Slana soba, ali samo moja

Dobri Vilaš

Primećen član
Poruka
969
Nadam se da ova tema može da stoji na podforumu „zdravlje“.

Čitao sam o tretmanima u slanim sobama, odnosno o haloterapiji i njenom pozitivnom uticaju na niz tegoba i opšte zdravlje. Pošto oba moja klinca i ja imamo problema sa sinusima i prehladama, bio sam voljan, da probam i to. Ispalo je da cena tretmana, nije baš mala za naše prilike i nije za svačiji džep.
Zato mi je palo na pamet da napravim „sirotinjsku“ verziju slane sobe. Napravio sam boju sa visokim procentom soli i okrečio ceo stan. U zidove i plafon stana, od oko 100kvm, ugradio sam oko 50kg soli. Toliko sam ugradio prilikom prvog krečenja, a posle drugog, još toliko. Sve ukupno, oko 100kg soli.
Sada smo mogli da boravimo u prostoru gde smo 24 časa okruženi solju. Naravno, da nije isto kao prave slane sobe, ali meni se dopalo. Pomisao da sam okružen tolikom količinom soli, nekako prija.
E sad, kakav je uticaj na zdravlje, teško je reći egzaktno, jer nisam vodio statistiku o broju prehlađivanja, pre i posle nanosa soli, ali mogao bih sa sigurnošću reći, da sa decom imamo manje posla, oko njihovih noseva. Ako na mene i ženu ovo ima placebo efekat, na decu sigurno nema.
Uradio sam i stan kod brata, koji ima astmu i njegov utisak je da ima manje tegoba. Kod još par prijatelja i poznanika, isto ovako je urađeno i svi oni misle da je stanje bolje, nego pre.
Koliko sam ja shvatio, kod haloterapija je bitno to da so proizvodi velike količine negativnih jona, a koji su blagotvorni po zdravlje. Takođe, u slanim sobama, koriste se raspršivači, jako finih čestica soli, obogaćenih raznim mineralima, koji se pritom udišu. Međutim, neki smatraju da je korišćenje raspršivača, loše, jer agresivno deluje na organe za disanje i kožu i da je sasvim dovoljna so u zidovima.
Ne znam kako bih izmerio količinu negativnih jona, ali sam razmišljao da pošto je so jako hidroskopna, lako vezuje vodenu paru iz vazduha i pritom nastaje elektroprovodni film na zidovima. A to bi bila neka verzija Faradejevog kaveza, koja bi zasigurno smanjivala uticaj elektromagnetnih zračenja.
Hidroskopnost soli, bitna je i zbog toga, što je so u stanju da povlači višak vode iz vazduha, a ako je vazduh suv, polako da vraća vodu nazad i tako reguliše mikroklimu prostorije.
Boja koju sam dobio je bela, ali ima malo „ledeniju“ nijansu. Verovatno, zbog prisustva soli, primetio sam, da ima manje paukova po uglovima. Ako bih ubio komarca na zidu, ili na drugi način, napravio fleku, vlažnom krpom bi savršeno uklanjao te fleke. Što sa običnom bojom nije moguće.

Zanima me da li vi imate neka iskustva sa haloterapijom i kako vam zvuči moja ideja i razmišljanja?

Još jedna vrlo važna stvar. Kada kupite boju, disperzivnu, ili poludisperzivnu, verovatno da ne znate, da su te boje, prepune formaldehida, ili nekih hlornih jedinjenja. Proizvođači, kod nas, nikada ne navode, da te opasne i kancerogene supstance, koriste kao konzervans za boje, jer u njima ima dosta organskih materija, zbog kojih, naročito na toplom vremenu, boje se brzo pokvare i usmrde.
Emisija formaldehida iz boje, odvija se jako dugo. Koncentracija se pojačava zbirom sa emisijom formaldehida iz pločastih materijala, odnosno, nameštaja, vrata, podova, u kojima je kao vezivo korišćen formaldehidni lepak. Ako pogledate ivericu, videćete da su sitni komadići drveta, povezani lepkom, a taj lepak je prepun formaldehida.
Tada nastaje sindrom „bolesnih zgrada“. Ljudi koji borave u takvim prostorima, osećaju niz tegoba, iritacije, disajne smetnje, a da nikako ne mogu spoznati uzrok.
So je od davnina, poznata kao jak konzervans i njenim korišćenjem u boji, ujedno se gubi potreba za formaldehidom. Time sam, između ostalog, drastično smanjio količinu formaldehida u stanu.

Evo jednog priloga o formaldehidu:
„Formaldehid - najkontraverzniji organski zagađivač zatvorenih prostora.
On je česti sastojak zraka u tragovima jer nastaje kao međuprodukt oksidacije metana i drugih lakohlaplivljih organskih tvari (“Volatile Organic Compounds” –VOCs).
Dok je njegova koncentracija u čistim otvorenim prostorima vrlo niska – oko 10 ppb, osim za izrazitih epizoda sa fotokemijskim smogom – razina formaldehida u zatvorenim prostorima često je nekoliko reda veličina veća i u izvjesnim slučajevima prelazi i 1000 ppb (1 ppm).

Glavni izvori formaldehida u zatvorenim prostorima su cigaretni dim i sintetički materijali (neke vrste plastike).
Formaldehid se inače koristi kao ljepilo ili izbjeljivač tepiha ili prostirki od sintetičkih materijala. U prvim danima nakon proizvodnje takvi materijali u zatvorenim prostorima otpuštaju formaldehid plin u zrak prostorije.
Mnogi su danas proizvođači, pod pritiskom zakonodavaca, promijenili tehnike proizvodnje takvih sintetičkih materijala, ali ipak formaldehid je i dalje ostao veliki problem u zatvorenim prostorima.

Stupanj i brzina emisije formaldehida iz sintetičkih materijala raste s temperaturom i relativnom vlagom u zatvorenom prostoru.
U takvim uvjetima se formaldehid, inače jednostavno adsorbiran ili uhvaćen kao plin u sintetičkim materijalima oslobađa u okolni zrak.

Granica ili prag odredljivosti formaldehida kod ljudi je 100 ppb; njegov intenzivni miris uočljiv je u prodavaonicama tepiha i sintetičkih materijala.
Kod viših koncentracija javljaju se problemi iritacije očiju osobito kod onih koji nose leće, nosa, grla i kože.
Formaldehid iz cigaretnog dima može uzrokovati iritacije očiju.
Kronična izloženost formaldehidu može dovesti do sličnih problema ali i ozbiljnih respiratornih problema (astme, osobito kod djece, te respiratorne infekcije i alergije).

Formaldehid se smatra najznačajnijim VOCs-om kod nastanka tzv. Sindroma bolesnih kuća (“Sick building syndrom”).
Taj termin objašnjava pojavu kad stanovnici neke kuće ili stana osjećaju akutne zdravstvene probleme ili jednostavno zdravstvene tegobe (glavobolja, iritacije očiju, nosa ili grla, suhi kašalj, stalno curenje iz nosnica, umor, problemi sa koncentracijom i suha i iritirana koža), a koje se mogu vezati za njihov duži boravak u određenom zatvorenom prostoru iako se ne može detektirati neko specifično oboljenje ili uzrok tih tegoba.

Utvrđeno je da je formaldehid kancerogen (bolje rečeno agens koji uzrokuje rak) i to prvo testirajući životinje ali je u posljednje vrijeme to potvrđeno i za čovjeka.
Očekivana kancerogena mjesta su respiratorni sustavi, uključujući nos.
Iz studija na životinjama može se utvrditi da, u slučaju ljudi, da se može očekivati jedan do dva slučaja na 10.000 ljudi nakon izloženosti formaldehidu ( u kućama ili tvornicama) deset godina“.

Originalno,oštroumno,ali zar ti 100 kg soli na zidovima neće vremenom nagristi malter i cigle ispod sloja farbe?
Da li si primetio i neke nedostatke, ipak je ovo veoma smeo zahvat. Da,nisi nam rekao sa kojom bojom si mešao so?
...ovo što sam pitala baš nema puno veze sa zdravljem,ali ima i ovo:
Možda bi isti efekat bio i da si u sobe stavio neki bolji jonizator,a dezinfikovao zidove običnim krečom.

Originalno,oštroumno,ali zar ti 100 kg soli na zidovima neće vremenom nagristi malter i cigle ispod sloja farbe?
Da li si primetio i neke nedostatke, ipak je ovo veoma smeo zahvat. Da,nisi nam rekao sa kojom bojom si mešao so?
...ovo što sam pitala baš nema puno veze sa zdravljem,ali ima i ovo:
Možda bi isti efekat bio i da si u sobe stavio neki bolji jonizator,a dezinfikovao zidove običnim krečom.

I meni je palo na pamet da so nagriza i korodira, na primer, korišćenje soli zimi po putevima.
Međutim, so u boji je fiksirana površinski, nije vodeni rastvor pa da duboko penetretira u zid. Za dve godine stajanja na zidu, nikakvih promena u kvalitetu zidova nije bilo. Drugo, kada se posipa so zimi po putevima, veća razarajuća snaga je ekspanzija leda u pukotinama puteva i objekata i u takve pukotine ulazi rastvorena so, koja je posebno loša, za, na primer, gvozdenu armaturu.
Boju sam pravio od smeše kreča, TiO2, veziva, krede i soli. Tako sam izbegao formaldehid.
Rad sa samo krečom, ima ograničenja i tehnološka i estetska, mada je nesumnjivo dobar u zdravstvenom i higijenskom pogledu.

evo da se i ja javim na ovu temu..... imam bronhijalnu astmu vec 15 godina i svremena na vreme odem u slanu sobu sad ih hvala bogu u gradu ima dosta ali tretmani nisu jeftini.....lagao bih kad bi rekao da mi nije bolje od tretmana ali ova ideja sa mojom slanom sobom uopste nije losa.....voleo bih da znam kako da ja uradim kod mene ali samo moju spavacu sobu? a da imam jos jedan problem moja kuca je radjena od zemlje tj. od cerpica kako bi moglo da se radi na takvim zidovima jer nisu od klasicnog materijala (cigle i maltera).......

Nadam se da nije kasno za odgovor ali ranije nisam imala respiratornih problema. Tragajuci na Internetu za prirodnim lekovima sasvim sam slucajno naisla na ovaj forum gde spominjete da ste okrecili svoj stan u smesu soli. Molila bih vas ukoliko je moguce da napisete konkretno koji odnos kreca, TiO2, veziva i soli ide. Ovo leto je inace planirano za krecenje pa bih volela da to bude zdravo :)

Podizem temu,zanima me ima li neko iskustvo sa slanom sobom,vodila bih svoje dete?

ja sam vodila svog sina, imao je problema sa astmom....on je bio u mirnoj fazi i nismo primetili nikakvu razliku ali mi je koleginica pricala da su njoj deca bolje od kada idu na terapije...ocistila su im se pluca i proredili su im se problemi sa bronhitisom....cim primeti problem odmah krene na terapije sa njima....

ja sam vodila svog sina, imao je problema sa astmom....on je bio u mirnoj fazi i nismo primetili nikakvu razliku ali mi je koleginica pricala da su njoj deca bolje od kada idu na terapije...ocistila su im se pluca i proredili su im se problemi sa bronhitisom....cim primeti problem odmah krene na terapije sa njima....
Takodje nemam licno iskustvo...
Govorim o iskustvu nekih svojih pacijenta...
Klasicni problemi sa respiratornim traktom,krajnici,zapusen nos ,opstruktivni bronhitis..

Nakon koristenja slane sobe...napadi opstruktivnog bronhitisa se prredili kod deteta od 6 g..:)

Hvala vam!
Malo sam se raspitala od koje granice mogu da idu deca,kazu od 6 meseca,moja cerkica sada ima 15 meseci znaci mogla bih da je vodim.
Najbolje bi bilo kada bih mogla da je odvedem na more ali ove godine je to prosto nemoguce,zato bih isprobala slanu sobu...
Od sledece nedelje cu videti da krenem sa tom terapijom,nadam se da ce joj se sanitarati problem koji ima,u svakom slucaju ako se jos neko javi da napise svoje iskustvo bice nam svima od koristi a ako ne napisacu ja svoje impresije posle zavrsetka tretmana.

Primetih ovu temu, pa me zanima kako sada nakon 3 godine funkcioniše uradak iz prvog posta? Bilo bi lepo kada biste podelili s nama neku informaciju ;)
bela76, sada je ipak već prošlo dosta vremena, ali ja npr ne bi vodila tako malo dete u slanu sobu ako se ne uverim da je dobro dezinfikovana (koliko može da bude) i da je sve čisto. deca su osetljiva i nije lepo kada sediš sa još par bolesnih ljudi. svako ima svoj neki način poslovanja, ali bilo bi dobro da se raspitate prije nego odlučite da vodite malu decu. no, uglavnom, da sada ne idem u širine, samo sam želela da kažem kako mi je slana soba pomogla u mojim tegobama (bronhitis i alergije) i želim da nastavim sa tretmanima, ali ako mogu i kod kuće da napravim neko slično okruženje, to bi bilo super!

Back