i srednjeg dunava mu ne mogu ni prineti.obaska sto za to vreme krckanja polako degustiras vinjozu,koja je sada ekstra.pola litre po osobi vinjaka,pola kile paprikasa,pola vekne leba i ceo krevet posle.a oni apatinski i ostali parikasi gotovi za 35-40 minuta plafon.taman pocnes da pijes a ono gotovo.

na buvljaku prohromski burici od piva od 30 lit bili 20 eura.brusilicom preseces kod gornjeg dela i dobijes posudu od oko 22 litra za kuvanje i gornji deo-talandaru.zavaris drzace za rucke ili pop nitne i eto ti dve stvari za male pare - kotlic i talandara za przenje.ja sam imao preko deset razno raznih.najbolji je tucani ali je skup,tezak i krt-meni pao na kamen i puko.bakarni je atraktivan ali ume da bude opasan.ako se nadihtuje lozac pa nagari vatru,ispari voda,kalaj takodje i mora da se ponovo kalajise.tamo gde nije dobro kalajisan stvara se bakarsulfid koji je jako otrovan!!!emajlirani nisu losi ali isto puca emajl.aluminijumski se teze odrzavaju i ne smes dugo da drzis corbu u njima.fabricki turski prohrom su od tankog lima da je meni na jednom puko na dnu .tanka pukotina skoro se i ne vidi.ovi od piva su ekstra iako u stvari prohrom nije bas dobar materijal za sudove za spremanje hrane pogotovo na vatri.los je provodnik temperature i brzo zagori.ja imam jedan od bureta za pivo od 50 lit. znaci moze otprilike 40 litara corbe - to je za neke proslave itd...kad idem na takmicenja ponesem gorionik,butan i onda si miran.iako nema nista bez drveta.i mora da znate da se dim iz vatre nekeko pomesa sa tecnoscu u corbi.ili nadimis neku belu ribu pored i ubacis unutra.svasta se radi na estradi.

moze da se nadimi ali tako dimljena ne moze da traje.moze za brzo koriscenje.riba mora da stoji u salamuri odredjeno vreme pa onda na susenje-dimljenje.e tako spremljena moze dugo da se cuva.dimio sam dosta vrsta riba ali mi je najbolji bio manic.bolji od prsute.morate voditi racuna da takva riba mora da prodje termicku obradu zbog parazita.na skadarskom jezeru sam pecao krapa i jeo sam dimljenog krapa sa krompirom i suvim sljivama zalivenog crnickim crnim vinom.dimljeni krap se uvece potopi u vodu da odmekne pa se ujutro obari i takav se posluzi,uz barenu krtolu i barene suve sljive.eejj..skupa je varijanta da svu ribu za paprikas izdimis.opet je najbolji tolstolobik koji je krajnje podcenjena riba.prodavali smo ribljim restoranima stotine kila bika pa kad sednemo kod njih za sto uzmem jelovnik i gledam:nema nikakve ribe u jelovniku koja pocinje na slovo T!!! ima jedan ruski nacin dimljenja koji ja poneki put praktikujem kad me ne mrzi.metalni sanduk sa poklopcem koji dobro dihtuje se pripremi tako da na dno bacis jedno pet-sest saka piljevine od bukve ili jasike pa iznad toga se nameste par resetki na sprat i na njih se stave komadi ribe pa se zatvori poklopac na kom ima jedan otvor koji sluzi da izlazi dim.ceo taj sanduk se stavi na plamen ili zar i onda pocinje da nepotpuno sagoreva piljevina i da dimi ribu unutra.to je ustvari generator dima sa toplim susenjem.to je i ekstra za sirovu slaninu jer za 3-4 sata dobijes dimljenu susenu slaninu.da ne poverujes.za slaninu moras da stavis saku secera umotanog u alu foliju.imao sam jedan veliki m.sanduk ,staje u njega bik od 7 kila.e to je perfekcija.ceo bik,narezan,posoljen,dva sata dimljen i pecen i kad ga izvadis a on zlatno zut i termicki pecen.mora poklopac dobro da dihtuje u protivnom oce piljevina unutra da se upali i eto belaja.mozes da stavis i neko povrce unutra ako ima mesta.mrzi me da fotografisem ovaj moj manji sanduk.ima na youtube.

moj manji sanduk za dimljenje ima 2 sprata-resetke gde stavljas ribu ili meso.ispod stavis jednu tacnu da mast ne curi na piljevinu i ne zapali se.tacna je na 2-3 santimetra od piljevine.za slaninu uzmes saku secera i uvijes ga u alu foliju i stavis pored piljevine.stavis sanduk na vatru,dim pocne da izlazi kroz gornju rupu .posle 2-3 sata,zavisi od kolicine,debljine i jacine vatre proces je gotov.kad otvoris poklopac i izvadis dimljenu polupecenu slaninu videces da je ostala samo folija a da se secer negde premestio-deponovao najvise na slaninu i on sem ukusa vrsi neku vrstu konzervacije. retko ko uopste zna za ovaj proces susenja i on je u rusiji vrlo popularan,i za ribu i za meso .mozes pilice na pola pa posle na podvarak.u prolece kada naletim na sumsko pile - Laetiporus sulphureus ,pecurku,budu to kolicine po 20-30 kila.ja sam ih pripremao i konzumirao u svim varijantama koji sam se setio.pa sam ih prodimljavao na gore opisani nacin.mozes da zamislis trpezu sa ribama ,rakovima,gljivama ali onako bogato na stolu.imam mali mlin i rucni a i na struju pa sameljem zito i kukuruz za hleb.pa sam pravio domace paste.ima mala masinica na struju ,automatska,samo sipas brasno,vodu,soli i ona sama okrece ,napravi testo i sama ga istisne kroz kalup koji hoces.posle samo osusis.al sam odusto od nje.tesko se posle pere.covek kad nesto voli ,nista mu nije tesko.samo mora da radi stvari sa razumevanjem..

fala ali svako moze da dodje do toga ako ga interesuje .ja sam malo lutao,eksperimentisao,alasio,razgovarao sa ljudima i nesto malo ukapirao .nema epoxalnih otkrica,ljudsko iskustvo se prenosi s kolena na koleno.i moje geslo je da covek i magarac vise znaju od coveka ili tako nekako.evo isprobanog recepta - brudet od manica .dosli smo i do manica,jedinog predstavnika familije bakalara ovde kod nas u slat.vodi.to je izrazito zimska riba i kada se som baci u krtog manic postane aktivan.nema kostiju,samo kicmu i jako tanka rebra.peca se na stap i u senkere .nema ga -5-6 godina i onda se pojavi u velikom broju i ide uzvodno.tada moze da se nahvata ogromna kolicina.kod manica je jos interesantno da kada ga prutom izlupas po stomaku njegova jetra koja je inace jako velika poraste jos veca.jeo sam najfinije pastete - foi gra i to od gusaka koje su perverzno kljukane jezgrima oraha.krene se sa jednim orahom pa svaki dan se povecava za po jedan,valjda do 24 komada,ali ova pasteta od jetre manica, sa maslacem,dosta bibera crnog iz shri lanke i ko voli beli luk.opet na koktel pecivu ili zapecenom hlebu.i inace ja sam ga susio i tvrdim da je ukusniji od bilo koje prsute.ali ajmo na brudet,da pokazemo dalmatincima da mi i brudet za trku imamo a ne samo oni.crni luk,sitno iseci,sargarepu na stapice pa prziti.ja koristim mast na opste zgrazavanje barbi koje sam ugoscavao i trpeo kritike zbog toga i koje prestanu kad probaju jelo.dodati manice na komade isecenog.ustvari kao da radis sataras ili becarac samo sto imas ribu unutra.kasnije dodas papriku rezanu ,ljutu,zacine koje imas i paradajz.paradajz mora da dominira.a i ne mora,kako ko.jetru ubacujes negde 25 minuta pred kraj . beli leba za umakanje,zacine stavis sta imas .dobra sljivka ili kruska pre jela a posle ko sta oce a i ono sta ima.za dobru svinju nema losih pomija.SRETNI PRAZNICI za sve pa i za nas.

ovaj paprikas je zaista vrhunski i pravi je praznik za nepca ,oci i blagoutrobenije.najbolje je uzeti tolstolobika od 6-7 kila.ili par manjih,mogu i sarani i sva ostala krupna riba.pravio sam samo od somovine,keciga,manica.uvek ispadne dobro.tolstolobika koristim sto ga ima u dunavu dosta,zapostavljen je bez razloga i nije skup.znaci kotlic od 15 lit,bik-skraceno, 6-7 kila 3-4 kile crnog luka,parike tucane i mlevene,ljute i slatke,crvene sveze ispasirati,1 kilo sargarepe,1-2 pasiranog paradajza,lorbera,feferone,zacina c,dosta bibera mlevenog,1l ulja i sve ostalo sto vam padne na pamet.na komade iseci bika,komadi ko pola pakle cigareta,crni luk ne mora mnogo sitno.u kotlic.sipas 1l zejtina,paradajz,red ribe,red luka i svega onoga ostalo,glavu bika obavezno i to sve dobro izmesas i stavis da se krcka.vatra mora da bude slaba tek toliko da krcka tiho.krckanje 4-5 sati na obavezno tihoj vatri.ne mesati da se riba ne bi raspala.najveca opasnost preti od zagorevanja jer je dugacko vreme a i debeo sloj paprikasa.ja stavim al.foliju na dno kotlica i treba dobro paziti.ko voli malo vise safta dodati po malo vode ali i riba izbaci vodu tako da ne treba preterivati.gustina treba da bude kao za gulas.jede se sa ko sta ima-leba,testo,krompir. ja najvise volim sa kacamakom pomesanim sa skuvanim krompirom. ova kolicina je za 20-25 ljudi.ovaj parikas je za mene sam vrh pripreme slatkovodne ribe.ni oni parikasi sa gornjeg i srednjeg dunava mu ne mogu ni prineti.obaska sto za to vreme krckanja polako degustiras vinjozu,koja je sada ekstra.pola litre po osobi vinjaka,pola kile paprikasa,pola vekne leba i ceo krevet posle.a oni apatinski i ostali parikasi gotovi za 35-40 minuta plafon.taman pocnes da pijes a ono gotovo.
Što se tiče crnog luka , uvek ga prvo prokuvam jedan ključ da izadje smrad i otrovi prskanja iz njega , ocedim, pa potom pržim ili dinstam.
.........................................................................................................................................................................................
Nego zanima me Dunavko šta ako prilikom prženja luka staviš i komade ribe da da porumene i malo se isprže da dobiju na aromi , pa tek onda ostalu smesu da kompletiraš paprikaš .

ako uprzis ribu to nije to.kada se jede taj paprikas komadi moraju da budu meki ali kompaktni.4-5 sati krckanja sluze i za to da se sitne koske " istope.skoro sam pravio kao neki gulas od utrobe soma od 58.5 kg.cela utroba sa skrgama je bila teska oko 15 kg.skrge su bile teske oko 2.5kg .dzigerica je bila ko u praseta od 20 kila .ocistio sam burag i creva,potopio u vodu sa sircetom i preko noci da odstoji.sve sitno iseckao i sa pecurkom sumsko pile ,jedno 3-4 kile i povrcem krckao 3 sahata.jelo nas dvaest i vise na adi huji kad je bilo takmicenje za riblju corbu.bilo lepo....

evo da malo osvezimo.u nedelju tri deverike,svaka od po 1.2 kg,ocistio ,izrecko i u onu resetku za ribu ,iz dva dela sa sarkama.na cumur.jedva stale sve tri.iseckao jetru od njih,salo,sitno crna luka ,bela luka.kriske limuna i dve napunio i cackalicom zatvorio utrobu.znaci jedna je ostala nepunjena,klasicno ,jedna od punjenih sa puno bibera iznutra i spolja,utrljas u proreze i jedna bez bibera.ovi moji drugari kad su videli koliko mlev.bibera sam turio oni se smejali . kad su bile gotove ja uzo onu sa biberom ali je nisam odma probo.a ovi kad su probali tu sa biberom oteli mi i pojeli.naravno i njihove.hteo sam da kupim banatski rizling ,ajde malo domaci proizvod,al u amanu cena veca za jedno 20 dinara,otprilike nego za tikvesku smederevku.i uzeo sam smederevku ne sto mi se vise svidja nego sto bi bilo interesantno da se isprati rast cena oba vina u zadnjih dve godine.ovaj banatski,cini mi se da mnogo brze poskupljuje.a da li vredi,to je pitanje,ima gomila belih vina na akcijama,cileanska pa i spanska i francuska koje su jeftinija od ovih sto sam spomenuo.ovi nasi vinari ,otvorili podrume,neka vina koja sam probao mi leze ali takve cene da je to smesno.te njihove cene ne opravdavaju kvalitet,uglavnom.da ,uz ribu grilovali tikvice plavi patlidzan,paprike...

deverika se u nekim krajevima uz dunav zove pecenica.samo ime govori.komadi od 1-3 kg idealni za u rernu.ocisti se krljust,glavu das macki,sitno spolja nareze,premaze uljem,u utrobu nadev ,limun,b,luk ,ko sta voli.celi krompiri,paprika,ko sta ima sa strane pleha pa u rernu.1 do 1.5 sati -zavisi od ribe peci na oko 180stepeni.povremeno prelivati sa uljem ili mascu iz pleka.deverika nije masna riba.meso joj ima specifican prijatan okus.i u zavisnosti od mesta meso se razlikuje -repni deo suvlji,oko rebara se topi u ustima itd... i sto je najvaznije nije skupa.moze da se sprema na rostilju ili da se przi u tiganju.po meni najzahvalnija riba za jelo od svih u dunavu.

Back