Skvo

Naziv za indijansku ženu je skvo, barem u filmovima i roto romanima i sve skvo su imale milozvučna imena kao što su Tiha Srna, Mala Breza i slično. Nasuprot njima njihovi muževi su imali totalno neromantična imena kao što su Bik Koji Sedi, Planinski Vuk, Veliki medved i slično. Ipak, verujem da su i pored svojih neromantičnih imena oni bili romantični kada bi noću bili sami u svom vigvamu sa svojom skvo.
............................................
Kada sam bio mali jedan moj komšija koji je gutao western romane nama je davao neka smešna indijanska imena, Buđava salama, Žuto Dupe i slično. Svoju ženu zvao skvo Debela ******, a sebe poglavicom Velika Kobasica i njegova čuvena rečenica je glasila: " Ide poglavica Velika Kobasica da se malo igra sa svojom skvo Debela ******."
Mi klinci mislili da je vezuje za totem i da igra ratnički ples oko nje, a kada smo porasli i shvatili svi zajedno smo se smejali našoj naivnosti.

Neško...jedna ispravka.
Za ženski rod nabrojana imena su prava imena,sa pridevima koji ih opisuju i koji priliče nežnom i osetljivom ženskom rodu (ovim,naravno,isključujem feministkinje.:lol:)

Ali i nabrojana muška imena su isto tako prava za predstavnike muškog roda ( to su sve imena jakih,snažnih životinja,jel`....:lol:,ona sve prave dame asociraju na ono što ima ustaljeni izraz za "muškarčine"...:zaljubljena:..ali,takvih je sve manje,praksa to pokazuje,neumoljivo.:sad2:

A o tome kako Prerijski vuk i Polarna svetlost u vigvamu provode noć....:rumenka:..dobra bi to bila tema za jedan odličan post.:zper:

Podsetio si me sada na par dobrih vestern filmova,Neško... :cmok2:

Back