Siromasni roditelji/Roditelji stipse

Iz mog iskustva najgospodskije se ponasaju deca dobrostojecih roditelja koja su imala sve u zivotu od pocetka. Valjda im je sve nekako uobicajeno pa im nije zanimljivo da se bahanalisu i kurce. S druge strane ona deca koja recimo do 17 nisu imala nista a onda su mama i tata dosli na polozaj...mila majko. Tacno mozes da vidis razliku jedno kad izvede drustvo za rodjendan racun placa u 4 oka sa konobarom, drugi placa tako da svi to vide. I zaista znam ljude koji su imali sve u zivotu od svojih roditelja, i zavrsili su skole, i imaju dobre poslove i posteno danas zaradjuju svoju platu. I nisu izrasli u razmazene i nesposobne ljude kako se ovde obicno teoretise vec sasvim suprotno u jako sposobne osobe i jako obrazovane osobe.

Teorija razvoja radnih navika preko rada je glupost. Svako treba da radi svoj posao, posao deteta je da uci. Opet se vracam na one jako bogate roditelje koje znam i njihovu decu kojoj je pruzeno sve. Svi ce da vam odgovore na pitanje kako su tako uspesni bili tokom skolovanja na jedan vrlo prost nacin da nije nije u redu da im je pruzeno sve u zivotu a da oni za to nikako ne uzvrate svojim roditeljima koji cesto rade i po 15 sati na dan.

Zaista kome je gore. Ovo se pitam vec danima.
Nekako kontam da kad ti roditelji nemaju , onda si u takvoj situaciji pa ti je nekako lakse da prihvatis da ne mozes da imas ono sto ne mozes da imas. A imas i onu situaciju kada roditelji dobro zaradjuju, kad su puni para a kad nece da ti daju da izvedes devoju, izadjes, kupis sebi nesto, treniras neki sport jer su prosto zagrizeni za svoj novac. Sve veme ti je sargarepa ispred nosa a ne mozes da je uzmes. I to sve pod izgovorom kako mame i tate drugova i drugarica tesko zive, pa dete treba da se solidarise da roditeljima svojih drugova....naravno dok svi ti rugovi izlaze i provode samo tako.

Zaista sta je bolje imati roditelja koji zaista nema da ti pruzi ili roditelja koji ima a ne zeli jer je stipsa?

Причамо о деци, значи особама до 18 година, зар не? Не причамо о одраслим људима од двадесет или тридесет и нешто који су нечија деца? Питам, тек да утврдимо појам ''деца''...

Ево овако:
Сваки нормалан родитељ ће гледати да испуни дететове најважније потребе, али НЕ СВЕ! :rtfm:
Васпитавање подразумева развијање одговорности код детета, односа према новцу, односа према раду...васпитавање подразумева постављање граница детету, правила понашања, развијање етичких вредности, способности одлагања задовољства....
Стога родитељ, ма колико новца имао, не сме детету испуњавати сваку жељу и неограничено му давати новац!
Ево, моја тинејџерка излетела вечерас бесна из куће јер јој нисам дала лову за излазак, а имам је.:mrgreen: Разлог је следећи: док је трајала школска година могла је да излази петком и суботом (до пола 1) и добијала новац за излазак. Сада, од кад је на распусту, може и радним даном да остаје дуже (до 11), али јој не дајем лову радним даном. Викала је:''Али ја више немам радних данааа!'' :lol::rotf:

За тренирање би рдоитељ требало да плати, свакако, то је за добро детета, али ''извођење девојке'' никако! Девојка се изводи само својим личним новцем, а не татиним! Не џекира се туђим новцем! Од тинејџера се и не очекује да изводи девојке на вечере и да им плаћа проводе...а ако његова девојчица то тражи - нека шутне спонзорушу! :p

Причамо о деци, значи особама до 18 година, зар не? Не причамо о одраслим људима од двадесет или тридесет и нешто који су нечија деца? Питам, тек да утврдимо појам ''деца''...

Ево овако:
Сваки нормалан родитељ ће гледати да испуни дететове најважније потребе, али НЕ СВЕ! :rtfm:
Васпитавање подразумева развијање одговорности код детета, односа према новцу, односа према раду...васпитавање подразумева постављање граница детету, правила понашања, развијање етичких вредности, способности одлагања задовољства....
Стога родитељ, ма колико новца имао, не сме детету испуњавати сваку жељу и неограничено му давати новац!
Ево, моја тинејџерка излетела вечерас бесна из куће јер јој нисам дала лову за излазак, а имам је.:mrgreen: Разлог је следећи: док је трајала школска година могла је да излази петком и суботом (до пола 1) и добијала новац за излазак. Сада, од кад је на распусту, може и радним даном да остаје дуже (до 11), али јој не дајем лову радним даном. Викала је:''Али ја више немам радних данааа!'' :lol::rotf:

За тренирање би рдоитељ требало да плати, свакако, то је за добро детета, али ''извођење девојке'' никако! Девојка се изводи само својим личним новцем, а не татиним! Не џекира се туђим новцем! Од тинејџера се и не очекује да изводи девојке на вечере и да им плаћа проводе...а ако његова девојчица то тражи - нека шутне спонзорушу! :p

Ja zaista nisam mislio da izvodi devojku na vecere. Ne vidim sta je lose da dvoje mladih ljudi izadju sa roditeljskim parama sve dok to dvoje mladih ljudi ispunjavaju svoje obaveze tj. redovno uce i imaju dobre rezultate u skoli i na fakultetu. Treba da se zna sta je ciji posao. Ja necu imati nista protiv da moje dete izadje i do ujutru ako ispunjava svoje obaveze.

Mi imamo kucne prijatelje koji su svojoj deci pruzili sve, ali doslovno sve, zivot kakav vecina nas moze samo da sanja, letovanja, zimovanja, putovanja, izlaske. I sada da je po Srpskoj pedagoskoj teoriji ta deca bi danas trebala da budu nesposobni razmazeni ljudi, sasvim naprativ ta deca su danas najpozitivniji primer koji ja znam. Fina, vaspitana, normalna , JAKO USPESNA pri tome ne rade kod mame i tate u firmi. Znam jos nekoliko jako slicnih prica iz mog okruzenja gde su deca imala jako mnogo pa i za vreme studija i zavrsila kao jako uspesna.

Mislim da je samo stvar da se zna sta je ciji posao.

Ja zaista nisam mislio da izvodi devojku na vecere. Ne vidim sta je lose da dvoje mladih ljudi izadju sa roditeljskim parama sve dok to dvoje mladih ljudi ispunjavaju svoje obaveze tj. redovno uce i imaju dobre rezultate u skoli i na fakultetu. Treba da se zna sta je ciji posao. Ja necu imati nista protiv da moje dete izadje i do ujutru ako ispunjava svoje obaveze.

Mi imamo kucne prijatelje koji su svojoj deci pruzili sve, ali doslovno sve, zivot kakav vecina nas moze samo da sanja, letovanja, zimovanja, putovanja, izlaske. I sada da je po Srpskoj pedagoskoj teoriji ta deca bi danas trebala da budu nesposobni razmazeni ljudi, sasvim naprativ ta deca su danas najpozitivniji primer koji ja znam. Fina, vaspitana, normalna , JAKO USPESNA pri tome ne rade kod mame i tate u firmi. Znam jos nekoliko jako slicnih prica iz mog okruzenja gde su deca imala jako mnogo pa i za vreme studija i zavrsila kao jako uspesna.

Не видим ни ја ништа лоше да ДВОЈЕ МЛАДИХ ЉУДИ ИЗАЂУ СА РОДИТЕЉСКИМ ПАРАМА, али ти ниси причао о томе, него о томе да момак треба да ИЗВОДИ ДЕВОЈКУ, а то се не ради родитељским парама...;)

И ја знам за један пример којег су родитељи тукли држаљем од грабуља и закључавали у пољски ве-це, па је постао добар и успешан човек. Да ли из тог примера можемо да закључимо да ТРЕБА децу тући држаљем од грабуља и закључавати их у ве-це, јер то даје добре резултате?:roll:
...Или ћемо се ипак држати потврђених знања о васпитању? ;)

Мој отац је имао узречицу коју сам јако мрзела у својим тинејџерским годинама:''Човек који има све - није срећан!''
Онда сам је мрзела, сада је разумем. ;)

''Све смо му омогућили, његово је само да учи - а он неће!''
Најчешће чујем ову реченицу од родитеља размажене деце, који дођу да ми се жале како не могу да изађу на крај са својом децом...:roll:
А како очекују да ће дете изградити свест о обавезама, одговорности, животу у заједници, материјалним вредностима, улагањима и постигнућима...ако су га ослободили сваког напора који није везан за школско учење? :roll:
Дете спава до кад хоће, виси на компјутру до кад хоће, купују му шта год пожели, не мора да намешта свој кревет, баца ђубре, иде у продавницу, усисава стан и пере посуђе...ништа, ништа, ''само треба да учи, а ни то неће''...
Па наравно да неће...зашто би?:mrgreen::lol:

Зар је ''посао родитеља'' да све ради и све обезбеди, а ''посао детета'' само да учи школу? А кад ће научити остале животне ствари, важније до сваке школе?:confused:

"Све смо му омогућили, његово је само да учи - а он неће!''

Da li si ikad razmisljala da je mozda problem u percepciji sta znaci to SVE!!! Imas roditelje koji pruze sve po pitanju materijalnog ali su bolesni kontrolori, ne skidaju oko sa svog deteta, urnisu psihicki svoje dete, ne dozvoljavaju mu da se bavi sportom, da se vidja sa drustvom sem jednom nedeljno ili mesecno. Kad dete pukne psihicki pa i u skoli oni krenu sa privatnim casovima. I na kraju kazu sve sam mu pruzio a on nece da uci. Malo ajde da vidimo sta je to sve. Mislim ***** sve pare ovog sveta ako neko zbog toga treba da te **** u mali mozak.

Ps. da se ogradim. Meni se ova tema uopste ne svidja, i nemam nameru da odgovaram na nju, jer mi je besmislena. Jako mnogo generalizovanja, a generalizacija je u ovom slucaju po mom misljenju nedopustiva. Svako ima svoju pricu i svoje razloge zbog kojih se ponasa. Neki su pravedni, neki nisu...jbq...to zivot.

Ali ona izjava o zaposlenju koju sam citiraala u poslednjem postu mi je jako fascinantna,i nadasve nadmena.

"Све смо му омогућили, његово је само да учи - а он неће!''

Da li si ikad razmisljala da je mozda problem u percepciji sta znaci to SVE!!! Imas roditelje koji pruze sve po pitanju materijalnog ali su bolesni kontrolori, ne skidaju oko sa svog deteta, urnisu psihicki svoje dete, ne dozvoljavaju mu da se bavi sportom, da se vidja sa drustvom sem jednom nedeljno ili mesecno. Kad dete pukne psihicki pa i u skoli oni krenu sa privatnim casovima. I na kraju kazu sve sam mu pruzio a on nece da uci. Malo ajde da vidimo sta je to sve. Mislim ***** sve pare ovog sveta ako neko zbog toga treba da te **** u mali mozak.

Ацо, друже стари, па то си ти??? :eek:
Још увек иста прича?:(

Толико је година прошло... Па зар ниси већ мало матор да будеш дете?;)

Stipsa sam i siromašan.
Imam više nego neki, a opet manje nego što mi treba za lagodan, a skroman život.

Zidam , gradim, kupujem, prodajem.
Sklapam kraj s krajem i gnušam se rasipništva .

Ne razumem ljude koji uzimaju kredit da bi otišli na letovanje.

Neodgovorno i bahato.
Kao pušači koji kukaju kako je hleb skup.

Ja nisam ni razumela šta je hteo da kaže. Nekako je... šestosmisleno.

Ja sam veoma razumela sta je hteo kaze, jer sam u rl imala slicna iskustva.
Ne osporavam da ima nezaposlenih likova koji su krajnje bezobrazni u svojim prohtevima.
Ali postoje i normalni ljudi koji su nezaposleni i koji NIKAD nisu dobili SANSU, pazi sansu, da rade besplatno da bi pokazali sta znaju, ili ako ne znaju naucili posao. A o plati da ne pricam.
Krajnje je bezobrazno etiketirati nepoznatog coveka.

Po mom misljenju uslovi da bi neko radio a da mu sam posao ne ide na stetu trebaju da budu sledeci. Bez obzira na posao koji se radi. Ukoliko te prevoz do posla, hrana koju jedes dok si na poslu, kostaju vise nego plata koju zaradis, ne trebas da pristanes da radis.

Ukoliko se prijavljujes da volontiras, to radis da bi se u nekom trenutku dokazao, i eventualno dobio sansu da dobijes posao sa platom. U suprotnom ne trebas da dozvolis da te neko zlostavlja.

Ako vi smatrate da je ovo sto sam napisala mnogo, onda ja zaista nemam sta da kazem.

Inzenjer sam po struci, i svojom diplomom mogu samo dupe da obrisem.

Ps. Ne znam da li ste culi kolika je plata neprijavljenih novinara u Blicu? Mesecna. Rade po ceo dan , a plata im je 50 EU. Jel smatrate da bi neko za to trebao da radi?

U kom svetu vi ljudi zivite? Jel smo u istom gradu - Beogradu?

Zaista kome je gore. Ovo se pitam vec danima.
Nekako kontam da kad ti roditelji nemaju , onda si u takvoj situaciji pa ti je nekako lakse da prihvatis da ne mozes da imas ono sto ne mozes da imas. A imas i onu situaciju kada roditelji dobro zaradjuju, kad su puni para a kad nece da ti daju da izvedes devoju, izadjes, kupis sebi nesto, treniras neki sport jer su prosto zagrizeni za svoj novac. Sve veme ti je sargarepa ispred nosa a ne mozes da je uzmes. I to sve pod izgovorom kako mame i tate drugova i drugarica tesko zive, pa dete treba da se solidarise da roditeljima svojih drugova....naravno dok svi ti rugovi izlaze i provode samo tako.

Zaista sta je bolje imati roditelja koji zaista nema da ti pruzi ili roditelja koji ima a ne zeli jer je stipsa?

Verujem da ni prvo, ni drugo nije dobro. Danas je došlo vreme u kojem se najviše ceni novac, tako da deca koja potiču iz siromašnijih porodica, neće moći tek tako da shvate da se njihovi roditelji verovatno trude , ali ne mogu da stvore više iz nekog razloga, pa će se porediti sa drugima koji imaju više , i početi da optužuju svoje roditelje. I to je jako teško kako za tu decu, tako za te roditelje. Opet, ako roditelji ne daju deci iz nekog razloga (osim ako nisu neki ekstremi) verujem da im ne daju iz straha da će ih novac pokvariti. Deca prosto trebaju da steknu poverenje roditelja za mnoge stvari ,pa i za pare. Ja kao roditelj nisam stipsa, daleko bilo. Uvek sam za to da deci kupim ono što im je potrebno, ali im za trošak ne dajem previše, već dovoljno. I priznajem imam taj strah :da ih novas ne pokvari u neku ruku. Verujem im, ali smatram da nisu još dovoljni zreli da barataju sa parama pametno.

Back