šizofrenija

nijevaljda

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
239
Imamo težak slučaj šizofrenije u neposrednoj blizini
žena i deca su ga napustili i on živi sam u kući, roditelji su mu pokojni.
Dobija dobru penziju iz inostranstva, a njegova braća i sestre žive u blizini. Dok je redovno uzimao lekove, on je funkcionisao, ali je sam prestao da uzima lekove a sada je pakao za sve nas!
Sluša glasno muziku po celu noć , da niko od nas ne može da spava, nakačio je disko kuglu na traktor,
Zatim je počeo da kopa po praznoj štali, što je trajalo danima,pa nas je pozvao da vidimo njegov grob i želeo da proslavimo završetak, u međuvremenu je isključio struju a takođe i vodu, kuća je puna smeća kao i okolina kuće,
nestaje danima i ostavlja svog psa vezanog, mi onda hranimo psa! Već sam pokušala da razgovaram sa njim i takođe sam mu ponudila da ga odvedem kod doktora i takođe mu rekla da ne može bez lekova, on odbija! plašimo se da ne uradi nešto sebi ili nama, trenutno je lud i priča zbunjujuće stvari, pokušali smo da kontaktiramo i porodicu kažu "ne mogu ništa da urade i imaju svoje probleme" ali on je sve gori za sebe i za nas

šta mogu da uradim? Koga da pitam? Gde da se obratim?

Dobija dobru penziju iz inostranstva, a njegova braća i sestre žive u blizini. Dok je redovno uzimao lekove, on je funkcionisao, ali je sam prestao da uzima lekove a sada je pakao za sve nas!
Sluša glasno muziku po celu noć , da niko od nas ne može da spava, nakačio je disko kuglu na traktor,
Zatim je počeo da kopa po praznoj štali, što je trajalo danima,pa nas je pozvao da vidimo njegov grob i želeo da proslavimo završetak, u međuvremenu je isključio struju a takođe i vodu, kuća je puna smeća kao i okolina kuće,
nestaje danima i ostavlja svog psa vezanog, mi onda hranimo psa! Već sam pokušala da razgovaram sa njim i takođe sam mu ponudila da ga odvedem kod doktora i takođe mu rekla da ne može bez lekova, on odbija! plašimo se da ne uradi nešto sebi ili nama, trenutno je lud i priča zbunjujuće stvari, pokušali smo da kontaktiramo i porodicu kažu "ne mogu ništa da urade i imaju svoje probleme" ali on je sve gori za sebe i za nas

Jel to neki komsija? Malo mi je nejasno, niste u rodu, a zivite u istoj kuci?

Čovek je horder ili "hrčak", jasno je da ima psihičke probleme. Prijavite Centru za socijalni rad, ne pokušavajte da ga vi urazumite ili vodite kod lekara. Ako vas napadne,zovite policiju.

Jel to neki komsija? Malo mi je nejasno, niste u rodu, a zivite u istoj kuci?

Daljni rođak i imanje granici
Dok je koristio redovno ljek svaki dan je bio kod nas svrati na kafu

Zvali smo miliciju i isključe kasetofon ali opet za sat dva on pali

Ja se iskreno plašim njega jer vidim da nije uracunljiv

Znas kako registrovani sizo se spakuje u bolnicu na telefonski poziv. Sumnjiva mi ova prica...

Nisam sigurna da li je registrovan
Živeo je u austriji i vratio se u bosnu, daljina rođaka koja radi u pio sredila mu penziju
Redovno prima dobru penziju ali sa par dana nema ni dinara
Posudjivali smo nekad vrati nekad ne

Daljni rođak i imanje granici
Dok je koristio redovno ljek svaki dan je bio kod nas svrati na kafu

Zvali smo miliciju i isključe kasetofon ali opet za sat dva on pali

Ja se iskreno plašim njega jer vidim da nije uracunljiv
Znas kako, zoves Lazu, kazes taka i taka stvar i oni rese problem. Dakle direktno Lazu Lazarevic zoves. Platis ambulatna kola, mozda te
ne kosta ako ga policija odveze u marici i odvezes ga tamo.
Ako nece dobrovoljno zoves policiju. E sad gresis ako mislis da ce ga tamo, ako ne objasnis stvar.

Postupak je inače da se u toku privremenog starateljstva lice veštači na Sudu. Sudski veštaci na osnovu opservacije i posebnih testova odlučuju da li se licu oduzima poslovna sposobnost. Ako da,onda mu se postavlja stalni staratelj i to je trajni oblik zaštite.

Niko neće da potegne taj korak

Svi se plaše da ako posle hospitalizacije opet prestane da koristi ljekove
Šta onda?
Neko treba da prijavi Centru. Ne može se samo od sebe rešiti. Čovek je opasan i po sebe i po okolinu. Tempirana bomba,pogotovo ako ima elemente psihoze. On mora biti zbrinut gde treba i kako treba. Samo prijavite Centru,oni će voditi postupak.

Neko treba da prijavi Centru. Ne može se samo od sebe rešiti. Čovek je opasan i po sebe i po okolinu. Tempirana bomba,pogotovo ako ima elemente psihoze. On mora biti zbrinut gde treba i kako treba. Samo prijavite Centru,oni će voditi postupak.

Da li postoje kod nas ustanove npr gde psihijatrijski oboleli mogu ziveti u garsionjeri u sklopu jednog objekta gde dolazi medicinsko osoblje i prati redovno uzimanje ljekova i gde osoba ipak može da živi samostalno ali je ipak kroz obilazak medicinskog osoblja pod nadzorom

?

Kasno je oboleo
Rodjen je 1964, oženio se živeli i radili u austriji i tamo je oboleo, pravio je ogromne probleme njegova žena nocima nije spavala jer se plašila da ne podaci djecu , jer je na poslu opravo hteo da udavi čoveka ! Tad se milicija i socijalna služba uključila, on je tad vratio se u Bosnu a zena se razišla od njega

Deca ne žele kontakt , meni je to mnogo zao ali mogu zamisliti da takve odluke nikad ne dodju tek tako

Da li postoje kod nas ustanove npr gde psihijatrijski oboleli mogu ziveti u garsionjeri u sklopu jednog objekta gde dolazi medicinsko osoblje i prati redovno uzimanje ljekova i gde osoba ipak može da živi samostalno ali je ipak kroz obilazak medicinskog osoblja pod nadzorom

?
Postoje specijalizovane ustanove za takve bolesnike ali baš da imaju apartmane,teško.
Ako je čovek penzioner,može biti smešten i u dom za stare,naravno kad provede prvo neko vreme na lečenju i ustali se u terapiji. Posle bude mirniji i terapija se nastavlja i u domu.

Funkcioniše dok neko nadzire njegovo uzimanje lekova. Ima ljudi koji su pod starateljstvom,žive u svojim stanovima,staratelji ih posećuju i kontrolišu,i to funkcioniše. Problem su ljudi sa dijagnozama iz spektra psihoza.

To starateljstvo zar ono ne uvažava želju obolelih ?

Ako čovek pod ljekovima funkcioniše u društvu , placa svoje račune redovno , održava higijenu i sluha sebi za jesti znaci bitno je jedino da uzima redovno svoje ljekove.

Ovako kako je sad to nije više izdrzljivo , covjek nestane po par dana niti ga ko vidi niti znamo gde je, zatim se vrati se kuci priča čudne stvari , sjedi u mraku , ne kupa se

Isto treba reci da niko iz kuće ne želi da povuče taj korak jer nisu svjesni na šta to sve može izaći , stara kaže pustite ga djeco, nemojte mu ništa govoriti ako kažem da treba reagovati kaže kaže ima on braće i sestre , znaci vrtimo se u krug

Seoska je sredina seosko je i razmišljanje

Back