Khal Drogo
Elita
- Poruka
- 17.092
Разговарати са два Турчина ништа не значи. Њихово знање о историјским биткама зависи од степена њиховог образовања.Ја сам причао са два Турчина на тему Косовског боја.А мало сам истраживао и турску литературу.
Турцима као Турцима косовски бој је често непознат или не знају пуно о њему.
Ни доста Срба није чуло или је чуло мало о бици код Велбужда. Па?
Наравно да су они у том времену имали за њих значајнијих битака, битка код Никопоља 1396., пораз код Ангоре 1402. и наравно освајање Цариграда 1453.године.
Косовски бој у њиховој историографији има важност коју треба да има, обрађен је, дата му је пристојна пажња.
Такође, врло је специфично код Турака јер се послије Ататуркове револуције Османлијска ера настојала ипак потиснути у историографији, задњих деценија то се мијења.
Заправо то је грчка верзија Муратове погибије, о чему је глас оставио ђакон Игњатије у Цариграду само неколико дана након битке. То наводи и Лаоник Халкохолинд (у претходном посту сам приложио и извор и скенирану страницу на грчком и Калделисов превод на енглески, са напоменом да Лаоник Србе назива Трибалима) у свом дјелу, но овдје то нико не приказује као кваран чин, напротив Лаоник пише да је Милош након свог чина скончао на најплеминитији начин.Истина је да њихова литература спомиње убијање султана на кварно, кукавички, нечасно од руке великаша међутим то не мора бити истина јер је у том периоду просто била срамота умрети од неког тамо небитног лика,поготово султан.
За тај период то може заиста значити један вид преваре или лукавства, самоубилачке мисије ако се гледа "наша" страна.
Сама посвећеност мисији да убијете непријатељског султана иако то значи вашу смрт, код сваког нормалног само дивљење ће изазвати.
Турска верзија је да је Мурат убијен при крају (или чак по завршетку) битке након што је обилазио рањене.
Ми можемо "тумачити" историју, догађаје, дати неко своје виђење, пустити машти на вољу али ваља поштовати неке постулате, чињенице. На Видов-дан 525 година послије Косовског боја у Сарајеву је убијен престолонаследник аустроугарске круне Фердинанд. Убиство, атентат се приписује српском родољубу Гаврилу Принципу. Да ли је било шта од тога мит? Могуће и ту јесте било завјере, могуће Гаврило бјеше тек пион у крупнијој игри, али то је оно што је остало записано.
Исто тако на Видов-дан 1389.године на Косову је убијен султан Мурат. Убиство се приписује српском витезу имена Милош. Могуће и ту није све како је описано, али тако је записано.
И још једна ствар која је важна, то је једини случај икад да је током битке било коме успјело да убије турског владара. То Милошев подвиг чини јединственим и ванвременским.
Да се подсјетимо ријечи владике Данила; "велик је и онај народ који има Милоша Обилића“.
Poslednja izmena: