Da li ljudski um moze biti oslobodjen od svih predrasuda? Ti, Syb, kazes da covek treba da izadje iz okvira svoje realnosti, i da pokusa da sagleda tudju realnost... Da bi to covek uradio mora da se oslobodi svih povlastica koje je stekao u Zivotu, i sebe stavio u "tudje" cipele, prihvatio tudje povlastice ili nedostatke...
Za to pre svega treba imati razlicita iskustva, proci od igle do lokomotive, biti hrabar i prolaziti kroz Zivot Znanjem i Iskustvom, a ne parama i protekcijom. Treba imati Hertz...
_nobody_
Ono sto moze ljudski um mi ne mozemo ni da zamislimo.
Po meni nije toliko ni problem da li moze, vise je da li hoce.
Najcesce iz jako sebicnih razloga, poput nemanje vremena, ne zainteresovanost, a pre svega zbog nemogucnosti da priznamo sebi da smo ogranicini, da moramo da se menjamo, da su nase ideje pogresne,
ne zelimo, pazi ne zelimo, ne nemozemo, da saznamo nesto o nekome. Bez razlike dal se to odnosi na nas stav prema nekom pojedincu, ili se odnosi na neku predrasudu koju imamo prema celom narodu.
U zadnjih godina Evropska Unija trosi jako puno para na promoviranju multikulturalizma, medjuetnickog dijaloga, diversity...
Ne zelim da ovde rasparvjamo o politickim razlozima multikulturalizma, za to vec postoji tema na politici, htela bi samo da kazem da osnova svakoj akciji (i ovde moram da napomenem da se odnosi na akcije koje nisu institucionalne, znaci akcije koje nisu deo drzavne politike, tj menjanje zakona radi promoviranje malcinskih prava) koju EU prepurocuje za smanjene te medjuetnickie razlicitosti je
upoznavanje.
I to upoznavanje bi otprilike znacilo stavljanje u tudje cipele, prihvatiti tudje povlastice ili nedostake ali i ostavljenja otvorena vrata da i neko drugi moze da isproba nase cipele, da vidi nase nedostake ili nase povlastice.
U prirodi coveka je da stalno uci. Koliko cemo se menjati kroz zivot, koliko cemo dopustiti da nove informacije prosire nasu realnost zavisi samo od nase zelje da se izdignemo iznad sebe samih.
I jos jednom cu ponoviti. To uopste nije lako.
Moram da priznam da i ja imam jako puno predrasuda. Svesna sam toga, ali sam isto tako svesna da me te predrasude oganicavaju da sagledam neku objuktivnu realnost i da se izdignem iznad mog subjektivizma. Zato pokusavam da ucim, da slusam, citam, putujem... Mozda necu uspeti da svoj um oslobodim od svih predrasuda, ali se nadam da cu uspeti da smanjim njihov broj.