Skandal: Tukli doktorku dok se borila za život deteta

I za to su krivi doktori? Ili je kriv sistem i drzava?

Sto se znanja tice potrebnog da se polizi ispit grsis sa njim se preteruje ali je zato praksa jadna i bedna da jadnija i bednija biti ne moze. A to je osnovni problem.
Mozes ti 5 sati da teoretises o alergijama i anafilaktickom soku. Ali u praksi imas 5 sekundi da se setis 5 krucijalnih stvari i 25 sekundi da das terapiju. Inace ti je mrtav pacijent.

Za nestrucnost je kriva osoba koja je nestrucna, zasto radi ono sto ne zna da radi?
Zatim je kriva drzava koja dozvoljava da takav sistem funkcionise i da se izdaju dozvole za rad nestrucnim doktorima, ali treba reci da je sistem takav upravo zbog doktora koji cine taj sistem, a ne zele da obavljaju svoj zadatak poducavanja i ocenjivanja kako treba.
Ovde se svi vade na drzavu, samo da ne bi morali da pogledaju svoje mane ( i lekari u tome nisu usamljeni). :confused:

Ranije se trazilo jos vise.
Brzina reagovanja i razmisljanja nije svakom urodjena, a ima puno sporih doktora.

Za nestrucnost je kriva osoba koja je nestrucna, zasto radi ono sto ne zna da radi?
Zatim je kriva drzava koja dozvoljava da takav sistem funkcionise i da se izdaju dozvole za rad nestrucnim doktorima, ali treba reci da je sistem takav upravo zbog doktora koji cine taj sistem, a ne zele da obavljaju svoj zadatak poducavanja i ocenjivanja kako treba.
Ovde se svi vade na drzavu, samo da ne bi morali da pogledaju svoje mane ( i lekari u tome nisu usamljeni). :confused:

Ranije se trazilo jos vise.
Brzina reagovanja i razmisljanja nije svakom urodjena, a ima puno sporih doktora.

A ko ce da radi ako ne rade lekari?
Svati nesto. Sistem je takav i ne svidja se nikome, sem profesorima i asistentima na fakultetu. Na zapadu imas dovoljno teorije (samo ona potrebna) i jako mnogo prakse zato sto je stav da ti treba na fakultetu sve da naucis i da izadjes kao izgradjen lekar. Kod nas imas jako puno teorije , mnogo teorije koja ti u zivotu nece trebati i jako malo prakse. Posto u nasim nastavnim krugovima vlada stav da na fakultetu treba nabubati teoriju a praksu ces da ucis kad zavrsis na pacijentima naravno sam. E onda ti prvi put udje pacijent samom u ordinaciju (posto nikad takvu situaciju nisi video na fakultetu) i ti se vise uplasis od pacijenta nego on od tebe. Molis boga da mu je nesto sto mozes da resis na osnovu teorije iz knjige koju si nabubao pa snaci ces se valjda. A moze da se desi i da je nesto sto je vandredno i sto se retko vidja a ti posto pacijenta jedva da si video tokom studija ne znas da se snadjes i onda najebes ni kriv ni duzan.

Dakle nacin obrazovanja lekara nam je ocajan , rada sa pacijentima je jako malo, mnogo teorije od cega 60% potpuno irelevantne. Tako dobijes jako mnogo teoreticara i filozofa a jako manlo dobrih klinicara. Ali sta sad? Bolje i to nego nista zar ne?

A ko ce da radi ako ne rade lekari?
Svati nesto. Sistem je takav i ne svidja se nikome, sem profesorima i asistentima na fakultetu. Na zapadu imas dovoljno teorije (samo ona potrebna) i jako mnogo prakse zato sto je stav da ti treba na fakultetu sve da naucis i da izadjes kao izgradjen lekar. Kod nas imas jako puno teorije , mnogo teorije koja ti u zivotu nece trebati i jako malo prakse. Posto u nasim nastavnim krugovima vlada stav da na fakultetu treba nabubati teoriju a praksu ces da ucis kad zavrsis na pacijentima naravno sam. E onda ti prvi put udje pacijent samom u ordinaciju (posto nikad takvu situaciju nisi video na fakultetu) i ti se vise uplasis od pacijenta nego on od tebe. Molis boga da mu je nesto sto mozes da resis na osnovu teorije iz knjige koju si nabubao pa snaci ces se valjda. A moze da se desi i da je nesto sto je vandredno i sto se retko vidja a ti posto pacijenta jedva da si video tokom studija ne znas da se snadjes i onda najebes ni kriv ni duzan.

Dakle nacin obrazovanja lekara nam je ocajan , rada sa pacijentima je jako malo, mnogo teorije od cega 60% potpuno irelevantne. Tako dobijes jako mnogo teoreticara i filozofa a jako manlo dobrih klinicara. Ali sta sad? Bolje i to nego nista zar ne?

Bitno je da ne rade nestrucni lekari. ;)

I taj profesor i njegov asistent su doktori, nisu vanzemljaci. Sami ste napravili pleme u belim mantilima(iako ocigledno sebe ne smatras odgovornim za nastanak sistem, neces uciniti nista da se stanje promeni) i drzite se jedni drugih i to ce trajati dok se ne pojavi prava pandemija i istrebi vas, jer niste znali da pratite protokole i nacine zauzdavanja pandemije, a naravno i ostatak populacije. :roll:

A vec sam ti rekao da vecina doktora leci putem eliminacija, dok ne nadje nesto sto deluje, tako da nema neke razlike izmedju pocetnika i iskusnog lekara, samo je drugi manje nervozan.

Skoro je bio podatak da u Srbiji mozda boluje i pola miliona pacijenata od retkih bolesti, koje se nikad ne dijagnostikuju, iako se prvi simptomi jave u nekim slucajevima u ranom detinjstvu. Zar to nije porazavajuce? :think:

A vec sam ti rekao da vecina doktora leci putem eliminacija, dok ne nadje nesto sto deluje, tako da nema neke razlike izmedju pocetnika i iskusnog lekara, samo je drugi manje nervozan.

Skoro je bio podatak da u Srbiji mozda boluje i pola miliona pacijenata od retkih bolesti, koje se nikad ne dijagnostikuju, iako se prvi simptomi jave u nekim slucajevima u ranom detinjstvu. Zar to nije porazavajuce? :think:

mladji lekar je mozda i strucniji, obucen po najnovijim standardima, ali neko jednostavno voli da vidi naborano lice ;)

ako mislis da je u inostranstvu mnogo bolja situacija- gresis :kafa:

mladji lekar je mozda i strucniji, obucen po najnovijim standardima, ali neko jednostavno voli da vidi naborano lice ;)

Zar ti ovaj podatak uliva poverenje u strucnost lekara u Srbiji, starih i mladih? :think:

Ne znam, ne lecim se u inostranstvu, ali znam da je nivo zdravstvene zastite pre 90-tih bio bolji nego danas. Novo nije uvek i bolje.

upravo ti o tome kuckam- imamo evropske statistike, ne Africke ... sve se to svuda desava ... shodno standardima ;)

Nisam nasao adekvatnu statistiku, osim da u proseku oko 10% ljudi boluje od retkih bolesti u populaciji. E sad pola miliona je oko 7% nase populacije. Nadam se da zapad ima bolji ucinak, jer ako dijagnostikuju samo 30% pacijaneta, onda im te razlicite i nove medicine nista ne valjaju.

I za to su krivi doktori? Ili je kriv sistem i drzava?

Sto se znanja tice potrebnog da se polizi ispit grsis sa njim se preteruje ali je zato praksa jadna i bedna da jadnija i bednija biti ne moze. A to je osnovni problem.
Mozes ti 5 sati da teoretises o alergijama i anafilaktickom soku. Ali u praksi imas 5 sekundi da se setis 5 krucijalnih stvari i 25 sekundi da das terapiju. Inace ti je mrtav pacijent.
Znam da je u Srbiji moda da se za sve loše okrivljuje sistem, država, Tito, Sloba... Samo mi nije jasno kako su to krivci za činjenicu da lekarska deca po difoltu upisuju medicinu i završavaju je sa prosekom preko 9 na tatine i mamine urgencije. I u takvim generacijama se provuku oni koji su stvarno radili i trudili se da savladaju zanat i postanu dobri stručnjaci. Njima ni malo ne smeta ta teorija i premalo prakse. A ovima sve smeta...sistem, država teorija...a niko da kaže istinu...da su i radno mesto dobili kao i tu diplomu. I dobro bi bilo da takvi odmah postanu neki naučnici, direktori klinika, ministri...da rad sa pacijentima prepuste onima koji nisu imali veze ili onima koje je bilo sramota da završe preko veza.

Znam da je u Srbiji moda da se za sve loše okrivljuje sistem, država, Tito, Sloba... Samo mi nije jasno kako su to krivci za činjenicu da lekarska deca po difoltu upisuju medicinu i završavaju je sa prosekom preko 9 na tatine i mamine urgencije. I u takvim generacijama se provuku oni koji su stvarno radili i trudili se da savladaju zanat i postanu dobri stručnjaci. Njima ni malo ne smeta ta teorija i premalo prakse. A ovima sve smeta...sistem, država teorija...a niko da kaže istinu...da su i radno mesto dobili kao i tu diplomu. I dobro bi bilo da takvi odmah postanu neki naučnici, direktori klinika, ministri...da rad sa pacijentima prepuste onima koji nisu imali veze ili onima koje je bilo sramota da završe preko veza.

U ovome gresis(boldovano) i to strasno. Oni kad zauzmu ta mesta, oni ceo sistem svode na svoj nivo.
Sa ostalim se slazem.

Nisam nasao adekvatnu statistiku, osim da u proseku oko 10% ljudi boluje od retkih bolesti u populaciji. E sad pola miliona je oko 7% nase populacije. Nadam se da zapad ima bolji ucinak, jer ako dijagnostikuju samo 30% pacijaneta, onda im te razlicite i nove medicine nista ne valjaju.

crnci pate od odredjenih oboljenja koja se ne javljaju u beloj rasi ...

mi kuburimo sa malignitetima, u celom svetu je povecana incidenca ali se samo kod nas procenti ne objavljuju ...

spominjes procente sa zapada, a kazes da nemas iskustva sa njima , ja imam pa ti kazem da je sve to isto ......

crnci pate od odredjenih oboljenja koja se ne javljaju u beloj rasi ...

mi kuburimo sa malignitetima, u celom svetu je povecana incidenca ali se samo kod nas procenti ne objavljuju ...

spominjes procente sa zapada, a kazes da nemas iskustva sa njima , ja imam pa ti kazem da je sve to isto ......

Incidenca je broj otkrivenih slucavaja, a smatra se da bez obzira da li se dijagnostikuju ili ne, od retkih bolesti, boluje svaki deseti covek, neki i ceo zivot.
Dve razlicite kategorije.

Ne razumem sta je isto, nasi lekari su jednako dobri u dijagnostici kao inostrani?
Cak i da to prihvatim, to je samo jedan segment hoda po mukama srpskih pacijenata.

Jel mu to dođe kao neka "uteha" :think:

05. 12. 2010. 12:03h

Ministarstvo zdravlja godišnje zaturi milijardu evra

"Gde idu pare od zdravstvenog fonda? Prema podacima Svetske banke, za ovaj fond izdvajamo 10,6 odsto nacionalnog dohotka, a prema izjavama bivše direktorke fonda i ministra zdravlja sedam ili osam odsto. Očigledno se radi o prevari, ali glavno pitanje je gde ide taj novac", pita se Dragana Jovanović, bivši sekretar za zdravstvo grada Beograda.

Kako ocenjujete rezultate Galupovog istraživanja koje je pokazalo da građani Srbije najčešće podmićuju lekare?
- To je poražavajuće! Stepen korupcije u zdravstvu se stalno povećava, pa su ove godine građani lekarima u proseku davali 250 evra, što je prosečan dohodak u Srbiji.

Prošle godine je prosek iznosio 160 evra. Brojke same govore! Ali ovo je samo zagrebalo po površini, postoje mnogo gore stvari.

Na primer?
- Gde idu pare od zdravstvenog fonda? Prema podacima Svetske banke, za ovaj fond izdvajamo 10,6 odsto nacionalnog dohotka, a prema izjavama bivše direktorke fonda i ministra zdravlja sedam ili osam odsto. Očigledno se radi o prevari, ali glavno pitanje je gde ide taj novac.

Da li znate o kojoj sumi je reč?
- Reći ću vam samo da svaki procenat vredi oko 300 miliona evra, pa vi sami sračunajte.

U poređenju sa ovim ispada da je novac koji građani guraju u džepove lekara, zapravo, sitan?
- Da, to je ništa u odnosu na ove velike prevare. Sve je to dovelo do opšteg pada poverenja građana ne samo u zdravstvo, već i u donacije i nevladine organizacije. U nazovinevladinim organizacijama sede državni i vladini činovnici koji i na ovaj način ostvaruju znatne prihode.

Građani, ipak, najmanje veruju političarima?
- To je paradoks. Istraživanje je pokazalo da građani Srbije najmanje veruju političarima i vlasti, a u isto vreme smatraju da problem korupcije treba da reši država.

Da li postoji rešenje?
- Ovako je definitivno loše i mora da se krene sa bilo kakvim promenama. Početak je, prema mom mišljenju, depolitizacija zdravstva, a zatim promena Zakona o zdravstvu koji sada ostavlja veliko mesto za korupciju.
Na kraju iz struke treba proterati ljude koji su loše radili svoj posao!

Susretali ste se sa mnogim primerima korupcije u zdravstvu. Šta je na vas ostavilo najjači utisak?
- Toliko je mnogo stvari koje sam saznala, a koje su ništa drugo nego strašne. Ono što me uvek zapanjuje jeste arogancija i bahatost ljudi koji imaju moć. Oni gaze preko živih ljudi kao da su mrtvi.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/101636/Ministarstvo-zdravlja-godisnje-zaturi-milijardu-evra

Back