Slab pritisak vode u hidroforu

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.193
Ne razumem se uopšte u hidrofore.
Moj bunar je mislim na oko 40tak metara na placu i konstantno mi je slab pritisak. Nekada čak i stane pa opet krene.
Navodno ceo komšiluk koristi istu žilu i njihov pritisak je u redu.

Dakle šta mi je činiti?
Kaže komšinica da bih možda trebala da upumpam ili ispumpam negde vazduh? Mogu ja to sama?
Navodno postoji i neki pojačivač hidrofora za oko 100 evra?
Treba da se menja ceo hidrofor?
Treba da se buši dublje?

Treba da proveris pritisak u hidroforskoj boci, pa ako nije odgovarajuci ima dva pravca tvog problema: 1) nedovoljna snaga pumpe, 2) neispravna regulacija rada pumpe. Pre toga naravno proveri da li ima dovoljno vode u tvom bunaru, odnosno da li je filterska korpa na kraju cevi uronjena u vodu.

Sem udaljenosti bunara je vazna i dubina sa koje pumpa izvlaci vodu pa ako je ta dubina prevelika onda moras koristi jaci motor. Treba da dovedes nekog da pogleda koja pumpa/motor je u pitanju i da li ona po specifikacijama moze da izvuce vodu sa te dubine i otpremi na tu udaljenost. Posto konstantno imas problem sa pritiskom te ga ponekad i nema to je prva stvar koja mi pada na pamet. Sem toga treba da se proveri pritisak u hidroforskoj boci, odnosno omer vazduha i vode. A opet ako je pumpa ispravno namestena i kalibrisana trebala bi da se pali ako izadje iz nekog raspona pritiska u boci (recimo pali se kad pritisak u boci padne ispod 1,8 bara a gasi kad je iznad 3,5 bara - to zavisi od prozivodjaca i toga kako ti majstor namesti.

U svakom slucaju dovedi majstora za to, postoje ljudi koji se profesionalno bave tim.

PS.
Sa hidroforom se akamo 40 godina, imamo kucu na Fruskoj. Mislim da mi je otac promenio 2 pumpe na hidtroforu ali je boca i inastalacija originalna.

Treba da proveris ekspnzionu bocu u pumpi.Ona ima i sebi u sredini gumu,gde radvaja vodu i vaduh,a ta boca sluzi za regulaciju pritiska i pumpe i sistema.Trebalo bi da se proveri i nepovratni ventil,koji je na kraju cevi u bunaru.Mozda je on otisao i ne zatvara dobro,pa sidje sva voda nazad u bunar,a sistem ostane prazan.Zato verovatno ima vode,pa nema.

Back