decenijama sam na dunavu i jos sam pored njega,pecao sam ,mreze,rukama i sve druge nacine ulova raznoraznih riba.tu ribu i spremam -corbe,paprikase razne i przenu,pecenu,grilovanu,u soli id...posto sam ovde novi a hteo bih da podelim svoje iskustvo u vezi pripreme slatkovodne ribe ,rakova i skoljki.za pocetak evo nesto od bele ribe koja je cesto podcenjena u nasim kuhinjama a po ceni je jako prihvatljiva.necu da navodim vrste ,a ima ih puno,vazno je da budu sitnije .kolicine po potrebi i recepti su rastegljivi i svako ih prilagodi sebi.Pocinjemo: tri kile bele ribe sveze.ocistiti krljust,utrobu izvaditi i bilo bi dobro ko ima zivaca da iz utrobe odvoji riblje salo,belo, i jetru ali da pazi ima kesica zuci na njoj koja se prstima odvoji .odseci glavu,izvaditi skrge prstima. trup ribe staviti na dasku i oprezno ostrim nozem odvojiti polovinu trupa tako da ostane kicma.okrenuti ostatak i to ponoviti tako da kicma sa repom ostane.koga ne mrzi prstima izvuci rebra iz onih polutki.iseci peraja raznorazna.te dve polutke ubaciti u masinu za mlevenje ili jos bolje u elektricni secko.samlevenu masu zaciniti po zelji,ja dodajem vegetu,biber,b.luk,malo bajatog leba,jaje.zavisi sta ocete da pravite od te mase.evo jedan recept koje sam nazvao crnogorski cevap.ali,zaboravio sam da se u procesu pripreme koriste razno razna stimulativna sredstva,po zelji,mogucnosti itd..prazna plasticna flasa od "bombe" pivske ce otvori odozdo te se ona masa istiskuje kroz grlic na dasku pa se nozem cevapi seckaju kako ko ali ne po prstu. u serpenju dublja mast ili zejtin,cevap mora da pliva.posle odredjenog vremena on se SAM okrene na drugu stranu.shvatili ste njihov naziv. da ne zaboravim
ne kicme sa glavama obariti,prstima ili propasirati da dobijete buljon.za corbu uprziti ono salo sa jetrom sa povrcem ,dodati buljon ,zaciniti corbu ko kako oce...