Sindrom laznih trenera,majstora i misticnih borilackih vestina i koncepta

Imam ceo snimak već godinama i znam o čemu se radi.( Štaviše dermonstratora kao i ono što on radi izuzetno poštujem).Samo navodim banalan primer da se bilo šta, makar to i bilo dobro može iskoristiti u svrhu omalovažavanja druge veštine, bez shvatanja cele slike nego fragmenta.

У принципу кад коментаришем такве фрагменте, прво покушавам да утврдим шта демностратор покушава да уради, да ли даје објашњење неке појаве или пак покушава да нешто прода као борбену технику...
А у највећем броју случајева разни мајстори покушавају да елементе који служе да нам помогну у разумевању неког процеса представе као „борбену технику“ што се најчешће олупа о главу обичном вежбачу...

Imam ceo snimak već godinama i znam o čemu se radi.( Štaviše dermonstratora kao i ono što on radi izuzetno poštujem).Samo navodim banalan primer da se bilo šta, makar to i bilo dobro može iskoristiti u svrhu omalovažavanja druge veštine, bez shvatanja cele slike nego fragmenta.

Bata Djole ovo ti je snimak Istog majstora koji prikazuje odbranu od napada(Kijuhode Shinjo), kada je bio Mlad,Brz i Perspektivan.Snimak se zove:Nokaut u 3 sekunde;Napisi kako bi se odbranio od mavasija u glavu,a da ne popijes Nokaut:

Bata Djole ovo ti je snimak Istog majstora koji prikazuje odbranu od napada(Kijuhode Shinjo), kada je bio Mlad,Brz i Perspektivan.Snimak se zove:Nokaut u 3 sekunde;Napisi kako bi se odbranio od mavasija u glavu,a da ne popijes Nokaut:

Šinđo jer specifikum, ima visinu i snagu belca a radi kao Japanac.To bi bilo kao da me pitaš kako da se odbranim od Tajsona.
Dao mu pare za užinu :hahaha:

Poslednja izmena:
Овај клип је већ био на некој теми, и опет не видим ништа фасцинантно у нокауту приликом којег нокаутирани држи руке практично спуштене. Занимљиво је да овакве нокауте много рјеђе виђамо у спортовима гдје је дозвољено рушење и бацање противника.

често вежбачи (али и мајстори) мистификују покрет као нешто „недодирљиво“, „записано“, традиционално а да се никад не запитају шта је ту шта и због чега се нешто изводи. Потом се брзо упада у замену теза кроз извођење „лепих техника“ чак и кад приказују реалну примену...а да би се извела демонстрација реалне примене не може се иста заснивати на маркирантовом (нападачевом) знању да се сам тако намести да би се техника могла извести тачно .

Да ли се може вежбати права дистанца и прави след радњи и поступака који могу да симулирају реалну ситрацију а да се при том не употребљава пуна брзина и снага?
Може, али не може и без тестирања у пуној брзини макар по одређеним детаљима (због искуства које се добија).....

Za testiranje je jasno da ne moze odmah pri punoj snazi i brzini jer treba vremena za vezbaca da se navikne na tehniku (reakcija,kretnja tela i ostalo) ali mi nije jasno sta mistifikuju kod udarca.Ne znam kako neki pocetnik da izvede pojedine tehnike iz Aikido-a bez udaraca pogotovo kad bezi iz hvata.

Za testiranje je jasno da ne moze odmah pri punoj snazi i brzini jer treba vremena za vezbaca da se navikne na tehniku (reakcija,kretnja tela i ostalo) ali mi nije jasno sta mistifikuju kod udarca.Ne znam kako neki pocetnik da izvede pojedine tehnike iz Aikido-a bez udaraca pogotovo kad bezi iz hvata.

То несхватање да су ударци неопходни за успешно извођење технике у реалности потиче из мистификације аикидоа и крајње нереалних демонстрација које аикидо мајстори толико воле да презентују јавности.

DVD pod imenom Psychic Energy, koji se sastoji od bar 50% vežbi kineskog čigonga, pre nego pogledate u tuđe dvorište.Ili kritikujete druge zbog istih stvari zbog kojih kritikuju vas.

Ha ha ha ha

To je kinesko koliko je i sarma srpska. Ima je u svim okolnim zemljama pod razlicitim imenima i svi tvrde da je njima ukradena.

Ha ha ha ha

To je kinesko koliko je i sarma srpska. Ima je u svim okolnim zemljama pod razlicitim imenima i svi tvrde da je njima ukradena.

Sa ovim se slažem.Ove vežbe su stare hiljadama godina i postojale su širom Azije, samo su Kinezi to najbolje sistematizovali i uobličili u koherentni sistem.

Prilozi

• daozang.png
    daozang.png
    69,4 KB · Pregleda: 1
Najveci misticar u CG

Klip br 2:

Pre bih rekao da je lik megaloman ne baš čistog uma, koji ima neko svoju viziju istorije negoli klasični šarlatan.Verujem da on iskreno veruje u svoje ideje.Na ovom snimku objašnjava da su Crnogorci zapravo Spartanci.Gde iskopa ovog lika, nisam znao da je toliki hit.Crnogorski ekvivalent našem "istoričaru" Jovanu Deretiću samo nadograđeni borbeni model.:lol:

Back