Školovanje kod kuće (Homeschooling) u Srbiji

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.639
Obrazovanje - Školovanje) od kuće (Homeschooling) predstavlja školovanje ili obrazovanje kod kuće u vlastitoj režiji, a ne u školi (školskoj ustanovi). Samo obrazovanje kod kuće vrše roditelji ili staratelji, a ponekad i privatni učitelj.

Obzirom na ogromno nezadovoljstvo roditelja u vezi državnog školstva, da li smo spremni da ovo izdejstvujemo u Srbiji?

hs.jpg

Ja sam sasvim potiv. Škola nije samo obrazovna, već i vaspitna ustanova, a posebno za socijalizaciju dece.
Ja sam prezadovoljna školom gde mi idu deca, u centru Zemuna. Obe učiteljice vrhunske, deca kao deca malo nemirna, ali ništa ne bi moglo da zameni to da se oni tamo upoznaju, druže, svađaju, mire, itd... To je možda i najvažniji aspekt škole. Da ne govorim da su svi roditelji presrećni kako se ukinula online škola (za neke razrede) jer konačno mogu da dođu sebi. Ne može učenje i vaspitanje niko da zameni.

A propo toga, ja sam za đake osnovnih škola možda i "pre"obrazovana... tako sam jednom držala matiš jednom osnovcu, ali stalno je imao kečeve. tada sam bila asistent na faksu. Roditelj kaže meni nemojte se ljutiti, ali Vi niste učitelj ili profesor u školi, ja bih probala sa njima. I zaista, nađe neku prof osnovne škole, ona dete tako brzo nauči za čas popravi sve te kečeve... jednostavno, ja sam možda objašnjavala previše apstraktno za njen uzrast, jer za mene je matiš tako kao igra, ali nju nisam pogodila. Ne postoji džaba učiteljski faks, a i na ovim drugim fakultetima postoji nastavnički smer, baš iz tih razloga... Tako da to što neko kao ZNA nešto, nije nužno da će to umeti detetu i da prenese.

nisam mislio na način izlaganja nego samo gradivo. Neki roditelji moga da ga smatraju za neprihvatljivu indoktrinaciju
navedi primer. misliš istorija? pa zar to nije baš prilika da roditelj nauči dete nekoj vrsti demokratičnosi. Kaže mu ti učiš tako, ok, ali ja ti kažem da stvar može i ovako da se gleda... nauči se dete da ume da sluša i razmotri različita mišljenja. Nije izlaz "ne želim da znam", već naprotiv. I da ne bude vezano za neko mišljenje. Mišljenja i stavovi se tokom istorije menjaju. Pa i naučna saznanja, na primer.

svedoci smo sve većeg pritiska da se manjine i ono što smo do skoro smatrali uvrnutim prihvati kao norma
ali to nema veze sa školom, to je tako u društvu. JE li izlaz da se distanciramo od celog društva?

Još jedna stva, deca vole da se takmiče. Bolje če nešto uraditi ako svi drugi to rade pa ono želi biti najbolje. Na primer, kada je radilo domaći u boravku bilo je mnogo bolje nego kada ga radi kod kuće. U boravku je hteo što pre da uradi da bude slobodan da se igra. Kod kuće otaljava više..
slažem se da je principijalno bolje da se deca druže ali neki roditelji nisu spremni da to rade po svaku cenu

slažem se da je principijalno bolje da se deca druže ali neki roditelji nisu spremni da to rade po svaku cenu
Kada je bilo nužno da svi nose maske u školu, samo jedan roditelj u odeljenju sa 30 dece je insistirao da njegovo dete NEĆE nositi masku i zbog toga je samo njegovo dete imalo nastavu online celo jedno polugodište, ako se dobro sećam. Ok, njegova majka je domaćica, ona je sa detetom sedela kod kuće i radila sve... Svi drugi su se bili prilagodili. Inače je prilagodljivost vrlina, zar ne? Evo sada to dete ide u školu... verovatno i nosi masku. Mislim da su shvatili posle nekog vremena da tako ne ide, jer se dete izolovalo od celog razreda

ako detetu pune glavu sa nečim sa čime se ne slažeš a dete će da ga prihvati jer ne želi da bude izopšteno, ti ga praktično prepuštaš drugome da ga gaji. TO je ekvivalent kao da ga pustiš da ga ulica odgaja.
Dete nije samo NAŠE. Dete je deo društva.
Na njega će uvek uticati ovi ili oni. Dok je malo najviše utiču roditelji, kada uđe u pubertet roditelji imaju minimalan uticaj.

Što se škole tiče, gradivo se usaglašava sa fakultetima matičnim. Veronauku ne mora, opciono je.
Na primer, biologija. Ja lično imam dosta sumnji u vezi sa zvaničnim stavovima teorije evolucije, ali ne pada mi na pamet da svoje dete sprečavam da to i uči. To je vrlo teška tema i za znalce, jedna crkva priznaje tu teoriju, druga ne priznaje, neki naučnici zdušno podržavaju, drugi su skeptični, itd... Neka zna sve. ISto je i sa crnom rupom, pa sam Ajnštajn je sumnjao u kvantnu teoriju ! Sve što se danas smatra naukom, to je važno za dete ! Usotalom, svi smo mi indoktrinisani nečim, i ti roditelji što ne želi da im dete uči TO želi dete da nauči OVOME, ko kaže da i sam roditelj nije indoktrinisan?

Srbija je, kao i sa većinom drugih stvari, barem par koraka iza razvijenog sveta, ali tu je negde i ono što vidimo na zapadu će da se desi u Srbiji dok trepneš. Možda preskoči generaciju tvoje dece, ali će da zakači onu iza. Tako da treba gledati šta se tamo radi da bi spremnije dočekali promene kod nas.

Obrazovanje - Školovanje) od kuće (Homeschooling) predstavlja školovanje ili obrazovanje kod kuće u vlastitoj režiji, a ne u školi (školskoj ustanovi). Samo obrazovanje kod kuće vrše roditelji ili staratelji, a ponekad i privatni učitelj.

Obzirom na ogromno nezadovoljstvo roditelja u vezi državnog školstva, da li smo spremni da ovo izdejstvujemo u Srbiji?

Pogledajte prilog 1085093
Nisu ucili. Ne mogu da priuste skolovanje u kuci. Ma koliko imalk para, glup ostaje glup.
Inteligentan covek salje decu na kembridz, ili konzervatorijum...

problem su recimo teme: dve mame, dve tate, Srbi su genocidni...
ali šta god da se govori moja deca već sa 10 godina znaju da postoje različita mišljenja o stvarima... Uloga roditelja može biti da dete usmerava, da mu kaže i drugačije mišljenje... najvažnija stvar koju neko socijalizovan treba da ima jeste umešnost da bude deo društva, tako da ima svoj stav, da ume da sasluša druge a da ne bude isključiv ni oko čega.

Tako da kao neki mojj zaključak, a već sam dosta pisala, ja sam sasvim sa suprotnog stanovišta od ovog koji ti predlažeš. Ne želim da mi dete bude "borac" ni za šta, već da bude poučljivo i pametno i koristan član društva u kojem živi. A verujem da sistem kroz školstvo kakvo je kod nas, a ja sam bila u komisijama pri univerzitetu za nastavu u školama, pažljivo prati i sigurno je 50 mudrih glava pametnije od nekog pojedinačnog rditelja. Ako pak postoji problem sa pojedinačnim učiteljem ili profesorom, to nije sistemsko pitanje.

Obrazovanje kod kuće vrše roditelji ili staratelji, a ponekad i privatni učitelj.
...

Не дај боже,
деца се у школи уче пре свега заједништву.

Па зар да ми дете нема тајну љубав из треће клупе до прозора,
зар да нема бежање са часа,
преписивање писменог,
похвалу са радио секције,
екскурзију,
или Вукову диплому ?

Осим тога децу која све код куће уче ми већ имамо
зовемо их сеоска, неписмена деца
из забачених крајева ...

ali šta god da se govori moja deca već sa 10 godina znaju da postoje različita mišljenja o stvarima... Uloga roditelja može biti da dete usmerava, da mu kaže i drugačije mišljenje... najvažnija stvar koju neko socijalizovan treba da ima jeste umešnost da bude deo društva, tako da ima svoj stav, da ume da sasluša druge a da ne bude isključiv ni oko čega.

Tako da kao neki mojj zaključak, a već sam dosta pisala, ja sam sasvim sa suprotnog stanovišta od ovog koji ti predlažeš. Ne želim da mi dete bude "borac" ni za šta, već da bude poučljivo i pametno i koristan član društva u kojem živi. A verujem da sistem kroz školstvo kakvo je kod nas, a ja sam bila u komisijama pri univerzitetu za nastavu u školama, pažljivo prati i sigurno je 50 mudrih glava pametnije od nekog pojedinačnog rditelja. Ako pak postoji problem sa pojedinačnim učiteljem ili profesorom, to nije sistemsko pitanje.
ne kažem da svi treba da školuju decu od kuće ali da treba imati u vidu da i ta mogućnost postoji

Не дај боже,
деца се у школи уче пре свега заједништву.

Па зар да ми дете нема тајну љубав из треће клупе до прозора,
зар да нема бежање са часа,
преписивање писменог,
похвалу са радио секције,
екскурзију,
или Вукову диплому ?

Осим тога децу која све код куће уче ми већ имамо
зовемо их сеоска, неписмена деца
из забачених крајева ...
ko što rekoh Pauli, nije to mandatorno da svako uči dete kod kuće. Poenta je da postoji opcija da možeš, ako to želiš (ili moraš) iz nekog razloga

ne kažem da svi treba da školuju decu od kuće ali da treba imati u vidu da i ta mogućnost postoji
...
ko što rekoh Pauli, nije to mandatorno da svako uči dete kod kuće. Poenta je da postoji opcija da možeš, ako to želiš (ili moraš) iz nekog razloga

Мени се десило да будем (скоро) савршен отац.
Тако ми се наместило јер сам дете добио тек у четрдесет другој.

Шта је то "савршен родитељ" ?

То је онај што може да се допуњује са школом и са улицом !
Значи да воли своје дете, да има времена и способности.

Да га сваки дан шаље у школу, обданиште, на улицу,
и баш сваки дан да има времена да провери шта је дете на свим тим местима" покупило",
и да је способан да реагује.

Нешто објасни, негде утеши или да снаге за борбу.
Па га сутра опет шаљеш напоље !

Није дете само твоје,
и родитељ који здраво воли своје дете
воли да то дете воле и други.

Back