Sistem vazduh-voda hack - da vas vidim

Negde se ugradjuje čak u zidovima. Navodno što je podno štetno. Fantazije.

Ako već ne voliš podno, tu su oni niskoenergetski radijatori. Ali nećeš moći da koristiš klasičan kotao za njih jer oni rade na 30-40 stepena vode.
Ma necu damenjam radijatoreuopster,sam da stavim pumpu na vazduh,a da grejem vodu u postojecem sistemu.Cak ne bi ni uklanjao kotao na cvrsta goriva,jer posto kod nas cesto nestaje struje,onda bih lozio kotao.samo bi to regulisao ventilima.

Ma necu damenjam radijatoreuopster,sam da stavim pumpu na vazduh,a da grejem vodu u postojecem sistemu.Cak ne bi ni uklanjao kotao na cvrsta goriva,jer posto kod nas cesto nestaje struje,onda bih lozio kotao.samo bi to regulisao ventilima.
Ako imaš klasične radijatore, ugradnjom bilo kog sistema, toplotne pumpe, nećeš da se ogreješ. Ako misliš kotlu da olakšaš da dobije na temperaturi brže, grešiš u proračunu jer on guta drva ugalj i drva svakako.

Ako imaš klasične radijatore, ugradnjom bilo kog sistema, toplotne pumpe, nećeš da se ogreješ. Ako misliš kotlu da olakšaš da dobije na temperaturi brže, grešiš u proračunu jer on guta drva ugalj i drva svakako.
Ne mislim uporedo da ih koristim,vec pumpu kada imam struje,a kotao,kada nema struje i pumpa ne moze da radi..Znaci da samo ne bi izbacivao kotao,za nuzdu.I kao sto sam rekao samo nih to regulisao ventilima.Znaci zatvorim ventile od pumpe,kada koristim kotao i obrbuto.

da li je moguće "hakovati" sistem vazduh-voda.

U principu da ga ne tupim, sistem vazduh-voda ima mehanizam koji vazduh pretvara u toplu vodu. Što je hladniji vazduh, više opada učinak pa kad temperature padnu ispod minusa, drastično gube učinak.

E sad, razmišljam ja i padne mi na ideju.

Šta ako bi stavili običnu klimu da greje prostoriju, odnosno vazduh gde bi bila spoljna jedinica pumpe (u ovom slučaju unutar prostorije) kako bi zavarali ceo mehanizam.

Šta mislite o ovome? Najslabija klima može da izgura u u debelom minusu malu prostoriju na željenih 15 stepena.

Da li bi uspelo? Da vas vidim stručnjaci 😁
eve se prijavljujem za stručnjake, a vidim da si nestručan, jer ne znaš osnove:
Energija se ne može ni iz čega dobiti ni izgubiti.
Ako sam te dobro razumeo ti bi da presipaš iz Šupljeg u Prazno i trošiš struju,..

pa grejaće ti se komresor i elektromotor,.. i toliko će ti taj sistem grejati a ventilatori će te hladiti.
Subjektivni osećaj će biti dosta hladniji. ( o računu za struju drugi put)

ne znam, toplotne pumpe su obecavale pravi bum kad su se pojavile, skoro besplatno grejanje

ali cini mi se da iskustva nisu bas toliko dobra, ulozis bas dosta a onda placas nesto manje nego da imas dobru klimu ili 2

naravno uz odlicnu izolaciju , bez nje i ne pomisljaj
Pa isti je princip toplotne pumpe i klima uređaja - premeštanje toplote sa jednog fluida na drugi.

da bi ovi uređaji nešto grejali, moraju drugo nešto da hlade (od nečega da oduzimaju toplotu).
Alii,.. toplotna pumpa greje najčešće pod ( masivnu materiju koja ima akumulaciju toplote), pa indirektno i zidove, vazduh i plafon.
Klima uređaj greje direktno vazduh ( lako za ugrejati) a pod i zadovi budu hladni(ji). takvo grejanje je puno prijatnije i zdravije.

Back