Širenje patetike

Meliot

Elita
Poruka
24.218
Da li ste primetili da postoje ljudi koji obožavaju da šire patetiku ostala depresivna osećanja? I svakako postoje ljudi koji se navuku na patetiku i uživaju da čitaju o njoj. Postavljaju se pitanja tipa ,,kakav je smisao ovog besmisla" i ostale slične fraze i izrazi koji se iznova ponavljaju.

Najgore od svega što se ljudi navuku na patetiku i opterećuju se bez ikakvog razloga nekim stvarima koje ih ne dotiču ili ne bi trebalo da ih dotiču. Prave račun od krčmara od svog života, što bi se reklo.

???
pa to se širi od 1995 kad su provalili da "SRBSKA se truba sa kosova čuje" mož opasna da bidne!
onda upada IVANA ŽIGON i plava grobnica!

CEO NAROD je postao kenjkav i tugaljiv....

Dobro, to su već stvari iz nacionalne istorije i kulture. Mislim ovako kad krene neka poznata ličnost sa malih ekrana da soli pamet kako ništa ne valja, kako je opšte beznađe i ovde i u svetu i bla bla bla. U svemu tome prednjače ljudi iz umetničkih profesija, slikari, glumci, književnici....

Da li ste primetili da postoje ljudi koji obožavaju da šire patetiku ostala depresivna osećanja? I svakako postoje ljudi koji se navuku na patetiku i uživaju da čitaju o njoj. Postavljaju se pitanja tipa ,,kakav je smisao ovog besmisla" i ostale slične fraze i izrazi koji se iznova ponavljaju.

Najgore od svega što se ljudi navuku na patetiku i opterećuju se bez ikakvog razloga nekim stvarima koje ih ne dotiču ili ne bi trebalo da ih dotiču. Prave račun od krčmara od svog života, što bi se reklo.

Тако је

Ширите зувза ауб и окозаоко

Без патетике ..Имаће времена за њу

Pojam „patetika“ je grčkog porekla, nastao je od reči pathetikos, i opisuje osobu koja je strasna, osećajna, dirljiva, ganuta, uzbudljiva, ona koja izaziva uzvišena osećanja, snažna, dostojanstvena, svečana, koja izražava strast (na grčkom – patos). Međutim, na engleskom jeziku, pridev „pathetic” ima sasvim suprotno značanje, i znači – jadno / bedno.
Dakle, iako je ovaj pojam definisan negde krajnje pozitivnim odrednicama, u kolokvijalnom govoru joj je značenje često potpuno drugačije – pridevi iz definicije u lažnom značenju (lažno strastan, lažno osećajan, lažno dirljiv, lažno dostojanstven, lažno snažan itd.).
izvor: https://www.znacenjereci.com/patetika/

Iz ovog razloga nijednom do sad nisam u odnosu na sebe izjavila da sam patetična u nekom pežorativnom smislu, niti mi je palo na pamet da taj epitet zalepim ikome oko sebe, ali termin se definitivno upotrebljava i kao upravo to-pogrdan:
"Mani me te patetike!"

Elem, spomenula sam danas duboko i opasno nesrećne osobe, igrom slučaja.
To su osobe koje čim vas spaze, na običan znak da ste ih primetili, kreću sa kukumakanjem-kako ništa ne valja, niko oko njih ne valja, ko ih je poslednji iznervirao, kako, šta im sve ne odgovara danas, pa i u životu.
To nisu patetični ljudi. Oni su duboko bolesni duhom, od osećanja nesreće i nezadovoljstva.
Pojedini su toliko u tome napredovali, svoje oko sokolovo izoštrili za nesreću, da možeš samo da bežiš i da se, ako si vernik, pomoliš Bogu za njih.
Lično, pojma nemam kako drugačije.
Oni su nesposobni da čuju kako u ovom životu, pa i u ovih 16 sati budnosti manje-više, ima ponešto i lepo, dobro, veselo, ohrabrujuće...

Back