školice, vrtići...

Eline, ja mislim da su to sve faze...proci ce to i on ce se navici na obdaniste...mozda je bio previse odusevljen decom, al ih je nerealno doziveo jer je uvek bila tu mama da ga utesi...sada se malo razocarao, al mislim da ce to proci..
Ja sam svog sina dala u vrtic iz potpuno suprotnih razloga...nije drustven, decu skoro da ne primecuje...mnogo vise voli starije, bake deke tetke...prilicno je nesamostalan, nece na nosu i ne govori...e moja ideja je bila da se to promeni u obdanistu...da nauci da se druzi sa decom i da se "osamostali"...u teoriji je sve bilo divno, al u praksi je uglavnom bolesljiv i vise ne ide u vrtic nego sto ide...tako da cemo videti..

Eline, ja mislim da su to sve faze...proci ce to i on ce se navici na obdaniste...mozda je bio previse odusevljen decom, al ih je nerealno doziveo jer je uvek bila tu mama da ga utesi...sada se malo razocarao, al mislim da ce to proci..
Ja sam svog sina dala u vrtic iz potpuno suprotnih razloga...nije drustven, decu skoro da ne primecuje...mnogo vise voli starije, bake deke tetke...prilicno je nesamostalan, nece na nosu i ne govori...e moja ideja je bila da se to promeni u obdanistu...da nauci da se druzi sa decom i da se "osamostali"...u teoriji je sve bilo divno, al u praksi je uglavnom bolesljiv i vise ne ide u vrtic nego sto ide...tako da cemo videti..

E to me najviše izluđuje...
Kako da se navikne na decu i obdanište kad je svaki čas bolestan?
Mislim, curenje nosa i povremeni kašalj ne računam, naročito ako doktor kaže da može da ide i da nije zarazan... ali malo, malo pa dobije temperaturu ili povraća ili prestane da jede...
Ko bi rekao da tako jednostavna stvar može biti toliko komplikovana...

Elins, moramo se naoruzati strpljenjem...Ogi jos uvek kaslje, tako da mislim da nece ni sledece nedelje u vrtic...cula sam se sa vaspitacicom, sva deca su se adaptirala, ostaju ceo dan, osim Ogija i jednog jos decka koji je jako bolesljiv...eto, al sta da se radi...

E i ja da sam doživela :lol:
Stefan već dva dana neće da ide kući kad dođem po njega, oduševljen je; i jutros je trčao, samo je vikao pa 'ajde mama, pa 'ajde pozuli :cool:
I divan je, baš mu prija, svašta je naučio, jako se osamostalio i vaspitačice su njime prezadovoljne. Juče mi je rekla jedna - bar da su im sva deca kao moj Stefa :cool:
Kaže da najbolje jede od sve dece i da prvi pamti pesmice što uče, i da je baš poslušan :D

Ja sam bila u strahu kako ce moj sin da se navikne na vrtic,posto je strasno vezan za mene,prvi dan,kad sam ga odvela,plakao je dok sam ga ostavljala i rekli mi da dodjem za sat vremena..dosla sam po njega za 55 min :) i zatekla sam ga razdraganog i veselog medju decom,kako se igra :) sutradan je ostao dva sata,treci dan na rucku a sledece nedelje na spavanju :) od kad je krenuo u vrtic,poceo je bolje da jede,da se druzi i veseliji je :) ja moram da priznam da sam sa oba deteta imala neverovatnu srecu sto se tice i adaptacije i vaspitaca..

Nastavak priče....

Posle one histerije koja me je užasavala i bacala u očaj, moj Luka je nedelju dana pauzirao.
Onda sam odlučila da presečem (prema nekim savetima ovde) i poslala ga u obdanište da ostane ceo dan.
Ponedeljak sam jedva preživela, nisam mogla da jedem i samo sam mislila na njega. U svakom trenutku da li plače, da li zove mamu, da li se oseća napušteno, hoće li mi ikada oprostiti.... Jer je strašno plakao kada smo ga mm i ja zajedno odveli.
Kad sam došla kući, tamo me čekaju on i mm. Dete veselo, raspoloženo, sve super. Mm kaže da je vaspitačica rekla da je bio dobar, spavao je (nisam verovala jer neće nikad da spava i jedva ga uspavamo), lepo je ručao i igrao se. Kada je mm došao po njega on se igra sa kockama. Vaspitačica kaže: "Ajde Luka kući", a on ne čuje. Zaigralo se dete :D
Kad je video tatu počeo je malo da plače, ali ga je tata zapričao pa je zaboravio na plakanje i tako je prošlo. Kući mi je pričao šta je sve radio i nije više padao u histeriju kada mu se spomenu deca nego sve normalno.
Uspeli smo da sastavimo celu nedelju da ide u obdanište. Malo negoduje ujutru, ali nije strašno. Sada po ceo dan priča: "Luka se igra sa decom, spava i tata dođe po Luku. Svaki dan tata dođe po Luku"....
Srce malo, izgleda da smo preživeli. Prošlo je mnogo bolje nego što sam se nadala u najluđim snovima. Hvala bogu...

Jutros sam slušala neku vaspitačicu sa teorijom da deca koja ne vole vrtiće se češće i razboljevaju od one dece koja vole da idu... Kao, ne treba zanemariti ni moć podsvesti pored virusa

Inače, ja sam baš uvek žurila po Stefana, i mislila sam da je to nešto najnormalnije da svako ko može bude po dete u dva, a rekla mi vaspitačica da ga ostavim bar do tri, jer on momak neće da ide kući :lol:

Mi smo bili u istoj fazi kao vi.

Onda sam ostavila dete ceo dan. Od onda manje histeriše. Negoduje i tužno plače, ali se brzo smiri. I više se ne budi noću i priča normalno o obdaništu i deci.

Pokušajte i vi isto. Dok ostaje samo 2 sata ne može da se uklopi.

Mi jos ne idemo u vrtic...Ogi je i dalje bolestan, ima tu bekteriju u grlu i pije antibiotik...napokon se kasalj malo primirio...e sad ja nacula da se ta bakterija moze dobiti iz mleka u vrticu(streptokoke), a njemu se bas potrefilo ili nije da je dobije kako je krenuo u vrtic...posto se mucimo vec mesec dana da je izlecimo prosto ne znam da li vise uopste(mislim za ovu godinu) da ga saljem u vrtic ili da ga ispisemo...kada nakraju ozdravi posle mesec i vise, ja ga odvedem u obdaniste pa jovo nanovo...stvarno ne znam sta da radim

mi so dobili savet od naseg lekara,da dete do 3god. nema potrebe za druzenjem i da se do 3god.detetu stvara imunitet,samim tim da ako ima mogucnosti najbolje je da dete bude kuci sa mamom,ali kako je to kod nas nemoguce izvesti zbog posla onda je to dadilja.:bye:

Mi smo bili u istoj fazi kao vi.

Onda sam ostavila dete ceo dan. Od onda manje histeriše. Negoduje i tužno plače, ali se brzo smiri. I više se ne budi noću i priča normalno o obdaništu i deci.

Pokušajte i vi isto. Dok ostaje samo 2 sata ne može da se uklopi.

Bi ja da pokušam da ga ostavim ceo dan ali mi vaspitačice ne dozvoljavaju,kažu da je još rano i da dok ne prestane da plače znači nije vreme za ostanak ceo dan.
A kažu i da je problem što je svestan svega šta se dešava pa ga nije lako "prevariti". Neće da piški namerno u nošu,kući bez problema to obavlja,neće da jede,čak ni grickalice kad im daju.
A mislim i da je problem što su u grupi deca od 1,5-2,5 god. Njemu je 2 god i 3 meseca. Ne mogu se isto animirati dete od 1,5 i dete od 2,5god. A u tom uzrastu i ne vole baš mlađe od sebe (moje zapažanje iz parkića).
Jednu vaspitačicu voli,a od druge dve beži.Ali,kako drugoj deci tako nek bude i mom detetu. Za privatni vrtić i izvoljevanja nemamo para.
Tešim se da je to faza kroz koju mora da prođe i strpljivo čekam.

Mi jos ne idemo u vrtic...Ogi je i dalje bolestan, ima tu bekteriju u grlu i pije antibiotik...napokon se kasalj malo primirio...e sad ja nacula da se ta bakterija moze dobiti iz mleka u vrticu(streptokoke), a njemu se bas potrefilo ili nije da je dobije kako je krenuo u vrtic...posto se mucimo vec mesec dana da je izlecimo prosto ne znam da li vise uopste(mislim za ovu godinu) da ga saljem u vrtic ili da ga ispisemo...kada nakraju ozdravi posle mesec i vise, ja ga odvedem u obdaniste pa jovo nanovo...stvarno ne znam sta da radim

Zbog takvih dešavanja sam ja od pedijatra tražila neku preventivu.Prvo smo imali neku bakteriju i pili Eritromicin,mislim da ste i vi to dobili,a posle je zaglibio u bronhitis,pa sam ja tražila nešto da nam preporuči jer od kako krenusmo u vrtić samo se razboljeva.Kad se izlečio,rekla nam je da pije Probio Kid svaki drugi dan,a kad krene zima da će nam dati nešto jače za imunitet. Da kucnem u drvo,za sad to izleda pomaže.

gagiguja hvala za tu informaciju...ja sam mom sinu pokusala da dajem pikovit, jeste mu poboljsao apetit, al sam stekla utisak da izaziva proliv...bar kod njega...nije to onaj klasican proliv, vec stolica postane znatno redja i cesca al ne vise od 3X na dan sto se ne racuna u dijareju...i da i mi pijemo Eritromicin...

mi so dobili savet od naseg lekara,da dete do 3god. nema potrebe za druzenjem i da se do 3god.detetu stvara imunitet,samim tim da ako ima mogucnosti najbolje je da dete bude kuci sa mamom,ali kako je to kod nas nemoguce izvesti zbog posla onda je to dadilja.:bye:

Ja opet čula drugačije i to od lekara.

Tako je bilo i u trudnoći, svaki lekar ima svoje mišljenje. Najbolje je da svaka mama sama proceni za svoje dete. Jer i deca su različita, ali ako nikako ne ide onda nema smisla siliti.

Bi ja da pokušam da ga ostavim ceo dan ali mi vaspitačice ne dozvoljavaju,kažu da je još rano i da dok ne prestane da plače znači nije vreme za ostanak ceo dan.
A kažu i da je problem što je svestan svega šta se dešava pa ga nije lako "prevariti". Neće da piški namerno u nošu,kući bez problema to obavlja,neće da jede,čak ni grickalice kad im daju.
A mislim i da je problem što su u grupi deca od 1,5-2,5 god. Njemu je 2 god i 3 meseca. Ne mogu se isto animirati dete od 1,5 i dete od 2,5god. A u tom uzrastu i ne vole baš mlađe od sebe (moje zapažanje iz parkića).
Jednu vaspitačicu voli,a od druge dve beži.Ali,kako drugoj deci tako nek bude i mom detetu. Za privatni vrtić i izvoljevanja nemamo para.
Tešim se da je to faza kroz koju mora da prođe i strpljivo čekam.

Definitivno je vaspitačicama u interesu da im što manje dece ostaje ceo dan jer imaju previše obaveza oko tako male dece. I previše dece.
Činjenica je da njih 2 ne mogu da se posvete svakom detetu, jer ih ima po 20-30 u grupi.
Meni su isto predlagale da ne žurim sa ostajanjem ceo dan, ali ja sam htela da pokušam jer sam videla da 2-3 sata ne daje rezultate.
I kao što rekoh, sad je bolje. Mada moram da priznam da i dalje nije oduševljen i negoduje kada ulazi u obdanište, ali ponavljam, sada kući normalno priča o obdaništu i nema nikakav otpor.
Normalno je da bi više voleo da ostane kući sa mamom i tatom ili da ga čuva baka, ali se polako privikava i to mu postaje uobičajena svakodnevnica.

probio imuno kid je fantastican,mojima je puno pomogao..problemi sa decom koja ne mogu da se adaptiraju zbog ceste prehlade jeste cest,mada ja stvarno nemam takva iskustva..e da,takodje im dajem,za jacanje imuniteta i nano djus..koga zanima,neka izgugla,jeste malo skuplji isrup al je pun vitamina..

Da li postoji neko ogranicenje po pitanju godina, u smislu da ne preporucuju deci mladjoj od?

i moji je piju,pored svega navedenog :) da,zasita je ukusna,slicna cedeviti ali malo blaza..trenutno moji piju onu sa gvozdjem,malo ima opor ukus al ih prevarim :) mislim da nema ogranicenja,meni je nikola poceo da pije sa manje od dve god..pogledacu na uputstvu pa cu ti javiti

Slazem se, mi smo imali srecu sa bakama sa prvim detetom, ali stiglo je i drugo, a nismo znali da u Bg treba konkurisati za drz.vrtic cim dete dobije maticni broj.Ta greska,odnosno neznanje ce nas sada kostati, jer nijedna baka ne moze da cuva oba deteta, a da razdvajam decu ne mogu,imam jos par meseci dok ne pocnem da radim, a pitam se da li uopste se isplati raditi, jer moja plata nece biti dovoljna da oba deteta upisem u privati vrtic, ispasce da cu ja raditi i jos doplacivati da mi neko drugi cuva decu, uzas.:gace:

Back