Siva ekonomija - rana srpske privrede

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
Siva ekonomija čini 30 odsto srpskog BDP-a, što je za petinu više od zemalja srednje i jugositočne Evrope i za 50 odsto više od evropskog proseka. Negativan efekat osećaju srpski budžet i javne usluge, ali i sve one kompanije koje posluju u legalnim tokovima.Da li su visoki porezi razlog zbog kojeg Srbija ima veću sivu ekonomiju od zemalja srednje i istočne Evrope?
- Mi mislimo da nisu, jer ako pogledamo poreze koju opterećuju rad i poredimo ih sa drugim zemljama, možemo reći da je to poresko zahvatanje umereno, ali sa druge strane ako pogledamo poreze na dobit preduzeća, takođe možemo da kažemo da spadamo u grupu zemalja koja relativno niže opterećuje dobit preduzeća, tako da definitivno poreske stope nisu te koje opterećuju sivu ekonomiju, kaže direktor Američke privredne komore Zoran Petrović.
ostatak vesti na linku

pa dragi Zoki, u Srbiji je plata u privatnom sektoru 250 evra. Cini mi se da nije bas na mestu porediti Srbiju i normalne zemlje.

Jedan vinogradar svojevremeno je pozivao da se ne plaća struja... dok nije krenuo da prima platu iz budžeta.
Zato predlažem da plaćate svoje račune, lakše je platiti svakog meseca (ili porez kvartalno) nego sačekati nekog novog vinogradara, pa na gomilu. Jer taj neće biti gadljiv na ove zakone o oduzimanju imovine kad je njegova plata u pitanju.

Za svaki slučaj.

kad obucar zalepi cipelu u nekoj garazi to je siva ekonomija.Kad Javno preduzece prikaze gubitak od 2milijarde a direktor tog preduzeca prima platu 2miliona dinara to je bela ekonomija.Ja sam tako shvatio. Kad preduzetnik proda dedovinu i zapocne neki posao legalno i porpadne izlazi sa prstom u nosu iz posla.Kad zaposleni u javnom preduzecu se proglasi da je visak on dobije otpreninu od vise hiljada evra ..Otuda siva ekonomija da se ne lazemo

Nije siva ekonomija rak rana srpske ekonomije, nego politicari...

Politicari traze hranu , pare za sebe, a ne razvijaju uslove da se radi....to je osnova....
Ali politicarima i ekonomistima koji su izvikani od strane politicara, cak i obicnim ekonomistima to objasnjavati, je smesno...
Oni barataju sa velikim ciframa.....i samo ih to interesuje...

Znaci sve dok procenjuju da jedna velika firma ima veci ""profit i osnovu za porez"" od 1000 malih, oni ce gusiti male firme....
Ono sto je bitno reci je da profit i osnova za porez se tumace kao korist odredjenoj stranci i politicaru.....sto znaci da bez mita firma ili korporacija upada u nemilost po istom ovom zakonu i rezonu...

Ako se bolje pogleda sta se radi, radi se upravo na ciscenju srpske privrede jer ona bukvalno smeta dugorocno gledano....
Srbija je lepo mesto za zivot , da bacis pogled a na kraju i da bacis kasiku...
Zasto je kvaliriti sa ljudima i sa industrijom....

Ljude raseliti.

kad obucar zalepi cipelu u nekoj garazi to je siva ekonomija.Kad Javno preduzece prikaze gubitak od 2milijarde a direktor tog preduzeca prima platu 2miliona dinara to je bela ekonomija.Ja sam tako shvatio. Kad preduzetnik proda dedovinu i zapocne neki posao legalno i porpadne izlazi sa prstom u nosu iz posla.Kad zaposleni u javnom preduzecu se proglasi da je visak on dobije otpreninu od vise hiljada evra ..Otuda siva ekonomija da se ne lazemo

Definicijom siva ekonomija se jako manipulise u protivprirodnom oblikovanju ljudi...

Danas covek sebi ne sme ni kucu da napravi....to mora da radi neko drugi da bi naplatili pdv....eto dokle smo stigli...
A plus srpski recept a to je da se covek podrazumeva da je lopov dok se ne dokaze suprotno....tj ako ti nadju nesto u prostorijama firme sto nije zavedeno , to je prestup....
Pravno gledano , i u USA, strogo se pazi da se evidentira utaja, a ne da se taktizira sa fizickim mestom nalazenja nekih predmeta...
Jer onda se onaj ko stvarno diluje favorizuje jer njemu je skoro svejedno da odredi drugo mesto za smestaj svojih nelegalnih proizvoda...
Sa druge strane vazno je spreciti sitne da se nakote......jer se tako daje signal onim koji su vec stasali da imaju zasto da daju mito....i da budu u milosti...

Odrzavanje hijararhije je svima u Srbiji vaznije nego stvaran napredak....

Zato se potura razno pod sivo....
Pa su cak i humani gestovi oporezovani....
A da ne govorim da ne smes nesto da ucinis za dz jer time cinis privredni prestup....tj moras da imas dobrog knjigovodju koji ce to nekako promuljati i predstaviti sa onim sto nije da bi proslo ono sto jeste...

Siva ekonomija čini 30 odsto srpskog BDP-a, što je za petinu više od zemalja srednje i jugositočne Evrope i za 50 odsto više od evropskog proseka. Negativan efekat osećaju srpski budžet i javne usluge, ali i sve one kompanije koje posluju u legalnim tokovima.Da li su visoki porezi razlog zbog kojeg Srbija ima veću sivu ekonomiju od zemalja srednje i istočne Evrope?
- Mi mislimo da nisu, jer ako pogledamo poreze koju opterećuju rad i poredimo ih sa drugim zemljama, možemo reći da je to poresko zahvatanje umereno, ali sa druge strane ako pogledamo poreze na dobit preduzeća, takođe možemo da kažemo da spadamo u grupu zemalja koja relativno niže opterećuje dobit preduzeća, tako da definitivno poreske stope nisu te koje opterećuju sivu ekonomiju, kaže direktor Američke privredne komore Zoran Petrović.
ostatak vesti na linku

pa dragi Zoki, u Srbiji je plata u privatnom sektoru 250 evra. Cini mi se da nije bas na mestu porediti Srbiju i normalne zemlje.

Треба да је срамота тог ЦИА-страног плаћеника шта трућа... па стварно не могу да верујем да су људи као и слични њему уверени ДА СМО СВИ МИ У СРБИЈИ МАЛОУМНИ И ДА МОГУ ДА НАМ НА ОВАКАВ НАЧИН "ПРОДАЈУ МУДА ЗА БУБРЕГЕ".....

До данас, на жалост, стручни људи НИСУ НАПРАВИЛИ АНАЛИЗУ КАКВЕ ЈЕ СВЕ "ПОГОДНОСТИ" патолошки тип на власти ДАО СТРАНИМ ФИРМАМА И КОЛИКО ЛОВЕ БЕЗ ИКАКВЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ ИЗНОСЕ ИЗ ЗЕМЉЕ ------- док је са друге стране наш народ представио као "најјефтинију радну снагу" КОЈУ СТРАНЦИ ИСКОРИШЋАВАЈУ ЧАК И СА ПЕЛЕНАМА НА НАЈМОРБИДНИЈИ НАЧИН У 21. ВЕКУ..нема ни анализе О ПРОДАЈИ У БЕСЦЕЊЕ ДРЖАВНИХ РЕСУРСА ОД РУДНИХ ДО ИЗВОРА ВОДЕ ...... свуда око нас налазе се и страни и домаћи разни ЏЕЛАТИ

ма нећу да пишем на овој теми, само да се нервирам........:cool:

добро запамтите овај текст, веома је поучан и тачан....
Кршљанин: Потчињеност Београда Западу је узрок свих наших проблема и мука

10.март 2017.
СРБИЈА СЕ НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА НЕЋЕ ОСЛОБОДИТИ – ТУ БИТКУ ТЕК ТРЕБА ПОВЕСТИ

ЗАПАД је по својој природи корумпиран и корумпирајући. Стога он није „добар“ ни према коме. Запад људе, народе и државе потчињава.

Запад води крсташке, освајачке, колонијалне, агресивне и специјалне ратове. Запад тежи да подјарми цео свет, а православну цивилизацију, од које је настао, као њена антитеза, тежи да уништи.

Запад је на нас извршио три геноцидне агресије у 20. веку. Све до последње, могло се, уз опрезност, које никад довољно, са Западом трговати – јер западне силе нису биле јединствене, чак су и ратовале међу собом.

У последњој агресији, 90-их, у којој нам је разбио и поделио земљу, Запад је први пут у својој историји, потпуно уједињен, стао против Србије. Од тада, са Западом се више не може ни трговати, јер ће после своје отворене агресије, Запад трајно Србију доживљавати као непријатеља. Трајно – бар док постоји NATO.

И као жртву и сведока својих недела, Запад ће тежити или да Србију уништи, или да је измени до непрепознатљивости – да јој измени духовност и идентитет, а то је исто као уништење.

Запад нам је, када нас је 5. октобра 2000. поразио, наметнуо политички, економски, финансијски, медијски, културни и безбедносни систем који одговара Западу и који се саморепродукује.

И кад год помислимо да систем није добар јер још није „као у развијеним западним земљама“, правимо суштинску грешку.
Са становишта његових твораца, ово је потпуно западни систем и он потпуно савршено функционише. То је верзија за колоније.

Хоћете да се придружите Западу? Добродошли, ево вам правила како се постаје колонија. Да бисте нешто позитивно научили од Запада и од његовог искуства, морате то учинити сами, својом памећу и вољом, а никако по правилима које вам Запад намеће.
Као што знамо, а или се плашимо да признамо, или нам је забрањено да о томе говоримо, и све оно баш најгоре: криминал, трговина дрогом и људским органима, проституција, усташки и „исламски“ тероризам и ратни злочини, као и сви облици корупције, пљачке и друштвене неправде – створени су на Западу или су контролисани од стране Запада.
Покушај да се истим методом и поново уједињен, Запад усмери и на Русију, не само да нема истог успеха као у случају Србије, него се враћа Западу као бумеранг. Јединство Запада и читав његов агресивни систем, доведени су у питање.

На предстојећим изборима Србија се неће решити потчињености Западу. То није тема ни једних избора од 2000. наовамо, баш зато што смо потчињени Западу.
У систему потчињености није могуће створити партију која би и заступала интересе народа и била фаворит.

И уопште, да бисмо добили битку против потчињености, морамо је прво повести. Свако од нас појединачно и сви ми заједно, морамо сваког дана и у свакој прилици деловати против највећег и најдеструктивнијег понижења које смо доживели у историји – да му сваког дана исказујемо дивљење и трудимо се да следимо упутства онога ко нам је нанео највећа зла и наставља да то чини.

А онда ће и избори почети да нам дају очекиване резултате, без обзира ко на њима победи…

Владимир Кршљанин,
председник Покрета за Србију
ИЗВОР: ФАКТИ

Poslednja izmena:
Srpska država je rak rana srpske privrede.

Ne bih se ja slozio da je problem u drzavi...
Problem je u vecini naroda...

Vecina je pod 1 glupa , prilicno , kao tocilo ili na granici, ali se oformio drustveni sistem kroz vise modela ponasanja da se to ne primecuje....ili vrlo malo primecuje.......integrisano.....

Pod 2 preko 60% je lenjo........izmedju rada i nerada uvek bi izabrali nerad....

Kad ovako kazem, vecina kaze, pa normalno, sta ti bi izabrao rad.....
I kazem da , ja bih izabrao rad....
Zbog dva razloga, prvo sto me to usrecuje, a drugo sto je lenjost bolest....

Ali pokazujem na jednostavnom primeru da je vecina lenja.....alava, ambiciozna , poslusnicka ali lenja...

U takvim uslovima, naravno da narod nesvesno (svesno ne moze jer je glup, nego intuitivno naslucuje) bira i ponasa se onako kako ce nagraditi i forsirati lenjost....cak i kad nikad ne dodje do tog stadijuma da sam lenjstvuje...

Ne bih se ja slozio da je problem u drzavi...
Problem je u vecini naroda...

Vecina je pod 1 glupa , prilicno , kao tocilo ili na granici, ali se oformio drustveni sistem kroz vise modela ponasanja da se to ne primecuje....ili vrlo malo primecuje.......integrisano.....

Pod 2 preko 60% je lenjo........izmedju rada i nerada uvek bi izabrali nerad....

Kad ovako kazem, vecina kaze, pa normalno, sta ti bi izabrao rad.....
I kazem da , ja bih izabrao rad....
Zbog dva razloga, prvo sto me to usrecuje, a drugo sto je lenjost bolest....

Ali pokazujem na jednostavnom primeru da je vecina lenja.....alava, ambiciozna , poslusnicka ali lenja...

U takvim uslovima, naravno da narod nesvesno (svesno ne moze jer je glup, nego intuitivno naslucuje) bira i ponasa se onako kako ce nagraditi i forsirati lenjost....cak i kad nikad ne dodje do tog stadijuma da sam lenjstvuje...

Nemam primedbi.

Pogotovo na tvrdnju da smo niskointeligentni, ali zato alavi i bezobrazni. To je vidljivo svakodnevno.

Naša država, i svaka naša vlast su naše ogledalo.

Back