Siniša Kovačević, radikalno lice Druge Srbije

Casual Observer

Stara legenda
Poruka
83.880

Siniša Kovačević, radikalno lice Druge Srbije​

Kako tumaciti najnoviju objavu Siniše Kovačevića? S obzirom na svoje stavove, nikada mi nije bio ni najmanje simpatičan, ali najnovija objava pisca, nadaleko i naširoko poznatog po svom svetosavskom komadu, da ne imenujem “žanr”, prevršila svaku meru, makar i da je objava upućena najljućem političkom protivniku u sred predrevolucionarnog vrenja neograničenog trajanja. Da li je po sredi izvesna radikalizacija Druge Srbije, ili je ipak u pitanju samo standardna Kovaćeviceva dramaturgija?

Šta je pisac (a i redovni profesor FDU) ovim hteo da kaže? Da li mu je možda stalo do toga da ovakvim nastupom pomogne svojim političkim protivnicima?

https://www.b92.net/info/politika/1...rziteta-u-beogradu-milosu-pavlovicu-foto/vest

Poslednja izmena od moderatora:

Siniša Kovačević, radikalno lice Druge Srbije​

Kako tumaciti najnoviju objavu Siniše Kovačevića? S obzirom na svoje stavove, nikada mi nije bio ni najmanje simpatičan, ali najnovija objava pisca, nadaleko i naširoko poznatog po svom svetosavskom komadu, da ne imenujem “žanr”, prevršila svaku meru, makar i da je objava upućena najljućem političkom protivniku u sred predrevolucionarnog vrenja neograničenog trajanja. Da li je po sredi izvesna radikalizacija Druge Srbije, ili je ipak u pitanju samo standardna Kovaćeviceva dramaturgija?

Šta je pisac (a i redovni profesor FDU) ovim hteo da kaže? Da li mu je možda stalo do toga da ovakvim nastupom pomogne svojim političkim protivnicima?

Legal Disclaimer: Autorska tema otvorena na osnovu Pravilnika Krstarice koji odobrava otvaranje tema na osnovu objava sa društvenih mreža.
Zbog što ti nikada nije bio simpatičan? Previše je pismen za tvoj ukus? :D

Jedan od najvecih srpskih zivih dramskih pisaca i najumnijih ljudi, eto tako bih ga nazvao.
Da li mi se svidjaju psovke koje mozda i previse koristi u svojim tekstovima, ne svidjaju mi se, ali ko sam ja da zameram coveku koji je napisao takva remek dela poput "Djenerala Milana Nedica", "Velike drame", "Godine vrana", "Novo je doba" u kojima je savrseno osvetlio nasu savremenu istoriju i mentalitet.

Jedan od najvecih srpskih zivih dramskih pisaca i najumnijih ljudi, eto tako bih ga nazvao.
Da li mi se svidjaju psovke koje mozda i previse koristi u svojim tekstovima, ne svidjaju mi se, ali ko sam ja da zameram coveku koji je napisao takva remek dela poput "Djenerala Milana Nedica", "Velike drame", "Godine vrana", "Novo je doba" u kojima je savrseno osvetlio nasu savremenu istoriju i mentalitet.
"Portret Ilije Pevca", ekranizovano, pravi dokument jednog vremena.

Na nju sam mislio, izvorno se zove "Novo je doba". Savrsen opis posleratnog zivota iz vizure jednog Lale domacina i antikomuniste.
"Velika drama" sve to, samo iz ugla przenice Crnogorca koloniste. Remek dela domace knjzevnosti koje treba zavesti kao obaveznu lektiru.
Ali ne, mi cemo da ga pljujemo sto je u jednoj drami mozda ipak neprilicno upotrebio previse psovki stavljajuci ih u usta svetaca pre nego sto su se produhovili.

Da postavim koji citat iz njegove “svetosavske” predstave? Biče cenzurisano, t ukoliko ne budem banovan zbog toga. Čovek hteo da malo nervira srpske nacionaliste.
Pa on je srpski nacionalista, i ako je nekog hteo da nervira to su šešeljevski, primitvni, debeovski pseudonacionalisti.

Da postavim koji citat iz njegove “svetosavske” predstave? Biče cenzurisano, t ukoliko ne budem banovan zbog toga. Čovek hteo da malo nervira srpske nacionaliste.
Sinisa Kovacevic je BUKVALNO srpski nacionalista, nesto najslicnije Dobrici Cosicu sto imamo danas.

Njegova stvari bukvalno isijavaju tim 'Cosicevim duhom', gde se stalno brine o poziciji srpskog naroda, i u fazonu 'O kuda sada moj srpski narode!'.

Ti si se malo zagubio u tim fajlovima Sluzbe Obzerveru.

Sinisa Kovacevic je BUKVALNO srpski nacionalista, nesto najslicnije Dobrici Cosicu sto imamo danas.

Njegova stvari bukvalno isijavaju tim 'Cosicevim duhom'.

Ti si se malo zagubio u tim fajlovima Sluzbe Obzerveru.
Nažalost, Kežualko nam je izgleda jako prost i primitivan. Ono što pisac stavlja u usta nekom svom liku ne znači obavezno piščevo slaganje sa svojim likom. Ali to je primitivno šešeljevsko razumevanje književnosti.

Šta je pisac (a i redovni profesor FDU) ovim hteo da kaže?

Vrlo je jasno na koga se odnosi poruka. Upućena je predsedniku koji je izgubio poverenje građana i koji sada stoji pred izborom: da to prizna i omogući miran izlaz iz krize ili da nas gurne u otvorenu diktaturu.

To nije poziv na nasilje, već upozorenje da se iz igranja sa istinom i institucijama ne rađa mir već haos. Poruka je jasna: još imaš šansu da se “očovečiš”, da izabereš odgovornost umesto manipulacije.

Dakle, ne "preti se da će pasti krv", već se upozorava da će pasti ako neko nastavi da se pravi da je večan. To nije dramaturgija, to je zdrav razum.

Upao sam u nadi da je Siniša ovih dana video svetlost i odrekao se Putina barem ako već nije romantičarskog srpskog sveta, ali jbg :lol: ...samo kežualkova simplifikovana percepcija neprijatelja :mrgreen:
Nije to u pitanju, čovek je našao za shodno da o Svetom Savi napiše komad po ugledu na Balkanskog špijuna, nije to njegov fah.

Što se tiče režije Balkanskog špijuna, sačekali su da umre Broz i iskoristili period “obračuna sa staljinizmom” - da je radašnji režim Balkanskog špijuna percipirao kao opasnost ne bi nikada bilo završeno snimanje, a on bi bio poslan na robiju, kao reditelj Plastičnog Isusa.

Siniša Kovačević nije bio disident - u Balkanskon špijunu je vrlo vešto ismevao staljiniste, uveliko anatemisane od tadašnjeg ražima. Bio je njihov.
Sinisa Kovacevic nije pisao Balkanskog spijuna!!!

Dali su ti pogresan dosije u Sluzbi, to je za Dusana Kovacevica!!! :neutral::neutral::neutral::rtfm:

Back