Skynet scenario - moguć ili ne?

Da li je Skynet scenario iz filma Terminator moguć

• Ukupno glasova
    12
Свест је душевни појам - означава опажање себе као део нечега...

Пошто машине немају душу, њихово опажање себе је бесмислица...

Интелигибилност је умност и исто представља душевни појама... исто важи ко и горе

Приметно је да сај-фајери пројектују људске душевне способности на предмете свог обожавања и вредновања, али заборављају да је наука са технологијом врло приземна дисциплина умовања, која чак ни до душевних нивоа не може доћи, а камо ли духовних у којима се крију смислови ствари...
Jeste ali ipak mislim da ne bi želeo da se nađeš robotu iz videa na liniji vatre ništa više nego što bi bio u pitanji biku iz Pamplone. Taman toliko opažaju da mogu da zaokinu šta god im se ispreči.

Skynet predstavlja samo-svesnu veštačku inteligenciju (AI u nastavku) u filmovima o Terminatoru. Skynet evaluira ljude kao pretnju i koristi njihova oružja protiv njih samih kako bi izvršila genocid na svetskom nivou.

Međutim, tu postoji mnogo pitanja:

- Šta je svest
- Da li je neophodna svest za mašinu ili veoma veoma visoka inteligencija da može oponašati samosvest
- Da li uopšte mašina može biti svesna koda u kome je pisana kako bi ga izmenila

Imajmo primer da mašina ima samosvest i daleko je inteligentnija od nas. I mi joj zadamo zadatak da nam poveća profit za prodaju, recimo čarapa. Videćemo da će za nedelju dana profit naglo skočiti, a onda ubrzo shvatiti da su predstavnici konkurentnih firmi eliminisani. Mašina nema moral iako razume šta se od nje traži. Da li je zbog toga mašina može doći do takvih zaključaka?

emilia clarke film GIF

Koliko je poznato, nuklearne sile dosad nisu podesile sistem odlučivanja o lasiranju nuklearnih projektila da funkcioniše bez ljudi. Tako da prvi događaj Skynet scenarija, nuklearni rat koji izazivaju mašine, (zasad?) nije moguć.

Koliko je poznato, nuklearne sile dosad nisu podesile sistem odlučivanja o lasiranju nuklearnih projektila da funkcioniše bez ljudi. Tako da prvi događaj Skynet scenarija, nuklearni rat koji izazivaju mašine, (zasad?) nije moguć.
Ako je verovati jednom nasem naucniku sa masinskog fakulteta, sa doktoratom (ocigledno), govorio je o nuklearnom oruzju i spomenuo neke interesantne stvari.

Njegova specijalnost su rakete, izmedju ostalog mogu da imaju i bojeve glave. Ako bi sistem u Rusiji detektovao da je nuklearna raketa uletela u njihov vazdusni prostor, pokrece se automatsko lansiranje ogromnog broja projektila koji kada predju odredjenu distancu aktiviraju ostale nuklearne rakete ispod njih.

To mu dodje kao domino efekat. Sve to je van mogucnosti da covek abortira napad. Ako se vodimo tim sistemom koji je sam po sebi zastrasujuc, skynet deluje veoma validno ukoliko bi se sve prikljucilo na jedan sistem (sto je ipak malo verovatno).

Ako je verovati jednom nasem naucniku sa masinskog fakulteta, sa doktoratom (ocigledno), govorio je o nuklearnom oruzju i spomenuo neke interesantne stvari.

Njegova specijalnost su rakete, izmedju ostalog mogu da imaju i bojeve glave. Ako bi sistem u Rusiji detektovao da je nuklearna raketa uletela u njihov vazdusni prostor, pokrece se automatsko lansiranje ogromnog broja projektila koji kada predju odredjenu distancu aktiviraju ostale nuklearne rakete ispod njih.

To mu dodje kao domino efekat. Sve to je van mogucnosti da covek abortira napad. Ako se vodimo tim sistemom koji je sam po sebi zastrasujuc, skynet deluje veoma validno ukoliko bi se sve prikljucilo na jedan sistem (sto je ipak malo verovatno).
Zanimljivo, voleo bih da znam više o tome.
Ne sumnjam da je tehnički moguće sve što kaže taj čovek. Ali, koliko je poznato, sada, u lancu odlučivanja da se lansira ima ljudi, i to više od jedne osobe. Možda sam nešto propustio, ali sumnjam da bi takva potencijalno sudbonosna promena u načinu odlučivanja prošla "ispod radara".

Neko ili nešto što bi preuzelo kontrolu nad arsenalom samo jedne super sile bi već imao kapacitet da kaže ćao ljudi jer i pojedinačno mogu da unište sve što postoji na zemlji barem jednom. Scenario ne mora biti baš 100% filmski da bi bio ostvaren

Jeste ali ipak mislim da ne bi želeo da se nađeš robotu iz videa na liniji vatre ništa više nego što bi bio u pitanji biku iz Pamplone. Taman toliko opažaju da mogu da zaokinu šta god im se ispreči.
Увек ће човек бити паметнији од машине...

Кад једни другима олако доскочимо, замисли само колико је тај страх од робота имагинаран... Види дедер шта Руси раде са оном ''анти-радар'' технологијом у Сирији, па се запитај колико је лако искључити свима напајање без много муке

kloniranje coveka je vrlo moguce ali je zabranjeno
ljudi zaboravljaju sta je u stvari kloniranje i zato je besmisleno pricati da li ima svest ili ne.
naravno da ima
kloniranje nije ono sta gledamo u filmovima gde u nekom kanisteru punom neke tecnosti raste nesto prikljuceno na cevcice

kloniranje je najkasicnija surogat majka
uzmu jajne celije i genetski ih izmodifikuju i ubace drugi genetski materijal u to i ubace u zenku koja klona rodi prirodnim putem

ima možda nešto što je polazni materijal stariji od originala, tj beba je onda starija nego prirodna ... ali sigurno ima neka kvaka
i VTO klasična ne uspeva uvek

Verujem da covek moze prevideti nesto dok programira i stvoriti bug koji se moze pokazati malicioznim.

Marija kiri je umrla od radijacije dok je radila na nepoznatom tlu nauke. Ko moze garantovati da i mi ljudi necemo nesto zabrljati sa AI?

Evo primer u igri portal. Kako opisati ovaj bug?
IMG-20210319-WA0011.jpg

Sta ce se desiti?

Verujem da covek moze prevideti nesto dok programira i stvoriti bug koji se moze pokazati malicioznim.

Marija kiri je umrla od radijacije dok je radila na nepoznatom tlu nauke. Ko moze garantovati da i mi ljudi necemo nesto zabrljati sa AI?

Evo primer u igri portal. Kako opisati ovaj bug?
Pogledajte prilog 900134

Sta ce se desiti?
Mislim da programiranje kompjutera koji je sposoban za AI nece biti nista slicno programiranju digitalnih kompjutera. Po mojoj prognozi to je
daleka buducnost.

To baš i nije tačno. Rusi imaju Mrtvu Ruku sistem za "konačnu odmazdu" koji je programiran da se pod određenim uslovima sistem sam aktivira sve što je ostalo u silosima i BOOOOOM ćao Zemlju i ono što je ostalo od nje.

Onaj profesor Milinković je o tome pričao sa Lazanskim ima 4 slučaja ali se sećam samo 2. Velika količina radijacije i jaki potresi koje bi izazvala detonacija nuklearke i valjda još dva kriterijuma. Ako se ispune bilo koji od ta 4 uslova sistem odma aktivira silose i ćao planeteo. Mada mislim da je ovo najrealnije Dead Hand

Pa ne znam bas pod kojim uslovima bi se sistem sam aktivirao...
Ni pod jednim uslovom jer se je takav incident vec dogodio i to vise puta, i ko zna jos koliko puta, a da se o tome nije izaslo u javnost.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
https://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Arkhipov_(vice_admiral)

Jer svako iole normalan zna da je svaki sistem podlozan greskama (promakle tokom izrade) i/ili kvarovima koji nastupe kasnije usled starosti ili eksplatacije.

Ni pod jednim uslovom jer se je takav incident vec dogodio i to vise puta, i ko zna jos koliko puta, a da se o tome nije izaslo u javnost.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
https://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Arkhipov_(vice_admiral)

Jer svako iole normalan zna da je svaki sistem podlozan greskama (promakle tokom izrade) i/ili kvarovima koji nastupe kasnije usled starosti ili eksplatacije.
Za Petrova znam, ali to nema korelacije za ustankom mašina protiv čovečanstva. To je prosto flaw u sistemu. Za drugog Rusa, opet se ne govori o mašini koja se "budi" i postaje samosvesna i determiniše da je čovek opasnost i aktivira nuklearno oružje.

Back