Sladoled

Poruka
51.037

Ceo svet
voli
sladoled! :)

http://4.***************/_Otka8qyTnv4/Smi1HJtxf7I/AAAAAAAAEJo/z1CxEBjJu-o/s400/W+eating+ice+cream.jpg
PCH10302.jpg

images

images

kids_eating_ice_cream_at_the_beach_25has0040rf.jpg

profimedia-0051235678.jpg

Prvi zvanični recept za sladoled pojavio se u 18. veku, u Engleskoj, u kuvaru/knjizi recepata izvesne gđe Meri. Ali, istorija sladoleda proteže se sve do 400 god p.n.e, u vreme kada su Persijanci mešali voće sa ledom. Prvi koji su u miks voća i leda dodali mleko, bili su Arapi.
Sladoled je, sve do XX veka i prvih frižidera, bio luksuz. Do tada se pravio samo za specijalne prilike, u kućama bogatijih, tako što se lomio led koji se zimi donosio sa jezera i čuvao u specijalnim trapovima. Za pravljenje sladoleda postojale su specijalne posude, sa bočnom komorom ispunjenom solju i ledom. U samu posudu stavljala se voćna kaša, punomesno mleko i šećer, koja se rućno mešala, ponekad satima.
old_ice_cream_maker_illustration_923710.jpg

Za jednu kuglu sladoleda bilo je potrebno čak 15 minuta mešanja!

Treba napomenuti da su prvi sladoledi pravljeni od ružinih latica, šafrana i raznih vrsta oraha i egzotičnog voća, a tek mnogo kasnije od vanile i čokolade.
U Evropi se najboljim sladoledžijama smatraju Italijani. Svoj neprevaziđeni ukus i široki dijapazon voća od kojeg se pravi, gelato duguje vekovnoj tradiciji spravljanja i konzumacije ove poslastice – još iz vremena Rimske imperije.

Kako je nekad izgledala pokretna prodavnica sladoleda u Engleskoj:
stock-photo-old-fashioned-ice-cream-truck-in-cambridgeshire-england-30006583.jpg

U Beogradu je, u periodu između sedamdesetih i osamdesetih, najpoznatiji majstor pravljenja sladoleda bio čuveni "Pelivan". U ovoj poslastičarnici je, zbog kvaliteta sladoleda, uvek bila gužva, i čekalo se u redu, a mnogi su donosili kutije u koje bi pakovali i po pedesetak kupljenih kugli.

Danas je sladoled široko rasprostranjena poslastica. Varijacije su mnogobrojne: u kornetu, na štapiću, u obliku kugle, ledene torte (kasato) ili na točenje, od raznolikog voća, sa dodatkom alkohola, keksa pa čak i ljute papričice ....
Ukoliko ga zimi ne jedete, onda ga barem, u vidu ukrasa, okačite na jelku:
32031-small-ice-cream-cone32031-small-ice-cream-cone.jpg

Iskažite ovde vašu ljubav prema sladoledu: slikom, rečju ...
Valjda je toliko zaslužio. :)

Kultna poslastica..:D
Lepog li osveženja na ovoj skapsi..

Od mlečnih sladoleda volim vanilu a od ekstremno suprotne, ledene varijante isključivo rumenka..:lol:
A najviše od svega na svetu, volim sladoled na točenje..opet, isključivo vanilu..

Prva asocijacija kada sam videla ovu temu mi je bila da su nekadašnje sladoleddžije u onim zanimljivim kombijima, nekad toliko popularni
i rado vidjeni i presretani po ulicama, danas demonizovani pa se u većini filmova novije generacije pojavljuju kao vesnici nečeg lošeg, pretećeg...
..nešto poput klovnova..

uh, sladoledzijska temica.. jeeeeee xD
vazda su mi bili gotivni oni kamioncici sa sladoledom (ice cream trucks) koji kruze ulicom i to sve...msm, for vidjena samo u filmovima, ali ipak gotivna!
e da, volim ih sveee, vanilu, cokoladu, lesnik, sumske vockice :heart:
a onaj mrtvi mojito je razocarenje godine
uzas od sladoleda
ipak ja ostajem verna kapriju i nirvani :)

Vi kako hoćete al ja odo na sladoled..:lol:

A imali smo i mi svojevremeno pesmicu, ide nešto kao..

"Hajde Hani pliz, pliz
ja bi jedan dobar liz, liz.."

Dalje nem pojma..:mrgreen:

sta mi radite :sad2:
sad mi se jede

najvise volim na kugle ili tocenje, ovi industriski mi nemaju tako lep ni ukus a ni sarm, nekako izgledaju suvise sterilno i plasticno a i ukus im je sve gori ali ih jedem podjednako kao i ove na kugle/tocenje....daj sta das :lol:

jedem sve sladolede, ne bunim se kad mi bilo koji padne saka, al aj da izdvojim cokoladu, sumsko voce, strcatelu, karamelu

od industriskih volim kapri, rum koktel, cmok nekad je bila visnja ukinuli :evil:, nirvanu, rumenko kad je 50 C i samo led pomaze :lol:

1221677459837_f.jpg

ovaj je bio fantastican
vanila sa smarties bombonicama

ma svi ga hvale a oni ga drzali samo jednu godinu :evil:
sad je parola snadji se imitiram ovo u kucnim uslovima, kupim vanilu i bombonice pa sama mesam :lol:

Back