Školski ormarići

Da li treba uvesti školske ormariće u sve škole u Srbiji?

• DA

• NE

• MOŽDA

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Mokranjac

Zainteresovan član
Poruka
110
Sigurno ste svi gledali kako u nekom američkim filmovima učenici imaju svoje ormariće (engl. lockers), i tu ostavljaju knjige, sveske, rasporede. Oni postoje u nekim zemljama, pa se pitam da li mislite da to treba uvesti u škole, i da li postoje u nekim školama? Meni je ranac prosečno težak oko 5-6 kg, i stvarno bi bilo lepo kada ne bih morao sve da teglim kući.

Sigurno ste svi gledali kako u nekom američkim filmovima učenici imaju svoje ormariće (engl. lockers), i tu ostavljaju knjige, sveske, rasporede. Oni postoje u nekim zemljama, pa se pitam da li mislite da to treba uvesti u škole, i da li postoje u nekim školama? Meni je ranac prosečno težak oko 5-6 kg, i stvarno bi bilo lepo kada ne bih morao sve da teglim kući.

Tesko da ce se to ostvariti...Mozda naprimer jedna u 20 skoli uvede to. Zasto ? Pa zato sto su nase skole tako dizajnirane da su hodnici jako skuceni,a i ucionice su male pa nema mesta. A i treba kinte za to....

Ja sam pre za to da se uvedu skolske uniforme, jer je strasno i nedopustivo kako obuceni klinci,a pogotovo zernski rod, danas idu u skolu...I apsolutno bih zabranila sminkanje u skoli za devojcice...
A ormarici bi bili odlicna stvar,mada tesko izvodljiva.Ima skola u Srbiji koje nemaju ni elelmentarne stvari potrebne za rad,tako da docekati ulaganje u ormarice mislim da je bar za sad misaona imenica...

Evo ovako, ajde uniforme, s jedne strane mozda . Ne bih uveo to kao obavezu ali kao nesto sto je pozeljno da , iz vise razloga .

Sto se ormarica tice tu kazem DA OBAVEZNO . Elem, od ove godine nasa divna gimnazija je prihvatila zakon da je profesor duzan da svakog ucenika koji prekrsi radnu obavezu (ne ponese knjigu, svesku , OLOVKU :eek:) upise u napomenu a razredni staresina je duzan da takvom uceniku momentalno smanji ocenu iz vladanja . Ono sto vecina ne shvata je to da mi nije da nas mrzi da ponesemo jednu glupavu zbirku iz matematike ili citanku nego jednostavno ne zelimo namerno da ponesemo jer nam je ranac pretezak :neutral: Ja i opremu vise puta ne nosim jer me mrzi jednostavno da je secam ceo dan po skoli kao idiot . Mislim da bi ormarici znatno olaksali stvari i u potpunosti se slazem da se uvedu ;)

Slažem se svima vama, i uniforme bi bile dobra stvar (ako bi škola odabrala dobre). Kod nas je
školsko pravilo da se devojčice ne smeju šminkati (može samo labelo i providni lak za nokte),
mada se ni to ne poštuje... U našoj školi baš dodaju nov nameštaj, mada mislim da ne bi bilo mesta za ormariće, ali bi sigurno mogli da ih uguraju u prizemlje (O.Š. Drinka Pavlović). Planiram da upišem I beogradsku gimnaziju, i da li neko zna ima li tamo ormarića? (Iako iz vaših postova vidim da ih verovatno ima jedna škola u celom Beogradu).

:eek:A ja sam se hvalio Amerikancima kako naši đaci ne moraju da koriste ormariće pošto se kod nas ekonomično pristupa problemu školskog pribora :mrgreen:, i udžbenici su mnogo tanji nego kod njih i kod nas se piše u male sveščice umesto da se vuku neki ogromni registratori kao što oni rade (čak sam im davao url na sličice da vide kako izgledaju male sveske pa da i oni uvedu)

ja ne razumem bas najbolje njihovu svrhu..jel ako tebi knjige,sveske,pribor i sve to stoji u skoli,odakle onda ucis kuci...? :lol:
To i ja mislim. Verovatno bi pribor za likovno i tehničko mogao da stoji u školi, ali recimo geografiju ili imaš sutra ili si je imao danas pa svi preporučuju da se obnovi dok je još sveže, (a možda ti je bolje da učiš danas jer ćeš sutra imati fiziku pa sutra nećeš moći da učiš geografiju za prekosutra), a matematiku i srpski tek imaš svaki dan (valjda?) tako da njih moraš stalno da cimaš vamo-tamo a oni imaju najviše tih dodatnih svesaka i knjiga

Ne živimo mi u američkim internatima. Kod nas se uči, a oni u tim serijama koje spominješ ne pipaju knjigu.
Sa ormarićima ili bez njih ja ću svakako morati da vučem svoje knjige kući, jer moram sve to da naučim.
... ne vidim nikakvu korist od toga ... :neutral:
Ne zavidim Amerikancima, niti želim da živim američki san . . . :whistling:

Ja sam protiv . . . :bye:

Poslednja izmena:
Nosi kuci knjige ako ti trebaju za taj dan . Ali hteo sam isto da dodam da treba promeniti rezim ucenja u skolama uopste . Jer ameri uce u skoli ne kod kuce .

pazi, casovi su od 8 do 2..jos samo fali da ucim u skoli,pa de cu vise?! :lol: u 5 da dolazim kuci?? :lol:

To i ja mislim. Verovatno bi pribor za likovno i tehničko mogao da stoji u školi, ali recimo geografiju ili imaš sutra ili si je imao danas pa svi preporučuju da se obnovi dok je još sveže, (a možda ti je bolje da učiš danas jer ćeš sutra imati fiziku pa sutra nećeš moći da učiš geografiju za prekosutra), a matematiku i srpski tek imaš svaki dan (valjda?) tako da njih moraš stalno da cimaš vamo-tamo a oni imaju najviše tih dodatnih svesaka i knjiga

pa ajde pribor za likovno npr u mladjim razredima osnovne, jer klinci zaboravljaju, ali neko u 7.-8. razredu nema potrebe da ostavlja pribor u skoli.. :mrgreen:
a srednje vec da ne pominjem,jer u dosta skola nema ni likovno,ni tehnicko,itd..

Ne živimo mi u američkim internatima. Kod nas se uči, a oni u tim serijama koje spominješ ne pipaju knjigu.
Sa ormarićima ili bez njih ja ću svakako morati da vučem svoje knjige kući, jer moram sve to da naučim.
... ne vidim nikakvu korist od toga ... :neutral:
Ne zavidim Amerikancima, niti želim da živim američki san . . . :whistling:

Ja sam protiv . . . :bye:
Ko je prvi poemenuo serije ? :dontunderstand: Ti ....
Oni imaju ormarice tacno ali uce u skoli, nemaju potrebu da dolaze kuci da bi to ucili nego sam pred main exam odnesu odgovarajucu knjigu kuci i spreme i obnove . Sistem potpuno drugaciji nego kod nas . Vremenski mnogo drugacije rasporedjen, po mom misljenju i bolji od naseg . Naravno da bi se kod nas tako nesto desilo treba redukovati nastavni plan i program izbaciti nebitne stvari i sto vise smanjiti obimnost gradiva, da bi ucenje u skoli imalo smisla i pozitivan ishod .
pazi, casovi su od 8 do 2..jos samo fali da ucim u skoli,pa de cu vise?! :lol: u 5 da dolazim kuci?? :lol:

Oni imaju ormarice tacno ali uce u skoli, nemaju potrebu da dolaze kuci da bi to ucili nego sam pred main exam odnesu odgovarajucu knjigu kuci i spreme i obnove . Sistem potpuno drugaciji nego kod nas . Vremenski mnogo drugacije rasporedjen, po mom misljenju i bolji od naseg . Naravno da bi se kod nas tako nesto desilo treba redukovati nastavni plan i program izbaciti nebitne stvari i sto vise smanjiti obimnost gradiva, da bi ucenje u skoli imalo smisla i pozitivan ishod .

Tebi filmovi i serije nisu isto . . . ? :think: Izvini, molim te ...
Ja ih potpuno isto shvatam.

Mi učimo celovitije i temeljije od njih (naravno da kod nas postoji mnogo detaljisanja koje bih ja, lično, izbacila, ali mene niko ne pita)

I mnogo smo bolji od Amera, bre.
Ne bi oni vrbovali naše studente, zato sto im je skolstvo mnogo bolje od našeg. :whistling:

Nama je još uvek pamet čitava . . . (ali, ipak kod nekih to nije slučaj... žalim)

Kakvo je to učenje samo u školi, pa mora knjiga da se dohvati i kod kuće. :roll:

Poslednja izmena:

Tebi filmovi i serije nisu isto . . . ? :think: Izvini, molim te ...
Ja ih potpuno isto shvatam.

Mi učimo celovitije i temeljije od njih (naravno da kod nas postoji mnogo detaljisanja koje bih ja, lično, izbacila, ali mene niko ne pita)

I mnogo smo bolji od Amera, bre.
Ne bi oni vrbovali naše studente, zato sto im je skolstvo mnogo bolje od našeg. :whistling:

Nama je još uvek pamet čitava . . . (ali, ipak kod nekih to nije slučaj... žalim)

Kakvo je to učenje samo u školi, pa mora knjiga da se dohvati i kod kuće. :roll:

Meni je tako logicno . :neutral: Pa ne trpaju im svakakve gluposti . Samo cinjenice, rade na nacin koji mi i ne praktikujemo , kroz istrazivanja, grupni rad, naucni rad, forma razgovor sa profesorom, diskusija . Ja kad ustanem da pricam o delu iz srpskog jezika samo cekam kad ce profesorka da se ne slozi sa mnom i da mi lupi asa u njenu svesku i posle mi nabacuje na nos kako nisam znao a pritom je cas OBRADE , dakle prvi put se srecem sa delom . Pa gde to ima .

Tacno je da nam vrebaju ucenike ali ne srednjoskolce nego studente ;) Ja za fakultete nista nisam rekao . Sigurno ima i kica u onome sto prikazuju po serijama ali se stojim iza toga sto sam rekao da je forma njihove srednje skole mnogo bolje nego nasa .

Oni imaju ormarice tacno ali uce u skoli, nemaju potrebu da dolaze kuci da bi to ucili nego sam pred main exam odnesu odgovarajucu knjigu kuci i spreme i obnove .
Ne "uče u školi" nego imaju npr. 8-9 časova dnevno a jedan od njih je "study hall" gde otprilike sediš i učiš/radiš domaći, a zavisno od škole i dežurnog nastavnika ponekad možeš i da rešavaš ukrštene reči.

I da, moraju da nose knjige kući i "uče noću" (što je meni prvo zvučalo strašno dok nisam shvatio da je veći deo školske godine zima, kao i kod nas, kada noć počinje i pre nego što se vrate kući iz škole) i da rade domaće zadatke gde postoji formula "razred x 10 minuta na noć" (dakle maturanti bar oko dva sata). I kukaju ali prihvataju da je to sudba kleta, a alternativa je da budeš HS dropout odnosno da nemaš diplomu (kao da kod nas nemaš završenu osnovnu školu).

Ali opet postoji i razlika u planu i programu, kao i kod nas. Slabi đaci imaju "prosečan" nivo iz svakog predmeta, gde se uopšte ne radi mnogo (naši dvojkaši i trojkaši). Jači đaci su raspoređeni u "honors" oblike svakog predmeta (recimo kao što kod nas društvenjaci imaju biologiju ili prirodnjaci istoriju), jer bi umrli od dosade na "prosečnim" časovima. Ono što bi kod nas bili gimnazijalci idu na takozvane AP (advanced placement) kurseve, gde se bukvalno ubijaju od rada; svake noći pišu eseje i uče silne stranice i stranice teksta iz debelih udžbenika veličine enciklopedije, a kada završe kurs u junu polažu užasno teške AP ispite koji su kao naš prijemni za fakultet iz tog predmeta. I opet se svi koji hoće da se upišu na univerzitete trude da imaju što više AP ispita položenih sa što većom ocenom.

Dakle, ti koji ništa ne uče su neki pandan naših trogodišnjih srednjih škola - drže ih u školi da se, dok su maloletni, ne bi motali po ulici. S tim što kod njih nema smerova kao kod nas, nego kad završiš srednju školu tek onda upisuješ frizerski ili automehaničarski smer na višoj školi.

A glavna korist od ormarića je da ne bi vukli svuda po školi sve registratore i te enciklopedijolike udžbenike koje im traže. Neki čak fotokopiraju knjige (koje im škola daje) pa jedan primerak drže u ormaru a drugi kod kuće da ne bi sve vukli gore-dole

ја сам за, имали смо анкету у школи као -шта мислите о ормарићима бла бла...- (анонимна анкета а ја се будала потписала:lol:)
само је проблем што их никада нећемо добити

Moja skola ima ormarice (gimnazija ''Mihajlo Pupin" Kovachica) i ok su...ne moram da nosim ranac tamo je medju knjigama i onda kad mi zatreba neka knjiga samo pre nego sto odem kuci stavim u ranac i to je to....dobro mi dodje....skola je velika tako da svako ima ormaric (besplatno naravno) i obavezan je da ako izgubi kljuc plati za zamenu brave,ali moras biti duduk da izgubis kljuceve xD https://www.facebook.com/photo.php?....1381626742794.52234.1295718817&ref=fbx_album

Back