Širokoumnost

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
svi mi nosimo u sebi
obeležja lokalnog mentaliteta iz koga potičemo
i donekle smo ograničeni takvim lokalnim i ličnim
očekivanjima, predrasudama, normama, moralom...

- kako konkretno izbaciti iz sebe malograđanštinu i provinciju i što šire sagledavati čitav svet i bez kočnica ostavriti sebe i svoj život?
- šta je za vas "svetski čovek" širokih vidika isl?
- da li su možda lokalne stege i kočnice dobre i za šta?
- šta konkretno pomaže u napredovanju u kulturnom, socijalnom, mentalnom, duhovnom životu i kako?

ja sam odrastao u provinciji i nisam bas siguran da je okolica bas previse uticala na moj razvoj~nisam religiozan
nisam praznovjeran i nisam nacionalista , sto se ne bi moglo reci za moju okolinu .~vjerovatno sam bioprikracen za
adekvatno skolovanje posto u blizini nije bilo fakulteta koji su me intereresovali , a moji nisu mogli da me
financiraju da se skolujem u nekom velikom centru~a mozda nisam bio dovoljno uporan i vrijedan .~svoje JA mozes
da imas ma gdje da zivis , ali moras biti spremna da platis cijenu~ i mora se biti znatizeljna i traziti odgovore ,
a tko trazi , taj i nadje !
sto se tice morala , moja savjest je jedino mjerilo~necu valjda da pitam popove sta je to moralno ?

Poslednja izmena:
svi mi nosimo u sebi

- kako konkretno izbaciti iz sebe malograđanštinu i provinciju i što šire sagledavati čitav svet i bez kočnica ostavriti sebe i svoj život?
- šta konkretno pomaže u napredovanju u kulturnom, socijalnom, mentalnom, duhovnom životu i kako?

Obrazovanje - u koje ne spada samo skolsko obrazovanje, nego ono vaninstitucionalno sakupljanje znaja i ideja
i
Putovanje - u koje ne ubrajam posecivanje mondenskih odmaralista i shoping ture

To je kljuc napredovanja u kulturnom, socijalnom, mentalnom i svakom drugom obliku nadogradnje licnosti.

Obrazovanje - u koje ne spada samo skolsko obrazovanje, nego ono vaninstitucionalno sakupljanje znaja i ideja
i
Putovanje - u koje ne ubrajam posecivanje mondenskih odmaralista i shoping ture

To je kljuc napredovanja u kulturnom, socijalnom, mentalnom i svakom drugom obliku nadogradnje licnosti.
BRAVO !~i posmatrati svijet sirom otvorenih ociju i otvorenog uma !

Molim za definiciju posmatranja sveta sirom otvorenih ociju i otvorenog uma!

Sta znaci pojam: "sirom otvorenih ociju"?
Sta znaci pojam: "otvorenog uma?"

_nobody_

Iako pitanja nisu direktno upucena meni, pokusacu da ih odgovorim.

"Otvoren um" je um koji je oslobodjen od predrasuda.
"Sirom otvorene oci" su oci kroz kojih gleda taj bezpredrasudan um.

Covek ima otvoren um i posmatra sirom otvorenih ociju samo kad uspe da izadje iz okvire svoje realnosti i uspe da sagleda ili barem pokusa da sagleda tudju realnost.
To zvuci jako jednostvano, ali u praksu je skoro pa ne moguce uraditi. Nijedan um se ne moze bez napora osloboditi od predrasuda. Za to pre svega treba volja i naravno puno rada tj obrazovanja, slusanja, citanja...

i kako se to otvara?
ja imam babu koja ima 4 razreda OŠ
i nikad nije otišla dalje od svog mesta
pa je suvi intelekualac za mnoges vetske putnike i fakultetlije
šta ćemo s tim?

Mozda je tvoja baka rodjena s velikim srcem i otvorenim umom, pa joj ne treba dodatna obuke da to postane. Nadam se samo da ti je prenela dobre gene, pa da si i ti nasledio/la tu njenu osobinu da stavri posmatras bez predrasuda.

Poslednja izmena:
"Otvoren um" je um koji je oslobodjen od predrasuda.
"Sirom otvorene oci" su oci kroz kojih gleda taj bezpredrasudan um.

Covek ima otvoren um i posmatra sirom otvorenih ociju samo kad uspe da izadje iz okvire svoje realnosti i uspe da sagleda ili barem pokusa da sagleda tudju realnost.
To zvuci jako jednostvano, ali u praksu je skoro pa ne moguce uraditi. Nijedan um se ne moze bez napora osloboditi od predrasuda. Za to pre svega treba volja i naravno puno rada tj obrazovanja, slusanja, citanja...

Da li ljudski um moze biti oslobodjen od svih predrasuda? Ti, Syb, kazes da covek treba da izadje iz okvira svoje realnosti, i da pokusa da sagleda tudju realnost... Da bi to covek uradio mora da se oslobodi svih povlastica koje je stekao u Zivotu, i sebe stavio u "tudje" cipele, prihvatio tudje povlastice ili nedostatke...

Za to pre svega treba imati razlicita iskustva, proci od igle do lokomotive, biti hrabar i prolaziti kroz Zivot Znanjem i Iskustvom, a ne parama i protekcijom. Treba imati Hertz... :heart:

_nobody_

Da li ljudski um moze biti oslobodjen od svih predrasuda? Ti, Syb, kazes da covek treba da izadje iz okvira svoje realnosti, i da pokusa da sagleda tudju realnost... Da bi to covek uradio mora da se oslobodi svih povlastica koje je stekao u Zivotu, i sebe stavio u "tudje" cipele, prihvatio tudje povlastice ili nedostatke...

Za to pre svega treba imati razlicita iskustva, proci od igle do lokomotive, biti hrabar i prolaziti kroz Zivot Znanjem i Iskustvom, a ne parama i protekcijom. Treba imati Hertz... :heart:

_nobody_

Ono sto moze ljudski um mi ne mozemo ni da zamislimo.
Po meni nije toliko ni problem da li moze, vise je da li hoce.
Najcesce iz jako sebicnih razloga, poput nemanje vremena, ne zainteresovanost, a pre svega zbog nemogucnosti da priznamo sebi da smo ogranicini, da moramo da se menjamo, da su nase ideje pogresne, ne zelimo, pazi ne zelimo, ne nemozemo, da saznamo nesto o nekome. Bez razlike dal se to odnosi na nas stav prema nekom pojedincu, ili se odnosi na neku predrasudu koju imamo prema celom narodu.

U zadnjih godina Evropska Unija trosi jako puno para na promoviranju multikulturalizma, medjuetnickog dijaloga, diversity...
Ne zelim da ovde rasparvjamo o politickim razlozima multikulturalizma, za to vec postoji tema na politici, htela bi samo da kazem da osnova svakoj akciji (i ovde moram da napomenem da se odnosi na akcije koje nisu institucionalne, znaci akcije koje nisu deo drzavne politike, tj menjanje zakona radi promoviranje malcinskih prava) koju EU prepurocuje za smanjene te medjuetnickie razlicitosti je upoznavanje.
I to upoznavanje bi otprilike znacilo stavljanje u tudje cipele, prihvatiti tudje povlastice ili nedostake ali i ostavljenja otvorena vrata da i neko drugi moze da isproba nase cipele, da vidi nase nedostake ili nase povlastice.

U prirodi coveka je da stalno uci. Koliko cemo se menjati kroz zivot, koliko cemo dopustiti da nove informacije prosire nasu realnost zavisi samo od nase zelje da se izdignemo iznad sebe samih.

I jos jednom cu ponoviti. To uopste nije lako.

Moram da priznam da i ja imam jako puno predrasuda. Svesna sam toga, ali sam isto tako svesna da me te predrasude oganicavaju da sagledam neku objuktivnu realnost i da se izdignem iznad mog subjektivizma. Zato pokusavam da ucim, da slusam, citam, putujem... Mozda necu uspeti da svoj um oslobodim od svih predrasuda, ali se nadam da cu uspeti da smanjim njihov broj.

Poslednja izmena:
svi mi nosimo u sebi

Kultura je oblikovanje stečeno u djetinjstvu ..naučeni obrazac, gotovo instinktivno reagovanje,ili bolje reći usmjeravanje pažnje na ono što ne ugrožava tuđu slobodu.. Suziti pogled ponekad znači gledati najšire moguće .. Ograničiti svoju nagonsku težnju znači omogućiti zadovoljenje težnje drugih ... nije teško zamisliti funkcionisanje skupine ovakvih pojedinaca ...
Tamo gdje su moje i samo moje nagonske težnje jedino važne ..emocije, razum i savjest postaju sluge .. samozadovoljenju uskog vlastitog svijeta..a granice dozvoljenog na svim nivoima ličnosti su lako preplavljive ...

Back