Skroz dobra pekara ili bolnica ili škola?

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
41.629
Vidim jutros oglas za posao u Skroz dobroj pekari, ko je prodavac i pekač ima skoro istu platu kao nastavnici u osnovnim školama sa punim fondom časova.

Žena koja radi kao prodavac mi kaže dok mi naplaćivala da je diplomirani biohemičar, ali da joj ovde bolje da radi nego pre gde je radila u struci.

Ovo nije reklama za pekaru, već SIGNAL da naši nastavnici dobijaju minimalac na Evropskom nivou, dok su nam cene u prodavnicama vrlo konkurentne !

Screenshot (187).png

https://www.euronews.com/business/2...are-the-highest-rises-and-falls-in-real-terms

Zatim, medicinske sestre. Ovo je spisak plata iz 2021 koje sam našla u EU

Screenshot (188).png

https://www.euronews.com/next/2023/...h-countries-have-the-highest-and-lowest-wages

Pošto se naša vlast hvali kako smo baš uznapredovali i kako je masa ljudi bogata sa puno automobila, ima se, može se itd, kako objašnjavaju da imamo pored Albanije, Severne Makedonije najniže plate u onim sektorima koje država vodi, ne privatne kompanije. Dakle, ne mogu oni da se hvale rdom privatnih kompanija, oni treba da se hvale ako imaju s čim onim što oni upravljaju. A koji je bilans preduzeća kojima oni upravljaju? Zašto gomila njih ide na prodaju? Koja je uspešnost EPSa na primer?

U čemu je naša država uopšte uspešna? Kolika je efikasnost uloženog novca kroz dobijeno dobara njihove delatnosti? Koliko troše budžetkog zajedničkog novca u odnosu na ono što se dobija? Recimo postoje brojke koje pokazuju da 1 km našeg autoputa kroz poljanu košta isto kao neki vijadukt u Austriji.

Po cenama smo dakle konkurentni, a šta je sa platama u onim deltnostima koje vodi država? I zapto bi se iko petljao sa decom po školama, zašto bi iko prao bolesnike po bolnicama, kada u Lidlu, Maksiju ili skroz dobroj pekari mogu da zarade isto?

Нема простора за чуђење. Тренутно се води хибридни рат

Hahah, trenutno.
Pa protesti traju 10tak meseci. Ovakvo stanje traje godinama.
stanje je čak i sa povećanim platama početkom godine.

Dakle, moja drugarica koji ima puni fond časova u školi, mešano osnovna i srednja, sa nekih 15 godina radniog staža ima oko 900 eura platu /100.000 dinara mesečno/. Studirala je 4 godine i imala prosek preko 9.5. Završila je i master, pošto je ranije bila obaveza svih nastavnika da imaju i master, i sada je zvanično. To je jedva nekih možda 10tak hiljada više od prodavca u pekari. A za pica majstora verovatno barabar.

I ako je tako već loše u državi, zapšto ministri, političari itd imaju veliki broj stanova, odlične automobile, deca im imaju stanove po inostranstvu, studiraju u inostranstvu , koja je fora? Gde oni to zarađuju ako je država u krizi? Kako nose patike od 1000 eura, ima se može se. Zašto ne dele sudbinu jedne siromašne zemlje i imaju malo? Gde se to ugrađuju, gde to zarađuju, koja je for volel bismo i mi drugi da vidimo kako im to uspeva

Poslednja izmena:
Po upravnim odborima.
Imaju firme sa nameštenim poslovima (tenderima).
Pisao sam...

Pa da. Nego... hajde da ogolimo to koliko je državna uprava efikasna i uspešna.

pošto se oni predstavljau kao da posle njih potop. Oni su najstručniji. A Oni su potpuno izgleda neefikasni.

Kilometar auto-puta kroz težak planinski teren u Severnoj Makedoniji koštao je 7,8 miliona evra, dok su Hrvati izdvajali po 7,1 milion za deonicu od Bosiljeva do Splita. U Srbiji, s druge strane, za kilometar puta kroz ravnicu dajemo po neverovatnih 12 miliona evra. A ovo čak i nije najviša cena, jer su preskupi kilometri u Srbiji poslednjih godina postali naša realnost i učestala praksa.

Dakle, prekopavaju, prvo nešto izgrade, to brzo propadne, čak i da ne propadne počnu da grade nešto novo, izmisle onda nešto da se kupi da bi se ugradili itd...

ovo sam našla iz 2022
Novi finansijski izveštaj Elektroprivrede Srbije za 2022. godinu potvrdio je ono što je već bilo poznato – najveća „koka nosilja“ među državnim preduzećima, postala je milionski gubitaš. Pre nego što će postati akcionarsko društvo, EPS je uspeo da napravi gubitak u poslovanju koji je oko pet puta veći nego u prethodnoj godini. Istovremeno je uspeo i da se debelo zaduži za više od tri milijarde evra.

Čime se vlast u stvari hvali? Šta su oni to uradili specijalno dobro? svako može da utroši 100 miliona iz budžeta za nešto što košta 50 miliona i stavi ostatak u privatne džepove. To nije neka specijalna veština.

Po cenama smo dakle konkurentni, a šta je sa platama u onim deltnostima koje vodi država? I zapto bi se iko petljao sa decom po školama, zašto bi iko prao bolesnike po bolnicama, kada u Lidlu, Maksiju ili skroz dobroj pekari mogu da zarade isto?

Nije to sve slučajno. Vučić je namerno doveo ministre da bi radili ništa. Propadanje institucija, školstva i zdravstva mu upravo ide u prilog da od Srbije pravi EU-izolovanu koloniju i deponiju. Uskoro se uvode vize za naše građane, a okolne države podižu vojne zidove na granicama. Praktično postajemo Meksiko.

I dok se sve to dešava, Maksiji i slični lanci se šire, ljudi se svode na kasire i magacionere, a država gura narod da beži od prosvete i medicine. A šta nas onda čeka? Društvo bez učitelja i lekara, ali puno trgovaca i mešetara. Idealno za korupciju. Zajedno sa tim stiže i ono najgore, porast droge, nasilja, migranata koje niko ne kontroliše, kriminal koji cveta jer institucije više ne postoje. Jovanjice više neće imati ko da "otkrije". Sve to vodi u potpuni raspad društva. Napredno.

Vidim jutros oglas za posao u Skroz dobroj pekari, ko je prodavac i pekač ima skoro istu platu kao nastavnici u osnovnim školama sa punim fondom časova.

Žena koja radi kao prodavac mi kaže dok mi naplaćivala da je diplomirani biohemičar, ali da joj ovde bolje da radi nego pre gde je radila u struci.

Samo sto mislim da su to iznosi zarada za 6 punih radnih dana.

Hahah, trenutno.
Pa protesti traju 10tak meseci. Ovakvo stanje traje godinama.
stanje je čak i sa povećanim platama početkom godine.

Dakle, moja drugarica koji ima puni fond časova u školi, mešano osnovna i srednja, sa nekih 15 godina radniog staža ima oko 900 eura platu /100.000 dinara mesečno/. Studirala je 4 godine i imala prosek preko 9.5. Završila je i master, pošto je ranije bila obaveza svih nastavnika da imaju i master, i sada je zvanično. To je jedva nekih možda 10tak hiljada više od prodavca u pekari. A za pica majstora verovatno barabar.
пекари су на занату...поредиш бабе и жабе...и аутомеханичари достигну цифру неки 2000, неки 5000 евра месечно ... занат је занат..пчелар може да достигне велику кинту

niko ne sprećava ljude da ustanu u 3 ujutru i rade u pekari i zarade tu veću lovu .....
jedino nema raspusta od 3 meseca godišnje i da sedi se u klimatizivanom :lol:

keramičar koji mi je nešto radio prošle godine kaže 3000e mesečno je zaradio za taj mesec.
ko sprečava mlade generacije da i oni to rade i zarade?

niko ne sprećava ljude da ustanu u 3 ujutru i rade u pekari i zarade tu veću lovu .....

keramičar koji mi je nešto radio prošle godine kaže 3000e mesečno je zaradio za taj mesec.

Pa nije ovo tema na ekonomiji. Već je tema kako se upravlja državnim obrazovanjem ili zdravstvom? to su teme kojima bi se merila uspešnost vlasti kako upravlja državnim institucijama. Oni kada se hvale stičem utisk da to rade tuđim uspesima. Ako neka priovatna firma ili masa ITjevaca donosi u budžet velika sredstva to nije njihova zasluga, tj vlasti. Oni treba da se mere uspešnošću preduzeća kojima oni upravljaju.

Evo, ima istine i u ovome.
Mnogo ljudi promene posao, stil zivota, sve .. za bolji kvalitet istog (sta kome odgovara).
Neko ce se za vece novce fizicki pomuciti vise, neko ce za iste sedeti u lux kancelariji, neko ce otici iz zemlje da pronadje sta mu treba.
Izbor je samo tvoj.

Pa nije ovo tema na ekonomiji. Već je tema kako se upravlja državnim obrazovanjem ili zdravstvom? to su teme kojima bi se merila uspešnost vlasti kako upravlja državnim institucijama. Oni kada se hvale stičem utisk da to rade tuđim uspesima. Ako neka priovatna firma ili masa ITjevaca donosi u budžet velika sredstva to nije njihova zasluga, tj vlasti. Oni treba da se mere uspešnošću preduzeća kojima oni upravljaju.
To što mafija mazne 3 miliona na jednom kilometru auto puta nema veza sa poštenim radom pekara i automehaničara a i šire.....

Privatni biznis je najobolje rešenje svuda. Problem kod privatnog posla je taj da ako bilo ko želi da uspe mora da prihvati da prvih 5-6 godina nema ničega osim posla. Tek posle 5-6 godina kada se posao razvije počinju da se ubiru takvi rezultati da to ne može da se poredi sa bilo kakvom platom. Šta ko juri to na kraju i dobije. Kao i sve ostalo u životu. Znam ljude koji su napustili državne poslove davno. Ljudi im pričali kako su ludaci, kako nema bolje, kako ovo, kako ono. Otišli ljudi u privatnike i sad su sami svoje gazde. Mora malo i da se rizikuje i pomuči u životu da bi se imao veći standard i mogućnosti. Naša mantra "država duradi nešto" ne pije vodu. Drzavni aparat je kleptomanski, poltronski i sve ostalo što već znamo.

"Ko sa decom spava ujutro se budi upisan"
Nego oko teme
Ima nesto i oko težine posla.rad u tim pekarska nije baš lako i smenski je.
Za razliku od pojedinih prosvetara koji čas štrajkuju čas odmaraju čas na bolovanju čas u francuskoj čas u finskoj:zloca:
Profesorima dosta 500 eurica i to im mnogo...
Nije mnogo... Mora da imaju za normalan život, koji podrazumeva i auto i svoju decu.... I Finsku i Francusku...
U potrošačku korpu nisu sabrali i obuću i odeću?
Mi smo mizerija jako dugo, unazad 40 godina. Osiromašili smo jako.
Škole u Makedoniji su puno opremljenije od naših..
Nema stimulacije,.. a mora je biti.
Sistem nam ne valja. Ministarstvo ništa ne radi. Uživaju u hladovini, ne smeju da zađu u učionice...
Propadamo po svim nivoima.

Back