Skopelos ostrvo netaknute prirode

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
379.760
1678521561089-foto-pixabay-dimitrisvetsikas1969-830x0.jpg

Ovo grčko ostrvo deo je Nacionalnog morskog parka Sporadi, koje osim predela netaknute prirode čuva i brojna morska stvorenja, koja u njemu žive.
Poznato po lepim plažama. Duge i uglavnom prostrane, cesto su bez gužve, pa ne čudi što se Skopelos neretko karakteriše kao ostrvo za hedoniste i ljubitelje mira.

Ostrvo Skopelos,postalo je poznato, je po filmu „Mama mia“ koji je sniman na tom ostrvu
Panormos, Stafilos i Kastani, neke su od najpoznatijih plaža ostrva, koje su lako dostupne iz glavnog grada.

Glavno mesto na ostrvu je i istoimeni grad, koji okružuje luku u obliku polukruga.
Šetalište u blzini luke prepuno je brojnih barova i taverni, koje turisti najčešće posećuju.

Potpuno suprotno od toga, gornji grad Skopelosa bogat je mirnim, šarmantnim ulicama, crkvama i trgovima. Tradicionalna arhitektura jedno je od obeležja ovog grčkog ostrva, ističe „Greekreporter“. Područje gornjeg grada se može obići uglavnom pešice, budući da je zbog svog položaja na litici, praktično nedostupan automobilima, što dodatno upotpunjuje njegovu lepotu i autentičnost.

Na oko 30 kilometara udaljenosti od grada Skopelosa je i plaža Agios Ioanis, koja važi za jednu od najlepših na ostrvu. Crkva posvećena Svetom Jovanu, po kome i ta oblast novi naziv, nadvisuje plažu i nudi spektakularan pogled na ostrvo i zaliv, ali i na ostrvo Alonisos, koje se nalazi u blizini Skopelosa.

Treba dodati i to da je ovo grčko ostrvo poznato po vrlo ukusnim gastronomskim specijalitetima, među kojima se posebno izdvajajaju jastog, škarpina i ježevi pripremljeni na tradicionalni način.
https://greekreporter.com/2023/01/29/skopelos-island-greece/
Clipskopelos.jpg

Deluje kao sarmantno ostrvo, rado bih tu boravila :zaljubljena:
To su tri ostrva Sporadi, --- Skijatos, Skopelos,
i Alonisos, (najdivlje i nije nešto naseljeno,.. samo malo i u sezoni - ono je baš netaknuto i divlje),.. i sva tri su jako blizu.
Skijatos je jako ušminkan,.. imam negde fotke,.. bio sam (bili smo).. i ima jako dobro organizovan prevoz,.. vozi gradski autobusm ,..17 stanica ,.. svaka stanica jedna nova lepa plaža,..

Skopelos je najzelenije,.. više i od Tasosa ili Lefkade,..
Kao kada bi Taru spustila na Jonsko plavo more,.. sve zeleno u borovini i četinarima,..A, more plavooo,..
Mi smo bili na Pilio (Pelion) pa smo brodom (kruzerom) išli tamo, ali je akcenat bio na zadržavanju na Skijatosu,.. ali imam fotke i sa Skopelosa,.. tamo je sniman "Mama Mia",..
Evo jedan dobar video klip o Skopelosu,.. moj omiljeni snimatelj Robert Polasek,..
Imam i ja takvu kameru (Lumix GH-5), ali sam fotke pravio Nikonom,.. i drugar Kanonom.. ipak su njegove bolje i žive. + dron.

Poslednja izmena:
Carobno :zaljubljena: Mislila sam da su tu cene smestaja vise ali nisu. Manje vise su iste kao i bilo gde drugde u Grckoj.
Ove godine sigurno necemo tu...Mozda sledece...a ovo ostrvo je bas onakvo kakvo ja volim...Nisam ljubitelj krsa bez zelenila...a ovde zelenila ima na pretek :heart:

Naša gazdarica ( U mestu Platanias na Pelionu) je sa mužem živela 6 godina na Alonisosu ( skoro pustom ostrvu), pa nam je pričala o njemu,.. na njega nismo bili, samo prošli brodom,,a to mi je želja.
Skijatos je najskuplji,.. a Skopelos kao i Pelion ( u sezoni je malo skuplji od Peliona 10% ), a Alonisos najjeftiniji,..

Naša gazdarica ( U mestu Platanias na Pelionu) je sa mužem živela 6 godina na Alonisosu ( skoro pustom ostrvu), pa nam je pričala o njemu,.. na njega nismo bili, samo prošli brodom,,a to mi je želja.
Skijatos je najskuplji,.. a Skopelos kao i Pelion ( u sezoni je malo skuplji od Peliona 10% ), a Alonisos najjeftiniji,..
ima gde tebe nije bilo u Grckoj? :)

Halkidiki overio,.. Paliuri i Kalamitsi,.. (Kasandra i Sitonija),..

pa sa 16 godina sam bio u Atinu prvi put,.. i u Paraliu i Platamon,.. tamo više ne tamo je njesra,.. u odnosu na ostalo)..
od 2010 samo Jonsko,..
Ove godine opet tamo, ali preko Utjehe (imam tamo drugare) , pa na Ulcinj,.. i ,.. u Albaniju - tamo nemam drugare,.. ali je jeftino. :)

Halkidiki overio,.. Paliuri i Kalamitsi,.. (Kasandra i Sitonija),..

pa sa 16 godina sam bio u Atinu prvi put,.. i u Paraliu i Platamon,.. tamo više ne tamo je njesra u odnosu na ostalo)..
od 2010 samo Jonsko,..
Ove godine opet tamo, ali preko Utjehe (imam tamo drugare) i Albanije,.. u Albaniji nemam drugare,.. ali je jeftino.
kakva ti je Atina?

Back