Siromašan = pošten ?

• Začetnik teme Začetnik teme N3M0N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

N3M0N

Ističe se
Poruka
2.015
Već sam u nekoliko navrata slušao razgovore gdje se siromašni ljudi smatraju poštenim po defaultu, odnosno bar poštenijim od imućnih.

Osobno smatram da poštenje/moral nema veze sa imovinskim statusom i da će ljudi skloni prisvajanju tuđeg to raditi prema svojim mogućnostima. Službenik će odnijeti kući dvije kemijske olovke (ili wc papir kao Pantić ) ne smatrajući to krađom pošto je to i tako potrošni pribor a onaj na poziciji će si pisati nepostojeće dnevnice odnosno maznuti živu lovu na neki drugi način.

Moje (ne čvrsto) mišljenje je da su svi (ako ne svi a ono veelika većina) ljudi skloni nešto otuđiti, ako im okolina neće to zamjeriti (a neće ako se radi o nebitnim i jeftinim stvarima), pa to sebi nekako opravdati. Bogatiji ljudi tj. ljudi na visokim pozicijama imaju puno više raznovrsnih i konkretnih prilika za to učiniti nego siromašni, pa siromašni zbog toga ispadaju pošteni.

Šta vi mislite o ovome ?

Mislim da ipak ne moze svako da cini ono sto su pojedini poslodavci cinili i tako se rapidno brzo obogatili na racun zaposlenih ili drugih ljudi, koliko god da smo svi neposteni u ovoj ili u onoj meri. To je potpuno bezobzirno ponasanje, od nalazenja najperfidinijih nacina da radnika ne prijavis i das mu otkaz, do rasparcavanja firme bud zasto, da bi dosao sto pre do neke love, pa do raznih prevara...
Ne radi se samo o prilici, vec o krajnjoj bezobzirnosti i alavosti. Sto nikako ne znaci da je neko siromasan zato sto je posten, ima mnogih koji prizeljkuju tu priliku.
Ali kad cujem da se neko brzo obogatio, a nije rec o nekoj orginalnoj ideji, ili nekom odlicnom poslovnom potezu, jos kod nas... Hm..

Pa vidi, kada siromašan krade onda je to zato što želi da prehrani sebe i svoju porodicu, a kada bogataš krade onda je to zbog pohlepe. U suštini apetit zna da poraste s vremena na vrijeme...

Onda bi, s obzirom da je u našem društvu sve više siromašnih, krađa u svrhu prehrane obitelji trebala da bude nekažnjiva?
Znam siromašne koji nikad ne bi ukrali, žive pošteno od svog rada i onog šta imaju...a ima i onih siromašnih koji neće da rade, žive na račun države i koriste svaku priliku da si pribave korist....tako da nema pravila. ili si pošten ili nisi.

Već sam u nekoliko navrata slušao razgovore gdje se siromašni ljudi smatraju poštenim po defaultu, odnosno bar poštenijim od imućnih.

Osobno smatram da poštenje/moral nema veze sa imovinskim statusom i da će ljudi skloni prisvajanju tuđeg to raditi prema svojim mogućnostima. Službenik će odnijeti kući dvije kemijske olovke (ili wc papir kao Pantić ) ne smatrajući to krađom pošto je to i tako potrošni pribor a onaj na poziciji će si pisati nepostojeće dnevnice odnosno maznuti živu lovu na neki drugi način.

Moje (ne čvrsto) mišljenje je da su svi (ako ne svi a ono veelika većina) ljudi skloni nešto otuđiti, ako im okolina neće to zamjeriti (a neće ako se radi o nebitnim i jeftinim stvarima), pa to sebi nekako opravdati. Bogatiji ljudi tj. ljudi na visokim pozicijama imaju puno više raznovrsnih i konkretnih prilika za to učiniti nego siromašni, pa siromašni zbog toga ispadaju pošteni.

Šta vi mislite o ovome ?

Siromašan čovek još i ima neke šanse da je pošten, dok je bogat čovek (imovinski situiran, na visokim pozicijama itd.) sigurno nepošten.
Dobar dan SuperNina.

Nema to veze sa tim da li je neko siromašan ili bogat, ima bogatih ljudi a poštenih a ima i bogatih kojima nikada novca nije dosta pa kradu itd. a ima siromašnih koji pošteno rade i svaki dinar zarade a ima i onih kojima siromaštvo dođe glave pa se okrenu krađi. sve je to individualna stvar, nisu svi isti

Svaki odgovor rizikuje da bude generalizacija.
Ono sto sam ja naucio je da se od svog rada moze udobno ziveti, a samo od tudjeg rada obogatiti.
Sad, sta je kome bogatstvo zavisi od stanja svesti.
Ili nesvesti
.

Tako nekako.

Ono što još hoću da dodam jeste da su i jedni i drugi uspješni u onome što rade, i onaj što pošteno zaradi svoje bogastvo i onaj što to ukrate...

Kakvo postenje, video sam sirotinju koja krade gorivo iz firme samo tako, obicno gorivo tako da nije ni ta sirotinja toliko postena, nego je to od coveka samog.
Opet, sa bogatima vise verujem da postaju bahati, jer obicno moc, tj. u ovom slucaju novac, obicno udara ljudima u glavu. Ima izuzetaka naravno, ali mislim da vecina postane bahata.

Pare ne kvare ljude vec im pruzaju mogucnost da budu ono sto zaista jesu... Ukoliko je neko iskompleksirani smrad, djubre, a nema pare i ne moze to da pokaze svi ce misliti da je fin, onda kad dobije pare bice "pokvarile ga pare", ne, samo nije mogao da se pokaze u pravom svetlu...

Inace muka mi je od tih "postenih" koji su posteni samo zato sto nisu imali priliku da maznu nesto... Ja odgovorno tvrdim da ovde i bilo gde u svetu nije ukrao samo onaj ko nije smeo, ne znam nikoga ko je rekao "necu da ukradem jer onda ostali nece imati" ili zbog nekog nacionalnog pitanja, bilo cega drugog.

Šta vi mislite o ovome ?

Nema pravila, ali skromniji ljudi zive postenije...
Pohlepni teze, sve je do osobina...
Takodje tesko je steci bogatstvo na posten nacin... tu je zamka...

U koliko ti okolina neshto ne zamera onda to nije pogreshno, ne? Siromashan je u dobroj meri poshteniji od bogatog, jer biti bogat u dobroj meri iskljuchuje biti poshten, tj da bi se obogatio morash biti neposhten, shto je na zhalost istina od pamtiveka, nije pravilo (na netu chovek mora da napomene ove stvari).

Back