Sindrom zrtve

gost 237132

Zainteresovan član
Poruka
364
Nikoga zivot nije mazio, samo sto jedni ne kukaju dok drugi odaberu ulogu vecite zrtve.
Sta tera osobu da se stalno predstavlja nemocnom? Da ocekuje pomoc iako nesto moze sama da uradi? Kako reagujete kada od takve osobe cujete "Meni niko nikad nije pomogao" a znate da ste vi toj osobi pomogli?

Ne nisu nemocne a predstavljaju se kao zrtve. Ne mislim na zlostavljane osobe i zrtve u tom smislu.
Vec na ono drugi su krivi za sve sto mi se desava i najbolje je da ih iskoristim koliko mogu.
I kada ucinite nesto za tu osobu ona ce vas kod druge svejedno ogovarati i nacrniti jer sigurno nesto niste uradili po njenoj volji....

Kako reagujete kada od takve osobe cujete "Meni niko nikad nije pomogao" a znate da ste vi toj osobi pomogli?

Oteras je u p*zdu materinu i to je to. :mrgreen:
Imam ja takvih u krugu poznanika. Ona je kao sva jadna, sve joj tesko, jos pocne da prica sa onim glasom napacenim. Ma covek bi zaplakao, da ne zna da se uvalila kod coveka koji radi i dan i noc, da ona ne radi nista sem sto pije kafu, da je izvukla jackpot jer ju je vencao lik koji joj pruza jedno sto puta bolji zivot nego koji je imala pre braka sa njim. :roll:

Nikoga zivot nije mazio, samo sto jedni ne kukaju dok drugi odaberu ulogu vecite zrtve.
Sta tera osobu da se stalno predstavlja nemocnom? Da ocekuje pomoc iako nesto moze sama da uradi? Kako reagujete kada od takve osobe cujete "Meni niko nikad nije pomogao" a znate da ste vi toj osobi pomogli?

NIkad ne kukumavcim iako je istina da mi je mali broj ljudi pomogao..oduzio sam im se najmanje 3x..iako imam problema ne trazim pomoc od vecine bas iz razloga sto me smatraju jakim ko sto sam uvek bio

Imam i ja takvih ljudi u svojoj okolini.... I ježim se od njih. Ni meni život nije cveće pa ne kukam...

Ne podrzavam nikakvo kukanje, ali eto mogu donekle da razumem ljude kojima se zivot uk*njao u zivot ( :mrgreen: ), i koji se na to zale. Ali nikako ne mogu da razumem one koji zive o tudjem trosku, koji za sve sto imaju nista ne rade, a kojima je sve tesko. :eek:

ovo ni meni nikad nije bilo jasno.
neke osobe jednostavno vole da `kukaju`...to im je nacin zivljenja....a primetila sam da ima ljudi koji jako vole da slusaju neciju `kuknjavu`...
ja to resavam tako sto takve osobe izbegavam u sirokom luku.necu da se nerviram

pravljenje žrtve od sebe je mehanizam odbane
jednostvano tako pravdaš sve svoje neuspehe, nekada i unapred, a što je najogre to je što sebe ubede da su žrtve i pre nego što pokušaju nešto da promene sebe onesposbe jer su žrtva...
i tim osobama uopšte nije lako, jerbo su hronično nezadovljne i nesrećne

videla i ne smatram te ljude mnogo jakim ličnostima.
ako te već život ne mazi a ti ne moraš i druge ljude da opterećuješ time stalnim kukanjem.
i meni je koliko puta bilo i najgore i ne vidim rešenje, pa ako već sa nekim pričam,
ne ponavljam kako sam morala to i to zbog toga i toga pa sam automatski bolja osoba.

baš lepo što si otvorila ovakvu temu. jer baš to sam doživela. da me neko ko večito
glumi žrtvu ubedjuje kako je ona bolja osoba od mene jer joj se sve to izdešavalo. :eek:
e možda ja nisam kukala kao ona na sav glas šta mi se sve dešava, ali da je ona bolja
osoba od mene zbog toga??? nisam znala.
jeste da te život oblikuje i što više prodješ bolje za tebe, ali da tvrdiš da si zbog toga
što si naglasio sve šta te zadesilo, najbolji na svetu? svašta...

do tog trenutka sam i imala sluha za tu osobu,moju tadašnju drugaricu,
sad više i ne pričamo. jednostavno, pokušavala je da me ubije u pojam
i spusti, da bude bar nekad da bude dominantna nad nekom osobom,
i meni takva u životu ne treba. ako ćeš da koračaš pored mene, ne ispred,
ne iza, sva vrata su ti otvorena. ako ćeš da me praviš idiotom i vredjaš,
daleko ti lepa kuća, što manje takvih u mojoj okolini, bolje za mene.

Nista me ne pitaj! Imam komsinicu u tom fazonu, redovno mi kuka kako nema para. Ono stvarno nema previse (a ko ima?), ali je pravi umetnik za presipanje iz supljeg u prazno, tako da uvek uspe da se izvuce iz tih kukunempara situacija. I posle X mojih intervencija, za ovo za ono, cujem kako pljuje. Zato sad ucim da uverljivo kukam i ja, pa kad kaze jel imas... samo izvrnem dzepove i kazem nem'.

"Sindrom zrtve" je veoma poularno ponasanje u poslednjih nekoliko godina (bar sam ja tako dozivela) i jedino sto sam primenjivala u tom slucaju je da ih spustim na zemlju. Nikome nije lako - ni onima koji mnogo rade, ni onima koji ne rade, studiraju, nemaju sta da jedu, imaju dovoljno - zavisi od mentalnog sklopa ko ce kako to da podnese i koliko ce ljude oko sebe da "ozraci" svojim stanjem, u vecini slucajeva su glavni krivci kompleksi nize vrednosti a samoodbrana je to da su drugi krivi za njihove licne neuspehe. Takvi tipovi su zeljni paznje i na taj nacin zele da dodju do cilja - a to znaci da im treba stalno govoriti kako su oni najbolji a drugi nista ne valjaju. Ima tu i zavidnosti, ne trpe ambiciozne, imaju potrebu da im se stalno neko klanja - kao da su heroji a u suprotnom zele sami da se istaknu kako bi bilo da njih nema...svet bi propao. Najcesce su materijalno orijentisani i optereceni novcem.
Konfuzno, zar ne? Ima dosta takvih - u zavisnosti od raspolozenja nekad precutim, nekad ne slusam, pokusavam da ih izbegnem.:whistling:
Najgore je ako je neko takav u poslovnom okruzenju...ne moze se izbeci a kuci dodjes kao da te je voz pregazio...
Najcesce svesno zele da napakoste drugima. Nije lako.

ja malo drugacije gledam na tu kategorizaciju…od nekoga koga zivot nije mazio, retko ili skoro nikako nisam cula takvu vrstu kuknjave... rechi o nepomaganju, mogu biti izgovorene sa gorcinom ili s ciljem da se da do znanja put osobe kroz zivot i kako je opstala i ostala , te od stvarno prekaljenih ljudi ni ne ochekujem da kroz govor bacaju lale i cvetice preko staza kojim gazimo...ali zivot je mnogo puta demantovao predrasude...pa sretoh ljude koji su se bash, bash prekalili i na kraju izbrusili do finoce dijamanta, te zrache putevima kojim gaze, zrache i privlache kao magneti...jer su kroz muku postali ljudi, ali Ljudi...blago je poznavati ih...
Da ti niko nije pomogao , to je bash po meni na nivou statistichke greshke...Meni su mnogi ljudi pomogli, ali bash, BAASH pomogli, te kad mi se desi da izgovoram koliko se namuchih , a nikoga ne bi...to je kad zelim jasno i glasno da nekim ljudima dam do znanja ,,gde ste bili kad je gorilo...ne zelim i ne znam da trazim, ponekad, ali nije bilo nevidljivo...sad vi meni ne trebate. Gotovo”
Ali...vrlo su komplikovane niti meduljudskih odnosa. Najveci dio zivota se druzih sa atipichnim ljudskim sudbinama i odlichno pamtim koliko razlika ima u nachinu na koji ljudi prevazilaze svoje zivotno breme....i sad vishe nemam snage i volje kao nekad da razumem, da nosim, slusham i upetljavam se u bilo kakve rapsordije i plejade....ali ono sto mi je ostalo posle svega da stalno podmazujem alarm u glavi, kad nalecem na ONE slucajeve...a to su posebne vrste lichnosti...i uvek, ali uvek se saplicem od istu kosku...da li da se pravdam glupim, ovnovskim horoskopom ..da sve moram i mogu i da se to podrazumeva, ja mogu sve sama da nosim...a da neki ljudi ne mogu i da treba da spasavam svet od Gargamela i kao najgluplji idiot , borim se za neku pravdu ljudi...za koje tek kasnije shvatim da su namazaniji od mene mnogo, mnogo puta...one posebne vrste ljudi , koje se kao superlepkom zalepe za tebe, usisaju te u svoje zivote, priche, probleme, kao u paukovoj mrezi ni napred ni nazad ne mrdash...neizgovorene zrtve, ali svojim drzanjem, stavom ili prichom uvek, uvek upadaju u neka g, od kojih su neka ponekad mogla i izbeci, da nemaju tu iritirajucu crtu karaktera...kad shvatash gde si upao i pokushash da izvuchesh kablove iz portova....uvek ce pazljivo smisliti neki novi udar na mozak, neshto strashno ili jadno ili neku novu nepravdu ili jad ili ko zna shta sva, sva raspoloziva sredstva....da kod eskadrona ljudi koje su povezali svojim kablovima izazovu osecaj krivice ,,zbog zapostavljanja”, osecaj grize savesti i ko zna shta....samo da ostanu centar paznje...samo da i dalje ostanesh u svemu tome i igrash kako frulica svira...frulica tih, jadnih, krhkih vladara iz senke...koji uvek posle tebe najashu nekog novog, planski i smishljenoo, jednokratno upotrebljivo..( na tvoju srecu...to je jedini nacin da dochekash slobodu :D ).sretoh , proziveh i uvidjeh...i svaku mogucu reprizu takvih situacija minimalizujem, chim procenim koliko je kvaliteta u choveku....kome ce podrshka pomoci i uroditi plodom, to je ok....ljude kojima je stvarno realan zivot s jeban u realnosti, a ne iz dosade...koji se bore kao lavovi, njima se divim....ove druge, mentalne parazitske pantljichare , koje bi me zgazile za kilo chvaraka , kad se ukaze potreba, kojima nije teshko gledati te u ochi i lagati... prepushtam drugima koji imaju volje za sve te igre....manipulatorske igre..i gluposti....treba mi neshto novo, sve to sam vec odradila...ko nije nek se uchi...naravno, redovna je pojava da se prvo morash ,,provozati”i ,,navozati „ da bi znao ko je ko :) pa, ponekad i biti naivan, dok ti se jasno ne prikaze cela situacija...da nikad ne zazalish ,,da si pogreshio u proceni" hocu da kazem...svi su super, a ja stvarno odoh svojom stazom...zurim...toliko malo, bar malo mozga imam, iako ne deluje tako...mozda...u sigurnim ochima, u ochima gladnim energije

Poslednja izmena:
to su oni koji uvek misle da im pripada mnogo vise od onoga sto zasluzuju...
a posto ne mogu realno da dostignu to sto misle da im pripada, zato dr/kaju sve ostale da im to omoguce...

ne mogu da podnesem takve ljude...

Imas rep. za temu, cim mi dozvole. :ok:

Neki ljudi su od kuknjave napravili veoma unosan biznis.
Nekim zenturacama :whistling: je to glavna fora da bi se udale. Covece, koliko samo somova pada na ovaj fazon. :dash:
Ima i muskaraca koji se ne libe da od sebe prave majmuna i nesposobnjakovica, ako to znaci da ce vam izvuci kintu. :roll:
Sve bi' ja to us*anom motkom, pa u polje, da kopaju kukuruze! :evil:

Back