Šizofrenija

Pa ceo svet prica o tome zato to sve treba spaliti:amen:
Pa budala...

@ tema

Ne znam, nemam nikog bliskog obolelog od te bolesti, ali sam cula da sa tim moze da se zivi i funkcionise u velikom broju slucajeva, kao i da su neki poznati pisci i pesnici bili sizofrenicari.

Nije to vise tako strasno i nekontrolisano kao nekada, i mislim da je mnogo veca savremena posast od tih psihickih bolesti - psihopatija i socijalna psihopatologija, odnosno nepostojanje empatije.

Šizofrenija se uspešno kontroliše lekovima. A takodje može da se izleči. Najnovija istraživanja su pokazala da oko 30% pacijenata može da funkcioniše normalno i bez lekova. Nije kraj sveta, ako imaš nekog za kog se brineš.
Zaista prvi put čujem da može da se izleči - ono, da se ljudi potpuno oporave, do te mere da se apsolutno i potpuno vrate u život bez potrebe korištenja lekova ikada više.
Dosad sam jedino slušala da se šizofrenija kontroliše lekovima, da. Ali priznajem da nisam već poduže dublje ulazila u problematiku. Davno više nisam aktivna na Depresiji.

Pa budala...

@ tema

Ne znam, nemam nikog bliskog obolelog od te bolesti, ali sam cula da sa tim moze da se zivi i funkcionise u velikom broju slucajeva, kao i da su neki poznati pisci i pesnici bili sizofrenicari.

Nije to vise tako strasno i nekontrolisano kao nekada, i mislim da je mnogo veca savremena posast od tih psihickih bolesti - psihopatija i socijalna psihopatologija, odnosno nepostojanje empatije.
Ne znam, ne govorim iz ličnog iskustva (hvala bogovima), govorim iz onoga što sam čitala i gledala. Na netu postoji obilje dokumentaraca o šizofreničarima, i isto tako razgovori s njima. Priznajem da bi meni bilo teško živeti s nekim u tom stanju (već sam na jednoj drugoj temi pominjala) jer to zahteva ogromnu toleranciju, manevrisanje i takoreći isključenje tvog ličnog života zbog potpune predanosti drugome. Kolega gore reče da je izlečivo, sva moja dotadašnja istraživanja po tom pitanjju govorila su suprotno. Tako da sam verovala da je izuzetno teško ako ne i nemoguće potpuno se predati na službu (kontrolu, nadgledanje, oprez, pažnju itd) drugome, i to na ceo život.
Mada da, osim paranoidnih šizofrenika koji usled svojih halucinacija mogu povrediti i sebe i ostale, to nije opasna bolest - po druge. Mnogo je opasnija psihopatija, naprimer.

Ne znam, ne govorim iz ličnog iskustva (hvala bogovima), govorim iz onoga što sam čitala i gledala. Na netu postoji obilje dokumentaraca o šizofreničarima, i isto tako razgovori s njima. Priznajem da bi meni bilo teško živeti s nekim u tom stanju (već sam na jednoj drugoj temi pominjala) jer to zahteva ogromnu toleranciju, manevrisanje i takoreći isključenje tvog ličnog života zbog potpune predanosti drugome. Kolega gore reče da je izlečivo, sva moja dotadašnja istraživanja po tom pitanjju govorila su suprotno. Tako da sam verovala da je izuzetno teško ako ne i nemoguće potpuno se predati na službu (kontrolu, nadgledanje, oprez, pažnju itd) drugome, i to na ceo život.
Mada da, osim paranoidnih šizofrenika koji usled svojih halucinacija mogu povrediti i sebe i ostale, to nije opasna bolest - po druge. Mnogo je opasnija psihopatija, naprimer.

Da...Ne znam, kazem, ono sto znam je da postoji tzv. agresivna i naegresivna (ili manje agresivna) sizofrenija i verujem da je kod ove druge lakse izaci na kraj sa takvim ukucaninom ili bliskim. Ali to je samo moje povrsno znanje, naravno da je bolje nemati u okruzenju osobu obolelu od sizofrenije ali na to se ne moze uticati.

Poenta onoga sto sam htela da kazem je da sizofrenija i kao izraz deluje onako rogobatno, zastrasujuce i cesto se koristi u pezorativnom smislu (i ona to zaista nekim delom i jeste), medjutim sa stanovista posvecenosti i enegrije bliznjih tu je itekako "nezgodna" i demencija ili pak opsesivno-kompulzivni sindrom, to je ono sto znam i imam nekog iskustva kao laik, nazalost.

A sa strane sta moze da bude podmuklo a nenadano (u smislu da je neko vece inteligencije ili formalno obrazovan i od njega se samo nadas najboljem a ispadne suprotno), to je svakako psihopatologija, ali to je takodje (i) moje misljenje, nemam iskustva s tim ili ne direktno.

Back