Sinestezija

Sinestezija je fenomen za koji sam tek nedavno saznao da je poznat nauci a koji lično doživljavam od malih nogu, pa me interesuje da li ima još neko ovde da je sinesteta. Ukratko, radi se o preplitanju čula i postoje razne kombinacije kroz koje se to preplitanje odigrava. Recimo, kod mene specifično deluje na taj način što određene reči, pesme, nečiji glas ili čak memorije imaju specifičan ukus a ponekad i miris. Ne dešava se uvek i ne uvek istog intenziteta ali ponekad je baš drastično, dovoljno da ne mogu da ignorišem taj osećaj koliko je stvaran.
Najčešči oblik sinestezije je doživljavanje znakova u bojama, npr. neko slovo ili broj ima određenu boju ali se to kod mene ne dešava. Navodno je svaki sinestetski doživljaj jedinstven, pa bi bilo zanimljivo čuti iskustva drugih na forumu.
Imam to.

Reči , muzika sećanja , razni zvuci imaju boje , mirise .
Za ukus nisam sigurna , mislim da ukus ne osećam
.Ali zato osećam toplotu , jezu ,hladnoću..vetar.
I nekada jače , nekad slabije ...Meni je to zanimljivo ,ja uživam u tome.
Ponekad mogu sama da izaberem boju i miris koji hoću , ali
ne uspeva mi uvek..Kao i sa snovima.

Poslednja izmena:
Uh davno sam to čitao ali sećam se mnogih komentara. Neki ništa ne osećaju a nekima je čak odbojno. Evo ga jedan link koji to pominje: Why Certain People Are More Likely to Experience and Benefit From ASMR

Povezuju asmr sa anksioznošću i neurotičnošću što mislim da je preterivanje. Ok, logično je da ljudi koji su stresni i anksiozni dobijaju više "benefita" od asmr-a ali verujem da ta veza nije isključiva. Neki su čak smatrali da ima veze sa detinjstvom, pa ko je doživeo asmr u detinjstvu ima više šanse da to opet doživi i kao odrasla osoba. Mislim da su to sve samo teorije i da niko nema pojma o čemu se radi.

Свашта!!! :eek:
Па, јесу ли и та деца анксиозна и неуротична?!?
Које будале :lol: и какво млаћење празне сламе.
Та "језа" има сасвим другачије научно објашњење, и тиче се оног анималног инстинкта у нама, јер се, уствари, највише најежиш од страха. То је оно кад се "накострешиш", као животиње кад се накостреше.
А пошто смо ми људи на неком вишем духовном нивоу, ми се јежимо и "од милине". :lol:
И то је све. Какве црне неурозе и остали бакрачи... :roll:

Kod mene se od detinjstva javljaju ( kako ih naziva Wikipedia ): "Spatial sequence synesthesia" (npr. mesece u godini vidim u elipsi i tri dimenzije) i "Number form" (npr. brojeve vidim na čudno izuvijanoj liniji). To je zabavna pojava, ali sasvim beskorisna. 😄

Back