ŠKOLSKA - PROFESORSKA - MAFIJA

Dođosmo do suštine koju je Kokosovo orašče lepo iznela, a ja ću sada potkrepiti sa primerima:
Moj sin ide u OŠ"Josif Pančić", Bgd. Škola radi skoro 24h: izdaje sale za fizičko, svečanu salu, prostorije za školu jezika, knjižaru, trafiku, pljeskarnicu...izvinte, možda sam nešti i ispustila.
Nije mi poznato kako naplaćuje zakup ali znam sigurno da je savet roditelja samo telo koje mora da klimne glavama direktoru, gospodinu Bajiću, koji u suprotnom postaje vrlo drzak i nekulturan.
Niko od pomenutih ne izdaje račune za prodatu robu ili usluge. O inspekcijskom nadzoru, pogotovo sanitarnom nema ni govora, jer u dvorište ne može da se uđe zbog obezbeđenja. naravno to obezbeđenje plaćamo mi roditelji. Iznos nije veliki, 200 din po polugodištu, ali kada se to pomnoži sa 1200 đaka dođe se do cifre od oko 500000 dinara.
Svake godine u đačke klupe sedne novih 150 :ovca: koji plaćaju razno razne gluposti koje ponude nastavnici (čast izuzetcima) samo da se njihovo dete ne bi "razlikovalo" ili da ga ne bi uzeli na zub. Tu su razno razni časopisi "jako dobri i po njima ćemo sigurno da radimo" rečenica koju ponavljaju ko papagaji.
Hej ljudi, ovo nije više moje vreme, "Tik-Taka", deca danas imaju hiljadu interesovanja na koja roditelji daju novac. Na kraju krajeva, svi ti časopisi mogu da se nabave i u slobodnoj prodaji, pa zašto se onda "jadni nastavnici" obavezuju da skupljaju lovu?!
E, sad dolaze uđžbenici i druga nastavna sredstva koja su isto tako silno "obavezna i neophodna". Kada se kupuje na veliko, bez obzira da li su jabuke ili knjige, dobija se popust. Učenicima se prodaju knjige po regularnoj ceni a u nečiji đžep ide razlika:think:
Da bi deca bila potpuno obrazovana moraju da idu u pozorište i bioskop. Svi znamo da za grupne posete cene spuštaju od 20- 40%.
Harač je i tu i to bestidan, slušajte ovo: škola najmi agenciju "Lilex film"d.o.o., Bgd, PIB 100420548, koja organizaciju odlaske na te manifestacije. Najslađe idu u pozorište ”Duško Radović” gde u marketingu radi Ljiljana Tomašević, slučajno, supruga vlasnika agencije, a u kakvim je odnosima sa direktorom škole, nisam istraživala, nek nešto ostane i za kompetentnije . Cena karte je tako + 600 din. Znači, popust ide u nečiji đžep. Ako se slučajno usudiš da nešto pitaš zalepe te sa objašnjenjem da se je prevoz skup. Međutim, deca plaćaju prevoz i kada idi na bioskopsku projekciju u bioskome, koji su 300m udaljeni od škole!!!
Ima toga još mnogo: izleti, ekskurzije, rekreativne,... Žao mi je samo što je jedna divna škola, sa renomeom, postala leglo prosvetarske mafije. U njoj ima divnih nastavnika pravih ljudina koji su potpuno zapostavljeni zbog mulja koji se digao sa dna!

Meni je mama direktor srednje škole i znam kada učenici idu na ekskurziju ona dobije pare od agencije. Ali ne uzima od učenika. I neki još dobiju.

A agencije pare koje daju tvojoj mami izvade iz svog dzepa, ili to refundiraju kroz cenu aranzmana?
Odavno nisam procitao debilniji komentar.

Zato u skoli roditelji i djaci treba da odlucuju gde se ide na ekskurziju.
Lepo tri do pet ponuda od razlicitih agencija i onda djaci i roditelji odlucuju gde se ide.......
Da vidis kako odmah padnu cene aranzmana, kad nema ko da se ugradi.
A nastavnicima je u opisu posla da moraju da vode decu, i te dnevnice im placa skola.

Primecujem da u primerima dominiraju slucajevi "naplatili 150 dinara za nista, ukrali 20 evra za ekskurziju, strpali sebi u dzep" pa onda se to mnozi sa brojem ucenika da bi se dobila znacajnija brojka. Sada u subotu su u jednoj skoli trazili od dece da plate farbu, a zatim su deca i krecila skolu sto je em uzimanje novca, em teranje maloletnika na prisilni rad. A opet u zdravstvu korupcija ne funkcionise na taj nacin nego ako mu ne ubacis 500 evra tvoja trudna supruga nece imati pravi tretman u porodilistu sto i nije najgora stvar jer postoje spiskovi cekanja za operacije koje ne mogu da cekaju, pa ako ne iskesiras 1000 evra tvoj najmiliji nece doci na red za operaciju. Znam da poredim koje g manje smrdi, ali 1,5e izaziva osecaj gadjenja,ali nije udar na kucni budzet poput 1000e.

Ono sto mene iritira u skoli jeste kada to jajarenje utice na decije ocene. U jednoj novosadskoj gimnaziji postoji institucija "prijatelj skole", dobrostojeci roditelji koji kupovinom poklona i donacijama kupuju privilegovan status za svoju decu. Takodje, ne svidja mi se ni muljanje sa privatnim casovima gde nastavnici daju lose ocene, a zatim preporucuju svoje supruznike, kumove koji jesu nekoliko puta skuplji od obicnih profesora, studenata ili ko vec drzi casove, ali su "sjajni predavaci" jer znaju koji ce zadaci biti na kontrolnom.

A agencije pare koje daju tvojoj mami izvade iz svog dzepa, ili to refundiraju kroz cenu aranzmana?
Odavno nisam procitao debilniji komentar.

Zato u skoli roditelji i djaci treba da odlucuju gde se ide na ekskurziju.
Lepo tri do pet ponuda od razlicitih agencija i onda djaci i roditelji odlucuju gde se ide.......
Da vidis kako odmah padnu cene aranzmana, kad nema ko da se ugradi.
A nastavnicima je u opisu posla da moraju da vode decu, i te dnevnice im placa skola.

Па тако се и ради...само није могуће да то раде СВИ родитељи све деце у школи, него родитељи у Савету родитеља! Пред њима се отварају печатиране понуде туристичких агенција и они на лицу места зеједно (разред по разред) одлучују коју ће прихватити.

Школа нема новац за плаћање дневница. То плаћају родитељи кроз цену, као што плаћају и водича, шофера, собарице у хотелу, куварице, конобаре и све остале који раде за њихову децу док су на екскурзији.

Evo ja sam prilicno iznervirana jer su preterali sa klepanjem...

Prosle godine bilo 8 rata za ekskurziju i zavrsili placanje u maju (da ne pominjem sad kako su nas odrali, a gde smo bili i sta smo radili) i dodje jun, kad ono, mora jos jedna rata da se plati, kao nismo jednu platili u aprilu kad smo imali uskrsnji raspust... i mi ubedjeni da smo platili, al' ne vredi, napao nas da donesemo i mi svi damo jos 1100..kad ono oni tako uzeli od svih godina, pa nemoguce da su se zajebali za sve godine i sva odeljenja.. i meni kaze drugarica da je njena mama vodila evidenciju kad da pare i da nije htela da joj da jer je mislila da je laze i trazi pare za nesto drugo, pa mala od svojih para dala...:eek: ali ona nije nista rekla i to tako prodje, obrlatili nas zestoko...
Sad treba 200 din za krecenje, aj daj i to...Skolski dinar svake godine placamo, a kao je zabranjeno, medjutim za sve to roditelj potpise saglasnost, a ko ne potpise dete moze momentalno samo da se ispise iz skole...:mrgreen:

Kad danas bio djacki parlament i ja otisla da zamenim neku drugaricu..I sad u skoli treba da se pravi razglas i sad mi organizujemo neke akcije da se skupi novac...Pravi se zurka: ulaz 100 dinara, pice 100 dinara, ukrasi za zurku 50 dinara (novogodisnja zurka, to daju i ovi koji nece doci), 100 dinara ucesce u turniru :eek::eek::eek: i jos 100 dinara za razglas...I tako oni kao to ugovore i kao je l ima pitanja nekih..svi cute, kao ok... I ja kazem: da niste malo preterali? Suma sumarum 500 dinara za glupi razglas...:evil: I oni kao kako 500 dinara? I ja im lepo saberem i kazem da niko nece dati pare... oni kao pa ti ako im tako prezentujes naravno da nece... Pa ja zastupam njih, ne vas...I ja treba da dam pare za sve to i ne pada mi na pamet...Oni kao pa ti ne moras da ides na zurku i da ucestvujes u turniru...Pa naravno da ne moram i necu, ali vam niko nece ni ucestvovati, pa cete da skupite sipak...Bolje spustite cene, za ucenike je bolje, a i za vas, vise cete skupiti para...I onda se pobunili i ostali kako nam na svakih 5 dana traze neke pare...

Profesorima naravno ne ide u dzep vec ide ko zna kome...Ali ne mogu da verujem da i oni tako mirno saopstavaju sve to, da savet roditelja aminuje i da ovi iz parlamenta klimaju samo... Meni kaze drugarica posle: Jao nije trebalo ni da te pozovem...(a slaze se sa mnom da su odvalili cene) Ja je pitam sto nije ona reagovala, a ona mi kaze: Meni nije problem da dam, a bas me briga za ostale, nisam luda da se svadjam sa profesorima...:eek: Pa zato sto nas takvi svugde zastupaju zato i nam jeste tako...:evil:

Poslednja izmena:
Roditelji ćute, djaci ćute, čekaju da se neko drugi bori za njihova prava. Ako u školama zaista postoji zloupotreba djačkih para, ucenjivanja dece za ocenu zašto se ćuti? Djački parlament, to mu dodje kao mrtvo slovo na papiru, tamo budu obično uvlakači koji se pomalo perfidno preko parlamenta bore sebe i svoje veće ocene. Roditelji u Savetu uglavnom klimaju glavama i klimanjem završavaju kojekave poslove za svoju dečicu. Možda i ima profesorske mafije, ali dobro potpomognute od brižnih roditelja i maminih i tatinih vukovaca.

Ono sto meni licno najvise smeta je navala "umetnika" koji svoje umece jedino izgleda mogu da podele sa decom, i to na prevaru.
Pre neki dan, kaze cerka(prvi razred osnovne skole) da joj treba 150 dinara za predstavu na koju idu.
Naravno, veoma joj rado dam novac, ubedjen da je to najbolje potrosen novac na svetu.
Tog dana posle skole pitam cerkicu kakva je bila predstava, a ona odusevljena kaze da je bila odlicna.
I uz to kaze da nisu isli u pozoriste nego je madjionicar dolazio kod njih, pa je 4 odeljenja gledalo predstavu iz klupa.
4 odeljenja = 100 djaka, predstava nekog madjionicara od 45 minuta= 15000 dinara.
Naravno deca odusevljena "umecem" madjionicara, koji je naucio dva trika i obrlatio decu.
Ajde, pomirim se sa tim, rekoh neka je detetu bilo lepo, kad sutradan, sin inace u vrticu, kaze: treba mi 150 dinara za predstavu.
ja dam, i naravno opet saznam da je bio madjionicar.
Nije mi zao novca datog za to, ali se osecam izigranim i prevarenim.Prvo sto nije nikakva predstava u pitanju iz koje ce moje dete nesto nauciti, i drugo sto su se setili kako da izvuku pare na racun dece.
Nemoj da žališ, to su najbolje uložene pare, na pripremu dece za budući život !!! :D
To je pravi, tranzicioni mađioničar današnjice : stotina uđe sa parama, hokus - pokus, posle 45 minuta, svi švorc i još oduševljeni, a sve pare kod mađioničara !!! :D

Па тако се и ради...само није могуће да то раде СВИ родитељи све деце у школи, него родитељи у Савету родитеља! Пред њима се отварају печатиране понуде туристичких агенција и они на лицу места зеједно (разред по разред) одлучују коју ће прихватити.

Школа нема новац за плаћање дневница. То плаћају родитељи кроз цену, као што плаћају и водича, шофера, собарице у хотелу, куварице, конобаре и све остале који раде за њихову децу док су на екскурзији.

Hahahaha, da naravno otvaraju se pred roditeljima ili roditelji dobijaju zapisnik kako je prosao tender i sta je odluceno od strane komisije?

Hahahaha, da naravno otvaraju se pred roditeljima ili roditelji dobijaju zapisnik kako je prosao tender i sta je odluceno od strane komisije?

Комисију чине само и једино родитељи, и коверте се отварају пред њима. Шта је ту смешно?
Ја 4 године била у Савету родитеља у основној школи своје деце, причам ствари које јако добро знам.

Комисију чине само и једино родитељи, и коверте се отварају пред њима. Шта је ту смешно?
Ја 4 године била у Савету родитеља у основној школи своје деце, digla ploču na kući, kupila nov auto, nameštaj причам ствари које јако добро знам.
:lol::lol::lol:

Back