Sintisajzer Moog

Sensei

Master
Moderator
Poruka
90.716
Moog sintisajzer (/ˈmoʊɡ/ MOHG) je modularni sintisajzer koji je izumeo američki inženjer Robert Moog 1964. godine. Moogova kompanija, R. A. Moog Co. (kasnije poznata kao Moog Music), proizvodila je brojne modele od 1965. do 1981. i ponovo od 2014. Bio je to prvi komercijalni sintisajzer [kontradiktoran] i uspostavio koncept analognog sintisajzera.

New Scientist je opisao Moog kao prvi komercijalni sintisajzer. Bio je mnogo manji od prethodnih sintisajzera i mnogo jeftiniji, sa 10.000 američkih dolara u poređenju sa šestocifrenim sumama drugih sintisajzera. Dok je RCA Mark II programiran sa punch karticama, Moogov sintisajzer je mogao da se svira u realnom vremenu preko klavijature, što ga je činio privlačnim muzičarima.

Image1.jpg

Da li ste upoznati?

Znate li da ga prepoznate u pesmama?

Ne može a da se ne primeti koliko je daleko otišla da izgleda kao muško. Neka, kad voli.
Zaebala i Brnabu ebote...

Nego neki muškarci se naljute na ovakvo žensko ponašanje pa uzvrate istom merom

:zurka:

p.s. izvinjavam se za off topic, baš tražim dal je Jean Michael Jarre uopšte koristio MOOG sedamdesetih, mislim i nije bilo puno izbora...

Poslednja izmena:
Znate li da ga prepoznate u pesmama?
Zavisi. Po specificnom zvuku kao kod Emersona da, ali to nije uvek slucaj. Ray Manzarek iz Doors-a je medju prvima koristio Moog sintisajzer, ali tesko se razazna jer u njihovim pesmama zvuci kao Hammond. Dzordz Harison je medju prvima u Engleskoj kupio Moog sintisajzer i Bitlsi su ga koristili na Abbey Road albumu. "Here Comes the Sun" je pesma u kojoj je Moog prilicno zastupljen.
Inace je skup. Ako je u pocetku u to vreme bio jeftiniji od ostalih sintisajzera, sada je verovatno najskuplji. "Moog One" je $15.000 dolara. Ne znam da ima neki sintisajzer u obicnoj prodaji a koji je skuplji od ovog Moog-a.

beatlesmoog1.jpg

Mene je inspirisalo da pričam o Moog-u kad sam gledao dokumentarac kako je Harison snimao Here comes the Sun pa ga je ubacio (naravno puko je pare da ga kupi i prebaci u Englesku)

kraftwerk su bili fakin majstori za moog a i sve ostale mašine
ceo album man machine je napravljen velikim delom samo od šumova i filtera, bez oscilatora... cutoff, noise, resonance...
bili su jako vešti u korišćenju efekata, na primer sa gate su pravili čuda
sve što sintisajzer izbaci dodatno se edituje mnoštvom efekata
ja imam ajd da kažem solidno znanje iz tehničke akustike ali malo je upotrebljivih zvukova koje sam uspeo da napravim

imam arturia vst komplet analognih sprava pa se zezam s tim često

Back