ШИРЕЊЕ епилепсије !

• Začetnik teme Začetnik teme skins
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

skins

Početnik
Poruka
31
Упозорење свима који хоће да купе пса!!! Пре 4 односно 3 године купио сам 2 штенета америчког стафордског теријера у једној војвођанској одгајивачници. Мужијака и женку којима је један родитељ исти. Након годину дана одприлике, мужијак је добио прве епи нападе. После гомиле нагађања и мишљења шта би то могло да буде са мојим стафордом, ствар је у руке узео ветеринарски факултет у Београду. Констатована је епилепсија. Рекли су да постоје 3 варијанте
тј. узрока болести. Удар главом , стрес или наследна епилепсија односно гени. Урађена је ДНК анализа и констатована наследна епилепсија. Савремена медицина не може да утврди да ли болест потиче са очеве или мајчине стране. Рекли су да је болест не излечива. То је био шок! Недај Боже никоме да види свог пса како пада , тресе се, губи свест, пени, уплашен је, шкљоца зубима и остаје сатима ошамућен и погубљен. То је тешко гледати. Обзиром да је наследна болест у питању мораћу да стерилишем оба пса. Али то ретко људи раде као и један део одгајивача, па болесне јединке и њихове потомке даље и даље паре и шире болест. Значи да смо суочени у Србији са ШИРЕЊЕМ ЕПИЛЕПСИЈЕ која се појавила у одгајивачницама. Желите да купите пса? Добро размислите од кога ће те купити!!!

Ne mozemo da govorimo o epidemiji jer epilepsija nije infektivna bolest kao takva, kao sto si i sam naveo. Uzrocnici su udarac u glavu (primarno, kasnije je aktivira stres, mislim da sam jedan takav slucaj opisala na drugoj temi), nasledni faktor i pojedine (pa medju njima i infektivne) bolesti koje razvijaju i neuroloske simptome-najocigledniji primer je stenecak.

Разматрао сам и опцију да случај пријавим кинолошком савезу, мада не верујем да би ишта урадили јер су ипак ти одгајивачи мање-више у партнерским односима са људима из савеза. Једино бих могао да подигнем евентуалну тужбу за надокнаду, против одгајивача.

Tesko da bi mogao da dobijes, jer pas je kod tebe vec dugo bolestan. Da se "presavio tabak" odmah po dobijanju rezultata DNK analize, moglo bi nesto i da se uradi, ovako, mozes ev. da imenujes odgajivaca gde god se setis. Iako u pravu kazu da je svako nevin dok se ne dokaze suprotno, u praksi je malo drugacije, kad jednom nekoga diskreditujes, makar i bez dokaza, taj je zavrsio karijeru.

Узгред имам контакте са тимовима адвоката који су међу најбољима у земљи. Могао бих да именујем одгајивачницу свуда али вероватно да би то прерасло у озбиљан конфликт па чак и физички.

Zasto bi to radio?
Ako imas cvrst dokaz da je od roditelja koji su i dalje u reprodukciji, iznesi javno na bilo koji nacin da su psi nasledili, tj pas, epilepsiju.
Sa druge strane naslednost nije 100% tj, ne mora uvek pas da oboli ako su roditelji nosioci jer ni odgaivac ne bi mogao da ih pari.
Mislim, ali nisam sigurna, da je zabraneno razmnozavanje takvih pasa ili sa bilo kojom izrazenom i ucestalijom bolescu, ako je genetski.
Provericu u zakonu.

Jeste zabranjeno razmnozavati takve jedinke,ali ovde to niko ne proverava. Dozvolu za parenje dobijaju svi psi pozitivno ocenjeni na izlozbi na kojoj sudija ne moze da otkrije bolest,vec ocenjuje samo lepotu. Sve ostalo je na savesti odgaivaca kojih ima raznih i savesnih i nesavesnih.

Након што је урађена ДНК анализа на ветеринарском факултету у Београду, власник одгајивачнице је обавештен да се ради о наследној епилепсији. Наравно он није ништа предузео и идаље пари оца и мајку од мог оболелог пса. Та крвна линија је однела све могуће титуле у Србији па и ван ње. Мислим да је мало савесних одгајивача који ће се одрећи профита и стерилисати те псе.

Ево сад дођох са ветеринарског факултета, чујем да се тамо прича о све већој заступљености епилепсије код америчког стафордског теријера. Што се тиче КСС , тамо је криминал као и свуда, сви одгајивачи су и судије и намештају такмичења и сви су они у вези са руководством КСС. Једно пробати преко међународног кинолошког савеза. Шта је већ ФЦИ ?

Ево ово је мој пас који је оболео.

DSCN9612.jpg

Baš mi je žao zbog tog lepog psa..
Neki naš prijatelj ima psa koji ima epilepsiju, i rekao mu je veterinar da neće moći još dugo da živi..
Sada bih ja zamolio moderatora da mi malo pojasno koliko utiče epilepsija na život psa, pošto nisam upućen, a voleo bih da znam. :)

Baš mi je žao zbog tog lepog psa..
Neki naš prijatelj ima psa koji ima epilepsiju, i rekao mu je veterinar da neće moći još dugo da živi..
Sada bih ja zamolio moderatora da mi malo pojasno koliko utiče epilepsija na život psa, pošto nisam upućen, a voleo bih da znam. :)

Od svih moderatora, osecam se najpozvanije kao veterinarski tehnicar ali Palvet kao veterinar ce to ipak bolje...

артур умрлица.jpg

Није му помогао ни један од 3 лека који постоје против епилепсије. Имао је све чешће и све теже нападе. Почео је да халуцинира и да луди. Морао сам да га усправам.

заувек у :heart:

Epilepsija je nasledna bolest. Prenosi se sa roditelja na potomstvo. Neurološko oboljenje koje se manifestuje pojačanim motoričkim senzornim manifestacijama (pena na usta , trešenje, širom otvorene oči itd.) nastala usled abnormalnih električnih pražnjenja u sivoj moždanoj masi.
Teško je oceniti koliko pas sa ovom bolesti može živeti. Sigurno je da je potrebno da veterinar potvrdi dijagnozu , adekvatnim pregledom, EEG i eliminaciom drugih bolesti koje mogu dati kliničku sliku sličnu ovoj.
Sigurno je da psi kojima je ova bolest dokazana moraju celog života biti pod odgovarajućom terapijom. Jedino ako pas prestane da reaguje na terapiju antiepilepticima i pored njih ima učestale napade "padavice" vlasniku se predlaže eutanazija.Dotle, pas dobija lekove i prati se.

Poslednja izmena:

Back