Скромност или тврдичење?

Пшеница селица

Primećen član
Poruka
538
Где је за вас граница између скромности (умерености) и неког претераног устезања, гледања све кроз новац и пребројавање сваког динара? Знам да је сад такво време да смо сви принуђени да штедимо и будемо и више него скромни, али шта за вас представља неко крајње бесмислено тврдичење? Да ли је баш свака штедња и паметна? Наведите неке примере из ваше околине.

Где је за вас граница између скромности (умерености) и неког претераног устезања, гледања све кроз новац и пребројавање сваког динара? Знам да је сад такво време да смо сви принуђени да штедимо и будемо и више него скромни, али шта за вас представља неко крајње бесмислено тврдичење? Да ли је баш свака штедња и паметна? Наведите неке примере из ваше околине.
Штеди се кад се има.
Сад се преживљава.

To se ne može opisati čisto teorijski, a i kad bi moglo ne bi bilo od koristi. Sve zavisi od situacije, aktera i podteksta. U situaciji u kojoj živim, ne smatram da je opstala kategorija "tvrdičluk". Zato, što zbog stalne nemaštine, to gledanje i upoređivanje cena uđe u genom. Recimo kupovanje jednog balona vode umesto , drugog proizvođača , koji je 30 dinara skuplji i nema neko opravdanje, ali donosi neku satisfakciju ,

tvrdičluk je kad je neko bogat, a kupuje stvari na buvljaku ili recimo najjeftiniju kompjutersku konfiguraciju , a ima para da kupi sve najbolje , jer je to dugoročno jeftinije . Ali kad se preživljava i uštedi na nečemi po 10, 20 dinara to ne smatram za trvrdičluk. Poenta je , da u stanju tog stalnog grča sa novcem, ne postoji besmislena ušteda, ma koliko mala bila.

Poslednja izmena:
zavisi od prioriteta
neki ljudi vole da imaju novac prosto radi samog novca, što je po meni besmisleno
ono za slamaricu maltene
a neki štede na svemu i odriču se sitnih zadovoljstava a na kraju nemaju ni sitna ni krupna i provedu život sitničarećni
nekad se treba otvoriti pa nek ide život
nekad je u redu stisnuti se da uštediš za neki veći i konkretniji cilj
zavisi šta su kome prioriteti
najviše mrzim sindom onih koji trpe gladni i žive u bedi a dete mora da ima patike i žena čizme od 150 evra

zavisi od prioriteta
neki ljudi vole da imaju novac prosto radi samog novca, što je po meni besmisleno
ono za slamaricu maltene
a neki štede na svemu i odriču se sitnih zadovoljstava a na kraju nemaju ni sitna ni krupna i provedu život sitničarećni
nekad se treba otvoriti pa nek ide život
nekad je u redu stisnuti se da uštediš za neki veći i konkretniji cilj
zavisi šta su kome prioriteti
najviše mrzim sindom onih koji trpe gladni i žive u bedi a dete mora da ima patike i žena čizme od 150 evra

Сад видех да си и ти отворио сличну тему. ;) Слажем се са овом последњом реченицом - просто је смешно и лицемерно када неко тврди да је скроман и јадан сиромашан јер не може истовремено да има и добра кола, скупу гардеробу, путовања. Ја бих рекла да тврдичлук може да пређе у манију, јер често онај који не плати на мосту, платиће на ћуприји, тако да није бађ ни пожељно то уздржавање од свега. Пример је једна моја рођака која је чувала и прала кесе од краткотрајног млека, све под тим слоганом како је она штедљива и чува све, јер може да затреба. А кад сабере колико воде и детерџента за судове потроши док опере...:) То би за мене био неки синдром трдичлука.

Сад видех да си и ти отворио сличну тему. ;) Слажем се са овом последњом реченицом - просто је смешно и лицемерно када неко тврди да је скроман и јадан сиромашан јер не може истовремено да има и добра кола, скупу гардеробу, путовања. Ја бих рекла да тврдичлук може да пређе у манију, јер често онај који не плати на мосту, платиће на ћуприји, тако да није бађ ни пожељно то уздржавање од свега. Пример је једна моја рођака која је чувала и прала кесе од краткотрајног млека, све под тим слоганом како је она штедљива и чува све, јер може да затреба. А кад сабере колико воде и детерџента за судове потроши док опере...:) То би за мене био неки синдром трдичлука.

:eek:
a za sta ih je cuvala?

tvrdicluk je kad neko kupuje sve najjeftinije i najneophodnije, a ostatak broji u polumraku sobe, tek onako...

stednja je kad neko planira da kupi stan, pa se opdrice nepotrebnih stvari...

a razbacivanje je kad neko kupuje skupe stvari, a prima prosecnu platu, ne umeci da rasporedi novac za sve potrebe...

prtjerana štednja i zagorčavanje života s tim nije dobro
i u tome, kao i u svemu drugom, treba znati...mudro

Ja platu imam 3 do 5 dana. Posle se dovijam. Gledam komsinku, ona redovno kod mene na kafu i cigaru (moju) pa jos ponese neku kuci. A moji troskovi nisu veliki (mislim za mene). 200 din za cigare, 60 za guaranu ujutru i mozda oko 300 jos za hranu. Ne kupujem puno garderobe, na kozmetiku mozda 1000 mesecno dam, ono sto odvajam je kirija, dazbine, nesto bratu koji je na faxu da posaljem. Zaradjujrem otprilike 60000. Al dodjem s posla, pa spustim doope opet da radim.

I jedno i drugo. Mnogo štedim, i malo trošim za sopstvene potrebe, tek onoliko da budem zadovoljan. Ali kada treba "uleteti kintu" prijateljima za nešto, ili za najobičniji izlazak, onda sam tu da pomognem, mada ne ulažem uvek veliku količinu, već onu koja je sasvim zadovoljavajuća. Znači, ja sam skromna tvrdica, otprilike. Na primer, danas sam sebe častio novim jednokratnim brijačem (zato što sam prethodni koristio od početka godine), ali zato svaki dan mogu da odem u kafić, popijem piće ili pojedem nešto manje u restoranu. I tu ima onda ona fora koju ja mnogo volim, a glasi: nije bogat onaj koji ima mnogo, već onaj koji zna kako da raspolaže kada ima malo.

Tesko je to odrediti. Ja u uzoj porodici imam osobu, koja mi je uvek davala izdasne sume novca, sebi kupuje neke trice (nakit i tehnicke gadgete) kojima se potvrdjuje neki drustveni status, a kad ode do pijace ili prodavnice ponese veliku torbu a u njoj donese tek 2-3 artikla. Onda prica sta je sve videla, a kad je pitam sto nije kupila, ona kaze: Pa, zaboravila sam. Tako da, ima nas raznih.

Граница је да ти НИЈЕ ЖАО да потрошиш на ствари које твој живот и живот теби блиским лицима чине квалитетно бољим (подразумева се да имаш).
Ја ту подразумевам и интересовања. Обично циције и немају никаква интересовања и циљ, сврху у животу, осим да као КирЈања стискају змиче у новчанику. И ништа друго не раде и ништа их не занима.

Poznajem jednog ino penzionera,lepu penziju ima i za inostranstvo,a za nas je bogatas.Zenu nema,umrla je(valjda od stipsarenja)ima jednog sina,snaju i dve udate unuke.Covek spava u hladnom,stedi na gejanju zimi,greje flasu izmedju nogu sa vodom,ne bi li je mogao piti,sijalica mu je od 40vati,kad kuva sebi kafu,odmah na ugrejanoj ringli skuva sve sta mu tog dana treba i vise je ne pali.Uzas,proveo zivot ko bednik,a ima novca i naravno non stop kuka kako para nema!Kaze dao unukama po 50evre,pa ponavlja to ko da im je dao milion.Svi pobegli od njega jer udavi sa racunicom,kome je sta dao.Pamti i pre 50god kome je dao nesto.
A isto tako postoje i rasipnici,pa se rasipaju na sve strane.Uglavnom,zlatna sredina je najbolja,ko je moze postici,jer na zalost mnogi ljudi nemaju ni za osnovno.

Poznajem jednog ino penzionera,lepu penziju ima i za inostranstvo,a za nas je bogatas.Zenu nema,umrla je(valjda od stipsarenja)ima jednog sina,snaju i dve udate unuke.Covek spava u hladnom,stedi na gejanju zimi,greje flasu izmedju nogu sa vodom,ne bi li je mogao piti,sijalica mu je od 40vati,kad kuva sebi kafu,odmah na ugrejanoj ringli skuva sve sta mu tog dana treba i vise je ne pali.Uzas,proveo zivot ko bednik,a ima novca i naravno non stop kuka kako para nema!Kaze dao unukama po 50evre,pa ponavlja to ko da im je dao milion.Svi pobegli od njega jer udavi sa racunicom,kome je sta dao.Pamti i pre 50god kome je dao nesto.
A isto tako postoje i rasipnici,pa se rasipaju na sve strane.Uglavnom,zlatna sredina je najbolja,ko je moze postici,jer na zalost mnogi ljudi nemaju ni za osnovno.
Manje - više je užas. Da su neki kao on, bilo bi nam svima mnogo bolje. Da se rasipa novcem, ponovo bi bio žrtva priče isto kao i sad kada štedi skroz. Da je samo malo manje škrst, bilo bi sve super. Mada, to je po meni disciplina kada imaš previše, ali nećeš i nemaš potrebu da trošiš.

Manje - više je užas. Da su neki kao on, bilo bi nam svima mnogo bolje. Da se rasipa novcem, ponovo bi bio žrtva priče isto kao i sad kada štedi skroz. Da je samo malo manje škrst, bilo bi sve super. Mada, to je po meni disciplina kada imaš previše, ali nećeš i nemaš potrebu da trošiš.

Za sta stedi?Jede mrvice,zivi u hladnom,kad silazi niz stepenice ne pali svetlo(sve dotle dok se ne skrlja sa istih)Meni to nisu normalni uslovi za zivot.Narocito,ako ima!

Za sta stedi?Jede mrvice,zivi u hladnom,kad silazi niz stepenice ne pali svetlo(sve dotle dok se ne skrlja sa istih)Meni to nisu normalni uslovi za zivot.Narocito,ako ima!
U to ne ulazim, a i ne znam za šta štedi. Mada, meni je to jaka samodisciplina. Možda čovek očekuje neku drugu nagradu u nekom duhovnom vidu, samoispunjenje ili tako nešto. I ja da imam novca, ne bih se razbacivao mnogo, nisam takav.

U to ne ulazim, a i ne znam za šta štedi. Mada, meni je to jaka samodisciplina. Možda čovek očekuje neku drugu nagradu u nekom duhovnom vidu, samoispunjenje ili tako nešto. I ja da imam novca, ne bih se razbacivao mnogo, nisam takav.

^Ne bih ni ja,ali sigurno ne bih nocu drzala flasu vode izmedju nogu,ne bi li je zgrejala da ne bi bila ledena za pice.Opisani covek je cicija,a duhovno prosvetljenje.....o tome ne bih na temi.

Treba napraviti granicu izmedju tvrdice i osobe koja zna da ekonomise novcem a i osobe koja nema novca.

Mene vise pogadja kad se ljudi grebu, jesce i piti za tudj racun do ne iznemoglosti a da nekome nesto daju i da oni pocaste pa pre bi niko vulkan na Kalemegdanu nego da to ucine.

I sto je najgore tim se jos hvale " Joj brate sinoc sam se sa drustvom napio a nisam banke potrosio", ma ima bezbroj situacija na primer kad se placa racun osoba ide u WC, kad je njegov red da plati pije kiselu a kad drugi placa pije viski.

Ja licno nisam skrtica ali znam da ekonomisem novce, onaj ko je skrt meni on ne smeta ako ne ostecuje druge.

Back