Školujemo decu, ali ne za naše tržište

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije samo lični promašaj. I dalje se vuče taj koncept iz komunizma da se završi SSS i uvali u neku firmu i onda radio ne radio svira mi radio. A i naše društvo jeste prilično iskompleksirano i voli da se ugleda kako je drugi "dobro prošao" - čitaj uvalio se negde pa daj i moje dete.
Nažalost, naše ljude decenijama ne uče preduzetničkom duhu.
Ili se možda namerno stvaraju loši uslovi za samostalne delatnosti, preduzetništvo.
Ili u lošoj konkurentnoj atmosferi, preduzetnik početnik gubi volju, novac, snagu.

Zato se obeshrabreni ljudi okreću firmama u kojima će dobiti neki poslić i parice kojima mogu da namire osnovne potrebe.

da su ti zanati tako dobro trazeni i visoko placeni, mnogi doktori nauka bi se prekvalifikovali i umesto 1000 evra zaradjivali bi 4000 evra ko kazandzije, abadzije, tabadzije.........naravno, u Srbiji.
Ne poznajem zanatliju koji moze da zaradi vise od 700-800 evra mesecno i to sa debeli rad. Naravno da u ovom slucaju zanati nisu atraktivni pa niko i ne uci za zanatliju.
Сестрић је завршио факултет, оставио посао у струци и плату од 80.000 динара, и почео да кречи и поставља плочице. Зарађује 3 до 4.000 евра месечно. И то у Врању.
Диплома стоји урамљена код мајке.

Ne vucemo komplekse i nije blam, nego svako gleda da mu dete bude sto bolja verzija sebe ako ikako moze. Preznojen covek na 40 stepeni koji vuce kofer alata i koji se oznojio 55 puta za dva sata nije nikome najveca zelja na svetu, to je nesto sto covek prihvati ako nema bolje.
Sto ste onda svi losija verzija deda i pradedova?

Bili su vece gazde, majstori, domacini i junaci od ove poludegenericne mase sto bulji u ekrane danas, kuca kod ili igra igrice; kad ne bleji na socijalnim mrezama.

Uvek ista priča, svi glupi samo oni pametni. Kako to da su sva deca glupa i niko neće u zanate ili možda nisu glupi i zato neće?
Oni to pricaju iz iskustva a ne zato sto su pametni a drugi glupi.

Prvo moras da stavis prst na celo i zapitas se sta je zanat; sta ti ljudi rade i stvaraju; da li ti se svidja nesto od toga, da li je trazeno kako kod kuce tako i u svetu, kakva je buducnost za zanimanje, koliko je placeno, kako ako radis kao privatnik, itd.

Slusaj starije, pa sam odluci.

Dovoljno relevantno za temu je bilo i samo ovo
Deca upisuju medicinsku skolu koja kao traje 4 godine, a ladovina je zestoka u vecini skola i kad zavrse imaju laganica posao , ne naprezu mozak i ne pucaju psihicki...
A zanat samo okace oglas vodoinstalater i eto ti bez diplome radno mesto...
Nije samo medicinska ladovina, mnoge srednje škole, a poneke i gimnazije su ladovina. Onda, u većini slušajeva nije laganica posao jer medicinske sestre ne rade samo na šalteru nego u operacionim salama, neguju i bolesnike, gledaju bolest i smrt svakodnevno, rad sa bolesnima je užasno stresan. I sve to ne za neku veliku platu.

To što je okačio oglas vodoinstaletera ne znači da je i odmah postao vodoinstalater.
Srednja škola ne mora da traje 4 godine, može da bude zanatska u trajanju od tri godine. I ne mora da bude specijalno vodoinstalaterska, nego kao grupa zanata.

nemoj da ovo procitaju nemci,
Сестрић је завршио факултет, оставио посао у струци и плату од 80.000 динара, и почео да кречи и поставља плочице. Зарађује 3 до 4.000 евра месечно. И то у Врању.
Диплома стоји урамљена код мајке.
nemoj da ovo procitaju nemci, svajcarci, norvezani, holandjani.................ima ostave svoje plate od 2500 evra i ce nagrnu u visoko razvijenu Srbiju.
Kada pitate nemca, francuza, belgijanca, talijana...........kolko zaradjuje, (iako se taka pitanja na zapadu ne postavljaju iz ciste kulture jer to privatna stvar), reci ce vam, 2800, 3100, 1900.........evra, a onda pitate nase gastose koji rade na istim mestima sa istom strukom i stazom.....dobicete odgovor 4800, 6200, 5700 evra.............i dok na celom zapadu gradjaní demonstriraju zbog niskih plata, dok generalno opada standard zapadnjaka, ..........od nasih cete cuti da "nikada nisu bolje ziveli"........(ne cudi, sobzirom da uglavnom dolaze iz balkanskih vuko.yebina gde nisu ni struju imali, i 1400 evra nemacke plate za njega je stvarno "bogatstvo".)
A opet, kada ovi stariji gastarbajteri pricaju kako su ziveli u Jugoslaviji pred rat , cucemo price da niko od njih nije zaradjivao manje od 2-3 000 nemackih maraka........1990-te, magacioner u Simpo-Vranje.
A sto se tice vranjanaca.......bese nekada "u Vranje nema laganje".........i Vranje se danas demokratizovalo i primilo zapadne "vrednosti".
To sto ti je sestric, odavno vise nema nikakvo znacenje u moralu balkanaca. Meni je rodjeni kum lagao da je primao 3500 evra, razvozio pivo po Sumadiji, pa se posle ispostavilo da nije doso ni do 1000 evra.

Nažalost, naše ljude decenijama ne uče preduzetničkom duhu.
Ili se možda namerno stvaraju loši uslovi za samostalne delatnosti, preduzetništvo.
Ili u lošoj konkurentnoj atmosferi, preduzetnik početnik gubi volju, novac, snagu.

Zato se obeshrabreni ljudi okreću firmama u kojima će dobiti neki poslić i parice kojima mogu da namire osnovne potrebe.
Namerno i to skoro svi to rade...
Vlasti jer imaju takve instrukcije, a ovi jajare zato sto tako ne trose pozicije koje ce zauzeti njihova rodbina....
A tupi narod sve to pije jer sam nema mudanca...

nemoj da ovo procitaju nemci,

nemoj da ovo procitaju nemci, svajcarci, norvezani, holandjani.................ima ostave svoje plate od 2500 evra i ce nagrnu u visoko razvijenu Srbiju.
Kada pitate nemca, francuza, belgijanca, talijana...........kolko zaradjuje, (iako se taka pitanja na zapadu ne postavljaju iz ciste kulture jer to privatna stvar), reci ce vam, 2800, 3100, 1900.........evra, a onda pitate nase gastose koji rade na istim mestima sa istom strukom i stazom.....dobicete odgovor 4800, 6200, 5700 evra.............i dok na celom zapadu gradjaní demonstriraju zbog niskih plata, dok generalno opada standard zapadnjaka, ..........od nasih cete cuti da "nikada nisu bolje ziveli"........(ne cudi, sobzirom da uglavnom dolaze iz balkanskih vuko.yebina gde nisu ni struju imali, i 1400 evra nemacke plate za njega je stvarno "bogatstvo".)
A opet, kada ovi stariji gastarbajteri pricaju kako su ziveli u Jugoslaviji pred rat , cucemo price da niko od njih nije zaradjivao manje od 2-3 000 nemackih maraka........1990-te, magacioner u Simpo-Vranje.
A sto se tice vranjanaca.......bese nekada "u Vranje nema laganje".........i Vranje se danas demokratizovalo i primilo zapadne "vrednosti".
To sto ti je sestric, odavno vise nema nikakvo znacenje u moralu balkanaca. Meni je rodjeni kum lagao da je primao 3500 evra, razvozio pivo po Sumadiji, pa se posle ispostavilo da nije doso ni do 1000 evra.
Добро.

Pa valjda su mu oimogucili da postane ispoljeniji...

To kako se kome zalomilo , ali mora da postoji porodicna pamet, a to nije uvek slucaj...
Znaci masa porodica nema ni strateski ni takticki pristup da unapredi i obezbedi svoje potomke....nije to samo lova, nego okruzenje, njihov razvoj, integracija, strategije sa kojima ce rasti...

I onda tacno gledas koja ce porodica da se susi a koja nece...jer glava one porodice koja razmislja samodovoljno , znaci tacno vidis rivalitet oca i sina, tj kao da zeli da non stop celici sina , da ga provocira , da ga ometa , da cuva svoj tron u porodici, tacno znas sta ce da bude u toj porodici, i pogledas malo i u proslost pa vidis da je tako bilo i u proslosti....da je sin uvek morao da bezi od oca...

A imas porodice gde ide po loju , izgradjuje se baza dok mladi potomak ne zatrazi ulazak u neki biznis koji procenjuje da je testiranje, a onda i u biznis koji procenjuje da je onaj pravi za investiranje....i tacno vidis kako ce da se sve umnozi i razvije..

E sad tu postoje dve vrste razvoja, jedno je koren, a drugo je koren i stablo....Kod korena razvoj stane kad stvarno onemocaju dede i babe...ali se ne unisti , a tu je vec razgranato stablo mladih i njihove porodice, a kod koren i stablo , tu se desava razvoj i tada....
Jos kao klinac sam video da su price za malu decu da svi roditelji vole decu , i da svi roditelji gledaju da im se deca razviju....to ne da nije istina, nego nije istina ni u malom procentu....

To sve samozaljubljeno i potrosacki okrenuto ka ljubavi koje deca pokazuju prema roditeljima....a cesto i sebicno...
Poznavao sam roditeljske situacije svih iz osnovne i svih iz srednje skole...
Isao sam non stop kod vecine, jer mi je bilo dosta 1h da spremim sta mi treba za skolu , sto znaci sve ostalo mi je slobodno vreme...
Video sve moguce strategije otac majka, , obicno su dobre, tj popravljaju stetu koju bi imale jednoumne strategije...ali nisu uvek...niti uvek u dovoljnom intezitetu..

Ali da je onako kako se misli da su Srbi dobri roditelji , to je smesno , zalosno koliko je smesno....Jos su oni koji su najmanje izvikani, kao uspesni , oni koji se nisu ni eksponirali , i ne vole da se eksponiraju i najbolji kao roditelji iako nisu pokazno mnogo dobri roditelji u smislu ne vidjate ih toliko cesto da setaju sa decom...ili da im deca imaju onako prisan odnos , vec tu zbog te njihove povucenosti ima malo udovoljenja distancom....ali to je prividno , vise ono , tvoje drustvo je tvoje drustvo , ne interaguju roditelji sa tvojim drustvom niti ti sa roditeljima kad je tu tvoje drustvo...

Jedino razmisljam da li je bolje ili gore u Bosni...jere u bosni je cesto ajd idi se igraj napolje, tj nema mnogo brige , naucice sam , a to zahteva jacu vrsnjacku strukturu...veliko drustvo , veliko dvoriste, zasticeno od mobinga...ne od hijararhije...
Ne moze se reci da postoji neki kraj koji nudi neku izuzetnu svest za razvoj dece...Sve ima prednosti i mane, grad, selo , morava, zupa, valjevo , sumadija...

Poslednja izmena:
Po svakom aspektu zivotnom.
Ako imas vise potomaka od njih svaka cast; sa ostalim mozes dupe da obrises; kao i svako od nas.
Mozda si ti izuzetak, ali je studija uradjena i dokazano je da danasnje generacije losije zive i u vecini parametara su losiji od svojih prethodnika.
Danas se bastine neke nove vrednosti i degenerici dolaze do izrazaja; tako da se ja nebi merio po tome sta je danas “uspeh”.

Ako imas vise potomaka od njih svaka cast; sa ostalim mozes dupe da obrises; kao i svako od nas.
Mozda si ti izuzetak, ali je studija uradjena i dokazano je da danasnje generacije losije zive i u vecini parametara su losiji od svojih prethodnika.
Danas se bastine neke nove vrednosti i degenerici dolaze do izrazaja; tako da se ja nebi merio po tome sta je danas “uspeh”.

Zato ja i rekoh, malo je nezahvalno to sto si ti ostavio ovde ko zna koliko vremena objasnjavajuci meni ko sam i sta sam, pri cemu ne znas ni moje pretke, ni mene. Ali ok.

Zato ja i rekoh, malo je nezahvalno to sto si ti ostavio ovde ko zna koliko vremena objasnjavajuci meni ko sam i sta sam, pri cemu ne znas ni moje pretke, ni mene. Ali ok.
Ne objasnjavam ja tebi nista; a ponajmanje ko si i sta si; pricao sam o naucno dokazanoj cinjenici gde se poredi danasnja generacija sa proslom. Ti si izuzetak, bravo, tako i treba da bude.

Ne objasnjavam ja tebi nista; a ponajmanje ko si i sta si; pricao sam o naucno dokazanoj cinjenici gde se poredi danasnja generacija sa proslom. Ti si izuzetak, bravo, tako i treba da bude.

Pa, meni si licno napisao da sam sigurno losija verzija dede i oca mi, dakle nije bas da nisi meni nista objasnjavao. Ali nema veze, samo mislim da ljude koje ne znas ne mozes tek tako klasifikovati.

Pa, meni si licno napisao da sam sigurno losija verzija dede i oca mi, dakle nije bas da nisi meni nista objasnjavao. Ali nema veze, samo mislim da ljude koje ne znas ne mozes tek tako klasifikovati.
Rekao sam ti i zasto; ali ti si onda objasnio da nisi deo tog danasnjeg trenda i da si bolji od svojih pretaka u svemu. Svaka cast; sad ti je poso da preneses to umece na potomke da oni budu bolji od tebe, tako da imas ti sta da radis.

Dovoljno relevantno za temu je bilo i samo ovo

Nije samo medicinska ladovina, mnoge srednje škole, a poneke i gimnazije su ladovina. Onda, u većini slušajeva nije laganica posao jer medicinske sestre ne rade samo na šalteru nego u operacionim salama, neguju i bolesnike, gledaju bolest i smrt svakodnevno, rad sa bolesnima je užasno stresan. I sve to ne za neku veliku platu.

To što je okačio oglas vodoinstaletera ne znači da je i odmah postao vodoinstalater.
Srednja škola ne mora da traje 4 godine, može da bude zanatska u trajanju od tri godine. I ne mora da bude specijalno vodoinstalaterska, nego kao grupa zanata.
Не морамо измишљати топлу воду, то смо већ имали, звало се ШУП (Школа ученика у привреди). Успут, за такве занатске школе бих драстично смањио програм из свега што им није неопходно, зајеби ме да будућем зидару тупим о амебама и интегралима, нека он научи да ми озида шта треба онако како треба и од њега више него довољно.

Back