Škotska

sabziro.no1

Početnik
Poruka
1
Zdravo.
Zanima me sledeće.
Da li ima državljana Srbije koji žive u Škotskoj?
I ako ima sveta sa našim pasošem, zanima me sledeće.
Kako ste regulisali boravak jer mi nismo zemlja članica EU.
Da li je moguće kupiti stan u škotskoj neki po razumnoj ceni, ako si iz zemlje koja je nepoželjna u EU.
I da li ima potražnje za IT inženjerima.

Zdravo.
Zanima me sledeće.
Da li je moguće kupiti stan u škotskoj neki po razumnoj ceni, ako si iz zemlje koja je nepoželjna u EU.
Ни Шкоцка није чланица ЕУ.

Zdravo.
Zanima me sledeće.
Ima nasih svuda, pa i u Skotskoj. 2002-03-teh sam ja tamo isao kod drugara iz osnovne skole koji je ziveo u Aberdeenu. On je radio na naftnim platformama u Sev.moru, bilo je tamo jos njegovih kolega iz Naftagasa koji su dosli jos '90-tih tamo, imali su neku zajednicu 15-20 ljudi iz Srbije (nisi svi bili u poslu sa naftom), pretpostavljam da su imali zajednice i u Glasgowu i Edinburghu kao vecim gradovima.. Njegova deca su zavrsila skole u Skotskoj, ostali su da zive i rade tamo iako su se moj drugar i njegova zena vratili u Srbiju pre 5-6 godina. Gledam na interMetu, postoje FB grupe EX-Yu in Scotland a vec je na forumu pisano o Srbima u Skotskoj <------ Link.

Poslednja izmena:
Ни Шкоцка није чланица ЕУ.
U Irsku idu Hrvati pa je logično da Srbi idu "prekoputa" u Škotsku
Srbija i Škotska NISU EU i savršeno zaokruženo ih zabole zbog toga

Medjutim Srbi treba da idu u Škotsku jer kao najstariji narod treba da budemo povezani sa škotskim ritom

1722281888827.jpeg

U Irsku idu Hrvati pa je logično da Srbi idu "prekoputa" u Škotsku
Srbija i Škotska NISU EU i savršeno zaokruženo ih zabole zbog toga

Medjutim Srbi treba da idu u Škotsku jer kao najstariji narod treba da budemo povezani sa škotskim ritom
Srbima treba viza za ulazak u UK, za razliku od ulaska u EU. Nemam pojma da li je tu vizu danas tesko dobiti, znaju oni koji su je vadili. Znam samo da su nas uvek zezali za tu vizu, jos u doba SFRJ iako su vizu izdavali na aerodromu, 90-tih je trebalo da neko garantuje za tebe, 2000-tih takodje, nemam pojma da li su bili olabavili sa viznim rezimom posle 2008-me kada su Srbiji ukinute vize za EU.

U Irskoj je standarad veci a plate znacajno vece nego u Skotskoj, pa su kockasti bolje prosli u toj "podeli".

Srbima treba viza za ulazak u UK, za razliku od ulaska u EU. Nemam pojma da li je tu vizu danas tesko dobiti, znaju oni koji su je vadili. Znam samo da su nas uvek zezali za tu vizu, jos u doba SFRJ iako su vizu izdavali na aerodromu, 90-tih je trebalo da neko garantuje za tebe, 2000-tih takodje, nemam pojma da li su bili olabavili sa viznim rezimom posle 2008-me kada su Srbiji ukinute vize za EU.

U Irskoj je standarad veci a plate znacajno vece nego u Skotskoj, pa su kockasti bolje prosli u toj "podeli".
Imaš bre onoliku Aziju, jake plate
Šta se ložite na Razjedinjeno Kraljevstvo?

Imam rođaka, vozi kamion za ProMove, obišao je celu Evropu. Kaže da su Škotska i Engleska potpuno različite zemlje. Uživao je u boravku u Škotskoj i druženju sa Škotima. Slični mentalitet kao naš, vole da se druže, da pričaju, da malo popiju i zapevaju. Englezi su više kolonijalnog menttaliteta, sve se gleda sa visine i nadmeno.

Imaš bre onoliku Aziju, jake plate
Šta se ložite na Razjedinjeno Kraljevstvo?

U Aziji si totalni stranac na prvi pogled, rasno, odmah znaju da nisi ne iz njihove zemlje nego sa kontinenta. A Azijati nisu nista manje rasisti nego Evropljani, naprotiv i veci su jer u Evropi ipak vlada rasna trpeljiovost i mogucnost da uspete bez obzira na boju koze i naglasak.

A jos vaznija stvar, u Evropi ( pa i u UK) se ipak mnogo bolje zivi nego u Aziji, standard je veci, plate vece, ljudska prava i socijalne slobode na vecem nivou, Srbi su ipak deo evropskog kulturnog identiteta (ma koliko raznorazni idioti u samoj Srbiji pokusavali to da ospore)... uostalom, sami Azijati migriraju u Evropu, Evropljani mnogo-mnogo-mnogo manje u Aziju. Sta ces kad ne poseduju tvoju pamet :D

U Aziji si totalni stranac na prvi pogled, rasno, odmah znaju da nisi ne iz njihove zemlje nego sa kontinenta. A Azijati nisu nista manje rasisti nego Evropljani, naprotiv i veci su jer u Evropi ipak vlada rasna trpeljiovost i mogucnost da uspete bez obzira na boju koze i naglasak.

A jos vaznija stvar, u Evropi ( pa i u UK) se ipak mnogo bolje zivi nego u Aziji, standard je veci, plate vece, ljudska prava i socijalne slobode na vecem nivou, Srbi su ipak deo evropskog kulturnog identiteta (ma koliko raznorazni idioti u samoj Srbiji pokusavali to da ospore)... uostalom, sami Azijati migriraju u Evropu, Evropljani mnogo-mnogo-mnogo manje u Aziju. Sta ces kad ne poseduju tvoju pamet :D
Engleska je broj 1 po silovanju žena u EU

#DžekTrbosek

Imam rođaka, vozi kamion za ProMove, obišao je celu Evropu. Kaže da su Škotska i Engleska potpuno različite zemlje. Uživao je u boravku u Škotskoj i druženju sa Škotima. Slični mentalitet kao naš, vole da se druže, da pričaju, da malo popiju i zapevaju. Englezi su više kolonijalnog menttaliteta, sve se gleda sa visine i nadmeno.
Kao vozac kamiona je tesko mogao da se druzi i zapeva sa Skotima ( i drugima), ipak je to posao vezan sa tim da budes non-stop trezan dok vozis a opet druzenje sa samim Skotima (ili Englezima) na nivou da sa njima partijas u pubu ili druzis se na ulici se svodi na odlicno poznavanje jezika i njima prihvatljiv akcenat - jer nece da se druze sa tamo nekim Rusima, Srbima, Bugarima sem ako im ne placaju ture pica u pubu (a kamiondzije to sebi ipak finansijski ne mogu da priuste). To sto si napisao su totalni stereotipi o Skotima/Englezima koji vladaju u Srbiji a ne licni dozivljaj nekog kamiondzije.

Pre svega i Englezi i Skoti su ljudi koji imaju svoje licne zivotne problema i individualnu prirodu (otvorenost, stidljivost, veselost, druzeljubivost, zatvorenost), nisu svi isto obrazovani i obavesteni, nemaju svi iste politicke stavove i to ih formira kao licnosti te nas dozivljaj njih kao osoba. Ne postoji neka univerzalna duzeljubivost u Skota i imperijalni odnos Engleza jer i u jednoj i u dugoj naciji imas raznoraznih ljudi, bogatih i sromasnih, otvorenih i zatvorenih, veselih i nadrndanih, i u jednom i u drugom narodu imas mesanja sa drugim narodina i rasama... vise je univerzalno pravilo da ces biti bolje prihvacen u nekom malom mestu nego u centru nekog velikog grada (ali ne mora bas tebi to da se desi) pa ces mozda da se bolje druzis sa Englezima u pubu u Hastingsu (juzni gradic na obali Lamansa) nego sa Skotima u downtownu Glasgowa. No i to ne mora da se desi, mozda ti bude mnogo bolja atmosfera u pubu u centralnom Londonu nego u predgradju Aberdeena, sto se meni i desilo.

Kao vozac kamiona je tesko mogao da se druzi i zapeva sa Skotima ( i drugima), ipak je to posao vezan sa tim da budes non-stop trezan dok vozis a opet druzenje sa samim Skotima (ili Englezima) na nivou da sa njima partijas u pubu ili druzis se na ulici se svodi na odlicno poznavanje jezika i njima prihvatljiv akcenat - jer nece da se druze sa tamo nekim Rusima, Srbima, Bugarima sem ako im ne placaju ture pica u pubu (a kamiondzije to sebi ipak finansijski ne mogu da priuste). To sto si napisao su totalni stereotipi o Skotima/Englezima koji vladaju u Srbiji a ne licni dozivljaj nekog kamiondzije.

Pre svega i Englezi i Skoti su ljudi koji imaju svoje licne zivotne problema i individualnu prirodu (otvorenost, stidljivost, veselost, druzeljubivost, zatvorenost), nisu svi isto obrazovani i obavesteni, nemaju svi iste politicke stavove i to ih formira kao licnosti te nas dozivljaj njih kao osoba. Ne postoji neka univerzalna duzeljubivost u Skota i imperijalni odnos Engleza jer i u jednoj i u dugoj naciji imas raznoraznih ljudi, bogatih i sromasnih, otvorenih i zatvorenih, veselih i nadrndanih, i u jednom i u drugom narodu imas mesanja sa drugim narodina i rasama... vise je univerzalno pravilo da ces biti bolje prihvacen u nekom malom mestu nego u centru nekog velikog grada (ali ne mora bas tebi to da se desi) pa ces mozda da se bolje druzis sa Englezima u pubu u Hastingsu (juzni gradic na obali Lamansa) nego sa Skotima u downtownu Glasgowa. No i to ne mora da se desi, mozda ti bude mnogo bolja atmosfera u pubu u centralnom Londonu nego u predgradju Aberdeena, sto se meni i desilo.
Evo, preneću mu prvom prilikom tvoja razmišljanja (tj šaljem odmah preko Vibera, pa kada otvori pogledaće), pa javljam kada mi pošalje odgovore.

Evo, preneću mu prvom prilikom tvoja razmišljanja (tj šaljem odmah preko Vibera, pa kada otvori pogledaće), pa javljam kada mi pošalje odgovore.
Neka posalje i fotografije njegovog druzenja po pubovima u Skotskoj, cisto da vidimo kako kamiondzije pijance po pubovima i trose teskom mukom zaradjen novac.

Pitam, se da li ti uopste znas kako izgleda zivot kamiondzije na takvim turama? Smrznuta hrana koja se podgreva u kuhinjama kamionskih odmorista, spavanje u kamionskim kabinama po tim odmoristima (daleko od gradova), trcanje sa ture koju si zavrsio na na povratnu turu u grad koji je mozda udaljen i 150km... sve zarad da ti ne bi iscureo $ koji ne mora da iscuri. Mukotrpan je to posao i nema tu vremena za druzenje po pubovima sa lokalnim stanovnistvom. Pre ce tvoj drugar kao kamiondzija negde u Skotskoj upoznati nekog Rumuna ili Sirijca kolegu u poslu nego nekog Skota jer se krece po kamionskim odmoristima, vagama, trajektima, carinama, lukama i skladistima a ne po pubovima.

Neka posalje i fotografije njegovog druzenja po pubovima u Skotskoj, cisto da vidimo kako kamiondzije pijance po pubovima i trose teskom mukom zaradjen novac.

Pitam, se da li ti uopste znas kako izgleda zivot kamiondzije na takvim turama? Smrznuta hrana koja se podgreva u kuhinjama kamionskih odmorista, spavanje u kamionskim kabinama po tim odmoristima (daleko od gradova), trcanje sa ture koju si zavrsio na na povratnu turu u grad koji je mozda udaljen i 150km... sve zarad da ti ne bi iscureo $ koji ne mora da iscuri. Mukotrpan je to posao i nema tu vremena za druzenje po pubovima sa lokalnim stanovnistvom. Pre ce tvoj drugar kao kamiondzija negde u Skotskoj upoznati nekog Rumuna ili Sirijca kolegu u poslu nego nekog Skota jer se krece po kamionskim odmoristima, vagama, trajektima, carinama, lukama i skladistima a ne po pubovima.
Znaš kako, možda si u pravu ali on nije običan lik. On svoj posao vidi i kao priliku da vidi svet, još je mlad pun energije i voli putovanja i druženja. Skoro uvek pokupi nekog stopera da ima s kim da priča. Ja njemu sve verujem, toliko toga je doživeo i obišao, voziće kamion dok mu ne dosadi, on može sve da radi. Nešto je kao natuknuo da će tražiti da ide na brod, ima nekog crnogorca pa ga ovaj ubedjuje da idu zajedno.

Znaš kako, možda si u pravu ali on nije običan lik. On svoj posao vidi i kao priliku da vidi svet, još je mlad pun energije i voli putovanja i druženja. Skoro uvek pokupi nekog stopera da ima s kim da priča. Ja njemu sve verujem, toliko toga je doživeo i obišao, voziće kamion dok mu ne dosadi, on može sve da radi. Nešto je kao natuknuo da će tražiti da ide na brod, ima nekog crnogorca pa ga ovaj ubedjuje da idu zajedno.
Ovako, on vozi kamionske ture, to jeste placen posao u odnosu na neki rad u nekom magacinu ili prodavnici ali nije tako dobro placen posao da mozes da uzmes taksi od kamionskog odmorista do nekog puba u obliznjem gradu, da tamo sedis pola noci popijes 4 piva i 3 viskija (jer pivo ispiras viskijem posle krigle, ili obrnuto), pojedes fish and chips ili burger, druzis se i pevas sa alkoholisanim posertiovima tog puba te na kraju sednes u taksi da te vrati do tvoje kamionske kabine na odmoristu. Prvo, jedan ovakav izlazak te kosta minimalno 70-80 funti bez baksisa, sto je velika lova za kamiodziju koji mora da vozi vise od pola dana za taj novac a drugo, i najvaznije, kamiondzija mora da ima 0,00 promila alkohola u krvi te ne moze da rizikuje da se olesi negde na pola svog puta.

Upoznao sam mnogo nasih kamiondzija i u Srbiji i po belom svetu, pogotovo ovde u Kanadi i u USA. I uvek se njihova prica svodi na novac, taj posao rade zbog novca, nevazno da li su avanturisti u dusi ili ne (a kakva je avantura u tome da vozis po strogo utvrdjenim turama po autoputevima, sa strogim ogranicenjima brzine, zabrane kretanja u gradovima i zonama), pokrece ih samo tosto moraju zaraditi $$$. I uvek se njihova prica o nekoj drzavi, gradu ili kraju svodi na ono sto su videli iz kabine svog kamiona a ne iz bancenja po kafanama, obilascima atrakcija gradova, posetama muzeja i biblioteka. Imas gomilu nasih (ne samo nasih) kamiondzija koji znaju par osnovnih reci na engleskom, nemackom ili ruskom (dok se vozilo tamo) i to je sve, nemaju fond engleskog da bi se druzili sa Skotima.

Nema tu upoznavanja sveta i druzenja jer je tvoja tura iz recimo MinKena zavrsila danas u 16.00h u Aberdinu a onda moras da trcis u Glasgow na utovar sutra ujutro u 10.00 pa da odmah vozis za Ljubljanu. Jer osnovna stvar u kamiondzijskom poslu je da ti dispecer iz firme mora naci turu nazad da ne ides prazan (to je cist gubitak i to ne sme da se dogodi) i da vreme izmedju tura bude sto krace, jer vreme je novac sto kaze Sir Oliver. Na stranu sto sve kosta, obican odlazk u grad, obican obilazak, obican rucak u restoranu a kao sto sam napisao, kamiondizjski posao nije bas u vrhu po placenosti.

Ok, moze da se desi i situacija kao kod mene. Imam rodjaku u Hamiltonu (grad na 70km od Toronta), njen muz je kamiondzija i ponekad ima ture Ontario-Vancouver (jer je Vancouver ogromna luka na Pacifiku tj vrata Kanade za Aziju). Doveze se u jednu od luka u Vankuveru (ima ih 4-5), istovari kontejner, ode na odmoriste koje je udaljeno od grada i tamo ceka povratnu turu (ili za neki drugi deo Kanade ili USA, zavisi sta mu je dispecer njegove spedicije nasao). Onda cimne mene telefonom, halo Laki, u Delti (tu je jedna od luka u Vankuveru) sam, imam celo vece pa da li mozes doci po mene. OK, Pantelija, dolazim. I onda se ja probijem kroz saobracajnu guzvu do njega, najebem se keve i njemu i mojoj rodjaci, pokupim ga, dovezem kuci da se istusira kao covek, te odemo u troje (plus moja supruga) na veceru, nas dvojica pijemo dijetalnu koka kolu, moja supruga vino, pa kad zavrsimo ja ga sednem u kola i vratim na odmoriste da odspava i sutra ujutro ode na utovar i turu do recimo Otave u Ontariju ili Milvokija u Viskonsinu. A ponekad se desi samo da me nazove i kaze da je tu na 30km ali da nemamo vremena da se vidjamo. Mada je sve cesce poceo dolaziti ovamo i da se ne javi kad ima takve ture na brzaka.

Tezak je to i posao i zivot.

Poslednja izmena:

Back