nastavak drugog dela
Vladalac koji se rukovodi moralom nije politièar, te stoga nije ni èvrst na svome prijestolu. Ko hoèe da upravlja mora pribjegavati i lukavstvu i licemjerstvu. Velike narodne osobine - otvorenost i poštenje - poroci su u politici, jer oni obaraju sa prestola bolje i sigurnije nego najaèi neprijatelj. Ove osobine treba da budu atributi gojskih država, mi pak ne moramo se rukovoditi njima.
Naše pravo je u sili. Rijeè pravo je apstraktna i nièim nedokazana misao. Ta rijeè ne znaèi više nego: dajte mi ono što hoæu, da bih time pribavio dokaz da sam jaèi od vas.
Gdje poèinje pravo? Gdje se svršava ono?
U državi, u kojoj je slaba organizacija vlasti, bezliènost zakona i vladaoca koji su obezlièeni umnoženim zbog liberalizma, pravima, u toj državi ja crpim novo pravo: da jurnem po pravu moènog i da zbrišem sve postojeæe poretke i ustanove i da stavim svoju ruku na zakone, da preustrojim sve ustanove i da postanem gospodar onih koji su nam prepustili prava svoje sile, odrekavši se njih dobrovoljno, liberalno...
Dok se sve savremene vlasti kolebaju i ljuljaju, naša èe vlast biti neoboriva i jaèa od drugih, jer ona æe biti nevidljiva sve dotle, dok se toliko ne uèvrsti da je veæ nikakvo lukavstvo ne može potkopati.
Od privremenog zla, koje smo sada prinuðeni da vršimo, proizaæi æe dobro nepokolebljive uprave koja æe uspostaviti pravilan tok mehanizma narodnog biæa, poremeæenog liberalizmom. Rezultat opravdava sredstva. Obratimo pažnju u našim planovima ne toliko na ono što je dobro i moralno, koliko na ono što je potrebno i korisno.
Pred nama je plan, u kome je strategijski izložena linija, od koje ne možemo odstupati bez rizika da vidimo rušenje mnogo vjekovnih radova.
Da bismo izradili i pripremili cjelishodna dejstva, treba imati u vidu: podlost, kolebljivost, nepostojanstvo gomile, njenu nesposobnost da razumije i poštuje uslove sopstvenog života, sopstvenog blagostanja. Treba pojmiti da je moæ gomile slijepa, nerazumna, da ona ne rasuðuje, da samo osluškuje na desno i lijevo. Slijepac ne može voditi slijepe a da ih ne dovede do propasti - èlanovi gomile, bukaèi iz naroda, ma i genijalno pametni ali bez razumijevanja u politici ne mogu se pojavljivati u svojstvu rukovodioca gomile a da ne upropaste cijelu naciju.
Samo ono lice koje je iz djetinjstva pripremano za autokratiju može znati i èitati rijeèi satavljene iz politièkih uslova.
Narod, prepušten samom sebi, to jest bukaèima i voðama iz njegove sredine, sam sebe ruši i lomi partijskim razdorima, izazvanom težnjom za vlašæu i poèastima i neredima koji iz toga proizilaze. Mogu li se narodne mase mirno, bez takmièenja, da razmisle, da upute poslove svoje zemlje koji se ne mogu mješati sa liènim interesima? Mogu li se one braniti od spoljašnjih neprijatelja? To se ne da zamisliti, jer plan razdrobljen na toliko dijelova koliko je glava u gomili gubi svoju cijelinu, pa prema tome postaje nepojmljiv i neizvodljiv.
Samo autokratno lice može izraditi planove opširne i jasne, u jednom redu koji èini raspodjelu svega što se nalazi u mehanizmu državne mašine; iz toga treba zakljuèiti da se cjelishodna za jednu zemlju uprava mora skocentristai u rukama jednog odgovornog lica. Bez apsolutnog despotizma ne može postojati civilizacija koju ne sprovode mase veè njihov rukovoða, pa ma ko on bio. Gomila je barbarin koji ispoljava svoje barbarstvo u svakoj prilici. Èim se gomila doèepa slobode, ona je ubrzo pretvara u anarhiju koja je sama po sebi najviši stepen barbarsva.
Pogledajte na pijane životinje, onesvješæene vinom, na èiju je neogranièenu upotrebu dato pravo zajedno sa slobodom. Neæemo valjda dopusti da i naši doðu dotle....Narodi gojski zanijeti su alkoholnim napitcima, a omladina njihova ošašavila je od klasicizma i ranog
razvrata, na koji ih je podbadala i nagonila naša agentura - guverneri. lakeji, guvernante - u bogatim kuæama, pomoænici, kelneri, i naše ženskinje - u mjestima gdje se goji vesele i zabavljaju. U ove posljednje ja ubrajam i takozvane dame iz svijeta, njihove dobrovoljne sljedbenice u raskoši i razvratu.
Naša je parola sila i licemjerstvo. Samo sila pobijeðuje u stvarima politièkim, naroèito ako se ona krije u talentima koji su neophodni za državnike. Nasilje mora biti princip, a lukavstvo i licemjerstvo pravilo za sve vlade koje ne žele da stave svoju krunu pred noge agenata kakve bilo nove sile. Ovo zlo je jedino sredstvo da se doðe do cilja - dobra. Prema tome mi ne smijemo prezati od podmiæivanja, prevare i izdajstva. kad oni treba da posluže postignuæu naših ciljeva. U politici treba umijeti bez kolebanja uzimati tuðu svojinu ako se pomoæu nje možemo doèepati pokornosti i vlasti
Naša država, iduæi putem mirnog osvajanja, ima pravo da zamijeni strahote rata neprimjetnijim i cjelishodnijim kaznama kojim treba podržavati teror koji dovodi do slijepe poslušnosti. Pravièna ali neumoljiva strogost najveèi je faktor državne sile: ne samo radi koristi nego i u ime dužnosti, pobjede radi, mi se moramo držati programa nasilja i licemjersva.
Doktrina raèuna toliko je jaka koliko i sredstva koja ona upotrebljuje. Prema tome mi æemo trijumfovati i potèiniti sve vlade svojoj nadvladi ne toliko pomuæu samih sredstava, koliko doktrinom strogosti.. Dosta je da znaju da smo neumoljivi pa da prestane svaka neposlušnost.
Još u stara vremena mi smo u narodu prvi put uzviknuli sloboda, jednakost bratstvo, tako mnogo **** od tada ponavljane od nesvjesnih papagaja koji odasvud doletješe na ove mamce, sa kojima oni odnesoše blagostanje svijeta, istinsku slobodu liènosti, ranije tako dobro zaštiæenu od pritiska gomile. Tobože pametni, inteligentni Goji nisu se snalazili u apstraktnosti izgovorenih rijeèi, nisu primijetili protivrjeènosti njihovog znaèenja i uzajamni odnos meðu njima, nisu uvidjeli da u prirodi nema jednakosti, ne može biti slobode, da je sama priroda ustanovila nejednakost umova, karaktera i sposobnosti, kao i potèinjenost njenim zakonima, nisu razmislili da je gomila slijepa, da su njeni voðe - bukaèi izabrani od njene sredine radi upravljanja, u pogledu politike takvi isti slijepci kao i ona sama, da èovjek posveæen, pa ma bio i ludak, može da upravlja, a neposveæen, pa ma bio i genije ništa neæe u politici razumjeti. Sve su to Goji izgubili iz vida.
Meðutim, na tome se temeljila i zasnivala dinastièka vladavina; otac je predavao sinu znanje toka politièkih poslova, tako da ga niko nije znao sem èlanova dinastije, i nije mogao izdati njegovu tajnu narodu kojim se vlada i upravlja. U toku vremena smisao dinastièke predaje pravog stanja politièkih poslova bio je izgubljen, što je poslužilo uspjehu naše stvari.
U svim krajevima svijeta rijeèi "sloboda, jednakost, bratstvo" uvrstale su u naše redove, preko naših slijepih agenata, èitave legione, koji su oduševljeno nosili naše zastave. Meðutim te su rijeèi bile crviæi koji su podgrizli blagostanje Goja, uništavajuæi svugdje mir. spokojstvo, solidarnost, rušeæi sve pred osnove njihovih država. Vi æete vidjeti docnije da je to poslužilo našem trijumfu; to nam je pružilo moguènost, izmeðu ostalog, da dograbimo u svoje ruke najvažniji adut - uništenje privilegija, drugim rijeèima same suštine gojske aristrokracije, koja je bila jedina protiv nas zaštita naroda i zemlje. Na ruševinama prirodne nasljedne aristrokracije, mi smo podigli aristrokraciju naše inteligencije, na èelu svega - novèane.
Cenzus ove naše aristrokracije mi smo ustanovili u bogatstvu, koje od nas zavisi, i u nauci, koju pokreæu naši mudraci.
Naš trijumf je bio olakšan još i time što smo u opštenju sa potrebnim nam ljudima uvijek uticali na najosjetljivije strane èovijeèjeg uma - na raèun, na pohlepnost, na nezasitost i nezajažljivost materijalnih potreba èovjeka; a svaka od tih pobrojanih èovjekovih slabosti, najposlije uzeta, sposobna je da ubije inicijativu, stavljajuæi volju ljudi na raspoloženje kupcu njihove djelatnosti.
Apstrakcija slobode pružila je moguænost da se gomile ubijede da vlada nije ništa drugo nego upravnik na dobru sopstvenika zemlje - naroda, i da se ti, upravnici mogu mijenjati kao pohabane rukavice.
Okolnost pak da se narodni predstavnici mogu smijenjvati stavljala ih je na raspoloženje nama i našim ciljevima