Skandinavci presekli - vežbanje ubrzava starenje

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.256

Skandinavsko istraživanje: Vežbanje može da ubrza starenje​

izvor Indeks hr.
1659423303-shutterstock_431676295-750x500.jpg
Shutterstock
Grupa skandinavskih naučnika došla je do zaključka koji bi mogao da uplaši ljubitelje fitnesa. Ispostavilo se da vežbanje ne pomaže da živimo duže, može čak i da ubrza starenje.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta Jivaskila u Finskoj. Od 1975. do 2020. proučavali su više od 11.000 finskih istopolnih blizanaca. Učesnici su sami beležili koliko u proseku vežbaju , a zatim su, u zavisnosti od navika, bili podeljeni u četiri kategorije: sedelački, umereno aktivni, aktivni i visoko aktivni.
Sve u svemu, oni koji su najmanje vežbali imali su oko 20 odsto veće šanse da umru tokom 45 godina od onih koji su bili umereno aktivni. Međutim, kada su se uzeli u obzir faktori načina života kao što su obrazovanje, indeks telesne mase, pušenje i konzumiranje alkohola, situacija se promenila.

Ljudi koji su uglavnom vodili sedelački način života imali su samo sedam odsto veću šansu da umru od onih koji su bili aktivni, a nisu pronađene dodatne koristi od visokog nivoa vežbanja. U stvari, oni koji su bili visoko aktivni biološki su brže stariji .Fizički najaktivnije osobe bile su u proseku 1,8 godina starije od najmanje aktivnih.
Iako studija još nije recenzirana, nedavno je osvojila nacionalnu nagradu za sportsku medicinu u Finskoj, gde se sprovodi poslednjih 45 godina.
Svetska zdravstvena organizacija kaže da je odraslima od 18 do 64 godine potrebno najmanje 150 do 300 minuta aerobne fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 do 150 minuta anaerobne fizičke aktivnosti visokog intenziteta nedeljno.

ponekad je dobro videti i nešto drugačije, kako bi se pročistile stvari

Овде су поделили особе у 4 категорије.

1.седелачки,
2.умерено активни,
3.активни,
4.високо активни.

Под високо активнима се мисли на профи спортисте или на оне који вежбају интензитетом којим вежбају профи спортисти.

Под седелачки оне који немају никакве спортске активности.

А између су умерено активни и активни.

У тексту се каже "они који су били високо активни брже су старили". Па, наравно да су они који су убедљиво највише вежбали брже старили, јер су имали спортске активности на нивоу професионалаца. Тј. претеривали.

Док нам смрад од новинара избегавао да пише о умерено активним и активним људима. Осим што је случајно написао да они који су водили седелачки живот имају "само" 7 % шанси више да умру од оних који су активни. Дакле, активни у спорту и фитнесу имају мање шансе да умру од седелачких.

Истраживање нам је рекло оно што знамо, да је умерено вежбање боље од невежбања, а да је претерано вежбање лоше,

међутим, новинар смрад, је тако написао текст да помислимо да је боље седети него бити активан.

Dobri su samo kad pišu ono što prija.

Ово је било нормално истраживање, и са нормалним резултатима,

а онда је новинар дао лажни наслов и у тексту је представио да су закључци истраживања да вежбање не продужава живот, а пажљивијом анализом текста долазимо до закључка да то није тачно.

Овде су поделили особе у 4 категорије.

1.седелачки,
2.умерено активни,
3.активни,
4.високо активни.

Под високо активнима се мисли на профи спортисте или на оне који вежбају интензитетом којим вежбају профи спортисти.

Под седелачки оне који немају никакве спортске активности.

А између су умерено активни и активни.

У тексту се каже "они који су били високо активни брже су старили". Па, наравно да су они који су убедљиво највише вежбали брже старили, јер су имали спортске активности на нивоу професионалаца. Тј. претеривали.

Док нам смрад од новинара избегавао да пише о умерено активним и активним људима. Осим што је случајно написао да они који су водили седелачки живот имају "само" 7 % шанси више да умру од оних који су активни. Дакле, активни у спорту и фитнесу имају мање шансе да умру од седелачких.

Истраживање нам је рекло оно што знамо, да је умерено вежбање боље од невежбања, а да је претерано вежбање лоше,

међутим, новинар смрад, је тако написао текст да помислимо да је боље седети него бити активан.
Ja sam aktivan a ponekad i umereno aktivan a nekad i pasivan a vala znam i da preteram sa aktivnoscu.
Ja sam 4 u 1

Uopšte nisu tip ljudi koji bilduje po teretanama...vole saunu, skijanje, boravak u prirodi, kampovanje i zdrav život.
Zato i jesu među najdugovečnijim i najzdravijim ljudima u Evropi.
Voze bicikle, trotinete, pešače,...čak izbegavaju i da voze kola. Teretana je specifična za balkanski mentalitet ljudi. Ako ne bilduješ i ne izgledaš k'o "uterivač dugova" ili cirkuski "gutač vatre", ništa nisi napravio u životu.😁
Jedino što se "dave" i u alkoholu,...ali sad nije tema o tome.

Uopšte nisu tip ljudi koji bilduje po teretanama...vole saunu, skijanje, boravak u prirodi, kampovanje i zdrav život.
Zato i jesu među najdugovečnijim i najzdravijim ljudima u Evropi.
Voze bicikle, trotinete, pešače,...čak izbegavaju i da voze kola. Teretana je specifična za balkanski mentalitet ljudi. Ako ne bilduješ i ne izgledaš k'o "uterivač dugova" ili cirkuski "gutač vatre", ništa nisi napravio u životu.😁
Jedino što se "dave" i u alkoholu,...ali sad nije tema o tome.

Нордијци спадају у најјаче људе на свету.

Сви стронгдмен и паверлифтинг шампиони су нордијци.

Pa šta čovek više da piše da bi skrenuo pažnju?
Neće valjda da ponavlja ko papiga da zdravlje i dužina života zavisi od genetike i održavanja vitalnosti nekim aktivnostima, recimo igranje na slavama i svadbama i čišćenje snega, skijanje, veslanje i šetnja......to svi pišu vekovima sad je vreme statistike, nameštene...

licno mislim da srce ima neki limit koliko otkucaja moze da ostvari u svom trajanju i da to treba trositi racionalno.Tipa lagana setnja sumom ,voznja biciklom,plivanje sa uzivanjem...Svako forsiranje vidim kao motor koji dize temperaturu, trosi ulje, haba delove
Točno tako, to sam i ja primjetio u teretani, ljudi su previše ufurali vježbanje. I još taj čitav neki osjećaj nastavila i glupila u teretni, neće me tamo vidit. Vježbam i sam, jučer sam biciklira 10 km, prosetam uz rijeku i tu napravim koji zgib ili doma malo vježbam. Uz to što mi te radnje donose psihicko zadovoljstvo i besplatne su.

Poslednja izmena:
U vezi vježbanja i zdravlja, pogledajte malo zdravlje profesionalnih ih sportaša .

У вези вјежбања и здравља, погледајте мало здравље рекреативаца спорташа, који овде у истраживању спадају у групу умерено активних и активних.

Back